אחוזת הענק שממנה מנהל טראמפ את העולם, עוד לפני שנכנס לתפקיד

ענקי טכנולוגיה כמו מאסק וצוקרברג עלו אליה לרגל, ראשי מדינות מגיעים אליה לפגישות אסטרטגיות, ומשם מאיים נשיא ארה"ב הנכנס לפלוש לגרינלנד ולהמיט גיהינום אם לא יחזרו החטופים • רגע לפני שדונלד טראמפ חוזר לוושינגטון, הצצה לאחוזה היוקרתית שלו במאר־א־לאגו, שבה מתקבלות ההחלטות הגורליות בעולם

הצצה לאחוזה היוקרתית של דונלד טראמפ במאר–א–לאגו / צילום: ap, Evan Vucci
הצצה לאחוזה היוקרתית של דונלד טראמפ במאר–א–לאגו / צילום: ap, Evan Vucci

אמ;לק

ב-20 בינואר דונלד טראמפ יחזור לבית הלבן ובאופן נדיר המעבר הזה הוא דווקא הרעה בתנאים עבור הנשיא החדש־ישן. מאר-א-לאגו, האחוזה היוקרתית שלו, משתרעת על פני 80 דונם וכוללת 128 חדרים, בהם סוויטות פרטיות ואולם נשפים מפואר.

אך בחודשים האחרונים, הסיפור האמיתי מאחורי האחוזה הזו נמצא בחדרים הסגורים: פוליטיקאים, אנשי תקשורת וענקי טכנולוגיה פוקדים בזה אחר זה את משכנו של הנשיא הנכנס, ומקבלים החלטות גורליות. מהאחוזה הזו, למעשה, טראמפ מתחיל לשלוט בארה"ב גם עוד לפני שנכנס לחדר הסגלגל.

ב־8 באוגוסט 2022 התרחשה אחת מנקודות השפל בקריירה הפוליטית של דונלד טראמפ, כשאנשי ה־FBI חדרו לאחוזתו במאר-א-לאגו שבפלורידה ואספו מסמכים מסווגים שלקח לביתו כשעזב את הבית הלבן. החיפוש היה חודרני במיוחד, עד כי לפי חלק מהדיווחים אפילו מגירת התחתונים של מלניה נסרקה. החוקרים לא פספסו דבר. טראמפ זעם. תומכיו הרגישו שהמערכת כולה פועלת נגדם.

פרשנות | טראמפ חוזר מפלורידה למסע נקמה במתנגדיו
ראיון | יוגה, אמנויות לחימה ואופניים: החיים החדשים של מנהל רשות המסים לשעבר
בלשי הטיקטוק: כשחוכמת ההמונים מנסה לפענח פשעים

את החוויה המביכה הזאת טראמפ כנראה לא ישכח. אבל בחודשים האחרונים אותו המשכן הפך למקום שממנו הוא פחות או יותר מנהל את העולם - עם גאלות נוצצות, פגישות אסטרטגיות עם ענקי טכנולוגיה כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג, מנכ"ל אפל טים קוק ומנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי, שהגיעו לשפוך מיליונים על טקס ההשבעה שלו. גם אנשי תקשורת ליברלים מיהרו למאר-א-לגו ליישר עם טראמפ את ההדורים.

הנוהג הזה התחיל כבר ב־2017, עת נכנס לסיבוב הראשון בבית הלבן, אז ביקרו שם אישים רבים לפגישות עסקיות ופוליטיות, בהם ראש ממשלת יפן לשעבר שינזו אבה ונשיא סין שי ג'ינפינג. את נאום ההשבעה הראשון שלו הוא כתב שם, וגם את נאום הניצחון האחרון הוא נשא במקום. אלא שמנובמבר האחרון, אז נבחר לנשיא שוב - נדמה שמדובר ממש בית הלבן הזמני.

הפגישות באחוזה אינן רק דרך ליצירת קשרים אישיים, הן גם עוסקות בסוגיות מרכזיות שטראמפ יצטרך להחליט לגביהן בכהונה הקרובה. לאחרונה הוא נפגש בה עם מנכ"ל טיקטוק שוּ זִי צ'וּ לקראת הדיון על איסור האפליקציה בארה"ב. בבחירות האחרונות נראה שינוי בעמדתו של טראמפ, שבעבר תמך בסגירת הפלטפורמה, כשבמסיבת עיתונאים במסגרת הקמפיין אמר: "אומרים שניצחתי בזכות טיקטוק". לפי מקורבים, בפגישתו באחוזה עם טים קוק דנו השניים בנושאים כמו מכסים ורגולציות אירופיות שמאתגרות את החברה.

טראמפ באחוזה עם המושלים הרפובליקנים, בשבוע שעבר / צילום: ap, Evan Vucci
 טראמפ באחוזה עם המושלים הרפובליקנים, בשבוע שעבר / צילום: ap, Evan Vucci

פגישה נוספת במתחם המפואר התקיימה בין טראמפ לבין המועמד לתפקיד מזכיר הבריאות רוברט פ. קנדי ג'וניור, ובכירים בחברות התרופות אלי לילי, פייזר ואיגוד חברות התרופות PhaRMA. במסיבת עיתונאים ציין שמרבית הדיון עסק במחירי התרופות הגבוהים ובתפקידם של "המתווכים", שלדבריו "מרוויחים יותר מחברות התרופות עצמן, אבל לא עושים דבר חוץ מלהיות מתווכים".

לאחרונה מקורות סיפרו ל-ABC שטראמפ נפגש באחוזתו גם עם מנכ"ל אמזון, מנכ"ל DoorDash ומנכ"ל אקסון מוביל.

מתוך מאר-א-לאגו טראמפ גם איים לפלוש לגרינלנד, צייץ שקנדה צפויה להפוך למדינה ה־51 של ארה"ב, והצהיר שאם החטופים לא ישוחררו ירד גיהינום על המזרח התיכון. נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי הגיע ורקד שם, ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ביקר שם, ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני הייתה שם, וגם ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר לעניינים אסטרטגיים של ישראל רון דרמר היו שם. לאחרונה אפילו שרה נתניהו והבן יאיר הגיעו לביקור במתחם וצולמו עם הנשיא.

טראמפ עם בנימין ושרה נתניהו, ביולי. גם הבן יאיר ביקר לאחרונה / צילום: Reuters, Amos Ben-Gershom (GPO) / Handout
 טראמפ עם בנימין ושרה נתניהו, ביולי. גם הבן יאיר ביקר לאחרונה / צילום: Reuters, Amos Ben-Gershom (GPO) / Handout

חיישנים וכלבים רובוטים

מאר-א-לאגו, האחוזה השנייה בגודלה בפלורידה וחלקת האדמה היקרה באזור, נבנתה בשנות העשרים של המאה ה־20 בידי הפילנתרופית מרג'ורי מריוות'ר פוסט ובעלה השני אדוארד האטון. היא ממוקמת על שפת המים ומכאן שמה - מהים עד לאגם (בספרדית).

פוסט הפכה את המקום לאוצר היסטורי שנבנה מאבן שיובאה מאיטליה, אריחים מספרד של המאה ה-15, פרסקאות מועתקים מארמון מדיצ'י בפרינצה, עם סוויטות מעוצבות בסגנון לואי ה־16. בתחילה היא הורישה את המתחם לשירות הפארקים הלאומיים במטרה להפוך אותו למעון רשמי לנשיאים, אך בהמשך הוא הוחזר לקרן פוסט בשל עלויות תחזוקה גבוהות וב־1969 הוכרז כאתר היסטורי לאומי. לימים, כשהנשיא קנדי נהג להתארח באחוזה בחופשות חג המולד, היא קיבלה את הטייטל "הבית הלבן החורפי".

כלב רובוטי באחוזה. רמת האבטחה עלתה משמעותית / צילום: Reuters, Brian Snyder
 כלב רובוטי באחוזה. רמת האבטחה עלתה משמעותית / צילום: Reuters, Brian Snyder

ב־1985 טראמפ נכנס לתמונה ורכש את המשכן בסכום מוערך של 10 מיליון דולר. הוא הפך אותו למועדון פרטי ולבית נופש, וב-2019 גם עזב את הפנטהאוז שלו במגדל טראמפ במנהטן ועבר לגור באחוזה הספרדית לצמיתות. השווי המוערך של האחוזה נע כיום בין 400 ל-500 מיליון דולר.

היא משתרעת על פני 80 דונם וכוללת 128 חדרים, בהם סוויטות פרטיות ואולם נשפים מפואר בגודל 1,858 מ"ר. כמו כן, היא מציעה מגוון מתקנים יוקרתיים, כמו מסעדות, ספא ובריכה מחוממת, מגרשי טניס, מסלולי גולף ובריכה חיצונית מפוארת עם נוף לאוקיינוס האטלנטי ולאגם וורת'. נוסף על כך, היא כוללת חדרי ישיבות ייעודיים. המבנה, שעמיד בפני הוריקנים, מעוגן בבטון, והשטח כולו משתרע על כ־20 דונם של מדשאות מטופחות.

מי שחפץ ליהנות מחלק מהטוב הזה, יוכל לקבל גישה תמורת מחיר ראשוני של 200 אלף דולר ולאחריו תשלום של 14 אלף דולר עבור כל שנה. אלה מקנים חברות במועדון הפרטי של טראמפ, הכוללת כניסה למתקנים היוקרתיים, למסעדות הגורמה, מגרשי הטניס וחוף פרטי. אורחים המעוניינים רק לשהות במקום ישלמו עד 2,000 דולר ללילה. מי שירצה להתחתן באחת האחוזות המרשימות בעולם יצטרך לשלם סכום שנע בין מאות אלפי דולרים ועד מיליוני דולרים.

כעת, בעקבות בחירתו של טראמפ לנשיאות גם האבטחה במאר-א-לאגו הוגברה משמעותית. השירות החשאי הציב באחוזה כלבים רובוטיים מתקדמים, המצוידים בטכנולוגיות מעקב וחיישנים שמטרתם לזהות איומים פוטנציאליים ולסייר בשטח באופן אוטונומי. נוסף על כך נרשמה נוכחות מוגברת של כוחות סביב האחוזה, במיוחד לנוכח ניסיונות התנקשות קודמים בנשיא הנכנס (שבאחד מהם הוא אף נפצע באוזנו). עם זאת, בעבר נמתחה ביקורת על כך, בעיקר בנוגע לרשתות WiFi לא מאובטחות שיצרו חשש מפני האזנות ומתקפות סייבר, מה שהעלה תהיות לגבי שמירת סודות מדינה במקום.

ברווז צולע מול דונלד

כאמור, בחודשים האחרונים האחוזה הפכה כמעט לבית הלבן. ביידן, שלקח כמה צעדים אחורה, בעיקר לאחר ההצהרה על מצבו, כמו פינה את השטח לטראמפ, בעל כורחו.

"אני לא יכול לחשוב על מעבר כוח ושלטון דומה", אומר פרופ' ניל פרגוסון מאוניברסיטת סטנפורד, שנחשב לאחד מחשובי ההיסטוריונים בעולם. "ג'ו ביידן היה בעצם הנשיא הבלתי נראה מאז שהוחלט שקמלה האריס תהיה המועמדת של הדמוקרטים לבחירות הבאות. היה כאן רצף של אירועים, שהמדהים ביותר בהם הוא זה שביידן נשאר נשיא למרות שברור שהוא כבר לא היה כשיר.

טראמפ באחוזה עם המושלים הרפובליקנים, בשבוע שעבר. בתקשורת המתחם מכונה ''מרכז היקום'' / צילום: ap, Andrew Harnik
 טראמפ באחוזה עם המושלים הרפובליקנים, בשבוע שעבר. בתקשורת המתחם מכונה ''מרכז היקום'' / צילום: ap, Andrew Harnik

"באופן לא מפתיע מנהיגי העולם התייחסו לדונלד טראמפ כנשיא בפועל, וכל מיני מו"מ מתנהלים מתוך מאר-א-לאגו. זה לא רק ביחס לישראל ולחטופים - כך היה גם לגבי אוקראינה למשל, שם טראמפ הפתיע את מבקריו הרבים כשגילה אהדה ניכרת כלפי מצבו של הנשיא זלנסקי, ואף הופיע בחליפה כחולה עם עניבה צהובה, איתות ברור מאוד. אני בטוח שפוטין לא שמח מהעניין".

יהפוך לבית החלופי?

ממש בעוד רגע, ב־20 בינואר, טראמפ צפוי לעזוב את האחוזה ולחזור לבית הלבן. באופן נדיר המעבר הזה הוא דווקא הרעה בתנאים עבור הנשיא החדש־ישן. אך האם הוא ימשיך לפקוד את המקום לאחר שייכנס למשכנו הרשמי בוושינגטון? האם יש סיכוי שהאחוזה בפלורידה, שכבר התרגלה להיות מוקד עלייה לרגל עבור הגדולים ביותר, תמשיך בייעודה?

בתקשורת האמריקאית הסיסמה שחוזרת שוב ושוב היא "מאר-א-לאגו הוא שוב מרכז היקום", כך שבהחלט לא ניתן לשלול את האפשרות הזאת. עם זאת, טראמפ מחבב מאוד את הבית הלבן. בראיון המפורסם שלו עם השדרן ג'ו רוגן הוא סיפר על התחושות בכניסתו הראשונה למשכן הנשיא וכמה התפעל מהעובדה שעל המיטה שלו ישנו נשיאים רבים, כולל אברהם לינקולן. הוא אמר שיש לאזרחים במה להתגאות.

בשורה התחתונה לדונלד טראמפ יהיו בקרוב שני בתים להתגאות בהם. כעת נותר רק לגלות אם לארה"ב יהיה נשיא אחד להתגאות בו.