הבורסה בת"א | סיקור שוטף

הבורסה בת"א ננעלה בירידות קלות; אלביט עלתה ב-3%, אל על ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 ננעל ביציבות • ירידה בתשואות אגרות החוב הממשלתיות • חברת ה-AI רייזור לאבס זינקה לאחר שדיווחה על עלייה חדה בהכנסות ברבעון הרביעי • בפועלים ממליצים להגדיל את החשיפה לאגרות החוב הצמודות, ולתת עדיפות לאפיק הצמוד על פני השקלי • ומה צפוי בעונת הדוחות בוול סטריט ובאירופה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
 

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

17:35

לאחר מסחר די תנודתי המסחר ננעל הערב בירידות קלות - מדד ת"א 35 ננעל ללא שינוי ומדד ת"א 90 בירידה של 0.4%. המדדים תשתיות אנרגיה וקלינטק בלטו לשלילה עם ירידות של 1.6% ו-1% בהתאמה. 

בין 125 המניות הגדולות בת"א בלטו בעליות אלקטריאון , תורפז  ואלביט מערכות . ירדו בעיקר מניות אנרג'יקס  ודוראל אנרגיה 

17:10

לקראת הנעילה, המסחר בת"א עובר לירידות - ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 ב-0.4%. 

בשוק החוב התשואות מוסיפות לרדת - תשואת  האיגרת הממשלתית לעשר שנים ירדה בכ-2 נקודות בסיס ל-4.42% ותשואת האיגרת לשנתיים ב-4 נ"ב ל-4.23%. בהקשר הזה, היום סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פרסמה סקירה חיובית על ישראל, בסקירה נכתב נכתב כי "הסכם הפסקת האש מצמצם את סיכוני הטווח הקצר לכלכלה ולהוצאות הציבוריות של ישראל, שעלולות להיפגע עקב סכסוך ממושך", עם זאת, מודי'ס מדגישה כי נדרשת התקדמות משמעותית נוספת כדי להבטיח יציבות ארוכת-טווח.  

16:06

מניית אפיטומי מדיקל  מדיקל, המפתחת ומשווקת גלולת הרזיה מכאנית, יורדת במעל 5% בעקבות הודעתה כי רשות ני"ע החלה בבירור מינהלי בנושא דיווחיה לגבי הסכם השיווק עם נסטלה, שבוטל במפתיע בסוף 2023. 

הבירור הוא ככל הנראה לגבי השאלה, האם אפיטומי הדגישה באופן מספק בפני משקיעיה, כי ההסכם עם נסטלה ניתן לביטול על רקע אי עמידה ביעדים נוספים על הצלחה רשמית בניסוי? האם הייתה צריכה להדגיש מהם היעדים הללו? מתי הייתה יכולה אפיטומי שתוצאות הניסוי עלולות להוות עילה לביטול ההסכם?

הרשות דרשה הבהרות כבר עם קרות האירוע וב-27.12 פרסמה החברה את עמדתה. מסתבר כי בהסכם הרשמי היו תנאים רבים בנוסף על העמידה הרשמית ביעדי הניסוי שנקבעו מול ה- FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי. אחד התנאים הללו, שלא היו מוכרים לשוק, גרס כי לאחר 24 שבועות של ניסוי, על המטופלים להשיל לפחות 7% ממשקלם ההתחלתי, לפחות 66% מהמטופלים ישילו לפחות 5% ממשקלם, 33% ישילו לפחות 10% ממשקלם, וההבדל בין קבוצת הניסוי והביקורת יהיה לפחות 3%. בפועל, המטופלים השילו 6.6% ממשקלם, ההבדל מקבוצת הביקורת היה 2%, רק 56% השילו לפחות 5% ממשקלם ההתחלתי ורק 27% השילו 10% ממשקלם.

15:25

המסחר התנודתי בתל אביב נמשך: מדד ת"א 35 נסחר ביציבות, מדד ת"א 90 יורד בכ-0.2%. בולט לשלילה מדד ת"א ביומד, שיורד כעת בכ-1%, בהובלת אפיטומי מדיקל  וקומפיוגן .

14:15

מסחר תנודתי בתל אביב: מדד ת"א 35 נסחר ביציבות, מדד ת"א 90 יורד בכ-0.4%.

חברת אירודרום קבוצה  מזנקת בכ-7.5%, לאחר שדיווחה כי התקשרה, יחד עם חברה־בת בבעלותה, במזכר הבנות עם אחת מתעשיות הנשק בישראל, להקמת מפעל לייצור כטב"מים.

חברת אורון קבוצה  עולה בכ-3.5%, לאחר שדיווחה כי "זכתה במכרז לביצוע עבודות להקמת הקו הכחול במקטע בכביש 412, הכולל עבודות העתקת תשתיות, פיתוח נופי, סלילה והסדרת הקו הכחול בתחום העיר נס ציונה".

13:20

הבורסה בתל אביב חזרה לירידות: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1%, מדד ת"א 90 נסוג בכ-0.9%.

12:25

עליות קלות בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.1%.

מניות שבולטות כעת לחיוב במסחר: אלקטריאון , נקסט ויז'ן , אלקטרה נדלן , אלקטרה צריכה  ונובה .

מניות שבולטות לשלילה: אל על , אנרג'יקס , דלק קבוצה , דוראל אנרגיה  וסלע נדלן .

11:30

עליות בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 מתקדמים שניהם בכ-0.4%.

11:00

המסחר בבורסה בתל אביב עבר לעליות: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.1%.

מניית חברת ה-AI רייזור לאבס  מזנקת במעל 10%, לאחר שדיווחה כי הכנסות החברה במהלך הרבעון הרביעי עלו במעל 360% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וכן כי חל גידול של מעל 220% בהכנסות במהלך השנה כולה, לעומת ההכנסות בשנת 2023. עוד צוין כי התוצאות המוערכות הללו גבוהות ב-40% מתחזיות החברה לרבעון.

10:30

ירידות בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, מדד ת"א 90 נסוג בכ-0.1%. בולט לשלילה מדד ת"א קלינטק, שנופל בכ-0.7%, בהובלת אנרג'יקס , דוראל אנרגיה  ואנלייט אנרגיה , שיורדות שלושתן במעל 2%.

10:05

ירידות קלות בפתיחה בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3%, מדד ת"א 90 נסוג בכ-0.2%. בולט לשלילה מדד ת"א קלינטק, שיורד בכ-0.7%. הירידה במדד באה על רקע הכרזתו של נשיא ארה"ב הנכנס, דונלד טראמפ, על מצב חירום לאומי בתחום האנרגיה, ועל חזרה להפקת נפט אינטנסיבית, על חשבון אנרגיה ירוקה.

מניות שבולטות לחיוב בפתיחת יום המסחר: נאוויטס , נקסט ויז'ן , בזן , אלקטריאון , מגה אור .

מניות שבולטות לשלילה: אנרג'יקס , סקופ , פוקס , אנלייט אנרגיה , בית שמש .

בנק ההשקעות ג'פריס מעלה את מחיר היעד למניית בזק , מ-5.20 שקל ל-6.60 שקל, פרמיה של 14.7% על מחיר המניה בבורסה. הבנק השאיר את ההמלצה ללא שינוי, "קנייה". האנליסט אלכס רייט ציין כי 2025 תהיה שנה אחרונה של השקעות גדולות, עד לסיום פרישת הסיבים האופטיים והעברת yes ל-IPTV, וכי מ-2026, ההוצאות ההוניות צפויות לרדת משמעותית, ה-EBITDA והתזרים יעלו, ואיתם כנראה גם היקף הדיבידנד.

08:20

1. שוקי המניות

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ב'), לאחר מספר ימים של עליות בבורסה המקומית, הרצף החיובי נקטע, כאשר המדדים המרכזיים נסחרו בירידות שערים. מדד ת"א 35 ננעל ללא שינוי, ומדד ת"א 90 נחלש ב-0.3%. מדד הבנקים איבד מערכו 1.3%.

כפי שכבר דווח בעבר, רמי לוי מתכוון להנפיק את חברת הנדל"ן שלו, רמי לוי נדל"ן. כעת נראה שהוא מכוון לשווי גבוה. לוי אמר בראיון לכלכליסט כי "קיבלנו אינדיקציות לשווי של 4-3.5 מיליון שקל לחברה, אבל עדיין לא בחרנו מי יוביל את המהלך. אנחנו מתכוונים להנפיק ויהיו חדשות בשבוע הבא. את ההחלטה קיבלנו כבר". לגלובס נודע כי לפי הערכות, לוי מעוניין לגייס כ-700-800 מיליון שקל, אך עדיין לא הוגש תשקיף ולא נבחרו חתמים.

מרבית הנכסים של רמי לוי משמשים כשטחי תעסוקה למסחר ומשרדים, בין השאר, עבור רשת השיווק שלו. יחד זאת, במהלך השנים הוא רכש עוד ועוד קרקעות דרך החברה ובאופן פרטי. כך למשל, לפני מספר חודשים, חברת רמי לוי נדל"ן זכתה בשני מגרשים, בשטח כולל של 11,406 מ"ר, תמורת כ-26.2 מיליון שקל, כולל הוצאות פיתוח באזור התעשייה הר טוב. בנוסף, לוי מרחיב את פעילותו בתחום המגורים. לאחרונה הוא רכש קרקע במכרז של רשות מקרקעי ישראל להקמת 38 דירות בראש העין תמורת 79 מיליון שקל.

בבורסה המקומית בלטה מניית אקוואריוס מנוע , שזינקה בכ-17%, והשלימה זינוק של כ-60% תוך שני ימי מסחר לשווי של 85 מיליון שקל. החברה, העוסקת בפיתוח מנועים וגנרטורים מבוססי בעירה פנימית, דיווחה כי התקשרה במספר הסכמי השקעה חדשים. אחד מבין ההסכמים שנחתם הוא מול אליאל שליידר, שצפוי להשקיע בחברה סך כולל של 8 מיליון דולר בכ-20% ממניות החברה. הסכם השקעה נוסף נחתם מול אלכסנדר צ'רנילובסקי, בעל עניין בחברה, שצפוי להשקיע 2 מיליון דולר בכ-6% מההון.

כמו כן, מניית אל על  זינקה במעל 8%, לאחר שבגלובס נחשף כי חברת התעופה מנהלת מגעים מול המדינה כדי שזו תאשר לה להקדים את המועד בו תוכל לבצע חלוקת דיבידנד מרווחיה. לגלובס נודע כי המדינה עשויה לאשר את הקדמת החלוקה, אם בתמורה אל על תגדיל את השתתפותה בעלויות אבטחת הטיסות.

הבוקר (ג'), נרשמות באסיה בעיקר עליות שערים: הניקיי מתקדם בכ-0.2%, הקוספי עולה בכ-0.1%, וההנג סנג מטפס בכ-0.9%; מנגד, בורסת שנחאי יורדת בכ-0.1%.

החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים בעליות קלות. מדד הדאו ג'ונס עולה בכ-0.2%, ה-S&P 500 מתקדם בכ-0.1%, והנאסד"ק נותר יציב.

אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום מרטין לותר קינג.

היום צפויה לפרסם ענקית הסטרימינג, נטפליקס , את תוצאותיה הכספיות לרבעון הרביעי. האנליסטים צופים לחברה הכנסות בגובה 10.11 מיליארד דולר ורווח למניה שיעמוד על 4.2 דולר.

דונלד טראמפ נכנס אמש באופן רשמי לתפקיד נשיא ארה"ב. אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מעריך כי השינוי הפוליטי בארה"ב מצדיק גישה זהירה לאפיק המנייתי:

"כעיקרון, שיפור רוחבי בנתונים הכלכליים והעלייה בתחזיות הצמיחה, אמורים להצדיק הרחבת חשיפה לשוק המניות האמריקאי, בפרט לסקטורים שקשורים לכלכלה המקומית. אולם, חוסר הוודאות לקראת השינוי הפוליטי שמתחיל השבוע מצדיק, להערכתנו, גישה זהירה והמשך חשיפה בינונית לשוק המניות. המשקיעים הפרטיים והמוסדיים נוקטים בגישה זו. לפי הסקר של מנהלי השקעות אקטיביים בארה"ב, החשיפה שלהם למניות ירדה לאחרונה לאחת הרמות הנמוכות של השנה האחרונה. משקל המשקיעים 'השוריים' בסקר משקיעים פרטיים רשם ירידה חדה".

2. שוקי האג"ח

בשוק האג"ח המקומי, תשואות איגרות החוב הממשלתיות ירדו בצהרי יום שני. תשואת האג"ח ל-10 שנים ירדה ל-4.42%, והתשואה לשנתיים עמדה על 4.25%. מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, הסביר בסקירתו השבועית כי "לאור סיכוני האינפלציה (בחודשים הקרובים), ורמת הציפיות הנמוכה יחסית בטווחים הבינוניים-ארוכים, והסבירה בטווחים הקצרים - אנו נותרים בהמלצתנו להגדיל את החשיפה לאגרות החוב הצמודות, ולתת עדיפות לאפיק הצמוד על פני השקלי".

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות הבוקר: אג"ח לעשר שנים יורדות בכ-6 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.55%; אג"ח לשנתיים יורדות בכ-3 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.24%.

כלכלני בנק דיסקונט התייחסו למגמת עליית תשואות האג"ח העולמית: "העצבנות בשוקי האג"ח הממשלתי בעולם נרגעה במידה מסוימת, אחרי ההפתעה מטה באינפלציית הליבה בארה"ב ובאינפלציה בבריטניה, שתמכה בירידה בציפיות הריבית ובתשואות האג"ח הממשלתי. השווקים צופים כי ריבית הפד תרד ל-3.95% בסוף השנה, מעט פחות משתי הפחתות וקרוב לתחזיות הפד. הצפי להפחתת ריבית מתונה נתמך בדברי בכירים בפד בשבועות האחרונים, לפיהם, לאחר הפחתות הריבית המהירות בסוף 2024, אפשר להאט את קצב ההפחתות, על־מנת לוודא כי האינפלציה ממשיכה לרדת לכיוון היעד".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל מתחזק קלות מול הדולר הבוקר, ששערו עומד כעת על 3.57 שקלים.

על רקע השבעתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ביום ב', הביטקוין זינק לשיא כל הזמנים, ועמד על 109.1 אלף דולר ליחידה. הזינוק מהווה עלייה של 9.4% במחיר המטבע הפופולרי בחודש האחרון. המגמה החיובית היום בביטקוין מצטרפת לעליה שחווה המטבע בנובמבר, עם הכרזת ניצחונות של טראמפ, אז זינק המטבע ב-55% לשיא (דאז) של 106 אלף דולר בדצמבר. הבוקר, מחיר הביטקוין נע סביב 101 אלף דולר.

סילביה יבלונסקי, מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת Defiance, הסבירה בסקירתה כי "בשוק הקריפטו, לאחר תקופה של דשדוש, הביטקוין שוב מעל 100 אלף דולר. תנועת הביטקוין מושפעת מאוד מהתנודתיות בציפיות הריבית, וכאשר השוק מעריך כי יהיו פחות הורדות ריבית נכסי הסיכון, ובכללם הביטקוין, נוטים לרדת. ועם זאת, הנסיגות הללו הן בדרך כלל מקפצה לעלייה, מאחר שתנאי הרקע של הכלכלה האמריקאית, במונחי שוק תעסוקה, צריכה ואינפלציה, הם חזקים ותומכים בהמשך הצמיחה".

הנפט נסחר הבוקר במגמה מעורבת: נפט אמריקאי עולה בכ-0.5%, ומחיר חבית עומד על כ-76.8 דולר; נפט מסוג ברנט יורד בכ-0.1%, ומחיר חבית עומד על כ-80 דולר. מוקדם יותר, הנפט האמריקאי רשם ירידה במחיר, על רקע הצהרתו של נשיא ארה"ב הנכנס, דונלד טראמפ, בנאום השבעתו, לפיה יכריז על מצב חירום לאומי בתחום האנרגיה.

4. מאקרו

בלידר שוקי הון ציינו בסקירתם כי מספר המשרות הפנויות בישראל נותר יציב בדצמבר על 140.7 אלף משרות, דומה לנובמבר, אך גבוה מרבעון ג' 23 ב-20%. בדצמבר, חלו ירידה של 4.1% בביקוש לעובדים בענף הבינוי, יציבות בתעשייה והמסחר, אך עלייה בביקוש לעובדים בענפי השירותים ב-4.6% בחודשיים האחרונים. בענף שירותי מידע ותקשורת (הייטק), חל גידול של 6.5% במשרות הפנויות בדצמבר, לאחר גידול של 5.5% בנובמבר. מדובר באינדיקטור מוביל חיובי לגבי קטר חשוב זה.

בתוך כך, בישראל פורסמו אמש (ב') נתוני שוק העבודה לחודש דצמבר, מהם עולה כי שיעור האבטלה המורחב ירד ל-4.3% מ-4.6% בחודש בנובמבר. עוד פורסם כי שיעור התעסוקה (אחוז המועסקים מכלל האוכלוסייה) עלה ל-61.2% (61.0% בחודש הקודם). אחוז הבלתי־מועסקים מכוח העבודה ירד ל-2.6% (2.7% בחודש הקודם).

5. תחזית

עונת הדוחות לרבעון האחרון של השנה בוול סטריט נפתחה באופן רשמי, וממשיכה לתפוס תאוצה. ויולטה טודורובה, אנליסטית מחקר בחברת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares, מציינת כי: "עונת הדוחות בארה"ב התחילה ברגל ימין, עם דוחות חזקים מצד בנקי ההשקעות, שהתעלו מעל הציפיות המוקדמות והציגו תחזיות חיוביות לעתיד. מגזר הטכנולוגיה יהיה במוקד העניינים, כאשר הרווחים של חברות הטכנולוגיה צפויים לגדול ב-14.7% ברבעון הרביעי. יהיה חשוב לעקוב גם אחרי השפעת התיסוף בדולר על השורה התחתונה של החברות. ככלל, חברות ה-S&P 500 צפויות להציג עלייה של 11.7% ברווחים - הגידול המשמעותי ביותר מאז הרבעון הרביעי של 2021".

לצד זאת, בבנק אוף אמריקה פרסמו את תחזיותיהם לקראת עונת הדוחות באירופה: "עונת הדוחות הכספיים לרבעון הרביעי מתחילה באירופה, כאשר 10% מהחברות צפויות לדווח עד סוף החודש ו-40% עד אמצע פברואר.

"אנליסטים צופים צמיחה שנתית של 1% ברווחיות למניה (EPS) של מדד Stoxx 600 ברבעון הרביעי, לאחר צמיחה של 2% ברבעון השלישי ותחזית לצמיחה של 3% ברבעון הראשון של השנה. סקטור האנרגיה צפוי להוות גורם מעכב משמעותי על רווחי המדד ברבעון הרביעי (עם התאוששות מחיר הנפט שהגיעה מאוחר מדי כדי להשפיע), ואחריו סקטור מוצרי הצריכה הלא-הכרחיים (על רקע חששות לגבי ביקוש חלש לרכב ולמוצרי יוקרה), בעוד שסקטורי הטלקום וחומרי הגלם צפויים לתרום באופן חיובי. תחזית הרווח למניה לרבעון הרביעי עלתה ב-3% בין נובמבר לתחילת השנה, ככל הנראה, בסיוע של אירו חלש יותר, אם כי השבועות האחרונים הביאו לירידה מחודשת, על רקע ציפיות נמוכות יותר לרווחיות.

"הפתעות מאקרו-כלכליות מתונות בגוש האירו מרמזות על תוצאות נמוכות מהממוצע, אם כי לחברות אירופאיות עם חשיפה לשוק האמריקאי יש פוטנציאל להפתעה חיובית. ההפתעות הכלכליות בגוש האירו היו שליליות במקצת מול הממוצע לרבעון הרביעי, מה שמרמז כי רק 50% יעמדו בתחזיות הרווח למניה של מדד Stoxx 600 - מתחת לממוצע ארוך הטווח של 54%. מניות אירופאיות עם חשיפה גבוהה לארה"ב עשויות להפתיע לטובה, לאור זינוק הדולר האמריקאי ברבעון הרביעי. הדחיפה בביקוש כתוצאה מבניית מלאי בארה"ב, ככל הנראה, מונעת מהזמנות מוקדמות לקראת מכסים פוטנציאליים על־ידי הממשל החדש בארה"ב".

"ציפיות הרווח למניה ל-12 חודשים קדימה עלו לשיאים חדשים, בתמיכת חולשת האירו.
הרווח למניה החזוי ל-12 חודשים של Stoxx 600 עלה לשיא חדש, כאשר תחזיות הרווח למניה לשנים 2025 ו-2026 עודכנו כלפי מעלה ב-1.5% מאז נובמבר, לאחר הורדה של 4-5% מאז יוני 2024, בסיוע חולשת האירו, הבנקים והאנרגיה".