סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
08:35
המסחר באסיה מוסיף ומתנהל בירידות חדות - ניקיי יורד ב-2.7%, מדד קוספי של דרום קוריאה יורד ב-.2%, הנג סנג ב-0.4%.
מניית יצרנית השבבים TSMC הנסחרת בטייוואן יורדת בכ-7%, כאשר השווקים חזרו לפעול לאחר החגים, בעקבות גל מכירות במניות הקשורות ל-AI בשבוע שעבר.
מדד הדולר מתחזק במעל 1% מול סל המטבעות ועומד על 109.5.
בשוק הקריפטו - הביטקוין בירידה כעת של כ-6%, 94,430 דולר למטבע, האתריום יורד בכ-20%, 2,530 דולר. "הקריפטו, כמו כל נכסי הסיכון, סובל גם הוא מהתנודתיות החריפה בשווקים בעקבות מלחמת הסחר החדשה והמכסים שהטיל הנשיא האמריקאי טראמפ", מציין אבי דיין, מייסד ומנכ"ל רשת Bitcoin-CHANGE. "כניסתו של הנשיא טראמפ לכהונה השנייה היתה בעלת השפעה משמעותית על ענף הקריפטו, שבבסיסה ציפיה של הענף לרוח גבית משמעותית לתחום. עם זאת, רפורמת המכסים של טראמפ יוצרת לחצים אינפלציוניים, אשר משפיעים על כל נכסי הסיכון הנסחרים, בכללם שוק הקריפטו. אימוץ הביטקוין בשנה האחרונה על ידי שוק ההון האמריקאי, בעיקר דרך מכשירי הקרנות העוקבות, חיזק את הקורלציה בין ביצועי המטבע לביצועי שווקי ההון. אך עם זאת, על האף הירידות הגורפות לאורך השוק, הביטקוין איבד ביממה האחרונה 6.5% אל מול הירידות משמעותיות וחדות יותר ביתר המטבעות, בהם גם מטבעות מובילים כמו אית'ריום, שירד ב-20%. כתוצאה מכך, הדומיננטיות של הביטקוין בשוק הקריפטו עלתה תוך יממה מ- 58% ל-63%".
05:59
שבוע המסחר בעולם חוזר מחופשת סוף השבוע עם ירידות שערים חדות בבורסות אסיה ובחוזים העתידיים על וול סטריט. הסיבה: מלחמת הסחר שפתח נשיא ארה״ב דונלד טראמפ עם מכסים גורפים על מקסיקו, קנדה וסין. החשש הגדול בשווקים הוא מטלטלה שתביא לאי יציבות ולעליות מחירים שיתדלקו את האינפלציה.
● פרשנות | מלחמת הסחר של ארה"ב עם שותפותיה הגדולות ביותר היא רק ההתחלה
● טראמפ מערער את הסדר העולמי ופותח חזית אחר חזית
באסיה, מדד הניקיי היפני ומדד והקוספי הקוריאני מאבדים מעל שני אחוזים. הבורסה האוסטרלית נחלשת בשיעור דומה. גם וול סטריט, שסבלה בשבוע שעבר מטלטלה על רקע החשש מהשלכותיו של מודל ה-AI הסיני דיפסיק, צפויה להיפתח במסכים אדומים. החוזים העתידיים מצביעים הבוקר על ירידות חדות, נאסד"ק ב-2.5%, דאו ג'ונס ב-1.4% ו-S&P 500 ב-2%.
גם בשוקי הסחורות והמטבעות הטלטלה מורגשת. מחירי הנפט האמריקאי זינקו ביותר שני דולרים עם תחילת המסחר באסיה, בזמן שמחירה של חבית ברנט טיפס בכאחוז אחד לרמה של 76 דולר לחבית.
על רקע המכסים, מדד הדולר האמריקאי (דולר אינדקס) המודד את כוחו מול סל המטבעות, קופץ ביותר מאחוז ומתקרב לשיא של 12 חודשים. האירו מאבד יותר מאחוז ונסחר ברמה של 1.2 דולרים למטבע אחד. בכך הוא מתקרב בצעדי ענק לנקודת שוויון מול מקבילו האמריקאי. גם הפסו המקסיקני והדולר הקנדי מאבדים גובה.
הטלטלה מורגשת היטב גם בשוק הקריפטו. שער הביטקוין שעמד בסוף השבוע שעבר על מעל 104 אלף דולר למטבע יורד ונסחר ברמה של פחות מ-97 אלף. האתריום נחתך ביותר מ-10% ושערו עומד כעת על כ-2,800 דולר למטבע אחד.
החשש הגדול בשווקים הוא כאמור מהדרדרות שתוביל לעלייתה מחדש של האינפלציה בין היתר. ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו כבר הכריז על תוכניות תגמול על יבוא סחורות מארצות הברית, כאשר הראשונים ייכנסו לתוקף ביום שלישי. קלאודיה שיינבאום, נשיאת מקסיקו, צייצה ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר) כי תפרט את פרטי התגובה שלה בהמשך היום. שתי המדינות הן שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארצות הברית. סין מצדה גם הודיעה כי תנקוט ב"צעדי נגד".
"אנחנו לא נהיה יותר 'המדינה המטופשת'," כתב הנשיא טראמפ במדיה החברתית שלו. הוא הוסיף באותיות גדולות: "האם יהיה כאב מסוים? כן, אולי (ואולי לא!)", טראמפ לא פירט למה הוא התכוון.
טראמפ, פחות משבועיים לאחר כניסתו לכהונה השנייה בבית הלבן, דבק במדיניות המכסים ורואה בה צעד הכרחי להגנה מפני ההגירה הבלתי חוקית וסחר בסמים.
כלכלנים מביעים חשש מהמשך הצעדים והשלכותיהם על כלכלות נוספות. הכלכלן הראשי של פירמת הייעוץ EY, שצוטט ברויטרס, טען שהמכסים של טראמפ עלולים להפחית את הצמיחה הכלכלית של ארה"ב ב-1.5 נקודות אחוז השנה, להכניס את קנדה ומקסיקו למיתון ולהביא ל"סטגפלציה" בארה״ב - שילוב של צמיחה נמוכה, אבטלה ואינפלציה גבוהה.
הנה כמה תובנות נוספות של העולם הפיננסי כפי שהגיעו ליאהו עד כה.
בצוות מחקר המדיניות הציבורית של מורגן סטנלי "מעריכים כי יישום מלא של המכסים יוביל להשלכות משמעותיות. במקרה כזה, מיתון במקסיקו יהפוך לתרחיש הבסיס. האינפלציה בארה"ב עשויה להיות גבוהה ב-0.3% עד 0.6% בהשוואה לתרחיש הבסיס במהלך 3-4 החודשים הקרובים (מה שיביא את האינפלציה של ההוצאות האישיות לצריכה ל-2.9% עד 3.2%).
"במקביל, הצמיחה בארה"ב עשויה להיות נמוכה ב-0.7% עד 1.1% לעומת תרחיש הבסיס במהלך 3-4 הרבעונים הקרובים (מה שיציב את הצמיחה הריאלית בתמ"ג ברמה של 1.2% עד 1.6%). אנו צופים השפעה שלילית דומה או אף חמורה יותר מזו שנרשמה בצמיחת אסיה וסין ב-2018-2019, אז נרשמה פגיעה של 100 נקודות בסיס".
הכלכלנים של Evercore ISI: "סביר להניח שהצמיחה בארה"ב תיפגע ככל שמדינות יפחיתו את היבוא מארה"ב, ההשקעות יקטנו והתעסוקה תדעך. הכנסות הממשלה הפדרלית צפויות לעלות, בהנחה שכל שאר התנאים נשארים ללא שינוי; מחקרים מסוימים מעריכים גידול של טריליון דולר בעשור הקרוב. צוותי המאקרו-כלכלה שלנו מעריכים עלייה של 40 נקודות בסיס באינפלציה והשפעה שלילית של 40 נקודות בסיס על הצמיחה במחצית השנייה של השנה."
ביל פיטרסון, אנליסט מתכות וכרייה בג'יי.פי. מורגן כתב ש"משקיעים רבים שאיתם שוחחנו ממשיכים להאמין שהרטוריקה האחרונה עשויה להיות טקטיקת משא ומתן, במיוחד בהתחשב בכך שהמועד נדחה מאז יום ההשבעה ואף נקבע לזמן קצר ל-1 במרץ לפני שההחלטה התהפכה. ההשלכות ארוכות הטווח על ירידה בביקוש נותרות דאגה מרכזית".
"מבין החברות שאנו מסקרים, אנו רואים את הסיכון הפיננסי הגדול ביותר עבור ענקיות האלומינים והפלדה אלקואה וקליבלדנד קליפס".
"כ-40% מהיכולת התפעולית של מתקני ההתכה של אלקואה נמצאת בקנדה (לעומת 13% בלבד בארה"ב), וכ-70% מהתפוקה הזו נשלחת לארה"ב. הנהלת החברה ציינה כי יידרשו 1-2 רבעונים כדי להסיט את זרמי הסחר, מה שעשוי להשפיע באופן משמעותי על הרווחים בטווח הקצר".
"לגבי קליבלנד קליפס, מתקן החברה במונטריי, מקסיקו, מהווה את מקור האספקה העיקרי עבור לקוחותיה בארה"ב ובצפון אמריקה. סביר להניח שהלקוחות יבחרו לעבור לייצור זול יותר בארה"ב או לייבוא מהודו".
בשבוע שעבר בסיכום שבועי, לאחר טלטלות, נאסד"ק ירד ב-1.7%, S&P 500 סיים את השבוע בירידות של 1%, הדאו עלה ב-0.2%, אך בסיכום חודשי זה נראה יותר טוב - S&P 500 עלה ב-2.7%, נאסד"ק ב-1.6% ודאו ג'ונס זינק ב-4.7%.
לא רק מלחמת הסחר, לתנודתיות יתווספו גם הדוחות הרבעוניים של ענקיות טכנולוגיה נוספות שידווחו השבוע, בשישי יתפרסם דוח התעסוקה החודשי המסקרן.
לאור הנ"ל, אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב צופה לעליית סיכון בשוק המניות האמריקאי. "להערכתנו, רמת הסיכון בשוק המניות האמריקאי עלתה", הסיבות: "להערכתנו, הצמיחה בכלכלה האמריקאית הולכת לרדת השנה בעקבות היחלשות בצריכה הפרטית, יישום מדיניות המכסים והצעדים האחרים של הממשלה בארה"ב צפויים לפגוע בפעילות הכלכלית בשנה הקרובה, ובנוסף, סימני השאלה לגבי התמחור בשוק המניות שקשור ל-AI שאף התגברו בשבוע האחרון".
"רמת הסיכון בכלכלות האחרות בעולם, בפרט באירופה, עלתה", ציין זבז'ינסקי, "ולכן, אנחנו ממליצים להוריד חשיפה לאפיק המנייתי מחשיפה בינונית לבינונית-נמוכה".
מדד חברות השבבים (SOX) השיל בשבוע שעבר 6% בהובלת מניית אנבידיה שירדה בשישי ב-3.7% נוספים לאחר שחוותה בתחילת השבוע את הירידה הגדולה בהיסטוריה, 17% ביום אחד שהיוו הפסד שווי של 590 מיליארד דולר, יום אחר כך זינקה ב-8% וסיימה את השבוע בירידה של 15%. הירידה המשמעותית נגרמה בשל עלייתה של DeepSeek, סטארט-אפ בינה מלאכותית סיני, אשר הציג מודל AI מתקדם וזול יחסית.
● אנליסט אחד הלך נגד הקונצנזוס, וזה עלה לאנבידיה ב-600 מיליארד דולר
האם תגובת השוק הייתה מוגזמת? "אני בשוק שמשקיעי הטכנולוגיה מאמינים ש-DeepSeek, שהיא חברת ה-Temu של הבינה המלאכותית, הולכת לשנות את היקף ההשקעות בבינה מלאכותית ב-3 השנים הקרובות", אמר האנליסט דן אייבס, אנליסט בית ההשקעות וודבודש למגזין ברונ'ס.
גם האנליסט של סיטיגרופ, עטיף מאליק, שמר על דירוג "קנייה" למניית אנבידיה עם מחיר יעד של 175 דולר, פוטנציאל עלייה של 40% לעומת מחיר המניה הנוכחי, העומד על כ-125 דולר.
עונת הדוחות נמשכת והשבוע ידווחו גוגל (שלישי) ואמזון (חמישי), דוחות מסקרנים נוספים הם של פלנטיר, AMD וקוואלקום.
לגבי גוגל , בבנק אוף אמריקה מעריכים כי גוגל צפויה לעמוד או אף לעלות על תחזיות הרווח וההכנסות, בעיקר בזכות ביצועים חזקים של עסקי הפרסום.
"הצלחתה של מטא ברבעון הרביעי והערות חיוביות לגבי המסחר האלקטרוני תומכות בתוצאות חזקות של גוגל. למרות הערכות מופחתות עקב ייסוף הדולר, גוגל עשויה לעלות על התחזיות המוקדמות עם הכנסות של 81.5 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.12 דולר. בתחום הענן, הצפי הוא להכנסות מעל התחזיות. החברה ממשיכה להתמקד בחיסכון בעלויות, עם צמיחה מתונה בכוח האדם", כתבו בבנק.
אתמול פורסם שקרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו נכנסת להשקעה בחברת הדפסות התלת ממד סטרטסיס , הקרן, בראשותו של יובל כהן, תשקיע 120 מיליון דולר במחיר של 10.3 דולר למניה, המשקף פרמיה של 10.6% ותחזיק לאחר העסקה 15.5% מסטרטסיס.
● השיטה של מובילאיי לרצות את המשקיעים ומדוע איבדה טבע 4 מיליארד דולר ביום