הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה צפויה להשיק בקרוב מדד שישקף את מחירי הקרקעות בישראל, זאת בנוסף למדד ניסיוני למחירי דירות חדשות, שישקף את שווי הטבות המימון שמציעים הקבלנים, כפי שנחשף בגלובס. עו"ד ינקי קוינט, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל שדחפה להוצאת המדד לפועל, חשף את הנושא בכנס הנדל"ן של לשכת שמאי המקרקעין שנערך השבוע בתל אביב, ואמר שהוא מאמין שהמדד החדש יפורסם כבר "בשבוע־שבועיים הקרובים". בפאנל שבו השתתף אמר כי "אנחנו רואים כבר כמה שנים ירידה במחירי הקרקעות. השיווקים הנרחבים בשנים האחרונות הביאו לכך שאין כיום בעיית היצע של קרקעות".
● הצעה חדשה בתחום ההשבחה: יבוטל תשלום היטל בעת מכירת נכס
● המחשבון | כך תחסכו עשרות אלפי שקלים במשכנתא
נתונים שהגיעו לידי גלובס אכן מצביעים על ירידה משמעותית של מחירי הקרקעות למגורים בין שנת 2020 לשנת 2024: בממוצע הארצי, בשנת 2021 מחיר קרקע לכל יחידת דיור במכרזי רמ"י הגיע לשיא ועמד על יותר מ־900 אלף שקל - ואילו בשנת 2024 צנח עד ל־400 אלף שקל, קרי ירידה של 55%. במחוזות תל אביב והמרכז הירידה מתונה יותר, ומחירי הקרקעות אף עלו מעט ב־2024, ואילו בירושלים הירידה היא הדרמטית ביותר: מכ־1.2 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד ב־2020, לכ־200 אלף שקל ב־2024, ירידה של כ־83%.
הקרקעות הוזלו, הדירות התייקרו
לגלובס נודע שמדד מחירי הקרקעות יתבסס בעיקר על מכרזי רמ"י, ומכרזים מסוג "מחיר מטרה" ודומיהם כנראה לא ייכללו בבסיס המשמש לחישוב, זאת משום שהם משפיעים על מחירי הקרקע ואינם משקפים את רמתם בשוק החופשי, שכן אלו מכרזים המערבים סבסוד מצד המדינה.
הוזלת הקרקעות לא מביאה עד כה לירידה המיוחלת במחירי הדירות - שכן היא משקפת עלייה בהוצאות אחרות של היזמים. מאפריל 2022, אז החלה ההעלאה המשמעותית של הריבית במשק, הוצאות המימון של היזמים והקבלנים תפחו. עם פרוץ המלחמה, נסקו גם עלויות ההעסקה (בשל איסור כניסתם של הפועלים הפלסטינים) ועלויות חומרי הבנייה, בשל החרם שהטילה על ישראל טורקיה, שהייתה למקור הייבוא המרכזי של הענף עד אז. הורדה של הריבית במשק עשויה, במידה מסוימת, לתרום לירידת מחירי הדירות או לכל הפחות להאטת העלייה. עניין זה ממחיש היטב את חשיבות פרסומו של מדד המתמקד במחירי הקרקעות בלבד.
בנוסף למדד הקרקעות, מסתמן שמתגבש גם מחירון חדש לעלויות הבנייה - מכיוון לשכת שמאי המקרקעין. יו"ר הלשכה נחמה בוגין הכריזה בכנס שנערך השבוע כי "צוות של שמאים ותיקים העוסקים בליווי פיננסי עובדים על יצירת מחירון של עלויות בנייה שיהיה תואם ועדכני למציאות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.