המגה עשירים נוטים לפעול לפי מודל עתיק יומין של השקעות: גיוון.
בדומה לאוניברסיטאות ולפנסיה, האנשים העשירים ביותר על פני כדור הארץ מפזרים את כספם על פני מניות, אג"ח ומגוון חלופות, כגון הון פרטי, קרנות גידור ונדל"ן.
או לפחות רובם עושים זאת. יש חריג אחד בולט מאוד: סטיב באלמר.
● מטבע קריפטו חדש כבש את הרשת. מי עומד מאחוריו?
● שלוש העסקאות החמות של השבוע בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים
● פורטפוליו | כבר 33 שנים הוא מחפש נפט ואז גז. זה השתלם לו בענק
מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר שם כמעט את כל הביצים שלו בסל אחד ושמר אותן שם במשך שנים. לבאלמר אין כמעט חשיפה להשקעות אלטרנטיביות. במקום זאת, הוא שומר יותר מ-80% מתיק ההשקעות שלו במניות מיקרוסופט ואת השאר בקרנות העוקבות אחר מדדי מניות.
כאשר שוק המניות טיפס לגבהים חדשים ומיקרוסופט הפכה לאחת המניות עם הביצועים הטובים ביותר בעשור האחרון, אסטרטגיית ההשקעה של באלמר הוכיחה את עצמה כיעילה להפליא.
"מיקרוסופט השיגה ביצועים טובים יותר מכל נכס אחר כמעט שיכולתי להחזיק", אמר באלמר, בעל המניות היחיד הגדול ביותר של מיקרוסופט, בריאיון שנערך לאחרונה עם "וול סטריט ג'ורנל". "קצת קשה לומר שזה לא הסתדר".
באלמר, בן 68, כיהן כמנכ"ל משנת 2000 ועד שפרש מתפקידו ב-2014, לאחר שנקלע ללחץ על כך שלא פעל מהר מספיק כדי להתחרות באפל וגוגל בשוקי צרכנים מרכזיים. במהלך כהונתו כראש מיקרוסופט, ירד מחיר מניית החברה בכשליש. כשעזב את החברה, עמד שווי השוק של מיקרוסופט על כ-300 מיליארד דולר.
בימים אלה, בזכות עסקי הענן שלה וההימורים הנחושים של החברה על בינה מלאכותית, שוויה עומד על יותר מ-3 טריליון דולר.
במילים אחרות, מיקרוסופט צברה בממוצע 28.8% בשנה, כולל דיבידנדים, במהלך פרק הזמן הזה, פחות או יותר. באותו פרק זמן, החזיר ה-S&P 500 ממוצע של 12.9% בשנה, כולל דיבידנדים. קרנות השקעה (Endowments) של יותר ממיליארד דולר עלו ב-7.8% בממוצע בשנה, על פי Wilshire Trust Universe Comparison Service.
פילוסופיה פשוטה שלקח שנים ליישמה
מעטים הרוויחו יותר מאשר באלמר, שמכנה את עצמו "משקיע שאינו משקיע". כעת הוא מדורג במקום התשיעי ברשימת המיליארדרים של בלומברג, מעל וורן באפט אפילו, עם שווי נקי המוערך ביותר מ-150 מיליארד דולר. הקיץ, הוא עקף לזמן קצר את הבוס שלו לשעבר ביל גייטס, שמעביר לקרן שלו בקביעות שילוב של מזומנים, מניות של מיקרוסופט וניירות ערך אחרים.
עד כמה שפילוסופיית ההשקעות שלו פשוטה, נדרשו לבאלמר עשרות שנים כדי ליישמה. בשנות ה-80, הוא הימר על מניות בודדות כמו קולגייט-פלמוליב בעצת ג'ים קריימר מ-CNBC, חבר מהקולג' שהיה היועץ הפיננסי של באלמר בגולדמן זאקס. לאחר מכן הוא ניסה לגוון אבל, בין השאר, התקשה למצוא מנהלי כספים שמצליחים להשיג ביצועים מנצחים בעקביות. אז הוא נפטר מרוב ההשקעות האלטרנטיביות שלו.
הונו חונה נמצא כמעט אך ורק בקרנות העוקבות אחר מדדי מניות - ובמיקרוסופט (הוא סירב לומר מה גודל החלק שלו).
בשיחה דרך Microsoft Teams מהמשרד שלו בבלוויו, וושינגטון, באלמר דיבר עם הג'ורנל על האופן שבו הוא מנהל את הכסף שלו.
האם תוכל להסביר לנו, צעד אחר צעד, את אסטרטגיית ההשקעה שלך?
באלמר: "יש בבעלותי קרן מדדית. החזרנו אותה למצב שבו היא כוללת רק ארה"ב ואירופה. כדי לשמור על זה פשוט. אולי היא כוללת גם את יפן. אנחנו משתדלים לצאת מפרייבט אקוויטי אבל לא יוצאים מזה בן לילה. המניה היחידה שאני באמת עוקב אחריה עדיין היא מיקרוסופט, כי זה עדיין באופן ממש-ממש מכריע הנכס העיקרי שאני מחזיק בו.
אני אוהב את זה. זה פשוט. התברכנו מאוד מבחינה כלכלית. מה שאני רוצה במקרה הזה הוא לא להקדיש זמן, חרדה, ומחשבה רבים לתחום שבו יהיה לנו מספיק גם אם נרוויח 7% - התשואה הסטנדרטית על מדד ה-S&P בטווח הארוך.
הגישה שלי עוצבה בחלקה על ידי וורן באפט, שטוען שרוב האנשים צריכים פשוט לקנות קרן העוקבת אחר מדד S&P. עבורנו, לפחות [באלמר ואשתו, קוני], תוספת של 0.7% לא תשנה את חיינו. בסופו של יום, נוכל לתת לילדים שלנו את כל מה שאנחנו רוצים לתת להם. אני לא נוהג לדבר על זה. כל הדברים האחרים שאנחנו עושים הם רק לאזן בין כמה הולך לפילנתרופיה וכמה הולך לממשלה (תשלומים אזרחיים).
אני מרגיש שהייתי מתפתה לבדוק את מחיר המניה של מיקרוסופט כל יום. האם אתה עושה את זה?
"הו, אני בודק את זה לא לעתים רחוקות. אבל לא בגלל שזה משנה מבחינה כלכלית. שוק המניות הוא שני דברים לאנשים. דבר אחד הוא - איך אני מסתדר כלכלית? והשני הוא קצת כמו לבדוק את התוצאה של משחק - האם הקבוצה שלי ניצחה אתמול?".
"השקעה מוצלחת בקרנות מדד ובקליפרס"
הזכרת את S&P 500. האם זהו ממש המדד שבבעלותך? או שיש לך אוסף מותאם יותר של מוצרים באינדקסים שונים?
"אם זה לא ה-S&P, זה ראסל 2000 או מראה רחבה אחרת של השוק. אנחנו עושים קצת 'קציר מס' (tax harvesting). אתה יכול לקרוא על זה, אם תרצה, ב-ProPublica. יש להם את החזר המס שלי והם כתבו על כך".
[ארגון התחקירים ללא כוונת רווח ProPublica דיווח בשנה שעברה, בהתבסס על שלל נתונים שדלפו משירות מס ההכנסה, כי באלמר ומיליארדרים אחרים משתמשים באסטרטגיות של קציר הפסדי מס כדי להפחית את המיסים שהם משלמים. על פי הערכות, באלמר נהנה מחיסכון מס של 138 מיליון דולר לפחות בין 2014 ל-2018 באמצעות עסקאות שעשתה עבורו גולדמן זאקס שאולי לא היו ממש בניגוד ללשון החוק האוסר על מה שנקרא "wash sales" (מכירה וקנייה מחדש בסמיכות של ניירות ערך), אך היו בניגוד לרוח החוק.
החקירות של ProPublica הניעו את גולדמן לעצור עסקאות כאלה, והבנק אמר בזמנו שהוא ערך בדיקה ומצא שאחוז קטן מן העסקאות היעילות במס שהוא מבצע עבור לקוחות "בוצעו בטעות באופן שאינו עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה שלנו". בגולדמן גם אמרו כי הם מנסים לספק ייעוץ השקעות "הן בהתאם ללשון והן בהתאם לרוח" של החוקים והתקנות הרלוונטיים.
דוברת באלמר אמרה בהצהרה כי "סטיב מתייחס לאחריותו לשלם מיסים ברצינות רבה, ותמיד שילם את מה שהוא חייב".]
"כן קיבלנו החלטה שלא להמשיך ולהחזיק במניות נפט וגז. זו החלטה שקיבלנו בשנה האחרונה, פחות או יותר, ככל שנעשינו מעורבים יותר באקלים. זה לא ישנה את עולם הערכות השווי של המניות האלה, אבל זה נראה יותר עקבי מבחינת שווי. אז אלו יהיו השינויים במה שאנחנו עושים".
האם אתה דן לפעמים בפילוסופיית ההשקעות ובאסטרטגיה שלך עם אנשים עשירים-מאוד אחרים? האם החברים שלך חושבים שאתה משוגע?
"ובכן, לא, כלל לא, כי קצת קשה לומר שזה לא הסתדר. אני לא יודע איך מישהו אחר הצליח, כי לכולם יש את האסטרטגיה שלהם, וקשה להציץ אל מאחורי הווילונות שלהם.
במונחים של מניות שאינן של מיקרוסופט, הקרנות עוקבות המדד הצליחו די טוב. ואנשים אומרים שהצלחתי היטב עם ההשקעה שלי בקליפרס (באלמר קנה את קבוצת לוס אנג'לס קליפרס של ה-NBA ב-2014, לאחר שפרש ממיקרוסופט)".
שילמת 2 מיליארד דולר עבור הקליפרס. יש דירוגים שלפיהם שווי הקבוצה הוא כעת בסביבות 4 מיליארד או 5 מיליארד דולר.
"תראה, אם הוא מכפיל את עצמו תוך 10 שנים, זו בעצם קרן עוקבת מדד. ודרך אגב, היא באמת לא ניצחה את מיקרוסופט. אני לא אומר שזו השקעה גרועה - אל תבינו אותי לא נכון. אבל שוב, בהשוואה למיקרוסופט - זאת אומרת, בכנות, כמעט כל השקעה פשוט מחווירה בהשוואה למיקרוסופט".
"נדיר למצוא 'פוני עם יותר מטריק אחד'"
האם אתה חושב שיש משהו באסטרטגיית ההשקעה שלך שהוא ישים עבור משקיע רגיל?
"הייתי אומר, 'שמור על זה פשוט' - אלא אם כן אתה באמת הולך להיות מומחה.
"אני תמיד אוהב לדבר על [איך ש] בעסקים, יש את מה שהייתי מכנה סוסי פוני עם אפס טריקים, סוסי פוני עם טריק אחד וסוסי פוני עם שני טריקים. סוס פוני עם אפס טריקים הוא עסק שלעולם לא מגיע לקנה מידה מדהים. סוס פוני עם טריק אחד הוא מה שאתה עושה כשאתה מגיע לקנה מידה גדול עם רעיון אחד - אתה חולב אותו, אתה חולב אותו, אתה חולב אותו. רוב חברות הטכנולוגיה הן סוסי פוני עם טריק אחד. סיסקו, שהיא חברה נהדרת, היא סוס פוני עם טריק אחד. אפילו גוגל, אפשר לטעון, היא עדיין סוס פוני עם טריק אחד שבמרכזו עומד פרסום. אמזון, סוס פוני עם שני טריקים. אפל, פוני עם שני טריקים. מיקרוסופט, פוני עם שני טריקים.
"אם אתה מחזיר את זה להקשר של השקעה, אתה לא באמת יכול להאמין שמשקיע שעשה טריק אחד ממש טוב יעשה בהכרח את טריק ההשקעה הבא ממש טוב, לפחות לפי המודל שאני מאמין בו. לא חקרתי כל משקיע בעולם, ואולי יש אנשים שמצליחים באופן עקבי. אבל כמו בעסקים, למצוא סוסי פוני מרובי טריקים זה ממש קשה. למה שמישהו שהוא משקיע מזדמן יאמין שהוא בהכרח הולך למצוא את האנשים שיכולים לעשות את הטריקים המדהימים האלה?".
האם אתה חושב שיש למזל חלק במידת ההצלחה שלך להיות בעלים של מניות מיקרוסופט ולהמשיך להחזיק בהן?
"אם יש מישהו שיגיד לך שכל ההצלחה שלו היא בזכות העובדה שהוא גאון, הייתי אומר שהם צריכים ללכת לחפש את המזל.
"תראה, היה לנו מזל עם ההצלחה של מיקרוסופט. עזוב את מחיר המניה, היה לי מזל, בעצם, להקשיב לאנשים הנכונים. אבל היה לי מזל גם מבחינת הנאמנות שלי לחברה, כי כמנהיג של העסק לא רציתי למכור. והתברר שזה גם דבר נהדר להשקיע בו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.