נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נכנס לבית הלבן כשמדיניות "America First" בוערת בעצמותיו, וההשלכות על שוק המניות האמריקאי לא איחרו לבוא. בדומה לקדנציה הראשונה שלו, בה מדיניות הסחר שקידם יצרה גלים ברחבי העולם, גם הפעם התנודתיות החדה בשווקים מורגשת בקרב המשקיעים.
● חדשות רעות למניות? הנתון המדאיג מינואר והמשמעות לוול סטריט
● בינה מלאכותית היא הבהלה לזהב המודרנית של וול סטריט. כך מהמרים המשקיעים
שבוע המסחר האחרון משמש דוגמה חיה לכך. ביום שבת האחרון (1.2) טראמפ הכריז על העלאת מכסי היבוא לארה"ב ממדינות מקסיקו, קנדה וסין. כתוצאה מכך, שוקי המניות הגלובליים פתחו את השבוע המסחר ביום שני בירידות שערים חדות. רק שאז, במהלך אותו יום מסחר, טראמפ הודיע על דחיית העלאת המכסים לסחורות ממקסיקו לחודש, זאת לאחר שמקסיקו נענתה לתנאים שהציב. מיד לאחר ההודעה, הירידות החדות התמתנו. מספר שעות לאחר ההודעה על מקסיקו דווח גם כי נשיא קנדה ג'סטין טרודו וטראמפ הגיעו להסכם וכי גם המכסים על קנדה יידחו בחודש, וגם להודעה זו השווקים הגיבו בתנודתיות.
בסין, לעומת זאת, הכרזתו של טראמפ על הטלת מכסים נוספים בגובה של 10% על יצוא סיני נכנסה לתוקף. בתגובה, משרד האוצר הסיני הודיע כי יטיל מכסים נוספים של 15% על יבוא פחם וגז טבעי נוזלי מארה"ב, וכן מכסים בגובה של 10% על נפט גולמי, ציוד חקלאי ורכבים מסוימים, החל מ-10 בפברואר.
מעבר לאי היציבות בשווקים, למדיניות הסחר שמתכנן טראמפ עשויות להיות השלכות ארוכות-טווח. אלה מספר סקטורים ומניות שצפויים להיפגע במיוחד.
ענקיות הטכנולוגיה על הכוונת
אחד הסקטורים שצפוי להיפגע ממלחמת הסחר הוא מגזר הטכנולוגיה האמריקאי, לאור החשש מהתייקרות בעלויות הייצור על רכיבי אלקטרוניקה המיובאים מסין. בג'יי.פי מורגן מדגישים את מניית לשלילה אפל אשר רוב מוצריה מיוצרים בסין.
גם בתחום השבבים, חברות כמו אינטל , אנבידיה , AMD , וקוואלקום , אשר מייצרות ומייבאות שבבים למדינות שונות, עשויות להיתקל בעלויות גבוהות יותר בעקבות הטלת מכסים על רכיבי אלקטרוניקה, כולל שבבים. מכסים אלה, במיוחד על רכיבים שמיוצרים בסין, עשויים להגדיל את עלויות הייצור ולהפחית את הרווחיות של חברות השבבים, במיוחד עבור אלה שמתבססות על סין כמרכז ייצור.
מעבר להשפעת הכלכלית הישירה של מכסי היבוא, מדיניותו של טראמפ גם פוגעת ביחסים עם שותפויות הסחר של ארה"ב. כך למשל, הרגולטורים הסיניים שוקלים לפתוח חקירה רשמית שתבחן את המדיניות של אפל בחנות האפליקציות שלה, App Store, לרבות עמלה של עד 30% על רכישות בתוך האפליקציה והגבלות על שירותי תשלום חיצוניים.
במקביל, סין הכריזה על מגוון רחב של צעדים המכוונים נגד עסקים אמריקאים, וביניהם יצרניות ציוד חקלאי, ו-פי.וי.אייץ' - התאגיד השולט בין היתר במותג האופנה קלווין קליין.
לצד זאת, לאחרונה דווח כי סין מנהלת חקירה נגד גוגל בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים. הפרטים המדויקים של החקירה לא פורסמו, אך ההכרזה הגיעה דקות לאחר כניסת המכסים האמריקאים החדשים של 10% לתוקף.
הכי מאוימת: תעשיית הרכב
הסקטור שנחשב למאוים ביותר ממלחמת הסחר הוא תעשיית הרכב, כאשר חברות אמריקאיות עשויות להתמודד עם עלויות ייצור גבוהות יותר בשל מכסים על רכיבי רכב מיובאים. בבנק יוליוס בר מסבירים כי תעשיית הרכב האמריקאית קשורה בקשר הדוק למקסיקו ולקנדה, כאשר כ-20% מהמכוניות הנמכרות בארה"ב מיוצרות בהן. בנוסף, 16% מהחלקים המשמשים לרכב מיוצרים בארה"ב מיובאים משתי המדינות. לפיכך, הם מציינים כי "רווחי יצרניות הרכב הגדולות בדטרויט: ג'נרל מוטורס , פורד מוטורס , וקרייזלר צפויים להיפגע ב-10%-20% ממדיניות הסחר של טראמפ".
בבנק ג'יי.פי מורגן מציינים כי להערכתם הפגיעה תהיה גם בחברות רכב חשמליות ואוטונומיות שמקיימות עסקים בסין ומסתמכות על יבוא ממדינות זרות כדי לענות על הביקוש בארה"ב. בבנק ציינו את מניות טסלה , ספקית חלקי הרכב אפטיב , וקמעונאית המשאיות והרכב המסחרית פנסקי אוטומוטיב גרופ כמניות בעלות הסיכון הגבוה ביותר. טסלה ואפטיב חשופות בעיקר לשוק הסיני, בעוד שמרכז עסקיה של חברת פנסקי קשורות לאירופה.
גם הקמעונאיות בסיכון
לצד זאת, חברות קמעונאיות אמריקאיות מתעשיית הצריכה צפויות להיפגע. בג'יי.פי מורגן ציינו את מניית אמזון בהקשר זה והסבירו כי "עסקי הפרסום של החברה נהנים מהסביבה העסקית בסין ורבים ממוכרי הצד השלישי שלה נמצאים שם". גם וולמארט וטרגט הן דוגמה לשתי רשתות קמעונאות גדולות התלויות ביבוא מוצרים מסין וממדינות אחרות. עם עליית המכסים על סחורות מיובאות, החברות עלולות להתמודד עם עלויות גבוהות יותר על מוצרים בסיסיים כמו בגדים, צעצועים, אלקטרוניקה ומוצרי בית.
עוד ציינו בכ'יי.פי מורגן כי ענקיות צרכנות וקמעונאות נוספות צפויות להיפגע כמו יצרנית משחות השיניים קולגייט-פלמוליב , איביי ואסתי לאודר .
אילו סקטורים ייהנו ממלחמת הסחר?
ולמרות ההשפעות השליליות על מגזרים מסוימים, ישנן גם חברות הצפויות להרוויח ממלחמת הסחר.
סקטור האנרגיה צפוי לקבל רוח גבית ממדיניות הסחר של טראמפ בעקבות השאיפה שלו להקטין את התלות ביבוא של נפט וגז טבעי ולהגביר את הייצור המקומי. כך, חברות האנרגיה הגדולות כמו אקסון מובייל ושברון עשויות ליהנות ממכסי היבוא שמטיל טראמפ.
בנוסף, לאור הדחף של טראמפ להעביר את שרשראות האספקה לארה"ב, חברות שמתמקדות בייצור מקומי צפויות להרוויח. כך לדוגמה, חברות כמו קטרפילר , המתמחה בציוד כבד וחקלאי, ודיווידסון תעשיות, המתמחה בציוד תעשייתי, עשויות להרוויח מגידול בביקושים למוצריהן בארה"ב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.