איך קונים מניות בשפל? המומחים מסמנים 3 חוקים למשקיע האמיץ

זה היה שבוע דרמטי בוול סטריט, אבל בזמן שחלק מהמשקיעים נבהלו מהברבור השחור שיפיל את השוק, אחרים ניצלו את ההזדמנות כדי לקנות מניות • ההיסטוריה מלמדת שמי שמגדיל החזקות בזמני משבר, משיג תשואה עודפת משמעותית • המומחים מסבירים: איך מוצאים הזדמנויות בזמנים קשים? ומהם כללי האצבע לאסטרטגיה האמיצה?

המדריך למשקיע ששוחה נגד הזרם / צילום: Shutterstock
המדריך למשקיע ששוחה נגד הזרם / צילום: Shutterstock

הרבה זמן לא ראינו שבוע כזה בשווקים. הסטארט־אפ הסיני דיפסיק (Deepseek) הביא רעידת אדמה של ממש לוול סטריט ביום שני. השקת מודל ה־AI שלו, שלטענת החברה פותח בעשירית מהעלות של מקביליו האמריקאים, שמטה את הקרקע מתחת לתעשיית הטכנולוגיה כולה, ובפרט מניות הקשורות למהפכת הבינה המלאכותית כמו אנבידיה , ברודקום , מיקרוסופט , מטא  ושורה ארוכה של חברות הייטק.

הכלכלן שבטוח: כך תכפילו את הכסף שלכם פי 8 עד גיל פרישה  
"זוהי רק ההתחלה": מחבר הברבור השחור באזהרה לוול סטריט 

ביום שני הנאסד"ק איבד יותר מ־3.5% ובשוק החלו לתהות האם זו תחילתה של מפולת. אבל בימים שלאחר מכן חלק מהירידה תוקנה, ובסיכום השבוע המדד מוטה הטכנולוגיה ירד ב־1.5% - הרבה פחות דרמטי. בחודש האחרון, גם הנאסד"ק וגם S&P 500 עדיין מציגים תשואה חיובית של בין 1% לכ־2%.

כשהשווקים רועדים, בעוד רבים מהמשקיעים בורחים בבהלה, יש מי שמנסים "לקנות את הדיפ", כלומר לקנות מניות כשהן בתחתית והביקוש בשפל וכך להשיג תשואה עודפת. אחרי הכל, זו אחת העצות האייקוניות של וורן באפט: "לחשוש כשאחרים נוהרים ולהיות תאב בצע כשאחרים פוחדים". גלובס אסף את עצות המומחים למשקיעים האמיצים שרוצים לנצל את רכבת ההרים בוול סטריט כדי להניב תשואה עודפת. איך עושים את זה נכון? ממה חשוב להיזהר? והאם יש קשר בין הימים הגרועים ביותר בשוק לימים הטובים ביותר?

"כל עורב בשמיים נראה כמו ברבור שחור"

מבט על השנתיים האחרונות כבר מכניס את הדרמה של יום שני לפרופורציה. באותו היום מדד S&P 500 ירד ב־1.5%. ב־2023 וב־2024 - שנתיים של ראלי חסר מעצורים בוול סטריט עם תשואה כוללת של מעל 60%, מדד הדגל האמריקאי ירד ביותר מאחוז 47 פעמים. גם מבט על היקף הירידות בשוק יכול היה להרגיע חלק מהמשקיעים. 70% ממניות המדד בכלל עלו ביום שני, כולל אפל, שזינקה ב-3.2%.

תזכורת לכך שיום אחד לא בהכרח מעיד על מגמה קיבלנו רק בחודש אוגוסט האחרון. העלאת הריבית הראשונה ביפן מזה מספר עשורים עוררה גלי הדף בעולם כולו והפילה את מדד S&P 500 ב־3% ביום אחד. מאז, המדד האמריקאי לא רק תיקן את הירידה, אלא הציג תשואה של 17%.

ובכל זאת, קשה להתעלם מהפאניקה שתקפה את השוק השבוע. "השוק כל כך גבוה ומתוח שכולם מחפשים סיבה למכור ולממש". אומר שמואל בן אריה מנהל השקעות ראשי בחברת פיוניר ניהול הון. "אנשים חיכו להיות הראשונים שזיהו את הברבור השחור ולמכור ראשונים אז כל עורב בשמיים נראה כמו ברבור שחור. רואים את דיפסיק ומתחילים לדמיין השלכות שרשרת".

עודד מקלר, מנהל השקעות באי.בי.אי ניהול תיקים, מוסיף כי "כשיש פחד השוק מכניס לא רק שיקולים כלכליים, אלא גם המון רגש ואמוציות שהם שיקולים לא רלוונטיים. כשיש פחד ה'דרופ' מאוד חזק וכשהוא נרגע השוק מתקן כלפי מעלה. ראינו את זה פעם אחר פעם במלחמות למשל, שהכל יורד בבת אחת. האם ייתכן שכל המניות בשוק פתאום זבל? האם אירוע כזה הוא הסוף למשל של שופרסל או של בנק הפועלים? כנראה שלא. ובכל זאת המניות נפגעות".

לא לתזמן את השוק, אלא להגדיל פוזיציה

כלל ידוע בשוק ההון הוא שאסור לנסות לתזמן את השוק. מנהלי השקעות כנראה אף פעם לא ימליצו לכם לצאת משוק המניות כשהוא בשיא ולחכות לנפילה הבאה כדי לחזור אליו. שורה של מחקרים בעולם תומכים בגישה זו ומגיעים כולם לאותה מסקנה - אל תנסו את זה בבית.

הבלוגר הפיננסי צ'רלי ביללו בדק לפני כחודש מה היה קורה למשקיע שיצא מהשוק (מדד S&P 500) כשהוא יקר, וחזר לשוק כשהוא זול. וליתר דיוק, אם הוא יצא מהשוק כשמכפיל הרווח של שילר, מהמדדים המקובלים לבחינת תמחור S&P 500, היה גבוה מ־90% מהמכפילים ההיסטוריים מאז 1903, והיה קונה מחדש את המדד כשהמכפיל היה נמוך מ־90% מהמכפילים הללו. התוצאה של האסטרטגיה הזאת הניבה תשואה שנתית ממוצעת של 8.7% במשך מאה השנה האחרונות, לעומת תשואה שנתית ממוצעת של 9.6% למשקיע שקנה והחזיק במניות לאורך כל התקופה.

הסברה הרווחת היא שמי שמנסה לתזמן את השוק עלול להפסיד את הימים הטובים ביותר שלו. אבל מה לגבי מי שלא יוצא מהשוק בשום שלב, אלא רק מגדיל את ההחזקות בזמנים של ירידות? זאת כבר אסטרטגיה הרבה יותר מוצלחת.

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס פרסמו לפני מספר חודשים מחקר ולפיו אם מדד ה־S&P 500 יורד ביותר מ־10% כדאי לקנות בשפל (Buy the dip). על פי המחקר, בממוצע, מי שקנה את המדד אחרי תיקון של מעל 10% מאז שנת 2010, השיג תשואה גבוהה יותר מהתשואה הממוצעת בתקופה של חודש עד שנה.

מה קרה ל־100 אלף דולר של מי שקנה בשפל?

שתי בדיקות דומות שביצעו במגדל שוקי הון מצביעות גם הן על קשר בין ימים של ירידות לעליות. באחת, ניתן לראות כי בהרבה מקרים, מיד אחרי יום של צניחה בשוק - מגיע יום של זינוק. למעשה, כשמסתכלים על 10 הימים הגרועים ביותר בשוק, לעומת 10 הימים הטובים ביותר בשוק בשלושת העשורים האחרונים, מגלים ש־6 מהימים הטובים ביותר התרחשו מיד לאחר יום של ירידות חדות.

הבדיקה השנייה של מגדל נוגעת לשאלה מה קרה לכסף של מי ש"קנה את הדיפ"? מי שהשקיע 100 אלף דולר במדד S&P 500 בשנת 2000 ונשאר בשוק עד היום הגדיל את ההשקעה שלו כמעט פי 7 - לסכום של מעל 683 אלף דולר. לעומתו, מי שנבהל מירידה של 10% במדד הדגל האמריקאי ויצא מהשוק במשך שבוע, הציג תשואה נמוכה בהרבה - 516 אלף דולר. אבל מעל שניהם ניצב לא אחר מהמשקיע שקנה את השפל. מי שהגדיל את הפוזיציה שלו ב־5% בכל פעם שהשוק נפל ב־10% או יותר הכפיל את הכסף שלו כמעט פי 9 - לסכום של יותר מ־872 אלף דולר.

במגדל שוקי הון מציינים כי "רבות מהעליות בשווקים נרשמות לאחר ימים של ירידות חדות, ולכן, מי שמחליט בעיתוי שכזה לממש את החזקותיו, עלול לפספס חלק גדול מהתשואה שתניב לו ההשקעה שלו. תקופות שליליות בשוק מהוות הזדמנות להגדיל את היקף ההשקעה לשיפור התשואה לטווח הארוך. זו לא שיטת השקעה או המלצה, אלא המחשה של חוסר הכדאיות בניסיון לתזמן את השוק ושל היתרון בהשקעה לטווח ארוך".

בבית ההשקעות מיטב מדייקים את ההמלצה למניות בודדות, במקום למדד הרחב. "ברמת המניות הבודדות, תיקוני שוק תמיד יוצרים הזדמנויות קנייה במניות שנחבטו חזק מדי. לא רק המקצוענים בשוק יכולים לאסוף אותן מהרצפה - גם אתם. כמובן, תוך שאתם מביאים בחשבון גם את האפשרות הפחות אופטימית שהירידות יימשכו ואולי אף יחמירו".

מה אפשר ללמוד מהשבוע האחרון על האסטרטגיה?

אבל האם ההזדמנויות הללו נמצאות במניה הכי מסקרנת בשוק - אנבידיה? ענקית השבבים הציגה השבוע את מחיקת השווי היומית הגדולה בהיסטוריה, כשאיבדה ביום שני 600 מיליארד דולר. אנבידיה מסכמת שבוע של רכבת הרים של ממש. ביום שני נחתכה ב־17%, בשלישי זינקה ב־9%, וברביעי שוב צנחה, הפעם ב־4%. אבל האם ירידה של 15% בשלושה ימים יכולה להיות הזדמנות?

3 טיפים להשקעה בשפל

מחזורי המסחר
מחזורי מסחר גבוהים מהרגיל במהלך הירידות יכולים להעיד שמגיעים קונים

תחפשו גלי הדף
נסו למצוא מניות שנפלו למרות
שאין להן קשר לאירוע

תזכרו שאתם מוטים
בטלטלות משקיעים נוטים לאימפולסיביות בקנייה וברכישה.

נסו להיצמד לשיקולים רציונאליים ככל הניתן

מקלר מאי.בי.אי מציין כי "אין נוסחה שקובעת שבמינוס 15% כדאי להתחיל לקנות. אבל כן צריך להבין שהשוק פועל מתוך רגש ומשקיע שפועל נכון יכול לאסוף סחורה. אי אפשר לתזמן אבל אפשר לבנות על זה שהשוק יעלה".

אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקים אומר כי "הירידה החריגה באנבידיה התרחשה במחזור מסחר גבוה במיוחד - פי 3.5 מהממוצע בשלושת החודשים האחרונים, מה שמעיד כי רבים מהמשקיעים ראו בירידה הזדמנות קנייה (מכיוון שהיה מספר חריג של עסקאות בשוק, נ"א). הירידה במניה לא נבעה מדוחות חלשים, שינוי בהנהלה או בעיה במוצרי החברה, אלא מחששות שטרם קיבלו ביסוס מספק לגבי ירידה אפשרית בביקוש. השוק לעולם אינו 'מצלצל בפעמון' בשיא העליות או בשיא הירידות. עם זאת, כאשר הסיבה לירידות טמונה בגורמים כלליים וחיצוניים לחברה, להבדיל מאירוע פנימי לחברה, קיים סיכוי גבוה שהריבאונד יהיה מהיר יותר".

אבישי קרואני מנכ״ל פעילים ניהול תיקי השקעות / צילום: גיא הכט
 אבישי קרואני מנכ״ל פעילים ניהול תיקי השקעות / צילום: גיא הכט

קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד מחדד כי זה היה "מגה אירוע" מבחינת אנבידיה ש"מאחר שמדובר במידע חדש או מסקנה חדשה, לא ניתן בזמן אמת לאמוד את השפעתו על המניה או על השוק באופן כללי. ראינו בעבר חברות גדולות כמו פייסבוק ונטפליקס יורדות בחדות, אך עם הזמן הן הצליחו להתגבר על החששות, למרות שהתהליך יכול לקחת גם שבועות וחודשים".

לכן הוא ממליץ לחפש דווקא מניות אחרות. "באירועים כאלו, נוצרות לעיתים הזדמנויות בחברות אחרות, שהקשר שלהן לאירוע 'מחולל החשש', קטן או אפילו לא קיים. לדוגמה, חברות שבבים שאינן קשורות לתחום ה־AI ונפלו עקב מכירות רוחביות. מניה כמו בנק דיסקונט איבדה באותו יום כ־3%. האם בנק דיסקונט צפוי להיפגע מהאירוע באנבידיה? התגובה שלנו, באירועים כאלו, תהיה לחפש את המניות ה'נדבקות' ולרכוש אותן".