בעומק של 500 מטרים: הבסיס התת-ימי החדש של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הבסיס התת-ימי החדש של איראן במפרץ הפרסי, החות'ים מרוויחים הון תועפות משיבוש הסחר הימי, ואיך תיראה כהונת טראמפ בשביל ישראל? • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

ממשל ביידן מנסה לסגור חשבון עם נתניהו. כך זה נשמע
בהודו ובשווייץ: מבוכה למל"טים של אלביט

1האיראנים חושפים בסיס ימי תת-קרקעי עם עשרות סירות תקיפה

על רקע המתיחות בין ישראל לאיראן וערב כניסתו של טראמפ לבית הלבן, בטהרן ממשיכים להעלות את הכוננות וחושפים בסיס כלי-שיט תת-קרקעי במיקום לא ידוע באזור המפרץ הפרסי. "הזרוע הימית של משמרות המהפכה של איראן חשפה בסיס תת-קרקעי המכיל עשרות סירות תקיפה מצוידות במטולי טילים", נכתב ב-New Arab.

החשיפה הזו מצטרפת לשורת המאמצים של איראן לכוננות ספיגה. טהרן החלה מוקדם יותר החודש להרחיב את התרגילים הצבאיים שלה שכוללים הגנה על מתקני גרעין מפני מתקפות באמצעות טילים ומל"טים.

הטלוויזיה הממלכתית באיראן שידרה צילום של מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי מבקר בבסיס הסודי במהלך תרגילים צבאיים. סלאמי אמר כי "מדובר באחד ממספר בסיסים שנבנו מתחת לקרקע עבור כלי שיט המסוגלים לשגר טילים ארוכי טווח ולבצע לוחמה מרחוק".

לפי הטלוויזיה הממלכתית של איראן, הבסיס נבנה בעומק של 500 מטרים באזור המפרץ הפרסי. הבסיס התת-ימי חושף מנהרות עם שורות ארוכות של סירות מהירות מדגם "טארק", שמסוגלות לחמוק ממכ"ם שיכול לשגר טילי שיוט. לפי ה-New Arab איראן כבר חשפה בעבר "ערי טילים" תת קרקעיים.

מתוך ה-New Arab. לקריאת הכתבה המלאה.

22 מיליארד דולר בשנה: מכונת הכסף של החות'ים בים האדום

המורדים החות'ים הם כבר מזמן לא אויב קטן ממדינה כושלת, ארגון הטרור השיעי משבש את הסחר בים האדום ומייצר מודל עסקי לסחיטת רווחים מהסחר העולמי. למרות הסכם הפסקת האש בין ישראל לעזה מסתמן שהחות'ים כאן כדי להישאר ולהרוויח מזה. באקונומיסט ניסו להבין כיצד עובד המנגנון הכלכלי של החות'ים וגילו שהם מרוויחים הרבה מתפקיד שומרי הסף של תעלת סואץ.

לאורך שנת 2024 החות'ים אילצו ספינות להפליג מסביב לאפריקה, מה שגרם להפלגות ארוכות ויקרות יותר. "הפלגות ארוכות יותר מוסיפות כמיליון דולר לעלות ההפלגה", נכתב. במקביל, מחירי הביטוח לספינות בים האדום, זינקו פי 20, אמר לאקונומיסט, תומאס נורדברג ממועדון הביטוח השבדי.

הכלכלה העולמית מפסידה מיליארדים, מעליית מחירי ההובלה וממכולות שאבדו בים. "מתקפות החות'ים הוסיפו לפחות 175 מיליארד דולר לעלויות ההובלה בעשרת החודשים עד אוקטובר 2024", נכתב. "הירידה במספר הספינות בתעלת סואץ עלתה למצרים 7 מיליארד דולר בהכנסות. ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופי פרשו כוחות ימיים באזור, כאשר ארה"ב לבדה הוציאה כמעט 5 מיליארד דולר להגנה על הספנות".

אז מי המרוויחים הגדולים מהשיבוש בסחר בים האדום? מי שעדיין יכולים לעבור בו, רוסיה וסין. "ספינות סיניות מהוות כעת כחמישית מ-800-900 הספינות שעדיין עוברות דרך הים האדום בכל חודש. רוב הנפט הגולמי העובר בתעלת סואץ הוא רוסי, עלייה משיעור של פחות ממחצית בעבר", נכתב.

לסינים יש קשרים ידידותיים עם איראן שתומכת בחות'ים. כך סין מנצלת את ההטבה לעבור בים האדום. "בעוד שספינות אמריקאיות ובריטיות מתמודדות עם פרמיות ביטוח של עד 2% מערך כלי השיט, ספינות סיניות משלמות, לפי הדיווחים, רק כ-0.35%, משום שהסיכון שלהן נמוך יותר".

אז מה עושות חברות ספנות גדולות? משלמות פרוטקשיין לחות'ים בכדי שיעניקו לספינות שלהם מעבר בטוח. "מומחים דיווחו למועצת הביטחון של האו"ם בנובמבר כי כמה חברות ספנות מתאמות עם חברה הקשורה למנהיג בכיר בחות'ים כדי לרכוש מעבר בטוח", נכתב באקונומיסט.

כמה עולה השוחד לחות'ים? לפי האו"ם שווי העמלות הוא כ-180 מיליון דולר בחודש, או 2.1 מיליארד דולר בשנה. "למעשה, זה מכפיל את הכנסות החות'ים". החות'ים טוענים שאינם גובים עמלות "בלתי חוקיות".

למרות המאמצים הבינלאומיים הן של ארה"ב והן של מעצמות אזוריות לשקם את הביטחון בים האדום, נראה שהחות'ים ימשיכו לנצל את המיקום האסטרטגי שלהם לטובתם - ולהרוויח מזה.

מתוך האקונומיסט. לקריאת הכתבה המלאה.

3כמה רחוק ילך טראמפ עבור נובל לשלום, והאם ישראל עלולה לשלם את המחיר

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ כבר הספיק להשפיע על המזרח התיכון טרם התחיל את כהונתו השנייה. אולם ישראל כפי שטראמפ זוכר אותה מכהונתו הראשונה, השתנתה ללא היכר - האם גם טראמפ השתנה? העיתונאי ג'רמי באוון טוען בכתבה ב-BBC  שישראל עשויה להיות מופתעת מהנשיא החדש-ישן, ששם את האינטרסים הנשיאותיים שלו לפני אלה של ממשלת הימין של נתניהו.

עוד לא הושבע, והנשיא הנכנס כבר טוען שהוא זה שלחץ להסכם הפסקת אש בעזה. אולם, לפי באוון, עבור נתניהו הסכם עם חמאס עלול לעלות לו במשבר קואליציוני עקב התפטרותו של השר לביטחון לאומי, בן גביר ומפלגתו עוצמה יהודית. את טראמפ, בן גביר לא מדאיג בכלל. לעומת ביידן, שהיה מוכן לסכן קולות עקב תמיכתו בישראל, טראמפ יעשה הכל בשביל הנשיאות. "הדחיפה להפסקת אש בעזה הוכיחה שטראמפ יעמיד את האינטרסים של נשיאותו מעל הדרישות הפוליטיות של ראש ממשלת ישראל", אומר באוון.

הימין הלאומי בישראל חגג כשטראמפ נבחר לנשיאות, והניחו שטראמפ יתן להם יותר חופש פעולה מאשר ביידן. אולם, באוון טוען ש"המציאות עשויה להיות מורכבת יותר. כשם שישראל איננה אותה מדינה שטראמפ עזב כשהוא עזב את תפקידו ב-2021, ייתכן שטראמפ איננו הנשיא שהם פגשו בפעם הראשונה".

בכהונתו הראשונה טראמפ היה מוכן לפתוח את שגרירות ארה"ב בירושלים, למרות הקונצנזוס בעולם שיש לחכות להסכם שלום עם הפלסטינים שיקבע את מעמדה הקבוע של ירושלים. ב-2020 "העניק טראמפ לישראל פרס נוסף", כאשר ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ תיווך את הסכמי אברהם בין ישראל לאיחוד האמירויות, מרוקו, סודאן ובחריין. באותו הרגע, המדינות הסכימו לזנוח את הסכם השלום הערבי שהבטיחה ישראל בתמורה להקמתה של מדינה פלסטינית. "עבור ישראל זה היה בגדר מתנה חופשית".

אולם, מאז ה-7 באוקטובר והלחימה של ישראל בעזה, השאלה בדבר הקמת מדינה פלסטינית חזרה לשולחן המשא-ומתן. יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, האשים את ישראל בביצוע רצח עם בעזה. הסעודים אמרו שהם מוכנים בהסכם, רק כאשר תהיה התקדמות לקראת עצמאות פלסטינית.

עבור טראמפ, הסכם השלום בין סעודיה לישראל נשאר "בעדיפות עצומה". יכול להיות שהאינטרסים הכלכליים והדיפלומטיים של טראמפ, יטו את הכף ויגרמו לנשיא הנבחר, להיות גמיש יותר עבור הסעודים, ולא לאפשר לאנשי הימין בישראל לספח שטחים כפי שהם מתכננים.

"מה המחיר שדונלד טראמפ מוכן לשלם עבור הסכם בין ערב הסעודית לישראל?", שואל באוון. האם טראמפ יהיה מוכן להקים מדינה פלסטינית למרות שנתניהו מצהיר שלפלסטינים לעולם לא תהיה מדינה עצמאית? האם פרס נובל לשלום שטראמפ חפץ בו בכל ליבו, יגרום לו לנטוש את תמיכתו בישראל? הנשיא הישן-חדש עלול להפתיע את הימין הלאומי בישראל כשישוב לבית הלבן.

מתוך ה-BBC מאת ג'רמי באוון. לקריאת הכתבה המלאה. 

4סוריה צריכה לחשוש מהברית האמריקאית-ישראלית

מאז נפילת משטר אסד, במזרח התיכון חוששים מערעור הסדר הגאו-פוליטי האזורי, ומודאגים בעיקר מאיראן שתנסה להשתקם מתבוסתה וכן מהכוונות האמיתיות של טורקיה. אולם, העולם הערבי אינו מביע חשש מהתוכניות של ישראל בנוגע לסוריה. כך טוען במאמר שכותרתו "סוריה החדשה, כפי שישראל רוצה אותה" למידל איסט מוניטור, מוחמד אבו רומאן, פרופסור לפוליטיקה באוניברסיטת ירדן ויועץ אקדמי במכון לפוליטיקה וחברה.

לפי אבו רומאן, על העולם הערבי לחשוש בעיקר מכניסתו של טראמפ לבית הלבן ומהימין הקיצוני בישראל. "מה שעל כל הערבים להיות מודאגים ממנו, לצד האג'נדות של איראן וטורקיה, הוא חזון הימין הציוני לגבי סוריה והאזור, במיוחד עם חזרתו של דונלד טראמפ וממשל הימין שלו שיתמוך בו".

"מדוע עלינו לדאוג מהאג'נדה הישראלית? בקצרה, היא מבוססת בעיקר על התיאוריה שלפיה הביטחון של ישראל בטווח הארוך תלוי בפירוק וחלוקת סוריה ומשחק בקלף המיעוטים, כמו גם יצירת מדינות שייצגו את העלווים, הדרוזים והכורדים", נכתב.

מרגע נפילת משטר אסד, ישראל לא חיכתה לאישור העולם, ופעלה לכבוש את החרמון הסורי ולפי פרופסור אבו רומאן יש לה תוכניות גדולות יותר. "ישראל מטילה כיבוש אסטרטגי וביטחוני ושולטת כמעט באופן מוחלט על האזור הדרומי". קבוצת המורדים שהפילה את אסד, הייאת תחריר א-שאם, אינה יכולה לעצור את ישראל לפי אבו רומאן, מכייון שיש לה סדרי עדיפויות ואתגרים קשים יותר.

לפי פרופסור אבו רומאן, ישראל ניצלה את הוואקום הפוליטי בסוריה לטובתה כדי "לכפות את האג'נדה שלה על הקהילה הבינלאומית". ומוסיף, "ישראל ניצלה את הרגע המתאים הזה כדי לצייר מחדש את מפת האזור לטובתה, תוך שימוש ביעדיה הביטחוניים הברורים ובאינטרסים האסטרטגיים שלה".

מתוך מידל איסט מוניטור מאת פרופסור מוחמד אבו רומאן. לקריאת הכתבה המלאה.