איך תשפיע מלחמת הסחר של טראמפ על החסכונות שלכם?

השוק האמריקאי הציג עד לאחרונה ביצועים עודפים על רוב הבורסות בעולם • אבל אז הגיעה מדיניות המכסים של הנשיא טראמפ והחשיפה הגבוהה של גופים כמו אלטשולר שחם עלולה לפגוע בחוסכים • וגם: למה השווקים כל כך מתרגשים ממה שהיה ידוע מראש? והאם ייתכן שזו רק מכה קלה בכנף לשווקים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

שבוע המסחר בעולם נפתח בירידות חדות זו הפעם השנייה ברצף. השווקים באסיה איבדו יותר מ־2.5%, אירופה התנהלה בירידות וגם בארה"ב המסחר ננעל בירידות מתונות לאחר פתיחה אדומה יותר. אך הטלטלה הגיעה כמעט לכל סקטור אפשרי - משוקי המניות, דרך מחירי הנפט ועד לשוק הקריפטו. 

הבנק שמעריך: זה המחיר ששוק המניות ישלם על מכסי טראמפ
יועץ ההשקעות שמזהיר: "אל תגדילו חשיפה למניות. סיכוי למיתון וירידות חדות"

כך למשך, הביטקוין התרחק מהרף של מאה אלף דולר למטבע אחד והאת'ריום התרסק ב־20%. בשוק האג"ח הממשלתי האמריקאי נרשמה ירידה חדה של יותר מ־1.2% בתשואות הארוכות ל־10 שנים ויותר. המשמעות: ריצה של הציבור לשוק האג"ח.

אלא שהפעם לא מדובר בדיפסיק, חברת ה־AI הסינית שאיימה לרגע על תחום הבינה המלאכותית, אלא מהלך לכאורה צפוי לגמרי. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהצהיר לאורך מערכת הבחירות וגם לאחר מכן שיטיל מכסים על שותפות הסחר של ארה"ב, אכן מימש את האיומים והטיל מכסים, שבשלב הזה משפיעים בעיקר על קנדה, מקסיקו וסין.

ולמרות הפתיחה הצורמת שנרשמה בוול סטריט, בסיום המסחר ביום ב', הירידות התמתנו מעט כשמדד הנאסד"ק השיל מערכו 1.2%, S&P 500 ירד ב-0.7% והדאו ג'ונס ירד ב-0.3%. זאת לאחר שנודע כי המכסים על קנדה ומקסיקו יתעכבו. 

העיכוב הקנדי הוכרז בציוץ של ראש הממשלה ג'סטין טרודו, שעות לאחר שטראמפ הודיע כי הקפיא למשך 30 יום את המכסים המתוכננים גם על יבוא ממקסיקו. זאת לאחר שנשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום הסכימה לשלוח מיידית 10,000 חיילים לגבול הצפוני של ארצה כדי למנוע סחר בסמים.

מדוע השוק הופתע כל כך למרות שהצעדים של טראמפ היו על השולחן, אילו סקטורים נפגעו במיוחד ומיהם הגופים המוסדיים, המנהלים את החסכונות של הציבור הישראלי, שחשופים יותר לטלטלות שחווה השוק האמריקאי?

1הפעם השוק לא הקדים את החדשות

אם הכול היה על השולחן השאלה היא מדוע השוק נבהל, ולמה בניגוד לעבר, שהקדים את מה שקורה בפועל, זה לא קרה הפעם. מוקדם כמובן לקבוע לאן הולך השוק, אך בהחלט ייתכן שמדובר ב"עוד מכה קלה בכנף", כפי שקרה 47 פעמים בשנתיים האחרונות.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, מסביר כי "טראמפ מחריף את מלחמת הסחר, ונראה כי רק הידרדרות בשווקים הפיננסיים תמתן אותו. מכיוון שההסתברות להטלת מכסים נתפסה כחלקית, ובעיקר התמקדה בסין, ההשפעות של מהלך העלאת מכסים נרחבת מהוות הפתעה לרעה. בשוק היו מי שהעריכו שהוא ייסוג ברגע האחרון, כפי שקרה בעבר, ובנוסף, תגובת הנגד לא הייתה צפויה ומחריפה את המצב".

אורון בלוטמן, מנכ"ל קרנות הנאמנות של בית ההשקעות אנליסט, מסכים ומוסיף כי "מדדי המניות בארה"ב נמצאים ברמות שיא ונראה שיש רצון מצד המשקיעים 'לשחרר קיטור'. ראינו את זה בשבוע שעבר עם דיפסיק, לפני כן עם דוח התעסוקה החזק. השווקים העריכו שהשיח סביב המכסים נועד לצרכי משא ומתן, וגורם ההפתעה היה בכך שהמהלך נחתם במהירות, והדבר לא היה מגולם בשוק.

"להערכתנו אין פה שינוי ריאלי משמעותי, והנשיא טראמפ המתנהל כאיש עסקים ממולח ידע למצוא את האיזון בנוגע למכסים. טראמפ רוצה להיטיב עם הכלכלה ולהוריד מסים ולכן סביר שאנחנו בתקופה של תנודתיות בשוק המניות האמריקאי ומימוש רווחים נקודתי ולא בפני שינוי מגמה".

2הגופים הישראלים שחשופים יותר לארה"ב

העצבנות בשווקים בשבועיים האחרונים תיתרגם כמובן גם לתשואות של גופי ההשקעות בישראל. חודש ינואר היה חיובי בשווקים, למרות הירידות בעקבות אירועי דיפסיק, אבל גופים שחשופים יותר לארה"ב צפויים להניב תשואה נמוכה יותר.

מי שידוע בתור הסמן הימני של העברת כספים לחו"ל הוא כמובן בית ההשקעות אלטשולר שחם. יש היגיון במהלך הזה מבחינת פיזור השקעות, וזה גם עבד לטובתו במחצית הראשונה של שנת 2024, כאשר וול סטריט סיפקה תשואה עודפת על השוק המקומי. אבל אלטשולר חשוף יותר מאחרים למניות בארה"ב ומהלך ירידות שם עלול לפגוע בו יותר מבאחרים.

מנגד, בית ההשקעות אנליסט וגם חברת הביטוח הפניקס נחשבים כמי שחשופים יותר לישראל באופן יחסי והדבר עשוי לשחק לטובתם. גם מור ואינפיניטי מחזיקים בשנה האחרונה אחוז גבוה יותר של מניות בישראל, על פי אתר גמל נט של רשות שוק ההון, וגם הם עשויים להיפגע פחות מהירידות הללו.

בשוק מסבירים כי למור וגם למיטב יש חשיפה גדולה יותר לשוק האירופי, שבחודש ינואר ביצע את מהלך העליות המרשים ביותר, כאשר הדאקס הגרמני קפץ ב־9.1% והקאק הצרפתי ב־7.6%, זאת לעומת עלייה של 3.2% ב־S&P 500 ו־1.9% בלבד בנאסד"ק. אמנם השקעה בבורסות באירופה היא לפני הכול השקעה באירו שלאחרונה מפגין ביצועים חלשים, אך התשואות הגבוהות בינתיים מחפות על כך.

אם הירידות בשווקים יימשכו מור וגם אנליסט עשויים להרוויח פעמיים שכן החשיפה שלהם למט"ח היא הגדולה ביותר מבין כל הגופים, ומאחר שירידות בשווקים מובילות להתחזקות של הדולר - זה יסייע להם יותר מלגופים האחרים.

יתרון מסוים צפוי להיות גם לחברות הביטוח. בניגוד לבתי ההשקעות שאת עיקר החשיפה המנייתית שלהם מבצעים בארה"ב, חברות הביטוח, שמחזיקות גם רכיב גבוה יחסית של נכסים לא סחירים, שאמורים למתן ירידות בשווקים, מקפידות לשמור על חשיפה רחבה יותר למדד המניות העולמי (MSCI All Country) ולא רק לארה"ב. כמובן, גם המדד הזה מוטה מאוד לארה"ב (כ־70% ממנו) אך יש בו משקל גבוה יותר לשווקים נוספים. האסטרטגיה הזו פגעה בחברות הביטוח בשנתיים האחרונות, במהלכן הראלי בוול סטריט השאיר אבק לשאר המדדים בעולם, אך היא עשויה לשחק לטובתן במקרה שמלחמת הסחר תתפתח לאירוע גדול שאף אחד לא רוצה להגיע אליו.

3חברות הרכב והאנרגיה במוקד

בשוק גם יש מי שמעריכים שהצעדים של טראמפ הם לא יותר מאשר הפעלת מנופי לחץ, וכי בסוף הדברים יסתדרו בחדרים סגורים. כך למשל אומר גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי של מיטב גמל ופנסיה: "זה קצת הפתיע את השוק שמוציא כעת אוויר, מכיוון שהוא כבר עכשיו לא זול, אבל זו לא הפתעה דרמטית כי זו לא הפעם הראשונה שזה נאמר. חשבו שדברים יסתדרו והשוק עדיין מעריך שמישהו יירד מהעץ, השאלה היא רק מי.

"אני מניח שבחדרי חדרים פועלים כבר צוותי מו"מ לפתור את בעיית ההגירה, שהיא בכלל הסיבה לאירוע. טראמפ רוצה להוציא מהגרים וסמים ומפעיל שוט. הוא ינסה להוכיח שהוא ניצח ובסוף יימצא פתרון. הבעיה היא שאם זה יימשך זה יכול להעלות בהמשך השנה את האינפלציה בארה"ב ב־0.5%-0.8% וזו גם הסיבה שהדולר מתחזק, כי במקרה כזה הפד לא יוכל להמשיך להוריד ריבית".

התחומים שנפגעים כעת בצורה משמעותית יחסית לדברי מני, הם עולמות הרכב ("מכיוון שארה"ב תלויה לא מעט במקסיקו בכל הקשור לייצור") וגם תחום האנרגיה שמגיע מקנדה. "המכסים כרגע מתרכזים בסחורות וזה יכול לפגוע בתעשייה, אבל לא בבריאות. עולם הטכנולוגיה ייפגע בעיקר בתחום השבבים".