בית המשפט קבע: 7.5 שנות מאסר לענבל אור

יזמת הנדל"ן, שהורשעה בעבירות מס חמורות, במרמה ובעבירות על חוק הגנת הצרכן, נידונה גם לקנס בסך 350 אלף שקל • השופטת: "הנאשמת סירבה לייצוג משפטי, לא נטלה אחריות, פעלה לשבש את מהלך הדיונים ולא פעלה לתקן את הנזק שגרמה לקופה הציבורית" • אור הודיעה כי תערער וביקשה עיכוב ביצוע לעונש המאסר, אך בקשתה נדחתה

ענבל אור בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר
ענבל אור בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

בית משפט השלום גזר הבוקר (ה') עונש של 7.5 שנות מאסר בפועל וקנס בסך 350 אלף שקל על ענבל אור, יזמת הנדל"ן שהורשעה בעבירות מס חמורות, במרמה ובעבירות על חוק הגנת הצרכן. התביעה ביקשה להטיל על אור 11 שנות מאסר

לגזר הדין המלא - לחצו כאן

השופטת דנה אמיר ציינה בהקראת גזר הדין: "לא מתקיימות נסיבות המצדיקות חריגה לקולא או לחומרה. הנאשמת סירבה לייצוג משפטי, לא נטלה אחריות, אף לא מהפה החוצה. הנאשמת פעלה כפי שפעלה על-מנת לשבש את מהלך הדיונים, ולא פעלה לתקן את הנזק שגרמה לקופה הציבורית". 

באשר לגובה הקנס ציינה השופטת כי בשל מצבה הכלכלי של אור, הקנס יהיה מידתי. 

מחיר הסחבת: 90% מהבעיות המשפטיות כלל לא מגיעות להכרעה בבית המשפט
תביעת רשלנות על סך 5 מיליון שקל נגד אחד ממשרדי עורכי הדין המובילים

אור ביקשה עיכוב ביצוע לעונש המאסר והודיעה כי תגיש ערעור. השופטת קבעה כי ביצוע העונש לא יידחה. "מדובר במי שבעת האחרונה קמה בעניינה עילת מעצר של חשש להימלטות מהליכי שפיטה", אמרה. "חשש זה שריר וקיים ואף ביתר שאת מקום בו נגזר עונשה למאסר". 

השופטת חתמה את הדיון כשפנתה לאור וניסתה לשכנע אותה שוב למנות לה עורך דין, הפעם לערעור: "כדי לייעל לך, אם גבירתי תגיד שימונה לה סנגור לטובת הערעור, אני אמנה לך". 

עו"ד עמית חדד, סנגורו של ראש הממשלה שנכח באולם לצורך דיון אחר שנקבע לאותה שעה, התערב ואמר לאור: "תגידי שאת רוצה ייצוג. אני מפציר בך".

השופטת ביקשה מחדד לא להתערב: "בית המשפט יודע לעשות את עבודתו. זה לא דיון שקשור לאדוני. אדוני לא יתערב". 

אור עמדה על סירובה שלא להיות מיוצגת. 

הפרקליטות: ענישה חמורה אך הולמת 

הפרקליטות מסרה בעקבות גזר הדין: "זו ענישה חמורה וקשה, אבל היא הולמת את המעשים הפליליים החמורים של ענבל אור במסגרת פעילותה בשוק הנדל"ן בישראל, ושהתבררו בשנים האחרונות בהליך יוצא דופן. אור ביצעה מגוון רחב של עבירות כלפי רשויות המדינה, כלפי הלקוחות שלה וכלפי בנקים, ונקטה מספר דרכי מרמה, הכול במטרה להשיא את רווחיה ואת רווחי החברות שבשליטתה.

"אור לא הכפיפה את עצמה לכללים גם במהלך המשפט עצמו. היא הפריעה, הטיחה האשמות מופרכות, לא שיתפה פעולה עם ההליך ולא נטלה אחריות. בית משפט קבע היום כי מי שבוחר בדרך כזו, יתנהל לגביו משפט הוגן שישמור על מלוא זכויותיו, אך לצד זאת התנהלות כזו לא יכולה להביא להתחמקות מאימת הדין ולעונש לפי דין".

את התיק ניהלו עו"ד טפת מויאל-רוטשילד, רוי גורדון וטל-יה קליין מפרקליטות מיסוי וכלכלה, יאמלאק אצ'שמן ואסנת שי מהרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן. 

צוות התביעה בתיק ענבל אור: עורכי הדין טפת מויאל-רוטשילד, רוי גורדון וטל-יה קליין מפרקליטות מיסוי וכלכלה / צילום: ניצן שפיר
 צוות התביעה בתיק ענבל אור: עורכי הדין טפת מויאל-רוטשילד, רוי גורדון וטל-יה קליין מפרקליטות מיסוי וכלכלה / צילום: ניצן שפיר

מהומה בפתח הדיון

בפתח הדיון פרצה מהומה, כאשר אדם שהגיע לתמוך באור התיישב בקדמת האולם במקום שלא מיועד לקהל, הפריע, התבקש לצאת מהאולם והחל לצרוח, התנגד לצאת והוצא בכוח מהאולם. 

אור עצמה סירבה תחילה להיכנס לאולם בית המשפט כדי לשמוע את גזר הדין. בהמשך היא נכנסה לאולם והפריעה להשמעת גזר הדין. 

אור סירבה להיות מיוצגת בהליך העיקרי ולא טענה בעניין העונש. היא שוהה בחודש האחרון במעצר לאחר שלא התייצבה לדיונים מספר פעמים. אור נשלחה לבדיקה פסיכיאטרית ראשונית ונמצאה כשירה לעמוד לדין. בקשתה לשלוח אותה להסתכלות נדחתה.

במסגרת פסק הדין ציינה השופטת דנה אמיר כי "ניהול הליך זה היה חריג. אור סירבה להיות מיוצגת, ושבה על סירובה לאורך המשפט. היא סירבה לחקור עדי תביעה, לא העידה ולא הגישה סיכומים. עניין זה הובילה להעדת חלק גדול מהעדים בהיעדרה. הנאשמת הבינה היטב את האישומים".

העלמת מס במיליונים 

ענבל אור, שהחזיקה בחברת אור סיטי נדל"ן, נחשבה בעבר לסיפור הצלחה ולמלכת קבוצות הרכישה בישראל והרבתה להופיע בתקשורת. היא נעצרה לראשונה בפברואר 2016 לאחר חקירה סמויה. לאחר המעצר הקבוצה נקלעה להליכי חדלות פירעון ולבסוף פורקה

בשנת 2019 הוגש כתב האישום נגד אור. בנובמבר האחרון היא הורשעה בהעלמת מס בהיקף של 10 מיליון מתוך הכנסות של כ-80 מיליון שקל, שקיבלה במסגרת מיזמי קבוצות הרכישה שהקימה בעשור הקודם, וכן בעבירות על-פי חוק המע"מ ופקודת מס הכנסה בגין רכישות פרטיות של מוצרים לצרכיה הפרטיים בסכום של כ-900 אלף שקל. ההוצאות נרשמו באופן כוזב בספרי חברה שבשליטתה לצורכי התחמקות ממס. אור גם הורשעה בכך שחברה בשליטתה מימנה עבורה דירה בסכום 2.7 מיליון שקל, והיא לא דיווחה על הכנסה מדיבידנד.

אור גם הורשעה בעבירות מרמה כלפי שלושה רוכשי דירות בסכום של 1.93 מיליון שקל, ובזיוף מסמך בנקאי שהראה לכאורה יתרה של עשרות מיליוני שקלים בחשבונה הפרטי. היא הציגה את המסמך המזויף בפני מנהל סניף בבנק על-מנת לשכנע אותו לכבד צ'קים שמסרה חברה בשליטתה, למרות חריגה ממסגרת האשראי בחשבון החברה.