בקצב מסחרר: כך מגייס אחיו של סינוואר אלפי מחבלים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: השיטות של מוחמד סינוואר לגייס מחבלים חדשים לחמאס, האיראנים קיבלו אלף מל"טים חדשים והסיבה שלישראל יהיה פחות משתלם לייצר נשק לבד • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

המהפך של לבנון: "חיזבאללה יתחיל לשלם את המחיר"
ביידן מטיל פצצה רגע לפני העזיבה: הגבלות יצוא שבבים לישראל  

1אחיו הצעיר של סינוואר משקם את חמאס ומגייס אלפי מחבלים

ישראל הצליחה להתיש את חמאס לאחר מלחמה ארוכה שהגיעה לשיאה עם חיסולו של יחיא סינוואר. אולם כעת הארגון מצליח להתאושש בהובלתו של סינוואר חדש - אחיו הצעיר, מוחמד סינוואר, נכתב בוול סטריט ג'ורנל.

"המערכה של ישראל שנמשכת 15 חודשים הפכה את המובלעת של חמאס ברצועת עזה לעיי חורבות, חיסלה אלפי מחבלים ומרבית ההנהגה, וחסמה את המעברים שמהם הארגון עשוי להתחדש. הכוחות המאומנים והמצוידים היטב שפרצו לדרום ישראל ב-7 באוקטובר 2023 נחלשו מאוד", נכתב.

אולם עיי החורבות הצמיחו דור חדש של מחבלי חמאס שמשתמשים בפצצות מאולתרות ובלחימת גרילה, וגורמים למותם של חיילי צה"ל. חמאס מגייס את הפעילים החדשים בקצב מסחרר ומצליח לשקם אזורים שכבר טוהרו ממחבלים על ידי צה"ל. "המעגל הזה מצביע על הקושי לסיים מלחמה שמתישה את צה"ל וממשיכה לסכן את החטופים המוחזקים עדיין בעזה", נכתב.

מוחמד סינוואר, אחיו הצעיר של יחיא סינוואר, מוביל את השיקום של חמאס ואחראי לגיוס של מחבלים חדשים. כמו אחיו הגדול, הצטרף מוחמד בגיל צעיר לחמאס, ונחשב מקורב לראש הזרוע הצבאית של הארגון, מוחמד דף. "בניגוד לאחיו, שבילה יותר משני עשורים בכלא ישראלי, מוחמד לא ריצה תקופות ממושכות בכלא הישראלי ולכן, פחות מוכר למערכת הביטחון. הוא פועל בעיקר מאחורי הקלעים, לדברי בכירים ערבים, מה שהקנה לו את הכינוי 'צל'", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. בישראל, עובדים קשה בשביל למצוא את בכיר חמאס החדש שלפי גורמים ביטחוניים היה קשור לחטיפתו של גלעד שליט.

צה"ל טוען שבחודשים האחרונים חמאס גייס מאות ואף אלפי מחבלים בעיקר מצפון רצועת עזה. "המחבלים החדשים, על אף חוסר ניסיונם, מבצעים תקיפות 'פגע וברח' בתאים קטנים של כמה פעילים בלבד. הם משתמשים בנשקים ובאמצעים נגד טנקים שאינם דורשים הכשרה צבאית נרחבת".

חמאס מגייס את הפעילים החדשים בכך שהוא מבטיח כי יסייע למשפחתם ויספק להם טיפול רפואי ומזון. "בכירים ערבים, אומרים כי הארגון לעיתים גונב סיוע הומניטרי או מגייס אזרחים לשתף פעולה עם הארגון".

יואל גוז'נסקי חוקר בכיר ב-INSS, אמר לוול סטריט ג'ורנל, כי למרות שחמאס ספג אבידות קשות "הוא עדיין שם, הוא יגייס ויתחמש מחדש".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת סאמר סעיד, ענת פלד ורורי ג'ונס. לקריאת הכתבה המלאה.

2האיראנים קיבלו השבוע אספקה של אלף מל"טים ארוכי טווח

איראן מתכוננת לחיכוכים עם ישראל לאור כניסתו של טראמפ לבית הלבן, כשלאחרונה טהרן הגבירה את התרגילים הצבאיים באזור מקומות רגישים כמו מתקני הגרעין שלה מחשש מתקיפות טילים. השבוע אף קיבל הצבא האיראני אספקה של אלף מל"טים חדשים, נכתב ברויטרס.

המל"טים החדשים שטהרן קיבלה הם ארוכי טווח ובעלי יכולות טכנולוגיות חדשניות. "המל"טים נמסרו למקומות שונים ברחבי איראן ונאמר כי יש להם יכולות חמקנות גבוהות ויכולת להתמודד נגד ביצורים. תכונותיהם הייחודיות של המל"טים, הכוללות טווח של מעל 2,000 קילומטרים, עוצמת הרס גבוהה, יכולת לחדור שכבות הגנה בזכות חתך מכ"ם נמוך, וטיסה אוטונומית, לא רק משפרות את עומק הסיור והמעקב בגבולות אלא גם מחזקות את יכולות הלחימה של צי המל"טים של הצבא בהתמודדות עם מטרות רחוקות", נכתב ברויטרס.

מתוך רויטרס. לקריאת הכתבה המלאה.

3ישראל שואפת לייצר נשק בעצמה, אך תתקשה להתנתק מארה"ב

אחרי שישראל סבלה מסנקציות שעיכבו קבלת נשק, הודיע משרד הביטחון הישראלי בשבוע שעבר כי חתם על עסקאות נשק בשווי 275 מיליון דולר לייצור פצצות כבדות בייצור עצמי. אולם בוושינגטון פוסט נכתב כי אנליסטים טוענים, שלמרות הצהרותיה של ישראל , היא תתקשה לנתק את התלות מהפצצות האמריקאיות בעיקר מסיבה כלכלית. "אנליסטים אומרים כי ישראל בחרה לייבא פצצות כבדות מארה"ב - כמו גם את ערכות ה-(JDAM (Joint Direct Attack Munition המתקדמות המשמשות לדיוק במטרות= בעיקר מסיבות כלכליות ולא טכנולוגיות", נכתב בוושינגטון פוסט.

הסיבה שישראל נמנעה עד עכשיו מייצור תחמושת מסוימת בייצור עצמי היא בעיקר כלכלית וקשורה להסכם שמספק מענקים נדיבים לישראל. "זול יותר לקנות את התחמושת עם הכספים שהוקצו לישראל על ידי ארה"ב", אמר לוושינגטון פוסט, אפרים ענבר, נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון.

היקף המימון הצבאי האמריקאי לישראל והאופן בו מועברים הכספים משתלמים במיוחד לישראל. "חלק גדול מהסיוע נופל תחת קטגוריית תכנית המימון הצבאי הזר (FMF), המספקת מענקים שישראל משתמשת בהם לרכישת טובין ושירותים צבאיים אמריקאים. בעבר, הורשתה ישראל להוציא כ-25% מהכסף הזה על ייצור מקומי, אך בשנת 2016 הוסכם על הפסקה הדרגתית של סעיף זה", נכתב.

עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן, לא ברור לישראל אם הסכם חדש, שצפוי ממשל טראמפ לחתום עליו לאחר שההסכם הנוכחי יפוג ב-2026, יאפשר להשתמש בכספי FMF לצורכי ייצור מקומי.

יש אנליסטים שמטילים ספק בכך שייצור מקומי של תחמושת יתקדם במהירות בזמן הקרוב. "למרות שלאלביט עשוי להיות ניסיון בתחום זה, הקמת יכולות ייצור דורשת זמן וכספים רבים  - רק תסתכלו על המאבקים של ארצות הברית להגדיל את היכולת לייצור תחמושת נדרשת ברחבי העולם", אמר לווישנטון פוסט, סת' ביינדר, מומחה ממרכז הדמוקרטיה במזרח התיכון, ארגון המבוסס בוושינגטון.

בינתיים עד ישראל תצליח להקים יכולות ייצור היא תמשיך להיות תלויה ביבוא מחו"ל עבור ציוד מרכזי, כולל בסיוע מארה"ב עבור מטוסי קרב כמו ה-F-35 ומגרמניה עבור צוללות.

מתוך הוושינגטון פוסט מאת אדם טיילור. לקריאת הכתבה המלאה.

4האם ישראל תתקוף את איראן לפני השבעת טראמפ?

שבוע לפני השבעתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, ישראל עומדת בפני החלטה גורלית ואסטרטגית - האם לבצע תקיפה מקדימה נגד מתקני הגרעין של איראן כעת, או להמתין לתמיכה אמריקאית תחת ממשל טראמפ, נכתב במדיה ליין.

ישראל בוחנת כעת את ההחלטה המורכבת, תוך שהיא שוקלת את הסיכונים בפעולה של תקיפה עצמאית, לעומת המתנה לתמיכה אמריקאית תחת הממשל הנכנס של טראמפ.

"כעת, לישראל אין את התחמושת הנדרשת לפגיעה במתקנים שחפורים לעומק, כמו הפצצה 'מפצחת הבונקרים' האמריקאית", נכתב במדיה ליין. הפצצה האמריקאית נחוצה לישראל להשמדת אתרים שחפורים עמוק כמו מתקן פורדו להעשרה גרעינית של איראן.

יוני בן-מנחם, פרשן לענייני המזרח התיכון, אמר למדיה ליין כי ישראל עשויה למקד את מאמציה בתשתיות הנפט של איראן במידה והחות'ים הנתמכים על ידי איראן ימשיכו בתקיפות.

ההמתנה לארה"ב אינה ודאית בין היתר בגלל תגובתו האפשרית של טראמפ. גם במידה של תקיפה סביר שהנשיא המכהן, ג'ו ביידן, "לא יפעל כה קרוב לעזיבתו את התפקיד", נכתב במדיה ליין.

מתוך המדיה ליין מאת סטיבן גנות. לקריאת הכתבה המלאה.