מטבעות המם (Meme Coins), שהחלו כפרויקטים קהילתיים משעשעים, הפכו בתוך שנים ספורות לתופעה פיננסית גלובלית בעולם הקריפטו, שהגיעה לשיא בשבוע האחרון וקשורה, איך לא, לנשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ.
● "אין להם כסף בכלל": פרויקט הבינה המלאכותית של טראמפ מעורר דרמה בוול סטריט
● הוא מרוויח מיליארדים מהימור הביטקוין הפרוע ביותר, וסוחף אחריו את וול סטריט
ביום שני, ערב השבעתו לנשיא, הנפיק טראמפ מטבע מם העונה לשם $TRUMP, שזינק ביותר מ־1000% תוך 36 שעות בלבד, ומאז הספיק לצנוח בכמעט 50% למחיר של 35 דולר. שווי השוק הנוכחי של כלל המטבעות שהנפיק טראמפ עומד כעת על 7.2 מיליארד דולר. תנודתי אף יותר היה המסחר במטבע המם שהנפיקה במקביל הגברת הראשונה, מלניה טראמפ, $MELANIA. שווי השוק של מטבעות מלניה מגיע כעת ל־480 מיליון דולר, אחרי שהספיק בימים ספורים להכפיל כמעט את ערכו ואז ליפול בכ־80% מהשיא, למחיר 2.8 דולר.
מהם מטבעות מם, כיצד ניתן להנפיק ולרכוש אותם, ולמי זה משתלם - נפרט בפסקאות הבאות.
השם "מטבעות מם" נולד מתוך תרבות האינטרנט והממים - אותם תכנים ויראליים מצחיקים או אירוניים שמתפשטים ברחבי הרשת. מטבעות כמו דוג'קוין (DOGE) ושיבה אינו (SHIB) הוכיחו כי הומור אינטרנטי יכול להפוך לכוח כלכלי של ממש, עם שווי שוק שמגיע לעשרות מיליארדי דולרים לכלל מטבעות המם. אך מאחורי ההצלחה המפתיעה והמפתה מסתתרים גם לא מעט סיכונים, שכן מטבעות אלה ידועים בתנודתיות גבוהה ובחשיפה להונאות פוטנציאליות מתוחכמות.
הצלחתו הפנומנלית של המטבע שהנפיק הנשיא החדש לא עברה בשקט בתעשיית מטבעות המם: מצד אחד, $TRUMP משך אליו משקיעים חדשים והביא עמו גל של עניין ציבורי במטבעות דיגיטליים. מצד שני, נשמעו קולות בדבר ניגוד האינטרסים בהנפקת המטבע בידי הנשיא, מי שקובע את המדיניות המשפיעה על המסחר בתעשיית הקריפטו.
האם הנפקת המטבעות של טראמפ חוקית?
מטבעות הקריפטו שהשיק טראמפ מצטרפים לשורה של עסקים שבהם מעורב הנשיא באמצעות החברות השייכות ל-Trump Organization, לרבות בתחומי הנדל"ן, המלונאות והמדיה.
למעשה, טראמפ בנה את כוחו הפוליטי בין היתר על סמך הדימוי שלו כאיש עסקים מצליח, ובעשור האחרון הוא גם ממנף את הפוליטיקה לטובת העסקים. כך, לאחר שניצח בבחירות בנובמבר השיק סדרת מוצרים למכירה עם המותג הנושא את שמו, ובהם נעליים, שעונים ואפילו ספרי תנ"ך.
תחקיר הניו-יורק טיימס מ-2020 מצא, כי בכהונתו הראשונה הרוויח טראמפ מיליונים מאירוח של יותר מ-200 חברות, נציגי ממשלות זרות וקבוצות אינטרס במלונות ובאתרים שבבעלותו. לפי התחקיר, 60 לקוחות הניבו לטראמפ רווח של 12 מיליון דולר רק בשנתיים הראשונות לכהונה.
הפוטנציאל לניגוד עניינים הוא גדול. כנשיא, טראמפ פועל מול ראשי מדינות שבהן יש לו אינטרסים כלכליים. הוא גם אחראי על הגופים המפקחים על חלק מהתעשיות שמהן הוא מרוויח כלכלית, ואף ממנה חלק מהרגולטורים. לדוגמה, טראמפ כבר הספיק למנות יו"ר חדש לרשות ניירות ערך (SEC), המפקחת על ענף הקריפטו, והוא מתכנן גם להקל ברגולציה על התעשייה באמצעות צווים נשיאותיים.
החוק לא אוסר ניגוד עניינים
מפתיע ככל שזה יישמע, החוק בארה"ב אינו אוסר על ניגודי העניינים האלה. פקידי ממשל אמנם כפופים להגבלות על ניגודי עניינים, וישנם חוקים האוסרים עליהם לערב בין עסקים פרטיים לפעילות ציבורית, הן במישור האזרחי ולעתים גם עם סנקציות פליליות. אלא, שהגבלות אלה אינן חלות על הנשיא.
הבחירה האם וכיצד להימנע מניגודי עניינים נתונה אפוא לבחירתו האישית של כל נשיא. למשל ג'ורג' בוש הבן מכר את החזקותיו בקבוצת בייסבול עוד כשרץ לנשיאות. מכירת החזקות נחשבת לפתרון הטוב ביותר, שמונע ניגודי עניינים באופן הרמטי. אך הנוהג המקובל בקרב נשיאים בארה"ב הוא להפקיד את נכסיהם בנאמנות עיוורת למשך כהונתם.
אצל טראמפ, גם הפתרון הזה זוכה לפרשנות מקלה במיוחד. בכהונתו הראשונה המשיכו בניו לנהל את עסקיו, מה שגרם לרבים לפקפק בהפרדה שהתחייב לקיים בין הנשיאות לביזנס. באחרונה הודיע טראמפ כי יחזור על ההסדר הזה גם עתה. בנו אריק אף הבהיר כי ארגון טראמפ אמנם יימנע מלפעול מול ממשלות זרות אך יוסיף לעשות עסקים מעבר לים.
בהיעדר פתרון חוקי, האם לפחות קיימת שקיפות המאפשרת לציבור לפקח על ניגודי העניינים? ובכן, גם זו חלקית בלבד. כזכור, טראמפ התחמק במשך שנים מפרסום דוחות מס המפרטים את מצב עסקיו. גם לגבי עסקאות מהתקופה האחרונה, מידע מועט בלבד זמין לציבור. נראה שהעירוב בין עסקים לפוליטיקה יוסיף ללוות את הבית הלבן בקדנציה הקרובה.
עמירם גיל
האבולוציה של מטבעות המם
תעשיית מטבעות המם קיימת כבר למעלה מעשור, אך רק בשנים האחרונות זכתה לכינוי הרשמי שלה. מטבע המם הראשון, דוג'קוין (DOGE), הונפק בסוף שנת 2013 על ידי המפתחים בילי מרקוס וג'קסון פאלמר. השניים יצרו את המטבע כמעין תגובה הומוריסטית לשוק הקריפטו המתפתח, שהחל להיתפס באותה תקופה כהשקעה רצינית. דוג'קוין שהתבסס על המם האייקוני של הכלב מגזע שיבה אינו (Shiba Inu), הפך למטבע שנסחר בשווי השוק הגבוה ביותר כיום בתעשיית המם, סביב 55 מיליארד דולר. בימי השיא שלו, בשנת 2021, שווי השוק שלו אף עמד על 90 מיליארד דולר.
אחת הסיבות המרכזיות לפופולריות שזכה לה הדוג'קוין היא התמיכה הפומבית שקיבל מאילון מאסק, אשר שילב את המטבע בציוציו, מה שהקפיץ את ערכו מעלה. מאסק כינה אותו "המטבע של העם" וציין שטסלה תאפשר תשלומים עבור מוצרים נלווים של החברה במטבע.
דוג'קוין פרץ את הדרך להנפקת מטבעות מם נוספים, וכיום התעשייה מוצפת באלפי מטבעות שונים שמונפקים כמעט מדי יום. עם זאת, רק חלק קטן מהם זוכה לתשומת לב רצינית או נסחר באופן פעיל, בעוד רבים אחרים נעלמים במהירות שבה הופיעו. מבין המטבעות הפופולריים נזכיר גם את שיבה אינו (SHIB), השני בגודלו בתעשיית המם, שהונפק בשנת 2020 ונסחר כיום סביב שווי שוק של 11.95 מיליארד דולר.
מעבר לשני אלו, ניתן למצוא מטבעות מם מבוססי תרבות פופ, כאלו המשלבים מסר או מטרה חברתית כמו קים ג'ונג־און מם (KIMJ) ומטבע גאמי סטון (GME) שצמח מתוך תנועת ה־WallStreetBets ומתייחס למאבק נגד המוסדות הפיננסיים.
ניצני רנסנס במטבעות המם נראו בסוף 2024, כשצעירה אמריקאית סיפרה בדיחה גסה שהפכה לוויראלית. הצעירה, היילי וולש, ניצלה את המומנטום והנפיקה מטבע מם בשם Hawk tuah שזינק בחדות לשווי כולל של 490 מיליון דולר. אלא שתוך דקות הוא צנח לשווי של פחות ממיליון דולר. כיום, שווי כלל המטבעות הללו עומד על כ־200 אלף דולר, וברשת רצות שמועות על כך שוולש עצמה מימשה ברווח והביאה לנפילת המטבע.
יש רעיון ויראלי? כל אחד יכול להנפיק
הנפקת מטבע מם היא פשוטה יחסית כיום, הודות לריבוי האתרים המתמחים ביצירת מטבעות כאלה. על המנפיק לבחור את הרעיון הוויראלי עליו מתבסס המטבע כולל שם, סמל המטבע, תמונה וסימול מסחר. לאחר מכן עליו להחליט על פלטפורמת הבלוקצ'יין בה ינפיק את המטבע, כשהמובילה והפופולרית ביותר היא את'ריום (Ethereum), בזכות התמיכה המתקדמת שלה בחוזים חכמים (Smart Contracts). ניתן להנפיק גם בפלטפורמות בלוקצ'יין אחרות כמו Solana ופלטפורמת Binance Smart Chain, שדורשות עלות נמוכה יותר להנפקת מטבעות המם.
לאחר בחירת פלטפורמת הבלוקצ'יין, על המנפיק לכתוב חוזה חכם. מדובר בקוד שרץ על גבי הבלוקצ'יין ומבצע פעולות אוטומטיות לפי תנאים מוגדרים מראש. שם למעשה נקבעת כמות המטבעות שיונפקו, איך הם מועברים, עלויות העברת המטבעות מרשת אחת לאחרת, ומה קורה כשמישהו מבצע עסקה. כיום אין דרישה לכמות יחידות מינימלית הנדרשת להנפקת המטבעות. עם זאת, מנפיקים שמעוניינים כי מטבע המם שלהם יהיה נגיש וזול לרכישה, צריכים ליצור כמות גדולה (למשל, טריליון מטבעות כמו Shiba Inu). במידה שהמנפיק מעוניין שהמטבע יהיה נדיר ויקר, הוא יצור כמות קטנה יותר (למשל מיליון מטבעות).
עלויות הנפקת מטבעות מם יכולות לנוע בין 2,000 למאות אלפי דולרים, בהתאם למספר גורמים מרכזיים: אופן כתיבת החוזה החכם - האם נעשה באופן עצמאי או דרך מתווך מקצועי. היקף השיווק - החל מקמפיינים בסיסיים ברשתות חברתיות ועד לשיווק ויראלי נרחב, סוג הבורסות בהן נסחר מטבע המם - האם ייסחר רק בפלטפורמות קטנות או גם בבורסות מובילות כמו Binance או Coinbase. וישנן גם עלויות אבטחה - פתרונות אבטחה בסיסיים או מתקדמים למניעת פרצות.
בבורסות קריפטו מובילות אלו וכן Kraken, ניתן לקנות ולמכור את המטבעות בצורה נוחה. בנוסף, קיימות פלטפורמות ייעודיות למסחר מבוזר, כגון Uniswap (המיועדת לבלוקצ'יין את'ריום) ו־PancakeSwap (המיועדת לבייננס סמארט צ'יין), המאפשרות מסחר ישיר בין משתמשים ללא צורך במתווך מרכזי.
"במטבעות המם אין תועלת כלכלית"
מרבית מטבעות המם אינם משמשים כאמצעי תשלום בעולם האמיתי, וערכם נגזר אך ורק מתפיסת המשתמשים ומההייפ שנוצר סביבם בקהילות האינטרנט.
ניתן לכרות מטבעות מם אך הדבר תלוי בסוג המטבע ובבלוקצ'יין שבו הוא פועל. מטבעות כמו דוג'קוין ו־Litecoin (LTC) המבוססים על מנגנון (Proof of Work (PoW, ניתן לכרות באמצעות חומרת כרייה (ASIC או GPU). מנגד, מטבעות מם המבוססים על מנגנון (Proof of Stake (PoS כמו שיבה אינו ורוב מטבעות המם החדשים, לא ניתן לכרות.
קשת בן זאב, מנהל קשרי קהילות ותוכן בבית ההשקעות אי.בי.אי, מסביר כי "התכונות המאפיינות את תעשיית המם הן הנטייה להיות תנודתיים מאוד ולהישען בעיקר על 'הייפ' וקהילה. בנוסף, רוב המטבעות חסרי שימוש פרקטי בפועל פרט להשקעה ספקולטיבית, ומחירם מושפע בעיקר מביקוש והיצע מבוססי הייפ ולא על בסיס פונדמנטלי. היתרון טמון בפוטנציאל רווח גבוה ומהיר, כשמטבעות המם יכולים להציג עליות חדות תוך זמן קצר בשל ההייפ. מנגד קיימים גורמי סיכון משמעותיים כמו התנודתיות הגבוהה והונאות דוגמת מטבעות מזויפים".
בן זאב מרחיב על דוגמה מפורסמת להונאה בתחום מטבעות המם: "המקרה של Squid Game Token משקף את הסיכונים בהשקעה בתעשייה: המטבע נוצר ב-2021 בהשראת הסדרה הפופולרית "משחק הדיונון" (Squid Game) המשודרת בנטפליקס. הוא פורסם כפרויקט קריפטו שאמור לשמש במשחק מקוון, כאשר שחקנים יכולים להשתתף ולזכות בפרסים. הפרויקט זכה לסיקור נרחב, מה שמשך משקיעים רבים ומחיר המטבע זינק מ־1 סנט ל־2,861 דולר תוך כשבוע, גידול של מעל 230,000%. ברגע השיא של מחיר המטבע, המפתחים משכו כ־3.38 מיליון דולר מהשוק, גרמו לקריסת המחיר לאפס ונעלמו".
גם מטבעות פופולריים יותר כמו כמו דוג'קוין ושיבה אינו חוו עליות וירידות דרמטיות בעקבות ציוצים של ידוענים או טרנדים באינטרנט. לצד זאת, המטבע שהנפיק טראמפ, $TRUMP, התרסק ביותר מ־45% ביום המסחר הראשון שלו ואז עלה בחדות.
סילביה יבלונסקי, מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות Defiance, מציינת בשיחה עם גלובס כי להערכתה, למטבעות המם אין ערך כלכלי והם מנותקים ביסודם מעקרונות ההשקעה הנכונה: "בניגוד לביטקוין, שביסס את עצמו כבעל ערך, במטבעות המם אין תועלת הכלכלית", והתנתק מההייפ. "עלייתו המתמשכת מונעת ממגמות מאקרו־כלכליות, אימוץ מוסדי ונכס השקעה שמשמש כהגנה מפני אינפלציה. בעוד שבעבר, הונו של ביטקוין היה קשור לעתים קרובות לסנטימנט קריפטו רחב יותר", מוסיפה יבלונסקי, "אנו מאמינים שהמסלול שלו כעת פחות ופחות תלוי בבועות הספקולטיביות סביב הממים".
כפי שניתן לראות, עוד לא ברור האם כיוונם של מטבעות המם הוא טרנד שרק יילך ויצבור תאוצה או שיהפוך בקרוב לאופנה חולפת. מכל מקום, אין ספק שצריך להביא בחשבון גם את הסיכונים במסחר בהם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.