הבחירה של אלקטרה צריכה: סגירת מפעל מזגנים והקמת פרויקט נדל"ן גדול

החברה צפויה לפטר בחודשים הקרובים בין 120 ל-150 מעובדי המפעל, לאחר שהפסיקה את ייצור המזגנים בשל חוסר כדאיות כלכלית מול היבוא הזול • חלק קטן מהפעילות התעשייתית יועבר עד סוף השנה הבאה למפעל חדש שיוקם באשקלון

מפעל אלקטרה / צילום: אייל פישר
מפעל אלקטרה / צילום: אייל פישר

חברת אלקטרה מוצרי צריכה  צפויה לסגור עד סוף 2026 את מפעל ייצור המזגנים שלה במערב ראשון לציון, ולהעתיק חלק מפעילותו למפעלה באשקלון. על קרקע המפעל התעשייתי מתוכנן לקום פרויקט נדל"ן רחב-היקף. 

"הצעד החריף ביותר זה כ-100 שנה": למה המט"ח רועד ממכסי טראמפ?
אופנועים בשווי מעל 300 מיליון שקל: האקזיט הענק של חן למדן וגדי אבירם

במפעל של אלקטרה צריכה מועסקים כיום כ-300 עובדים, ש-120-150 מהם צפויים להיות מפוטרים בזמן הקרוב. עד לאחרונה יוצרו בו מזגנים מיני-מרכזיים, לצד מערכות חימום ומשאבות מים.

עובדי המפעל למדו בתחילת השבוע כי בתוך ארבעה חודשים מתכננת החברה להפסיק את פעילות ייצור מערכות החימום, שעד כה יוצאו לאירופה. ייצור המזגנים המיני-מרכזיים, שהיוו כ-50% מכלל הייצור במפעל, הופסק כבר לפני מספר חודשים, והחברה החלה לייבא מזגנים אלה מסין.

הפעילות היצרנית היחידה שבכוונת אלקטרה צריכה לשמר מהמפעל התעשייתי היא זו של ייצור משאבות מים, הנמכרות בישראל. כוונתה להעתיק את הפעילות למפעל שהיא מקימה באשקלון, אשר צפוי להתחיל לפעול בסוף 2026. פעילות זו היוותה בחודשים האחרונים, מאז הופסק ייצור המזגנים, כמחצית מהייצור שנותר במפעל.

לעובדים יוצעו תפקידים אחרים בקבוצה

לפי תוכניות החברה, כ-100 עובדים ימשיכו בתפקידיהם בתחום ייצור משאבות המים. אליהם יצטרפו חלק מהעובדים במערכות שנסגרות. כ-120-150 עובדים יסיימו כאמור את תפקידם, ולחלקם יוצעו תפקידים בסקטורים אחרים של הקבוצה, ביניהם ברשת קמעונאות המזון קרפור, ברשתות מחסני חשמל ובמגזר הספורט והפנאי ברשתות קולומביה ואדידס.

כבר בדוחות לסיכום שנת 2023 מסרה הנהלת אלקטרה צריכה כי שינויי הרגולציה בארץ ובאירופה (שם היא מוכרת משאבות חימום מתוצרת המפעל) משפיעים על המפעל, כמו גם על הכדאיות הכלכלית של חלק מפעילויות הייצור בו. נכון לסוף אותה שנה עמד כושר הייצור במפעל על 65%, והוא ייצר 120 אלף יחידות מיזוג אוויר בשנה.

יבוא המזגנים הפך זול משמעותית מהייצור

נוסף על כך, הורדת המכס גרמה לכך שיבוא מזגנים הפך זול משמעותית מהייצור שלהם בארץ. עדות לכך ניתן היה כבר למצוא בדוחות הכספיים של הרבעון השלישי של השנה, שבו מחזור המכירות של מגזר מוצרי החשמל הסתכם ב-346 מיליון שקל, ירידה של כ-5% לעומת התקופה המקבילה, שבחברה הסבירו אותה בעיקר בקיטון במכירות בתחום מערכות החימום ליצוא - "כפועל יוצא של שינוי רגולציה והורדה של סובסידיות באירופה".

כאמור, על הקרקע שתתפנה מתכננת אלקטרה צריכה להקים פרויקט נדל"ן גדול. לפני ארבע שנים (2021) מכרה אלקטרה צריכה מחצית מהקרקע המפעל, המשתרעת על כ-56 דונם, לידי קרן הנדל"ן ריאליטי תמורת 138 מיליון שקל, והיא ממשיכה להחזיק ביתרת השטח. שני הגופים ציינו במועד העסקה כי בכוונתם להקים במתחם שיפונה מיזם נדל"ן גדול ולקדם, בשיתוף-פעולה עם עיריית ראשון לציון, תוכנית המשביחה את הנכס באמצעות הגדלת זכויות הבנייה ותוספת שימושים.

לפי הערכת השמאות המעודכנת שהזמינה אלקטרה צריכה (נכון לסוף 2023), שווי המגרש עומד על כ-328 מיליון שקל - עלייה של כ-60 מיליון שקל בתוך שנתיים. לפי הודעות אלקטרה בעבר, התוכנית המאושרת על הקרקע מאפשרת בנייה של כ-181 אלף מ"ר עילי וכ-85 אלף מ"ר תת-קרקעי, לשימושים של מסחר, משרדים, תעשייה נקייה, מבני תרבות ותעשייה עתירת ידע.

בעוד שאלקטרה צריכה לא פרסמה דיווח למשקיעים בנושא, מניית החברה נסחרה בירידה חדה היום (ב') בצהריים של כ-3%, מחיר שמגלם לחברה שווי שוק של כ-2.7 מיליארד שקל.

בארץ יישאר רק מפעל אחד לייצור מזגנים

אלקטרה מוצרי צריכה, המנוהלת על-ידי צביקה שווימר, נמצאת בשליטת קבוצת אלקו של האחים דניאל ומיכאל זלקינד. החברה פועלת בעיקר בתחום הרשתות הקמעונאיות, והיא מחזיקה בין היתר את רשת המזון קרפור, לצד רשתות בתחום מוצרי החשמל (מחסני חשמל ושקם אלקטריק) וההלבשה. 

צביקה שווימר, מנכ''ל אלקטרה צריכה / צילום: איל יצהר
 צביקה שווימר, מנכ''ל אלקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

המפעל שייסגר בראשון לציון הוא פעילות היסטורית של החברה, שמייצרת במשך שנים ארוכות מערכות אקלים שונות, בהן כאמור מזגנים ומערכות חימום. הוא ממוקם ברחוב ספיר במערב העיר, ושטחו הבנוי הוא כ-20 אלף מ"ר.

כבר לפני חמש שנים איתרה אלקטרה צריכה שטח חלופי להקמת מפעל באזור התעשייה הדרומי של אשקלון לצורך העתקת פעילותו. לאחר הפסקת הפעילות של ייצור המזגנים המיני-מרכזיים בראשון לציון, נותר בישראל רק מפעל אחד לייצור מזגנים, בעפולה, של תדיראן גרופ, בשליטת ובניהול משה ממרוד. 

מכירת המגרשים: מקור לרווחי ענק לחברות

נזכיר כי לא אחת מכירת מגרשים "מסדרת" למפעלים תעשייתיים רווחים חלומיים. בין העסקאות הבולטות מהשנים האחרונים הייתה מכירת מגרש בבית שמש על-ידי מנועי בית שמש, מגרש אחר באלון תבור של חברת זנלכל ועסקה של מאפיית אנג'ל בלב ירושלים.

באלקטרה צריכה מכרו כאמור לפני ארבע שנים (מרץ 2021) מחצית מהקרקע שעליה עומד המפעל הנוכחי לקרן ריאליטי, בראשות מיכאל ורדי, אסף ורדי ואוהד רוזן.

חלק גדול מהמיקוד של אלקטרה צריכה כיום נוגע לרשת קמעונאות המזון שהיא מפעילה בארץ, קרפור. החברה פרסמה מצגת למשקיעים שבה ציינה כי היא ממוקדת כיום בקמעונאות ובמוצרי צריכה. החברה השיקה את סניפי קרפור בארץ במאי 2023, פעילות שהסבה לה הפסדי ענק בשנתיים האחרונות. נכון לדצמבר האחרון היא מפעילה 126 סניפי קרפור בארץ וסיימה הסבת 85% מסניפיה למותג הצרפתי.