האם הרפורמה שמקדם משרד האוצר במבנה התגמול של סוכני הביטוח בדרך לבג"ץ? לשכת סוכני הביטוח בראשותו של שלמה אייזיק מאיימת לעתור לבית המשפט נגד המלצות הצוות שהוביל המנכ"ל היוצא של משרד האוצר, שלומי הייזלר, בנושא מבנה התגמול לסוכנים.
● 5 מול 3: הנבחנים בבחינות הלשכה של עורכי הדין לא יקבלו פקטור נוסף
● דיירים ניסו למנוע חניה מדיירים אחרים בבניין. מה קבע המפקח?
במכתב ששיגרה לשכת סוכני הביטוח היום (א') באמצעות עורכי הדין אוהד רוזן וליאור סוקול ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, ולשר האוצר, בצלאל סמוטריץ', טוענת הלשכה כי הצוות חרג מסמכותו ומהמנדט שהעניקה לו הממשלה עוד ב-2023.
לפי הלשכה, הצוות אמור היה לבחון את השפעות ההחזקה של גופים מוסדיים, ובראשם חברות ביטוח, בסוכנויות ביטוח - כמו גם את השפעות הרכישה של סוכנויות על ידי מוסדיים. במקום זאת, הצוות לא המליץ דבר לגבי הבעלות של המוסדיים - נושא אשר לגביו נכתב בדו"ח כי לא הושגה הסכמה בין חברי הצוות - אלא התמקד דווקא במודל התגמול לסוכני הביטוח.
ההמלצה המרכזית בדו"ח הצוות שבו השתתפו גם הממונה על שוק ההון, עמית גל, והממונה על התחרות, מיכל כהן, הייתה לשנות את שיטת התגמול. לפי ההמלצה, המבוטחים, ולא חברות הביטוח, הם שישלמו ישירות לסוכנים. זאת, כדי למנוע ניגוד עניינים.
בדו"ח נכתב, כי "תגמול הסוכנים המתקבל בעיקר מהגופים המוסדיים, המהווים גם את יצרני המוצרים הנמכרים על ידי הסוכן, אינו מוביל את הסוכן בהכרח לפעול לטובת הצרכן תוך שמירה על אובייקטיביות, ובשל כך טובת הצרכן לעיתים נפגעת".
עוד עלה מהדו"ח, כי סוכנויות הביטוח הפכו בעיני משרד האוצר והרגולטורים לגופים חזקים עד כדי כך שהמוסדיים משקיעים יותר בלחזר אחריהן ואחרי הסוכנים שלהן מאשר בתחרות לטובת הצרכן.
הצוות פעל לנוכח העלייה בשנים האחרונות בהיקף הרכישות של סוכנויות ביטוח על ידי מוסדיים. נכון ל-2023 הוחזקו 110 סוכנויות על ידי מוסדיים. חמש סוכנויות הביטוח הגדולות מוחזקות על ידי שלושה מוסדיים: הפניקס מחזיקה בסוכנויות אגם לידרים, שקל ואורן מזרח, מגדל במבטח סיימון וכלל בתמורה.
"מבקשים לשנות לסוכני הביטוח מן היסוד את מבנה התגמול"
בלשכת סוכני הביטוח טוענים כעת, כי עם הקמת הצוות החליטו שלא להציג בפניו את עמדתם בהנחה כי הוא צפוי לעסוק בסוגיית הבעלות של המוסדיים, אך עם פרסום הדו"ח גילו כי הצוות "חרג לחלוטין מסמכותו".
לדברי הלשכה, "באצטלא של דוח המיועד לבחון את השפעת רכישת סוכנויות ביטוח על ידי גופים מוסדיים - מבקש הצוות לשנות מן היסוד את מערך התמריצים ואת מבנה התגמול של כל סוכני וסוכנויות הביטוח בישראל, באשר הם".
בנוסף להמלצה בנושא העברת התשלום מהמוסדיים ללקוחות המליץ הצוות, בין היתר, לקבוע עמלה אחידה לכל הצרכנים, אשר תחול ללא קשר לגוף המוסדי שעומד מאחורי המוצר הפיננסי. בכל תחום יוגדרו לסוכן מראש מספר עמלות שהוא יהיה רשאי לגבות מהלקוח, כך שהצרכנים יוכלו לבצע השוואת מחירים. הומלץ גם להגביר את השקיפות כך שהעמלות יהיו נקובות בשקלים ולא באחוזים, סוכני הביטוח ידווחו אחת לשנה על מחירי השירותים שהם מציעים, ורשות שוק ההון תקים מאגר מידע להשוואת מחירים.
לגבי סוכנויות הביטוח המצויות בבעלותם של גופים מוסדיים, אלה יידרשו לפי ההמלצות לכלול את השם של המוסדי בלוגו ובשם הסוכנות ולגלות ללקוחות על היקף המכירות והתגמול שהן מקבלות מהמוסדי המחזיק בהן.
בלשכת סוכני הביטוח אומרים, כי "גם אם יש מקום לבחון ולשפר את מערך התמריצים בשוק סוכנויות הביטוח - ברור כי לא ניתן לעשות זאת, כבדרך אגב, במסגרת דוח העוסק בנושא אחר לגמרי, על ידי צוות שלא הוסמך לכך, ומבלי שניתנה לציבור הזכות לשטוח את טענותיו".
בהקשר זה, בלשכה מותחים ביקורת על כך שבניגוד למקובל בקרב ועדות בין-משרדיות בשוק ההון, דוגמת ועדות בכר, שטרום והריכוזיות, הצוות לא פרסם דו"ח ביניים לתגובות והערות הציבור.
לאור זאת, בלשכת סוכני הביטוח מבקשים מהיועמ"שית ומשר האוצר להורות על גיבוש דו"ח חדש ומתוקן או למחוק מהדו"ח הקיים את החלקים שאינם בסמכות הצוות ושלא התבקשו הערות הציבור לגביהם. עוד מבקשים בלשכה לקבל לידיהם את הפרוטוקולים של דיוני הצוות.
ממשרד האוצר נמסר כי הפנייה אכן הגיעה למשרד והיא נמצאת בבחינה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.