סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס מעריכה כי הסכם הפסקת האש שנכנס לתוקף בין ישראל לחמאס מפחית את הסיכונים הכלכליים המיידיים למשק הישראלי, אך מדגישה כי נדרשת התקדמות משמעותית נוספת כדי להבטיח יציבות ארוכת-טווח. זאת, כארבעה חודשים לאחר שהחברה הורידה את דירוג האשראי של ישראל בשתי דרגות לרמה של Baa1 עם תחזית שלילית.
● ניתוח | הכלכלנים מסמנים שלושה תרחישים שונים להורדות הריבית - וכולם אופטימיים
● התרחיש האופטימי לשקל ומה צפוי לאינפלציה: השפעות הפסקת האש על הכלכלה
● הפסקת אש? לצבי סטפק יש אזהרה חשובה למשקיעים
בסקירה שפרסמה היום (ג') מציינת מודי'ס כי "הסכם הפסקת האש מצמצם את סיכוני הטווח הקצר לכלכלה ולהוצאות הציבוריות של ישראל, שעלולות להיפגע עקב סכסוך ממושך". יתרה מכך, לדברי החברה, "ההסכם גם מפחית את הסיכונים לטווח הארוך עבור המזרח התיכון מהסלמה שתכלול את איראן, ואת השפעת ההתפשטות של הסכסוך על שרשראות האספקה הגלובליות".
עם זאת, מודי'ס מבהירה כי "תנאי הסכם הפסקת האש מוגבלים בהיקפם ובאורכם הנוכחי". החברה מציינת כי "ישנה רק הסכמה על השלב הראשון, ויידרשו מגעים נוספים כדי להשיג הפסקת אש קבועה ולהפחית באופן קבוע את המתיחות הגאו-פוליטית באזור".
למרות הזהירות המתבקשת, הודעתה העדכנית של מודי'ס מהווה איתות ראשון לאפשרות של שיפור בדירוג האשראי של ישראל בעתיד, בכפוף להתקדמות משמעותית בתהליך התייצבות המצב הביטחוני. זאת בניגוד להערכות הקודמות של החברה, שלא ראו אופק לשיפור בטווח הנראה לעין.
ההשפעה על הכלכלה
מודי'ס מציגה נתונים המעידים על הפגיעה המשמעותית שספג המשק הישראלי בעקבות הלחימה. לפי הנתונים, התמ"ג הריאלי הצטמצם בממוצע ב-2.4% משנה לשנה מהרבעון הרביעי של 2023 ועד הרבעון השלישי של 2024, בהשוואה לצמיחה שנתית ממוצעת של 4.7% בתקופה שקדמה למלחמה.
החברה מתייחסת גם לאתגרים הפיסקליים: "למרות צעדים שהממשלה נקטה כדי לצמצם הרעה במאזן הפיסקלי, הגירעון הממשלתי של ישראל התרחב בכ-5-6 אחוזי תוצר מאז תחילת הסכסוך ביחס לשנים 2022-2023".
החברה מציינת כי "הפחתה יציבה ומשמעותית של המתיחות תצמצם את הסיכון להיחלשות נוספת של מדדים פיסקליים וכלכליים", אם כי מזהירה ש"היפוך במידת ההידרדרות שנראתה עד כה אינו סביר בעתיד הקרוב".
מודי'ס מדגישה בהודעתה כי להסכם הפסקת האש עשויות להיות השלכות חיוביות החורגות הרחק מעבר לגבולות ישראל. "לגבי המזרח התיכון", נכתב בהודעה, "הפסקת אש בת-קיימא עשויה להפחית את הסיכון למגוון תרחישים שעלולים להוביל להסלמה ולהתלקחות עימות רחב-היקף בין ישראל ואיראן".
אתגרים בדרך להסכם קבוע
למרות הנימה החיובית, מודי'ס מזהירה מפני אתגרים משמעותיים בדרך להסכם קבוע. החברה מציינת כי "בהתחשב בקשיים להאריך את הפסקת האש הקצרה יותר שהייתה בחודש נובמבר 2023, סביר להניח כי קשיים דומים יתעוררו בהחלת הפסקת אש ארוכה יותר".
החברה מדגישה כי "אתגרים פוליטיים פנימיים וחששות ביטחוניים הם חלק מהמכשולים עבור ישראל שעשויים לעכב את ההתקדמות הנוספת", ומזהירה כי "המתיחות הגאו-פוליטית באזור תמשיך להיות מוגברת בהיעדר הפסקת אש יציבה והפחתת המתיחות".
הערכתה העדכנית של מודי'ס מגיעה על רקע הורדת הדירוג החריגה שביצעה החברה בספטמבר 2024, אז הפחיתה כאמור את דירוג האשראי של ישראל בשתי רמות מ-A2 ל-Baa1, תוך שמירה על תחזית שלילית. צעד זה היה חסר תקדים בחומרתו והציב את ישראל בשורה אחת עם מדינות כמו פרו וקזחסטן.
בהחלטת הדירוג מספטמבר שיקפה מודי'ס חוסר אמון עמוק בעתיד הגאו-פוליטי והכלכלי של ישראל. החברה העריכה אז כי "כלכלת ישראל תיחלש כתוצאה מהסכסוך הצבאי באופן מתמשך, מעבר לציפיות שהיו קודם לכן", וציינה כי היא "כבר לא צופה התאוששות כלכלית מהירה וחזקה כפי שהיה לאחר סכסוכים קודמים".
ההבדל בין שתי ההודעות משקף את השינוי בנסיבות. בעוד שבספטמבר התמקדה החברה בסיכונים ובחוסר הוודאות - כעת ניכרת התייחסות זהירה לאפשרות של שיפור, גם אם הדרגתי ומותנה. מודי'ס מדגישה כי "יישום אפקטיבי של הסכם הפסקת האש והתקדמות נוספת לכיוון הפסקת אש יציבה של הלחימה בעזה, יצמצמו את הסיכונים השליליים לנקודות החוזק בדירוג האשראי של המדינה".
השפעה על מדינות האזור
ההודעה כוללת גם ניתוח של ההשפעות על מדינות נוספות באזור. לגבי לבנון (המדורגת C עם אופק יציב) מציינת מודי'ס כי המדינה "הושפעה באופן משמעותי מהעימות בין ישראל לחיזבאללה". לדברי החברה, "הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה ומינוי הנשיא וראש הממשלה החדשים על-ידי הפרלמנט מעלים את הסיכויים לרפורמות פוליטיות ומוסדיות".
במצרים (המדורגת Caa1 עם אופק חיובי) ובירדן (המדורגת Ba3 עם אופק יציב) מציינת החברה כי "השפעת העימות הייתה מוגבלת וממוקדת בעיקר בהכנסות מתעלת סואץ עבור מצרים". עוד צוין כי "פעילות התיירות במצרים ובירדן הושפעה באופן זמני בתחילת העימות ברבעון הרביעי של 2023, אך מאז חזרה לצמיחה ונותרה יציבה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.