הלקחים שהופקו מהסבב הקודם: כך צפויים להתקבל החטופים בארץ

ההנחיות שפרסם משרד הבריאות לבתי החולים שונות מאלו שפורסמו בעסקה הראשונה, הן בשל המצב הבריאותי השונה שבו צפויים להגיע השבים לאחר מעל שנה בשבי, וכן בעקבות לקחים שהופקו מהטיפול בשבים בעסקה הראשונה • אלו המענים שמתכנן המשרד לספק לשבים בשלב זה

רכב הצלב האדום במעבר גבול רפיח, בשנה שעברה / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA
רכב הצלב האדום במעבר גבול רפיח, בשנה שעברה / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

בעקבות פרסומים כי העסקה השנייה להשבת חטופי ה־7.10 הנמצאים בידי החמאס צפויה להיחתם בקרוב ולצאת לפועל החל מיום ראשון, הודיע היום משרד הבריאות על ההיערכות לקליטת השבים. ההנחיות מעט שונות מאלו שפורסמו בעסקה הראשונה, הן בשל המצב הבריאותי השונה שבו צפויים להגיע השבים לאחר מעל שנה בשבי, וכן בעקבות לקחים שהופקו מהטיפול בשבים בעסקה הראשונה.

ממשל ביידן מנסה לסגור חשבון עם נתניהו, כך זה נשמע 
ראיון | "לא סוף המערכה מול חמאס": האלוף שמעריך מה צפוי ביום שאחרי העסקה 

הלקחים העיקריים שהופקו הם: שמירה מוקפדת יותר על הפרטיות והימנעות מתקשורת, שילוב כוחות של רופאים מתחומים שונים כדי לתת מענה מתואם לכל שב, וכן דגש רב יותר על המשכיות הטיפול בין בית החולים לקהילה. על הנושא האחרון הושם דגש גם ב-2023, אך נראה כי יש עוד מה לשפר. לכן הוחלט כי בתי החולים ימשיכו להיות אחראים על החטופים גם כשהם מתחילים לקבל טיפול בקהילה, וינטרו את מצבם עד שנה לאחר השיבה.

בתי החולים שיקבלו את השבים הם שיבא, איכילוב, שמיר (אסף הרופא) וביילינסון, כאשר סורוקה וברזילי ערוכים לקבל מקרים הדורשים טיפול מיידי. לשם שמירה על הפרטיות הוחלט על הקמת חדרים יחידים לכל אחד מן השבים ובני משפחה גרעיניים שלו, ובנוסף יוקם מתחם שיופרד מיתר בית החולים, אליו יוכלו להיכנס משפחות וחברים, גורמי משרד הבריאות, נציגי מנהלת החטופים וגורמי ביטחון, אך לא תקשורת ומבקרים שלא תואמו. "האחריות על חסימת המתחם היא על מנהל בית החולים", נכתב בתדריך.

כל ראיון שנערך בתקופת השהות של השבים ומשפחותיהם במתחם, אמור להיות מתואם עם משרד הבריאות. כמו כן יונחו המשפחות והאורחים כי העלאת תמונות למדיה החברתית עלולה לפגוע בשבים.

ככל הנראה רוב השבים יזדקקו להזנה מיוחדת

הודגש כי מבחינה רפואית, אין להביא למטופלים מזון שלא בתיאום עם הצוות הרפואי, משום שככל הנראה רוב השבים יזדקקו להזנה מיוחדת לאחר תקופה של תת תזונה. כמו כן תידרש הקפדה על הגיינה בין אישית, כדי לא להדביק את השבים השבריריים בזיהומים שיכולים לסכן אותם, וכן מתוך החשש כי גם הם אולי נושאים זיהומים לא צפויים שהביאו מהשבי.

כדי לתת מעטפת נפשית מתאימה, לכל מטופל יוצמד פסיכיאטר שיפקח על צוות המורכב מפסיכולוגים ועו"סים. צוות זה יתן מענה גם לשאלות כמו: השפעה של ריבוי בדיקות רפואיות על השבים, ההשפעה הפסיכולוגית של בדיקות רפואיות מסויימות והכנה לשיחה המודיעינית עם גורמי הביטחון. רצוי כי צוות זה ימשיך ללוות את המטופל ככל האפשר גם אחרי שהוא משתחרר מבית החולים.

סוגי התחלואה הצפויים מלבד תת תזונה והבעיות הנפשיות, הם הסתגלות לאור אחרי שהות בחושך, פקקת ורידים אחרי תקופה של חוסר תזוזה, פציעות פיזיות וזיהומים בפציעות האלה, חולשה של השרירים ושבריריות של העצמות.

השבים יעברו גם בדיקות הקשורות לרפואה משפטית, כדי לתעד את שעברו בשבי. תוצאות הבדיקות הללו ישמרו על ידי בתי החולים. לכל הנשים בגיל הפוריות תתבצע בדיקת הריון. "במידה והבדיקה חיובית יש לפעול על פי ההנחיות המקצועיות", נכתב.

אחד הלקחים שהופקו הוא המלצה למטופלים על תקופת שהות ממושכת יותר בבית החולים, לפני פגישתם המחודשת עם העולם. ההמלצה היא על לפחות ארבעה ימי אשפוז.

לדברי ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות: "הפרוטוקול מטמיע לקחים רבים שלנו מהאירוע הקודם. הבנו שאנחנו צריכים לתת מעטפת כוללת, גופנית ונפשית. נצטרך להשקיע יותר בתיאום בין רופאים ממקצועות שונים, כי המורכבות צפויה להיות יותר גדולה.

"הבנו את הצורך בפרטיות, שלא מספיק נשמרה בפעם הקודמת. המשתחררים לא בהכרח יודעים מה קרה למשפחה שלהם, ולא מה קורה במדינת ישראל והם לא חייבים להיפגש עם כל החברים שלהם מימים ימימה גם אם הכוונות שלהם כמובן טובות. נושא התיעוד הפורנזי צפוי להיות מאתגר יותר, לאור התקופה הארוכה יותר והתנאים הקשים שבהם השבויים כנראה שהו. אנחנו ערוכים לאתרגים הללו ומתרגשים לקבל את השבים".