מי שהצמיד את כספו למדד הדגל האמריקאי S&P 500 נהנה בשנתיים האחרונות ממקום של כבוד בצמרת התשואות בגמל ובפנסיה. כך, בזמן ששוק המניות האמריקאי נהנה משנתיים של ראלי חסר מעצורים, הבורסה בתל אביב נשארה הרחק מאחור. במבט על מסלולים עוקבי S&P 500 בפנסיה ובגמל מראה תשואה של 62% בשנתיים האחרונות (2023־2024) לעומת 40% בלבד במסלול המנייתי, שמוטה בעיקר למניות ישראליות.
● השיטה של מובילאיי לרצות את המשקיעים ומדוע איבדה טבע 4 מיליארד דולר ביום
● הגז שלנו פחות ישראלי: לאחר ארה"ב ואבו דאבי, גם אזרבייג'ן נכנסת למאגר תמר
אבל בחצי השנה האחרונה, וביתר שאת בארבעת החודשים האחרונים, התמונה התהפכה. מסלולי S&P 500 מציגים תשואת חסר בהשוואה למסלולים המנייתים בפנסיה ובגמל, במונחים שיקליים. כך, בסיכום שנת 2024 המסלול המנייתי כבר הציג תשואה צמודה הרבה יותר למסלול עוקב S&P 500 - 22% לעומת 25% בעוקבי המדד האמריקאי.
בסוף השבוע האחרון פרסם בית ההשקעות מיטב את התחזית שלו לביצועי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות במסלולי ההשקעות השונים לחודש ינואר. התחזית הזו מגלה כי גם הפעם הרצף לטובת המסלול המנייתי נמשך עם צפי לתשואה ממוצעת של 2.6% לעומת 1.3% במסלולים עוקבי S&P 500.
הסיבה לתשואה הנמוכה יחסית במדד הדגל האמריקאי לא הייתה הטלטלה של השבוע האחרון של ינואר, במסגרתה צנח המדד ב־1.5%. גם העננה שמרחפת מעל תעשיית ה־AI בצל השקת המודל הסיני המוזל DeepSeek לא הובילה לתשואה המדשדשת. למעשה, בסיכום החודש הראשון של השנה, מדד S&P 500 זינק ב־3.2%. אז מדוע התשואה לחוסכים הישראלים נמוכה יותר? בעיקר בגלל שער הדולר/שקל. ככל שהדולר נחלש מול השקל, השווי של נכס הבסיס בשקלים הופך נמוך יותר, ולכן, התשואה במונחים שקליים נחתכת. כלומר, עבור משקיע במדד S&P 500 לא מספיק להכות את מדדי תל אביב, אלא גם לשמור על יציבות השקל.
● הגז שלנו פחות ישראלי: לאחר ארה"ב ואבו דאבי, גם אזרבייג'ן נכנסת למאגר תמר
● פורטיסימו קפיטל תשקיע 120 מיליון דולר בסטרטסיס בתמורה ל-14% ממניותיה
כאמור, זה החודש הרביעי ברציפות שהחוסכים במסלולים עוקבי ה־S&P נוחלים אכזבה ביחס למסלולים המנייתיים. הפסקת האש בצפון, וגם זו הזמנית שהחלה לאחרונה מול עזה, הביאה את הבורסה בתל אביב לפתוח מבערים. בזמן שוול סטריט מתוחה כבר עד הקצה אחרי שנתיים של ראלי, בתל אביב, מסבירים המומחים, יש עוד הרבה פוטנציאל לעליות.
הגיע הזמן להתייחס ברצינות לדולר-שקל
מדד S&P 500 נחשב לדרך הבטוחה להכות את השוק. הוא כולל את 500 החברות הגדולות בארה"ב במונחי שווי שוק, ובדיקות שונות שנעשו לאורך השנים הוכיחו שוב ושוב שמנהלי השקעות מקצועיים מתקשים להכות את מדד הדגל האמריקאי. ב־30 השנים האחרונות הוא הציג תשואה שנתית ממוצעת של 10% - קשה להתווכח עם כך שמדובר בהשקעה מוצלחת. אפילו המשקיע האגדי וורן באפט מציע למשקיעים קטנים להתמקד ב־S&P 500. כל הנימוקים הללו, בנוסף לתשואות הפנומנליות שהציג המדד בשנתיים האחרונות, הביאו יותר ויותר ישראלים לנהור לעבר S&P 500. כך, כמחצית מכספי הפנסיה של הישראלים בחודשים ינואר־אוקטובר זרמו השנה למסלולים העוקבים אחרי המדד האמריקאי. וסך חסכונות הגמל בו הצטברו ליותר מ־134 מיליארד שקל (עד אוקטובר האחרון, לפי בדיקת גלובס).
אבל האם הפספוסים האחרונים של המדד צריכים לגרום לכם לשקול מחדש את ההשקעה? זאב סולומון, מנהל חטיבת השכירים בסוכנות הפיננסים ארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי, אומר כי "במבט שנה לאחור, צריך לשים לב גם לשער הדולר בהיבט של ניהול ההשקעות. עד היום המשקיעים בארץ פחות התייחסו להשפעות שלו על תיק ההשקעות שלהם". הדולר היה באפריל אשתקד, לאחר מתקפת הטילים של איראן סביב 3.83 שקלים. את שנת 2024 רבת התהפוכות סיים סביב 3.68 שקלים, וכיום הוא כבר מתחת לקו 3.6 שקלים.
סולומון מסביר כי "התחזקות השקל פוגעת בכל מסלולי ההשקעה הייעודיים בחו"ל, כמו מדד S&P 500. לכן הביצועים שנרשמים פחות טובים (מהאפיק המנייתי). במבט קדימה צריך לקחת זאת בחשבון, כחלק מניהול הסיכונים של הישראלי הממוצע".
האם עדיף להתמקד בשוק הישראלי?
אז האם מחשש לפגיעה בתשואות בשל התחזקות הדולר, עדיף להתמקד בשוק הישראלי? סולומון מציין כי זה תלוי בראיית המשקיע. לדבריו, "אין ספק שהשוק הישראלי מתומחר בחסר ביחס לשוק האמריקאי, ברמת המכפילים, כך לדעת מרבית הכלכלנים. בארץ יש פוטנציאל גלוי שהוא עדיין 'מאחורי הקלעים'. למשל אם תגיע נורמליזציה עם סעודיה, אז יכול להיות אפסייד בשוק המקומי".
"צריך להבין שמדד S&P 500 שראינו בשנתיים האחרונות (שעלה ב־54% במונחים דולריים, ח"ש), לא בהכרח יהיה אותו מדד גם בשנתיים הבאות. היו לאחרונה אירועים כמו הנפילה של מניית אנבידיה (ירידה של 16% בעקבות פריצת DeepSeek), לכן צריך טיפה לערער את החשיבה שמדד S&P 500 הוא (בטוח כמו) אג"ח של ממשלת ישראל. כדאי לשים לב לניהול הסיכונים, לשקול את נושא השקל מול הדולר, ורמות המכפילים שבהם נסחרים השווקים השונים".
איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן מוסיף כי מזה תקופה "השוק הישראלי אחרי הרבה שנים של חולשה, דווקא בשנת המלחמה ובמחצית השנייה של 2024, פתח מבערים. קצב העלייה במחצית השנייה של המניות בארה"ב שהפכו כבר יקרות, והרבה מהעליות שם התסמכו על מספר מצומצם של מניות. כל איום על הציפיות לתשואות של המניות הגדולות בארה"ב כמו של DeepSeek הסינית שפגעה מאוד באנבידיה, גורמת למשקיעים להטיל ספק בפוטנציאל התשואה העתידי".
גם ליפקוביץ' מדגיש כי המשמעות של התחזקות השקל ביחס לדולר לאחרונה, "שמדדי המניות בארה"ב היו צריכים להניב תשואות דולריות הרבה יותר גבוהות כדי שהתשואות השקליות ישתוו לבורסה בתל אביב. יש פער גדול שהשוק הישראלי עשה על האמריקאי ועם מוסיפים את ההתחזקות של השקל מול הדולר אז הפער הרבה יותר דרמטי".
"מוקדם להגיד האם לנטוש את S&P 500"
ליפקוביץ' מצטרף להערכתו של סולומון, שמגלמת אופטימיות זהירה ביחס לשוק המקומי. ליפקוביץ' מציין כי מוקדם להגיד אם הגיעה העת לעזוב את המסלול עוקב S&P 500 לטובת המסלול המנייתי שיותר מוטה לשוק ההון הישראלי. לדבריו, "יש לשוק הישראלי עוד תקופה לתת ביצועים עודפים ולשקל יש פוטנציאל התחזקות. הכיוון נראה חיובי לשוק הישראלי, אבל צריכים לראות מה ההתפתחויות".
יעל גלטמן ראש ענף ייעוץ פנסיוני בלאומי: "ככלל, אנחנו מאמינים בפיזור התיק, ככל הניתן, בוודאי בהשקעות לטווח ארוך כמו פנסיה וגמל. לצורך מימוש העיקרון הזה ישנם מסלולים כלליים שמאפשרים פיזור רחב של התיק כמו פיזור של מדינות, מטבעות, נכסים (מניות או אגח) ועוד. בעת תיכנון התיק יש לבחון מגוון פרמטרים, ולשקול האם פרופיל ההשקעה תואם מדיניות של השקעה ב־S&P 500 כמסלול עיקרי או כרכיב בתיק הכולל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.