אחרי שעמדה לצד חמאס: המדינה שרוצה להתקרב מחדש לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מאמר דעה בוול סטריט ג'ורנל קורא לממשל טראמפ לעזור לישראל לתקוף את הגרעין האיראני ובינתיים באיראן ממשיכים במאמצים לייצר פצצה, וגם: סין מעוניינת להתערב בשיקום רצועת עזה • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

המלחמה בעזה דווקא קירבה בין ישראל למדינה המוסלמית הזו 
כך מתנהל המצוד העולמי אחר חיילי צה"ל 

1האם ארה"ב "תלווה" לישראל מפציצי-ענק לטובת תקיפה באיראן?

בהינתן שהמאמץ הדיפלומטי המתוכנן לגרום לאיראן לעצור את תוכנית הגרעין הצבאית שלה ייכשל, הממשל האמריקאי של דונלד טראמפ עשוי להיאלץ להעניק לישראל "אור ירוק" לתקיפה עצמאית של מתקני האטום שלה; כך כותבים במאמר דעה משותף שהתפרסם היום בוול סטריט ג'ורנל חוקרים ממכון המחקר Foundation for Defense of Democracies, הנחשב לנצי ביחס לרפובליקה האיסלאמית.

המאמר סוקר את אפשרויות הלחץ של טראמפ על איראן, ואת העובדה כי גורמים רבים בממשל שלו מעדיפים שלא להתערב בעימות צבאי, במסגרת המדיניות הבדלנית של "אמריקה תחילה". כפתרון אפשרי לכך שיש להרוס את תוכנית הגרעין אך לא להתערב באופן ישיר, כותבים החוקרים, "טראמפ יכול להחליט להעניק לישראל את פצצות ה'פנטרייטור' במשקל 30 אלף פאונד (13 טון) במטרה לתקוף את מתקני הגרעין המבוצרים היטב של איראן". פצצות אלה יכולות להינשא רק על ידי מפציצים כבדים כמו B-2 או B-52, שאינם נמצאים בידי ישראל, אך הכותבים מציעים כי ארה"ב "תחכיר או תלווה" אותם לחיל האוויר הישראלי לטובת התקיפה.

"צעד כזה ידרוש אימונים מסיביים של צוותי אוויר ישראלים ויהיה שנוי במחלוקת", הם מציינים, "ועם כל נשיא אחר מלבד טראמפ, הוא יהיה בלתי אפשרי". הכותבים דוחפים את הממשל החדש לעמדה תקיפה יותר מול איראן. "ישראל מבינה היטב את תפקידה במזרח התיכון, אבל לא ידוע אם הוא ברור לחלוטין לארה"ב. עתיד ישראל כעת קשור בכך שהאמריקאים, ובמיוחד הרפובליקנים, ילמדו במהירות כי להתחמק מעימות במזרח התיכון הוא לא צעד מומלץ או אפשרי", נכתב.

מאת ראול מארק גרכט ומארק דובוביץ. מתוך הוול סטריט ג'ורנל. לקריאת כתבה המלאה.

2איראן "לוחצת על הגז" ומפיקה עוד ועוד אורניום מועשר

המשטר האיראני "לוחץ על הגז" בכל הנוגע להעשרת אורניום בחודשים האחרונים והדבר ניכר בכמויות המצטברות של החומר, העשוי לשמש לבניית פצצה גרעינית בהינתן העשרה נוספת; כך מדווחת רויטרס מפי נציג סוכנות האנרגיה הבינלאומית האחראי על איראן, רפאל גרוסי.

לדברי הנציג, איראן הודיעה בחודש שעבר לארגון, שעדיין מנטר את תוכנית הגרעין שלה, כי היא תגביר משמעותית את קצב העשרת האורניום לרמה של 60%, לא רחוק מה-90% הנדרשים לטובת נשק גרעיני. הוא אמר כי לפני ההודעה היה מדובר בערך בייצור של  שבעה קילו לחודש, וכעת מדובר בקצב של 30 קילו או יותר לחודש. "זו הוכחה משמעותית להאצה ההעשרה", אמר.

לפי הארגון, אין כל הצדקה לכמויות כאלה ולרמת העשרה כזו, אם התוכנית האיראנית היא לשימוש אזרחי בלבד. לפי הערכות הארגון לאיראן יש כיום 200 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 60%, בעוד באופן תיאורטי נדרשים כ-42 ק"ג ממנו להפקה של כמות מספיקה לפצצת אטום אחת. הוא קרא לנהל משא ומתן עם איראן כדי לעצור את התהליך.

מאת לילה דה-קרסטר. מתוך רויטרס. לקריאת הכתבה המלאה.

3אחרי הנתק, ­­­­סין מעוניינת להתערב בשיקום רצועת עזה

"סין מעוניינת לשוב ולהפגין נוכחות במזרח התיכון, כעת שהפסקת האש בעזה נכנסה לתוקף", כך דיווח אמש העיתון ההונג-קונגי סאות' צ'יינה מורנינג פוסט (SCMP). לפי העיתון, כחלק מהרצון למלא שוב תפקיד באזור, השליח הסיני למזרח התיכון ז'אי ז'ון ביקר בימים האחרונים בישראל. זהו הביקור הראשון של בכיר סיני מאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023. הוא נפגש בארץ עם מנכ"ל משרד החוץ וברמאללה עם יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס.

כזכור, סין צידדה באופן יוצא דופן בחמאס במהלך השנה האחרונה, אחרי שנים בהן העדיפה לשמור על נייטרליות בסכסוך הישראלי-פלסטיני. הנציג הסיני הבכיר הביע רצון לחדש ולחזק את שיתוף הפעולה בין סין לישראל "במיוחד בנושאי חדשנות". מומחה שהתראיין לכתבה ציין כי ייתכן שסין תידרש לסייע לבנייה מחדש של הרצועה על ידי מאמץ בינלאומי שיובל על ידי האו"ם. מומחה אחר אמר כי הביקור "אולי חשוב לסין, אבל רק לה", וכי היחסים הקרובים בין ישראל לארה"ב "מטרפדים כל התקרבות אפשרית בין ישראל לסין".

מאת ז'או זיוון. מתוך ה-SCMP. לקריאת הכתבה המלאה.

4"בשל הפסקת האש": החות'ים שיחררו את צוות האנייה שנחטפה לפני כשנה

החות'ים בתימן שיחררו את צוות "הספינה הישראלית" גלקסי לידר אותה חטפו לפני כשנה במבצע צבאי; כך מדווח הוושינטון פוסט. הספינה רשומה למעשה באיי הבאהמאס, והצוות שלה כולל 17 פיליפינים, שני מקסיקנים, שלושה אוקראינים, שני בולגרים ואזרח רומני אחד. כשהחות'ים השתלטו עליה בנובמבר 2023 היא נשאה כלי רכב שהועמסו בהודו. היא נמצאת בבעלות עקיפה של חברה הקשורה לאיש העסקים הישראלי רמי אונגר.

מנהיג החות'ים, השולטים בחלק גדול מתימן, הודיע כי השחרור נעשה "בשל הפסקת האש בעזה" וכן בתיווך של סולטנות עומאן. הוא הודיע כי "ההחלטה התקבלה בתיאום עם תנועת חמאס". כל אנשי הצוות הועברו לעומאן, נמסר. משרד החוץ המקסיקני אמר כי השחרור התאפשר "תודות להפסקת האש בעזה". לא ברור מה ייעשה עם הספינה עצמה, ששימשה את החות'ים לסדרת סרטוני תעמולה בעבר. למרות הצעד, הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ צירף מחדש את החות'ים לרשימת ארגוני הטרור של ארה"ב.

מתוך הוושינגטון פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.