קריפטו, נפט ובנקים: התעשיות שצפויות להרוויח בגדול מהנשיא החדש. ואלה שפחות

בעוד שהמשקיעים מצפים במתח לראות כיצד יגיבו השווקים בתקופה הקרובה לכניסתו של הנשיא החדש-ישן, ההצהרות הרבות שהוא כבר פיזר עד כה מספקות כמה רמזים • בין הדוגמאות הבולטות: טיפוח הקריפטו, פגיעה ברכבים חשמליים ושגשוג פוטנציאלי בטכנולוגיות ביטחוניות

צילומים: רויטרס, Mike Segar, Carlos Kosienski, שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: רויטרס, Mike Segar, Carlos Kosienski, שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחת השאלות הכלכליות הגדולות שמלוות את כניסתו של נשיא אמריקאי חדש לבית הלבן נוגעת לאופן שבו יגיבו השווקים. חזרתו של טראמפ לנשיאות אינה יוצאת דופן מבחינה זו, ואף מחדדת את השאלה על רקע ההצהרות הרבות שפיזר בשבועות האחרונים בנוגע לתוכניות שלו.

● כל הצהרות הנשיא: מה התוכניות שעליהן הכריז טראמפ ומה יקרה אם יתממשו 
שעות לפני עזיבתו, ביידן מטיל פצצה ומחלק עשרות חנינות למקורביו 

הנשיא החדש-ישן צפוי לתמוך במספר סקטורים שצפויים לעלות בעקבות חזרתו לשלטון. מנגד, מספר ענפים צפויים להיפגע בצורה חדה, שכן הוא כבר דיבר כמה פעמים על תיקונים שהוא מתכנן להחיל בהם מייד עם חזרתו לשלטון. אילו ענפים יגזרו קופון, ואילו יצטרכו לחשב כיוון מחדש בארבע השנים הקרובות?

קריפטו

תעשיית הקריפטו מצפה לזינוק אדיר עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן. הנשיא שהכתיר את עצמו כ"נשיא הקריפטו", וקבע כי יפעל להקמת מאגר רזרבות של מטבעות קריפטו בארה"ב, צפוי להעניק יד מאפשרת לענף, שסבל תחת הנשיאות הקודמת, הדמוקרטית.

בעקבות ניצחונו של טראמפ בבחירות בחודש נובמבר, שוק מטבעות הקריפטו זינק לגבהים חדשים, והביטקוין חצה לראשונה את רף 100 אלף הדולרים למטבע אחד. התקווה היא שטראמפ יאפשר את החדרת הקריפטו אל תוך המערכת המסורתית, ויקל את הרגולציה המכבידה על משתמשי השוק בארה"ב.

"למשך זמן רב מדי, ממשלתנו הפרה את הכלל הבסיסי שכל מחזיק ביטקוין יודע בליבו: לעולם אל תמכור את הביטקוין שלך", אמר טראמפ בנאום. הוא התחייב לשמור על רמת החזקות הביטקוין שהצטברו בידי ארה"ב כתוצאה מתפיסת נכסים של עבריינים כלכליים. "אם אבחר, המדיניות של ממשלתי, ארצות הברית של אמריקה, תהיה לשמור על 100% מכל הביטקוין שהממשל מחזיק כיום או ירכוש בעתיד", אמר.

חלק נכבד מהתורמים למרוץ של טראמפ לנשיאות, אגב, הם דמויות בולטות בענף, כמו התאומים טיילר וקמרון וינקלבוס (הידועים כמי שתבעו את מארק צוקרברג על הקמת פייסבוק), שנחשבים לתומכי קריפטו ידועים.

אנרגיה

תחום האנרגיה בלט בביצועים טובים ביותר תחת נשיאותו של ג'ו ביידן, עם עלייה של 22.9%, וזאת למרות מאמצי הממשל לקדם אנרגיה מתחדשת ונושאים של קיימות.

עם זאת, נותר לראות האם ביצועים אלו יכולים להימשך תחת טראמפ, שתומך בייצור נוסף של נפט, גז ופחם. אם טראמפ ימשיך להקל על יצירת היצע נוסף של נפט, זה אולי לא יהיה הדבר הטוב ביותר עבור החברות בתחום. טראמפ גם הבטיח לבוחריו כי יחתוך את מחירי הדלק והגז שלהם. לאחרונה אף הבטיח כי יכריז על מצב חירום אנרגטי, כדי להוריד את המחירים. עד כה, לא בטוח מה יכלול מצב החירום של הנשיא.

למרות זאת, הנשיא הנבחר חזר ואישר לאחרונה, ב-22 בדצמבר, את כוונתו "להכריז על מצב חירום לאומי בתחום האנרגיה" כבר ביום הראשון לכהונתו. הוא התחייב לפרסם סדרת צווים נשיאותיים במטרה להפוך את מדיניות ממשל ביידן בנוגע ליצוא גז טבעי, לקידוחים ולתקני פליטות.

לא ברור אם ההכרזה על מצב חירום תהיה בעיקר סמלית, או שתכלול סמכויות רחבות יותר, שיחרגו מעבר לצווים הנשיאותיים בנוגע לאנרגיה, שלפי ההערכות טראמפ צפוי להוציאם ביום ב'. צוות המעבר של הנשיא הנבחר לא הגיב לבקשה לתגובה. כך, העתיד בכל הנוגע לסקטור האנרגיה כעת עדיין אפוף ערפל.

ענף הרכב

האיבה של טראמפ כלפי כלי רכב חשמליים (EV) צפויה ליצור מכשולים עבור היצרנים. יצרני רכבים אחרים, הפועלים על דלק, דווקא יכולים להרוויח.

ממשלו עשוי לנסות לבטל תקנות כמו חוקי הפליטות מתקופת ביידן, שאמורים היו לעודד אימוץ רחב יותר של רכבים חשמליים והיברידיים. נוסף על כך, הוא מתכוון לבטל את הזיכויים במס עבור רכבי EV, בשווי של עד 7,500 דולר - אם כי מדינות כמו קליפורניה עשויות לנסות ליישם תוכניות זיכויים משלהן לרכבי EV, ובכך לצמצם את ההשפעה.

כמו כן, מכסים וסכסוכי סחר מהווים איום על תעשיית הרכב, שכן ארה"ב מייבאת את חלקי החילוף לענף ממדינות אחרות. "הם עלולים להשפיע על העלות והזמינות של הרכבים בשוק האמריקאי", אמרה גורמת בשוק ל-CNBC.

טראמפ קרא גם למדיניות של "קדימה, לקדוח" בתחום הנפט. היצע גדול יותר עשוי להפחית את מחירי הדלק, ובכך לתמוך בביקוש לרכבים המונעים בו. עם זאת, ירידה בייצור רכבי EV עשויה להוות יתרון לחברות המייצרות רכבים מסורתיים המונעים בדלק.

בנקים

ממשלו הראשון של טראמפ הקל רגולציות מסוימות בתחום הבנקאות, חברות פינטק וסטארט-אפים פיננסיים. באופן דומה, צפוי כי כהונתו השנייה של טראמפ תביא להקלות נוספות ברגולציות הפיננסיות. דה-רגולציה, שהייתה סימן היכר של ממשלי טראמפ הקודמים, בשילוב עם קיצוצי מס אפשריים לחברות, עשויים לשפר משמעותית את רווחיות הבנקים.

ענקיות פיננסים כמו ג'יי.פי מורגן, שראתה עלייה של 11.5% לאחר הבחירות, צפויות ליהנות מפעילות הלוואות מוגברת, במסגרת כלכלה חזקה יותר. נוסף על כך, עקומת תשואה תלולה יותר, תוצאה נפוצה של מדיניות כלכלית רפובליקנית, עשויה להרחיב עוד יותר את מרווחי הריבית נטו של הבנקים.

טכנולוגיות ביטחוניות

קבלני הטכנולוגיות הביטחוניות צפויים לראות עלייה בפעילות העסקית שלהם בעקבות הדגש של טראמפ על הוצאות צבאיות. בעוד שהיקף הגידול המדויק בתקציבים עדיין לא ברור, האפשרות לחוזים חדשים קיימת.

לא רק בארה"ב צפויה עלייה בביקוש לטכנולוגיות הללו: עלייתו של טראמפ לשלטון בשנית תומכת באי-ודאות הגיאו-פוליטית העולמית. טראמפ, שנחשב נשיא שפורח כשהוא מייצר כאוס, מעלה את החששות מסכסוכים גיאו-פוליטיים. חברות ביטחוניות ישראליות גם יוכלו ליהנות מהעלייה בביקושים לאמצעים הגנתיים חדשניים יותר.