הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מסחר תנודתי בת"א; נובה קופצת ב-4%, אל על יורדת בכ-6%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% • השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים • מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע כשירד ב-0.3% • הפניקס: מדד דצמבר מביא עמו חדשות טובות ומחזק את תחזיות בנק ישראל להפחתת ריבית ברבעון השני של 2025 • האינפלציה בארה"ב בהתאם לצפי, והמשקיעים מעודדים בעיקר מנתון אחד מרכזי • וגם: "ביצועים עודפים": המלצה חדשה על אג"ח קונצרניות בארה"ב

פעמון הבורסה בתל אביב. גל הנפקות מתקרב? / צילום: Shutterstock
פעמון הבורסה בתל אביב. גל הנפקות מתקרב? / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

15:37

בעוד המגמה בבורסה ממשיכה להיות מעורבת כשכל העיניים אל התקדמות עסקת החטופים.

מניות השבבים הישראליות, נובה וקמטק  עולות במעל ל-3%, וזאת בזכות הדחיפה לשוק השבבים בעקבות הדוחות הטובים מהצפוי של יצרנית  השבבים הטאיוונית טאיוון סמיקונדקטור. 

השקל נסחר ביציבות בינתיים - 3.627 שקלים לדולר ו-3.72 שקלים לאירו. 

14:57

יום המסחר בת"א מתנהל לפי שעה במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ות"א 90 משיל מערכו 0.2%. מדד הביומד בולט לחיוב ועולה ב-0.9%. 

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח ארוכות הטווח יורדות בחדות על רקע עסקת החטופים. התשואה ל-10 שנים צוללת ב-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.43%. התשואה לשנתיים יורדת ב-4 נקודות בסיס ועומדת על 4.27%.

13:58

מגמה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ות"א 90 משיל מערכו 0.3%. מדד הבנקים עולה ב-0.9%. 

נקסט ויז'ן  מרכזת עניין לאחר שדיווחה היום על קבלת שתי הזמנות מלקוחות שונים לרכישת מצלמות ומוצרים נוספים של החברה בתמורה לסך כולל של כ-3 מיליון דולר.

מטעם החברה נמסר כי עבור ההזמנה ראשונה, בסך של כ-2 מיליון דולר, תשולם מקדמה של כ-60% מהתמורה במועד ההזמנה, והיתרה תשולם בהתאם למועדי האספקה השונים עד אפריל 2026. החברה תספק את המוצרים בהתאם למועדים מוסכמים עם הלקוח, ועד לתום הרבעון הראשון לשנת 2026.

עבור ההזמנה שניה בסך של כ-1 מיליון דולר, תשולם מקדמה של 25% מהתמורה במועד ההזמנה, שיעור נוסף של 25% מהתמורה ישולם בטרם מועד האספקה הראשון ללקוח. שיעור נוסף של 25% מהתמורה ישולם בתחילת מרץ 2025, ויתרת התמורה תשולם בטרם אספקת המשלוח השני של המוצרים ללקוח. אספקת המוצרים תיעשה בשני משלוחים ועד לאמצע חודש אפריל 2025.

13:00

הלמ"ס מפרסמת את האומדן השלישי והאחרון לנתוני התוצר ברבעון השלישי של 2024, ומראה על שיפור קל בצמיחה של הכלכלה הישראלית. התוצר של המשק עלה ב-4% לעומת 3.8% בהערכה הקודמת. התוצר לנפש השתדרג גם הוא, והנתונים העדכניים מצביעים על גידול של 2.8% בצמיחה לנפש, באומדן הקודם עמד פרמטר זה על 2.6% בלבד. כמו כן, התוצר העסקי גדל אף הוא יותר מהאומדן הקודם, וכעת עומד על 5.1% (4.7% לפני כן).

12:13

אל על  ממשיכה במומנטום השלילי ויורדת כעת בכ-4.5%. זאת לאור המגעים להפסקת האש בעזה שצפויה להחזיר חברות תעופה זרות לפעילות בישראל. בתוך כך דווח כי קבוצת לופטהנזה הכוללת את חברות התעופה לופטהנזה, SWISS, אוסטריאן איירליינס, בראסלס איירליינס ויורווינגס, הודיעה כי תחדש בהדרגה את טיסותיה לתל אביב וממנה, החל מ-1 בפברואר 2025. 

12:00

עליות קלות בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.1%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לחיוב מדד הביומד שעולה ב-0.8%. מנגד, ת"א קלינטק יורד ב-0.5%.

מניות השבבים הדואליות נובה  וקמטק  נסחרות במגמה חיובית לאחר שענקית השבבים TSMC  פרסמה דוחות רבעוניים חזקים הבוקר ונתנה רוח גבית לענף כולו.

בשוק המט"ח השקל נחלש קלות מול הדולר ונסחר כעת סביב 3.62 שקלים. האירו נחלש קלות מול השקל ועומד על 3.72 שקלים.

10:38

העליות בת"א נחלשות מעט לאחר שבלשכת ראש הממשלה דיווחו כי "חמאס חוזר בו מההבנות ויוצר משבר של הרגע האחרון שמונע הסדר. ישראל לא תקבע מועד לישיבת קבינט וממשלה עד שהמתווכות יודיעו שחמאס אישר את כל פרטי ההסכם". מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.1%.

מניית בית הזיקוק אשדוד  (בז"א), הנסחר ללא גרעין שליטה עולה, שוברת היום רצף של שלושה ימי עליות ויורדת בשיעור של 1% בבוקר. עם זאת מתחילת השבוע עלתה המניה ב-20% למחיר המגלם לה שווי שוק של כ-800 מיליון שקל. נראה כי האירוע המרכזי שמקפיץ את מחיר המניה הוא פעילות של בעל המניות הגדול בבז"א, חברת הנדל"ן סאמיט  שבשליטת ובראשותו של זוהר לוי. ביום רביעי דיווחה סאמיט כי תפעל לרכישת מניות בז"א לאחר תוכנית שאישר לה דירקטריון החברה בתחילת השבוע.

בז"א מסרה למשקיעים כי ההנהלה שלה, בראשות אמיר שגיא, "תפעל לרכישת מניות של בית זיקוק אשדוד, בתנאים לפי שיקול דעתה". הרכישה תבוצע בחלקים שוים על ידי סאמיט, ובעל השליטה לוי ובתנאים זהים. "מובהר כי היקף הרכישות של מר לוי הוגבל בסכום שהוגדר על ידו לחברה. עוד מובהר כי החברה לא התחייבה להיקף רכישות כלשהו וכי כל רכישה ותנאיה היו לשיקול דעתה המוחלט", ציינה סאמיט בהחלטה.

10:08

יום המסחר בת"א נפתח במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.6%. בולט לחיוב מדד הבנייה שעולה בכ-1.2%. 

בקרב מניות ת"א 125, בולטות לחיוב שיכון ובינוי , נובה , קמטק , שפיר הנדסה  ותדיראן גרופ .

מנגד, בזן , אל על , נייס  טאואר  ופריון נטוורק  נסחרות בירידות.

08:30

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית לנוכח עסקת החטופים והפסקת האש בעזה שצפויה להיכנס לתוקף בצהרי יום ראשון. במקביל, העליות החדות שנרשמו אמש בוול סטריט (הרחבה מטה) צפויות לתת רוח גבית למסחר בבורסה המקומית.

אנליסט בראש, אלטשולר בתחתית: איפה עשה הכסף שלכם הכי הרבה בשלוש השנים האחרונות? 

אמש (ד'), המסחר בת"א ננעל בעליות חדות. ת"א 35 ות"א 90 עלו ב-1.2% וב-1.6% בהתאמה. המדדים הענפיים שבלטו הם מדד הקלינטק שעלה ב-2.3% ומדדי הנדל"ן מדד מניב חו"ל שעלה ב-2% ומדד הבניה שעלה ב-1.9%. 

מספנות ישראל  טיפסה ביותר מ-3%, לאחר עלייה של 7% ביום שני. בעלת הנמל הפרטי בחיפה עשויה ליהנות מהפסקת אש וחזרה יחסית לשיגרה. מנגד, מניית אל על  ירדה בכ-3%, בין השאר על רקע חשש המשקיעים מחזרת החברות הבינלאומיות והתחרות החדשנ מצדה של ארקיע במסלול לניו יורק.

מניית אלוט  הדואלית, המספקת פתרונות לחברות תקשורת בתחומי ניתוח הרשתות ופתרונות אבטחה לרשת, צללה במסחר בכ-9%. החברה הגיעה לרמות שיא ורשמה בשנה האחרונה תשואה של 334%.

תשובה מתקרב לעסקה: ישראכרט זימנה אספה כללית מיוחדת לאישורה 

גם דליה אנרגיה בניהולו של דבי עובדיה ובשליטת משק אנרגיה של הקיבוצים ריכזה עניין, לאחר שדווח כי חתמה עם בנק הפועלים על מזכר הבנות בלתי-מחייב להעמדת מסגרות אשראי בהיקף של כ-5.3 מיליארד שקל (כחוב בכיר) לצורך מימון הקמת תחנת כח (יחידת ייצור) בהספק של 850 מגה וואט. תחנת הכוח תזכה לתעריף זמינות של כ-6.5 אגורות לקילו-וואט לשעה (קוט"ש) לאורך תקופת רישיון בת 20 שנים. תחנת הכוח תיקרא "אבשל", על שמו של אבשלום הרן ז"ל ששימש כאחד מהדירקטורים המייסדים בחברה ונרצח ביום 7.10.2023 בביתו שבקיבוץ בארי.

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בשעה זו במגמה מעורבת.

כאמור, וול סטריט רשמה אמש (ד') עליות חדות בעקבות פרסום מדד המחירים לצרכן שלא הפתיעו והצביעו כי המחירים בכל זאת תחת שליטה רגע לפני כניסת נשיא חדש לבית הלבן. נאסד"ק זינק ב-2.4% וזאת לאחר חמישה ימים רצופים של ירידות, דאו ג'ונס ב-1.6% ו-S&P 500 ב-1.8%.

עונת הדוחות לרבעון האחרון של השנה בוול סטריט נפתחה אמש באופן רשמי כאשר מספר בנקים גדולים בארה"ב פרסמו את תוצאותיהן הכספיות. 

בנק גולדמן זאקס  דיווח על עלייה משמעותית ברווח הן ברבעון הרביעי של השנה והן בתוצאותיה השנתיות: הרווח ברבעון הרביעי זינק ב-105% והסתכם ב-4.1 מיליארד דולר, הרווח השנתי עלה ב-68% והסתכם ב-14.2 מיליארד דולר.

בלאקרוק  דיווחה שהנכסים בניהול החברה (AUM) הגיעו לשיא של 11.55 טריליון דולר ברבעון הרביעי. החברה דיווחה על רווח נקי של 1.67 מיליארד דולר, עלייה של 21% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. בניכוי פריטים חד-פעמיים, הרווח למניה עמד על 11.93 דולר, גבוה מהתחזיות של 11.24 דולר.

סיטיגרופ  הציג מעבר לרווח, בעיקר בזכות עלייה בהכנסות בחטיבות כמו מניות ובנקאות השקעות. הרווח ה נקי היה 2.9 מיליארד דולר, לעומת הפסד נקי של 1.8 מיליארד דולר בשנה שעברה. הבנק הרוויח  1.34 דולר למניה, גבוה מתחזיות האנליסטים שעמדו על 1.22 דולר. ההכנסות עלו ב-12% ל-19.6 מיליארד דולר.
בנוסף, הדירקטוריון אישר תוכנית רכישה חוזרת של מניות בסך 20 מיליארד דולר. 

בשנה שעברה, סיטי רשמה הפסד ברבעון המקביל בעקבות שורה של הוצאות חד-פעמיות, כולל חשיפות לשוק החוב של ארגנטינה, אי-יציבות פוליטית ברוסיה ותוכנית הארגון מחדש של הבנק.

ג'יי.פי מורגן  דיווח על רווח למניה (EPS) של 4.81 דולר, גבוה משמעותית מהתחזית של 4.11 דולר. בסך הכל הרוויחה השנה 58 מיליארד דולר, שיא של החברה ושיא של בנק כלשהו בהיסטוריה של אמריקה. הרווח ברבעון הרביעי עלה ב-50% לעומת השנה שעברה. 

הבוקר (ה') ענקית השבבים טייוואן סמיקונדקטור  פרסמה דוחות רבעוניים חזקים שהפתיעו את התחזיות המוקדמות והצביעו על כך שהחברה נהנית מהתנופה של ה-AI: הכנסות ענקית השבבים הסתכמו ב-26.36 מיליארד דולר, לעומת הצפי שעמד על כ-25 מיליארד דולר. מדובר בגידול של כ-38.8% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הנקי זינק בכ-57% לעומת התקופה המקביל והסתכם ב-11 מיליארד דולר, גם מעל התחזיות המוקדות.

הדוחות של TSMC מסמנים חדשות טובות למניות תחום השבבים המעידים על ביקושים ערים בתחום ה-AI, לאור העובדה שהחברה נחשבת ליצרנית השבבים הגדולה בעולם, ומייצרת מעבדים מתקדמים עבור לקוחות כמו אנבידיה  ואפל . בשבוע שעבר פרסמה ענקית השבבים שיא במכירות מאז יציאת החברה להנפקה ב-1994. למרות החדשות הטובות, החברה מתמודדת עם רוח נגדית מצד הנשיא הנבחר טראמפ שמקדם מדיניות סחר נוקשה על ידי הטלת מכסים על ייבוא לארה"ב ולא פעם האשים את TSMC ב"גניבת" עסקי השבבים של ארה"ב. 

מניות המחשוב הקוונטי זינקו אמש (ד') בעקבות הכרזה של אנבידיה על הוספת אירוע "Quantum Day" לכנס GTC המתוכנן לחודש מרץ. כך דווח בוול סטריט ג'ורנל. הכנס, שמכונה לעיתים "הוודסטוק של הבינה המלאכותית", צפוי להגדיל את החשיפה של תחום המחשוב הקוונטי. האירוע יכלול את מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, לצד בכירים מחברות מובילות בתחום המחשוב הקוונטי כמו Rigetti Computing ,IonQ ו-D-Wave Quantum. מניותיהן זינקו אמש בעשרות אחוזים. 

מה עושות חברות המחשוב הקוונטי ולמה הן מעוררות סערה בוול סטריט? 

ההכרזה מגיעה שבוע בלבד לאחר שאנבידיה, הפגינה ספקות כלפי ההתלהבות בשוק מהמחשוב הקוונטי. במפגש עם אנליסטים בכנס CES בשבוע שעבר, התייחס הואנג לפוטנציאל של הטכנולוגיה המתפתחת, אך הוסיף כי מחשבים קוונטיים "מאוד שימושיים" עדיין רחוקים כ-20 שנה מהמציאות.

בעקבות הערותיו של הואנג, מניות רבות בתחום הקוונטי איבדו גובה לאחר העלייה בעקבות פריצת הדרך שגוגל הכריזה עליה בדצמבר האחרון, וספגו ירידות חדות. מניות Rigetti ו-D-Wave איבדו יותר מ-60% מערכן בימים שלאחר ההכרזה, בעוד שמניות IonQ ירדו ב-44%.

בנוסף, במיקרוסופט  קוראים לעסקים להתכונן למחשוב הקוונטי וסבורים ש-2025 היא השנה להכין את עצמם לקפיצה הטכנולוגית הזו . לחברה יש כמובן אינטרס בתפיסת הצד הזה בוויכוח על המחשוב הקוונטי: היא פועלת בתחום וכעת גם השיקה תוכנית חדשה, Quantum Ready, שנועדה לסייע לעסקים להתמודד עם האתגרים הכרוכים בהכנה למחשוב קוונטי.

ההכרזה של אנבידיה הדגישה כי המחשוב הקוונטי "מבטיח פריצות דרך משמעותיות" בתחומים כמו גילוי תרופות, פיתוח חומרים וחיזוי פיננסי. "עם זאת, לא פחות מרגשות מהעתיד של המחשוב הקוונטי הן הפריצות המתרחשות כבר כיום בתחומי החומרה הקוונטית, תיקון השגיאות והאלגוריתמים," נכתב בפוסט בבלוג של החברה שפורסם השבוע.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, תשואות איגרות החוב הממשלתיות הציגו ירידות: תשואת האג"ח ל-10 שנים ירדה ל-4.55%, והתשואה לאג"ח לתקופה של שנתיים ירדה ועמדה על 4.3%. 

בעקבות נתוני האינפלציה שהתפרסמו אמש והראו על התקררות הכלכלה, גברו הניחושים בקשר להורדות הריבית הצפויות של הפד. נתוני CME Group הצביעו על כך שהמשקיעים מעריכים סיכוי של 16% לכך שהפד לא יפחית את הריבית כלל ב-2025, ירידה מ-26% מאתמול. לעומת זאת, הסיכויים ליותר מהפחתה אחת עלו לכ-50%, לעומת 35% אתמול. בשוק צופים שהפחתת הריבית הראשונה תתרחש ככל הנראה ביוני, עם אפשרות להפחתה נוספת בדצמבר.

משבר מעבר לפינה: עליית תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם מהדהדת את 2008 

בתוך כך, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ביום רביעי. התשואה ל-10 שנים ירדה לרמה של 4.65%, והתשואה לשנתיים נסחרה סביב 4.28%.

בבלומברד אודייר מעריכים כי אג"ח קונצרניות בתשואות גבוהות בארה"ב מציעות הזדמנות השקעה אטרקטיבית בשנת 2025. "רמת התשואות של אג"ח קונצרניות בתשואות גבוהות מצביעה לטובת השוק האמריקאי, שם הן נעות סביב 7.5%, לעומת 6% באירופה. היעדר מיתון חד בצמיחה, לצד ביצועים חזקים בשוק האשראי, תומכים בהנחה שאג"ח קונצרניות בתשואות גבוהות בארה"ב עשויות להציג ביצועים עודפים ביחס לאסטרטגיות אג"ח אחרות ב-2025", ציינו בבנק.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק קלות הבוקר (ה') מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל נסחר בשעה זו סביב 3.61 שקלים ושער האירו-שקל עומד על 3.71 שקלים.

הביטקוין מתקרב שוב לרף של 100,000 דולר לאחר שנתוני אינפלציה נמוכים מהצפוי בארה"ב עוררו מחדש את התיאבון לנכסים מסוכנים, כולל מניות ומטבעות קריפטו. המטבע הדיגיטלי נסחר בטווח של כ-90,000 דולר - 100,000 דולר במהלך ארבעת השבועות האחרונים. הבוקר, טיפס הביטקוין בשיעור של עד 2.5% ל-99,768 דולר לפני שנסוג מעט מהשיא היומי. הביטקוין הגיע לאחרונה ל-100,000 דולר ב-7 בינואר.

4. מאקרו

אמש (ד') כאמור פורסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב שסיים את השנה עם קצב שנתי של 2.9%, בהתאם לתחזיות ולעומת מדד של 2.7% בנובמבר. אינפלציית הליבה, שמסירה את השפעת מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים, ירדה לקצב שנתי של 3.2%, לעומת צפי ל-3.3%. זהו חודש רביעי ברציפות שהמחירים בכלכלה הגדולה בעולם עולים, לאחר שהאינפלציה כבר עמדה על 2.4% בספטמבר, קרוב ליעד הפד (2%).

יוני פנינג, מנהל חדר עסקאות מזרחי טפחות, ציין כי הנתון הוא לא 'חדשות טובות' לממשל האמריקאי או הפד, אך הוא "עומד במנעד הציפיות". פנינג הדגיש כי "אינפלציית הליבה מתמתנת, ועדיין 3.2% היא גבוהה אבסולוטית וגבוהה מהאינפלציה הכוללת. ויותר מהכל, כזו שלא ברור מתי היא תביא את האינפלציה השנתית ליעד". בכל מקרה, נראה שזה הספיק למשקיעים בוול סטריט, שבעיקר חששו מנתונים עגומים יותר.

בהמשך היום, צפויים להתפרסם נתוני הצמיחה בבריטניה, נתוני האינפלציה בגרמניה ונתוני מכירות הקמעונאיות בארה"ב.

5. תחזית

אמש (ד') פורסם בישראל מדד המחירים לצרכן של חודש דצמבר אשר הפתיע כלפי מטה עם ירידה של 0.3% (צפי 0.1%-) בהמשך לירידה של 0.4% בחודש הקודם, והאינפלציה השנתית ירדה מ-3.4% ל-3.2%. מדד הליבה ירד ב-0.1% והקצב השנתי נותר יציב ברמה של 3.3%.

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס הסביר כי מדד דצמבר ממשיך את המסורת של השנה החולפת, כשסעיף הנסיעות לחו"ל שוב מוביל את ההפתעה החודשית עם ירידה של 2.9%, שגרעה לבדה כ-0.1 נ"א מהמדד הכללי. בעקבות כך, סעיף תחבורה ותקשורת רשם ירידה של 0.7% ברמה החודשית.

"בסיכום 2024, האינפלציה רשמה עלייה של 3.2%, בעוד מרבית התחזיות, כולל של בנק ישראל, הצביעו על אינפלציה של 3.4%. למרות שני מדדים שליליים ברציפות, אין צורך להתרגל. כבר בחודש הבא אנו צפויים לחזור למגמה חיובית, עם עלייה בקצב השנתי, כאשר מדד ינואר צפוי לרשום עלייה מהירה יחסית על אף העונתיות השלילית, זאת על רקע העלאת המע"מ, מחירי החשמל, מים, ארנונה ודלק. החדשות הטובות במבט קדימה - לאחר פרסום מדד ינואר, תחזיות האנליסטים לשנה הקרובה צפויות להתעדכן כלפי מטה בחדות על רקע השפעת הקצה, שכן ינואר מאופיין בעונתיות שלילית, וסביר להניח שאף אחד מאיתנו לא באמת יכול להוסיף משהו חכם מעבר לכך על ינואר 2026.

"בכל הנוגע למדיניות המוניטארית, מדד דצמבר מביא עמו חדשות טובות ומחזק את התחזית שפרסם בנק ישראל בשבוע שעבר, הכוללת אפשרות ל-1-2 הפחתות ריבית במהלך השנה הקרובה. להערכתנו, ההפתעה כלפי מטה במדד בחודש השני ברציפות, מעלה את הסבירות לתחילת תהליך הפחתות הריבית כבר במהלך הרבעון השני של השנה, במיוחד אם תימשך ירידה בפרמיית הסיכון שתתמוך בהמשך התחזקות השקל".