נשיא ארה"ב היוצא, ג'ו ביידן, מטיל מכה קשה על ישראל ומכליל אותה במסגרת קטגוריה המגבילה יצוא מעבדים גרפים, שבוע בלבד לפני עזיבתו את הבית הלבן.
● תחרות לאנבידיה? החברה החדשה של יזם השבבים והמיליארדר אביגדור וילנץ מכוונת גבוה
● לאחר ביטול הרכישה חברת השבבים צנחה, ואז זינקה לשיא
במסגרת תקנות חדשות שאושרו בימים האחרונים, תיכלל ישראל במסגרת קטגוריה המטילה עליה הגבלות יבוא מעבדים גרפיים מתוצרת חברות כמו אנבידיה, אינטל ו-AMD, זאת חרף העובדה שבחלק מן החברות הללו מפותחים המעבדים הגרפיים בישראל. במסגרת ההגבלות, כל חברה או גורם ישראלי יידרשו להגיש בקשה מיוחדת לייבוא המעבדים, לפרט את השימוש המיועד להם ולקבל אישור מפורש ממשרד המסחר, דבר שעשוי לעכב במידה ניכרת את תהליכי פריסת המעבדים הגרפיים בישראל, את ההתפתחות של תעשיית ההייטק המקומית, ולמעשה, כל סקטור שעושה שימוש במעבדים גרפיים.
מטרת ההחלטה היא להצר מאוד את תפוצת המעבדים הגרפיים בעולם ולמנוע את זליגתם, גם דרך מדינות נייטרליות או אפילו בנות ברית של ארה"ב, למדינות כמו סין או רוסיה. מעבדים גרפיים מהווים בסיס למחשבי־על שהקמתם עשויה לסכן את הביטחון הלאומי של ארה"ב, למשל, על־ידי הקמת מחשב שיפענח את הצפנים של הצבא האמריקאי, או לחלופין, להפעיל באמצעות בינה מלאכותית מערכות נשק. ארה"ב וסין מנהלות "מירוץ חימוש" בתחום, כאשר גם סין לא נותרת בידיים ריקות - וואווי הסינית נחשבת לשחקנית מובילה בפיתוח מעבדים גרפיים סיניים העומדים בבסיס מחשבי־על וחוות שרתים שלהם, ככל הנראה, גם שימוש צבאי נוסף על זה האזרחי.
ישראל נכללת בקטגוריית "המזרח התיכון", לצד איחוד האמירויות, סעודיה, מצרים, נוסף על מדינות מזרח אירופה, כגון פולין, רומניה, הונגריה, מקסיקו ומדינות דרום אמריקה. גם אוקראינה, בעלת בריתה של ארה"ב, תיכלל בקבוצת המדינות שייצוא המעבדים הגרפיים יוגבל עליהם, על אף המלחמה המשתוללת נגד רוסיה.
חברות ישראליות, כמו חברות בשאר מדינות הקטגוריה, יוכלו להגיש בקשה לאישור רכישת עד 50 אלף מעבדים גרפיים בתקופה של שלוש שנים, עד תום 2027. חברות גדולות יותר, כמו למשל חברות ענן, יוכלו לבקש אישור לרכישה של עד 320 אלף מעבדים גרפיים. "התקנות מאפשרות למדינות הקטגוריה הזו לחתום על הסדרי אבטחה ושימוש מול הממשל האמריקאי ולהכפיל את התקרה ל-100,000 מעבדים", אומר לגלובס עו"ד יאיר גבע, ראש תחום ההייטק במשרד הרצוג. "חריג אחר להגבלה הכמותית, שרלוונטי להייטק הישראלי בין היתר, הוא שהזמנות של רכיבים עם כוח חישוב מוגבל יחסית (עד 17,000 שבבים מתקדמים) לא דורשות רשיון ולא נכללות בחישובי ההגבלה על המדינות הספציפיות. מרבית ההזמנות של שבבים נעשות במספרים שמתחת להגבלה זו, בין היתר על ידי אוניברסיטאות, מכוני מחקר, חברות הייטק, וגופי בריאות.
עוד מסביר גבע כי: "חריג נוסף חל על חברות מרכזי הדאטה הגדולות - אמזון ומיקרוסופט למשל, שמאפשר להן לבנות מרכזי דאטה מבוססי שבבים מתקדמים גם במדינות המוגבלות בהתעלם מההגבלת הכמויות, בכפוף לתנאים שונים לרבות אמצעי אבטחה, חובות עדכון ודיווח לרשויות בארה״ב ואף בהתאם להיסטוריה שלהן בענייני זכויות אדם. ההחרמה האמורה כפופה לכך שחברות גלובליות אלו לא יפעילו פחות מ- 50% מיכולת החישוב שלהן מחוץ לארה״ב, ולא יפעילו יותר מ- 25% מכוח החישוב שלהן אצל בנות הברית או יותר מ- 7% אצל כל מדינה אחרת".
ביידן החליט שלא להכליל את ישראל ברשימת 18 המדינות הפטורות מתהליך אישור זה, מלבד ארה"ב: אוסטרליה, בלגיה, קנדה, דנמרק, פינלנד, גרמניה, צרפת, גיניאה הצרפתית, אירלנד, איטליה, יפן, הולנד, ניו זילנד, נורבגיה, דרום קוריאה, ספרד, שבדיה טייוואן ובריטניה.
יחד עם זאת, חברות בודדות ממדינות אלה יוכלו לקבל פטור מיוחד על בסיס בקשה, שיסיר מעליהן את ולו חלק מההגבלות. לא ברור אופי המגבלה על טיב השבבים, זאת כיוון שמעבד אחד מסוג בלאקוול, המעבד החדש של אנבידיה, שווה ערך לארבעה מעבדי H100, המעבדים מהדור הקודם, במשימות אימון מודלים, ושווה ערך ל-30 מעבדים כאלה במשימות הפעלת מודל (Inference).
קבוצה שלישית של מדינות הכוללת את רוסיה, סין, בלארוס, איראן, מקאו ומדינות נוספות אשר עליהן קיים אמברגו נשק - תספוג אמברגו כמעט מוחלט של ייצוא מעבדים גרפיים. האם הנשיא הנבחר טראמפ יוכל לבטל את התקנות החדשות ולהפוך את הגלגל עוד בטרם יצא לפועל? להחלטה ישנה 120 ימים לכניסה לתוקף, כך שמאמץ מיוחד של הממשל החדש עשוי למנוע ולו חלק מהגזרה.
אנבידיה: "החוק מבזבז את היתרון הטכנולוגי של אמריקה"
הנפגעת המרכזית מתקנות הייצוא היא אנבידיה, שחולשת על יותר מ-90% מכלל מכירות המעבדים הגרפיים, והבוקר (שני) פרסמה בבלוג שלה תגובה חריפה: "הקדמה העולמית נמצאת כעת בסכנה. ממשל ביידן מבקש כעת להגביל את הגישה ליישומי מחשוב סטנדרטיים, באמצעות חוק ה-AI Diffusion חסר התקדים והמוטעה, אשר מאיים לפגוע בחדשנות ובצמיחה הכלכלית ברחבי העולם".
נפגעות נוספות הן אינטל ו-AMD, שמייצרות שבבים גרפיים, וכן מפעל TSMC, שמייצר את מעבדי אנבידיה. נפגעות נוספות עשויות להיות צרכניות המעבדים הגרפיים, כמו חברות ההייטק הישראליות, האקדמיה ואף מערכת הביטחון הישראלית, שניזונה ממעבדים גרפיים לביצוע חישובים מיוחדים עתירי בינה מלאכותית כמו איתור מחבלים או סגירת מעגלים בין יחידות לצורך איתור והשמדת מטרות.
"בימיו האחרונים בתפקיד, מבקש ממשל ביידן לערער על הובלתה של אמריקה עם רגולציה סבוכה באורך של יותר מ-200 עמודים שנכתבו בחשאי וללא ביקורת חקיקתית נאותה", נכתב בבלוג של אנבידיה. "החקיקה הגורפת הזו תטיל שליטה בירוקרטית על האופן בו שבבים, מחשבים, מערכות ואפילו תוכנה, מפותחים ומשווקים ברחבי העולם. על־ידי הניסיון לתקן את תוצאות השוק ולחנוק את התחרות - נשמת אפה של החדשנות - החוק החדש של ממשל ביידן מאיים לבזבז את היתרון הטכנולוגי של אמריקה, שהושג בעמל רב. בעוד החוקים הללו מגיעים במסווה של רגולציית 'אנטי-סין', הם לא יעשו דבר כדי לשפר את הביטחון הלאומי של ארה"ב. החוקים החדשים ישלטו בטכנולוגיה ברחבי העולם, כולל טכנולוגיה שזמינה כבר היום במחשבי גיימינג ובמוצרי חומרה צרכניים. במקום להפחית כל איום, חוקי ביידן החדשים רק יחלישו את התחרותיות הגלובלית של אמריקה, ויפגעו בחדשנות ששמרה על ההובלה של ארה"ב".
עוד נכתב כי "אף על פי שהחוק החדש אינו בר אכיפה למשך 120 ימים, הוא פוגע באינטרסים של ארה"ב כבר עכשיו. כפי שהדגים ממשל טראמפ הראשון, אמריקה מנצחת בעזרת חדשנות, תחרות, ועל־ידי שיתוף הטכנולוגיות שלנו עם העולם - לא על־ידי נסיגה אל מאחורי חומה של התערבות־יתר ממשלתית. אנו מצפים לחזרה למדיניות שמחזקת את ההובלה האמריקאית, מחזקת ומניעה את הכלכלה, ומשמרת את היתרון התחרותי שלנו בבינה מלאכותית ומעבר לה".
תגובת משרד הכלכלה: "התקנות החדשות הן חלק ממהלך אמריקאי ממוקד שמטרתו הידוק הפיקוח על יצוא של טכנולוגיות עילית, מחשש לזליגתן ברקע מלחמת הסחר העולמי. משרד הכלכלה והתעשייה נמצא בשיח עם נציגי משרד הסחר האמריקאי מזה זמן ובאופן ישיר על מנת להעביר את הערותינו למסמך התקנות שפורסם. המשרד, בשיתוף גורמים נוספים בתעשייה ובממשלה הישראלית, פועל לשיפור מעמדה של ישראל מול הפיקוח האמריקאי באמצעות פיתוח כלי עבודה חקיקתיים אשר יעמדו בסטנדרטים האמריקאים הנוכחיים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.