הכינוס השנתי של מנהיגים, אנשי עסקים, נציגי החברה האזרחית ואנשי תקשורת נפתח היום (ב') בדאבוס שבשוויץ, בצל אירוע אחר המתקיים אלפי קילומטרים ממנו: כניסתו לתפקיד של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בוושינגטון. תחילת כהונתו השנייה של המנהיג האמריקאי מאפילה על הכינוס השנתי ה־55 של הפורום הכלכלי העולמי, שהפך ברבות השנים למפגש גלובלי קבוע בין השכבות הפוליטיות לעולם העסקים, עם הרבה יחסי ציבור מסביב.
● טראמפ חשף: זה מה שאעשה ביום הראשון בתפקיד
● שעות לפני עזיבתו, ביידן מטיל פצצה ומחלק עשרות חנינות למקורביו
בעוד האליטה האירופית הישנה מתכנסת בעיירת הסקי השוויצרית, זו החדשה שמה פעמיה להשבעה בוושינגטון: טראמפ הזמין לטקס ההשבעה שלו מיליארדרים כמו אילון מאסק, את ראשי התעשייה הפיננסית האמריקאית והעולמית, כמו גם מנהיגי ימין קיצוני מרחבי אירופה. עד ליום חמישי הקרוב, שבו יופיע באמצעות וידיאו בפני משתתפי הכינוס, הפיל המרכזי בחדרי הדיונים של דאבוס יהיה טראמפ, והנעלם הגדול שישפיע על עולם העסקים, הכלכלה והפוליטיקה בשנה הקרובה: המדיניות שהוא יוביל.
טראמפ לא טורח לבוא
המספרים של הכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי דומים לאלו של שנים קודמות: 3,000 משתתפים בסך הכל, 60 ראשי מדינות, עוד 290 פוליטיקאים בכירים, 900 אנשי עסקים, נציגים מ־130 מדינות (כולל הנשיא הישראלי יצחק הרצוג) וחמישה ימי דיונים שהחלו ביום שני ויסתיימו ביום שישי. העיירה נחסמת כמעט לחלוטין על ידי המשטרה השוויצרית, כוחות צבא מסייעים לה, מסוקים פרטיים נוחתים בסמוך, שיירות של לימוזינות עושות את דרכן בכבישים הפתלתלים ו"המי ומי" של עולמות העסקים והפוליטיקה יכולים לחכך מרפקים ללא הפרעות.
אבל הבולטות והחשיבות של המנהיגים שעולים לרגל לדאבוס אינה כפי שהייתה. טראמפ אינו טורח לבוא בעצמו, כפי שעשה בעבר, סין מסתפקת בשיגור אחד מסגני הנשיא שלה, וכאשר רשימת הנוכחים שמפרסם הפורום נפתחת על ידי קנצלר גרמניה אולף שולץ, או נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין - שניהם אורחים קבועים בכינוס השנתי - ברור שהפוקוס הגלובלי נמצא במקום אחר.
למעשה, אלה הם דווקא מי שלא אישרו את הגעתם, שאולי "יקפצו" לביקור ברגע האחרון, שמעוררים את הדיונים הערים ביותר. ביניהם נמצא מאסק, שהחל להתערב בפוליטיקה האירופית ביתר שאת בשבועות האחרונים, ונשיא ארגנטינה חאווייר מיליי. שניהם עשויים לבוא ברגע האחרון מוושינגטון.
אילון מאסק. אולי ''יקפוץ'' לביקור / צילום: Reuters, Jack Gruber
בפועל, שורת הצווים שעליהם טראמפ הבטיח לחתום ביומו הראשון, המדיניות שלו כלפי האיחוד האירופי, המלחמה באוקראינה וגם המצב במזרח התיכון יהיו במרכז הדיונים הגיאו־פוליטיים של הכינוסים.
בניגוד לעבר של דאבוס ושל הפורום הכלכלי, שבעשורים האחרונים קידם את הסחר החופשי, הגלובליזציה הגוברת וגם את האחריות הקולקטיבית לסוגיות של איכות סביבה, הצייטגייסט הגלובלי פונה כעת לבדלנות, למאבק על משאבים וטריטוריות ולאינטרסים לאומיים. "האם נכנסו לעידן שבו רק החזק ישרוד?", תהה שר החוץ הצרפתי ז'אן־נואל בארו, שישתתף בכינוס, "התשובה שלי היא כן". "כל העיניים יהיו על טראמפ", אמר מרק בניוף, מנכ"ל "סיילספורס", שנחשב לאחד מהנוכחים הקבועים במפגש.
המארגנים מודעים לסוגיה, ומנסים להפוך את האי־ודאות ליתרון. "ישנו קונצנזוס רחב לפיו אנו נמצאים כעת בעידן יותר תחרותי, גיאו־אסטרטגי וגיאו־כלכלי", אמר אחד ממארגני הכינוס, "אנחנו רואים את השינויים הללו מתבטאים בשרשראות אספקה, בשינויים בסחר. התמונה הגלובלית כולה הולכת ומשתנה". בתקופה של אי־ודאות, אמר נשיא הפורום הכלכלי העולמי בורגה ברנדה, "דאבוס הוא המקום שבו ממשלות, עסקים וארגונים לא ממשלתיים באים כדי להבין עם איזה עולם נתמודד בשנה הקרובה".
יתמקדו ב־AI
מעבר ליומרות לדון בעתיד העולם מבחינה פוליטית, דאבוס נשארה גם מקום המוקדש לעסקים. לכן, השנה שמו המארגנים את הסוגיות הביטחוניות והדיפלומטיות בצד, והתמקדו במהפכה העסקית והאנושית שהעולם חווה בדמות הבינה המלאכותית.
בתחום זה, אורחים שצפויים להשתתף השנה (כפי שהיה גם בשנה שעברה) הם סם אלטמן, העומד בראש OpenAI וכן ביל גייטס, מייסד חברת "מיקרוסופט" ומנכ"ל החברה סאטיה נאדלה. הפורום הכלכלי העולמי הגדיר את הכינוס הנוכחי ככזה העוסק ב"עבודה משותפת בעידן האינטלגנציה", ושורת דיונים יעסקו בפוטנציאל של התחום להפוך למנוע צמיחה גלובלי.
ביל גייטס. יגיע לכנס / צילום: ap, Mark Schiefelbein
אנליסטים גם העריכו כי השנה, על רקע כניסת טראמפ לתפקיד, סוגיות של איכות סביבה ואחריות סביבתית יהיו פחות במרכז העניינים בדאבוס, והעסקים סביב דלקי מאובנים, אנרגיה בכלל (בין היתר בשל צרכי האנרגיה של כלי ה־AI) וצמיחה כלכלית יחליפו אותן. "הכל יעסוק בצמיחה", אמר ל"פייננשל טיימס" מנהל סוכנות הייעוץ AlixPartners לקראת הכינוס, "כל מנכ"ל חושב איך ליצור צמיחה בסביבה הנוכחית". טראמפ צפוי להקל על הפקת גז וקידוחי נפט, וכבר איים על אירופה כי עליה "לרכוש יותר אנרגיה מארה"ב".
מנכ''ל Open AI, סם אלטמן / צילום: ap, stf
סקר מקדים שקיים הפורום בקרב 900 מומחים מצא כי החשש הגדול ביותר שלהם (23%) הוא מ"עימות בין מדינות", בעוד במקום השני (14%) ניצבים "אירועי מזג אוויר קיצוניים" ובשלישי (8%) - עימות גיאו־כלכלי.
משבר האקלים לא בתמונה
רבים מהנוכחים בדאבוס יגיעו אל הכינוס עשירים יותר מאשר בשנה שעברה, ציין אתר "פוליטיקו" האמריקאי, בין היתר בשל הגאות בשוקי המניות. הדו"ח השנתי של ארגון הצדקה "אוקספאם" מצא כי הונם של המיליארדרים ברחבי העולם זינק בשנה החולפת בקצב הגבוה פי שלושה מזה שנרשם בשנה שקדמה לה, וצמח בשני טריליון דולר. ארבעה מיליארדרים חדשים הצטרפו למעמד זה מדי שבוע בשנה החולפת, צוין.
התפתחות זו מייצגת את רוח הזמן האמתית, כתב האתר האמריקאי. "הפוקוס השנה בדאבוס יהיה שוב על איך לעשות עסקאות ואיך להרוויח כסף... סוגיות כמו ייצוג מגוון בכלכלה או שינויי האקלים הולכים ונחלשים".
גם המטבעות הקריפטוגרפיים, שבמשך כמה שנים שלטו ברחוב הראשי של דאבוס (בו שוכרות חברות מתחמים במאות אלפי דולרים לטובת ביתנים המקדמים חברות ותחומי עסקים, א"א), צפויים לחזור למרכז הבמה. טראמפ הבטיח להפוך את וושינגטון ל"בירת הקריפטו של העולם", והמטבעות השונים מזנקים מאז היבחרו. המסר שיוצא מוושינגטון מהדהד בדאבוס, ומעצב מחדש את תשומת הלב העסקית כולה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.