מחלקות פנימיות נחשבות לאחד המקומות הקשים והמאותגרים ביותר מבחינת צוות ותקציב בבתי החולים. כדי לעודד את בתי החולים לשפר את המחלקות הפנימיות, משרד הבריאות מפרסם היום את דירוג המחלקות הפנימיות בבתי החולים באר, בחמישה מדדי איכות.
● תעשיית הפארמה בלחץ: האם Deepseek הבאה תהיה חברת ביוטק?
● חזית המדע | האם בדיקת דם מקרבת אותנו לתרופה למגפת הבדידות
מספר בתי חולים קטנים ופריפריאלים בולטים בדירוג, לאחר שהצליחו להתעלות על בתי החולים הגדולים במרכז ברוב המדדים. בית החולים הסקוטי בנצרת מסתמן ככוכב הרשימה, למרות שהוא מתוקצב בחסר לעומת בתי החולים הממשלתיים, ובשנת 2022, אף יצאו רופאיו לשביתה בשל כך.
המדדים מתפרסמים השנה לראשונה, ומבוססים ברובם על נתוני 2023. הם מהווים גם בסיס לתוכנית תמריצים, במסגרתה הועברו 90 מיליון שקל לבתי החולים, בהתאם לעמידתם ברכיבים השונים של המדד.
במדד האשפוזים החוזרים תוך שבעה ימים, המקובל גם בעולם לאמידת איכות הטיפול הרפואי, בית החולים הסקוטי עומד במקום הראשון עם כ-5%, ואחריו רמב"ם, עם מספר דומה. שיעור האשפוזים החוזרים הממוצע היה 8%, ובתי החולים נוספים שדיווחו על שיעורים נמוכים מכך היו, לפי הסדר: הכרמל, בני ציון, שמיר, קפלן, גליל נהריה, הדסה, וולפסון וצפון (פוריה) - כלומר, אף אחד מבתי החולים הגדולים ביותר. סביב הממוצע היו: איכילוב, בילינסון, הלל יפה, המשפחה הקדושה, העמק, ברזילי, לניאדו ואסותא אשדוד. אשפוזים חוזרים מעל לממוצע נרשמו בשיבא, זיו, מאיר, סורוקה, יוספטל, שערי צדק ומעייני הישועה. עבור עמידה במדד זה, מעניק משרד הבריאות 25% מהתמריץ.
מדד סקר השירות למטופל, מהווה 35% מהתמריץ. במדד זה, היה אסותא אשדוד במקום הראשון, ואחריו בית החולים הסקוטי. אל המקום השלישי, הגיע שיבא, הראשון מבין בתי החולים הגדולים. במקום הרביעי והמפתיע, נמצא בית החולים יוספטל באילת, אשר ידוע כבית חולים פריפריאלי דל במשאבים. איכילוב ובילינסון הם בתי החולים הגדולים הנוספים הנמצאים מעל הממוצע במדד השירות. במקומות האחרונים, נמצאים וולפסון, קפלן, ברזילי, פוריה והלל יפה.
במדד איוש תפקידי רופאים מומחים ומתמחים פר מיטה, המהווה 10% מהתמריץ, הסקוטי שוב בראש, ואחריו בית החולים "המשפחה הקדושה", שגם הוא נמצא בנצרת. לניאדו נמצא במקום השלישי, ושיבא במקום הרביעי - הוא גם במדד זה הראשון מבין הגדולים. מעל הממוצע נמצאים עוד, על־פי הסדר: העמק, זיו, רמב"ם, הכרמל ואיכילוב. את הרשימה סוגרים וולפסון, ברזילי, גליל נהריה, יוספטל ושמיר.
במדד שיעור איוש משמרות על־ידי אחות מוסמכת שעברה קורס רלוונטי, המהווה 7.5% מהמדד, ישנו היפוך בנתונים עם וולפסון במקום הראשון, ואחריו ברזילי, זיו, המשפחה הקדושה רמב"ם ואסותא אשדוד. במדד זה, הסקוטי מעט מעל הממוצע, איכילוב, שיבא וביילינסון נמצאים סביב הממוצע, ואת הרשימה סוגרים פוריה, העמק, קפלן, מאיר וסורוקה.
בית החולים הסקוטי, כוכב המדדים
בית החולים הסקוטי, המוכר גם כבית החולים האנגלי בנצרת, הוקם ב-1861 והוא בית החולים הכללי הוותיק ביותר בישראל. היום, הוא כולל 150 מיטות אשפוז ועובדים בו כ-500 איש. זהו בית חולים ציבורי, בפיקוח ממשלתי, אך בבעלות העמותה הנוצרית The Natzereth Trust. בבית החולים ניתן למצוא את רוב המחלקות המצויות בבתי החולים הגדולים, והוא גם מכשיר סטודנטים לרפואה בשיתוף עם אוניברסיטת בר אילן. מנכ"ל בית החולים, מזה שנים רבות, הוא ד"ר פהד חכים.
ב-2022, יצאו עובדי בית החולים לשביתה כללית, לאחר שהגיע לגרעון תפעולי של 14 מיליון שקל ולא שולמו משכורות. ההנהלה האשימה בכך את הממשלה, וטענה כי בית החולים מקופח לעומת בתי חולים ממשלתיים, וספציפית לעומת בתי החולים המשרתים את האוכלוסיה היהודית. ספציפית לגבי תקציב שנת 2022, נאמר כי הממשלה שינתה את מבחני התמיכה ברגע האחרון, ונתנה לבית החולים רק 30 מיליון שקל, במקום 42 שהובטחו.
אך למרות האתגרים, בית החולים עמד, כאמור, בראש הטבלה במדדי האיכות של המחלקות הפנימיות. לדברי גורם המקורב לתחום, האופן שבו מבוצע הסקר מעדיף את בתי החולים הקטנים. "מבחינת שירות, בתי החולים הקהילתיים מקבלים משובים טובים יותר, כי הרופאים הם המשפחה והחברים של המטופלים, ולא נעים לומר משהו לא טוב. מבחינת מספר רופאים ואחיות, ככל שבית החולים הוא גדול יותר, יש היגיון לכך שהצוות שלו יתפרש על יותר מטופלים. ולגבי האשפוזים החוזרים, בתי החולים הקטנים מקבלים מקרים יותר קלים, מה שמסביר מדוע המקרים שמגיעים אליהם מסתבכים פחות, ולעומת זאת, בית החולים הסקוטי מקבל למיון מקרים קלים יחסית בממוצע, כי הרפואה בקהילה שם היא פחות חזקה". עם זאת, אותו גורם ציין כי בהינתן התקציבים הנמוכים יותר והתרומות המועטות המגיעות לבתי החולים הקטנים והפריפריאליים, הצלחתם במדד בכל זאת בולטת לטובה.
"עוד נתון שכדאי לשים אליו לב הוא ההשקעה הנמוכה של חלק מבתי החולים במחלקה הפנימית שלהם", אומר הגורם. "משקיעים במקום זאת במחלקות כמו יולדות, שם מתקיימת בחירה אקטיבית של בתי חולים על־ידי היולדת, ובית החולים מתוקצב בהתאם". על הרקע הזה ניתן לראות בית חולים מחויב לתפקידו, לפי מיקומו בסקר המחלקות הפנימיות, אומר הגורם.
אוריאל בוסו, שר הבריאות, אמר היום: "המחלקות הפנימיות הן עמוד תווך מרכזי במערכת הבריאות, וממלאות תפקיד מכריע בטיפול בחולים המורכבים ביותר. משרד הבריאות פועל ללא הרף להרחבת המענים במחלקות ולהפחתת העומסים המוטלים עליהן, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים, הן באמצעות תגבור צוותים ומשאבים, והן בפיתוח יוזמות כמו אשפוזי בית".
משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, אמר: "גיבשנו את מודל מדדי השירות והאיכות במחלקות הפנימיות, במטרה לחזק את בתי החולים בהמשך תהליך השיפור של מחלקות אלו. נוסף על כך, המשרד מעביר תקציב בהיקף של עשרות מיליוני ש"ח לשיפוץ המחלקות ולתקנים יעודיים תוספתיים עבורן".
ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, הוסיפה כי: "מדובר על צעד חשוב בהמשך יישום ועדת טור כספא, שנועדה לשיפור הטיפול באשפוז הפנימי".
חיים הופרט, סמנכ"ל תקצוב, תכנון, תמחור במשרד הבריאות: "פרסום מדדי הפנימיות לצד תגמול ייעודי הוא חלק ממהלך רוחבי שהחל לפני מספר שנים, לחיזוק מערך הרפואה הפנימית והמחלקות הפנימיות בבתי החולים. המהלך נעשה בשיתוף פעולה של כלל הגורמים במערכת הבריאות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.