טראמפ מתחרט: על עזה, על מלחמת הסחר ועל הדואר הסיני

טראמפ אמר שהוא רוצה את עזה לצמיתות, בלי פלסטינים, אז מדוע דובריו מחפשים דרך החוצה? • קומנדו אילון מאסק רודף את "המטורפים השמאלנים הרדיקלים" • בר מזל מאינדונזיה יהפוך לנהג האוטובוס הזר הראשון ביפן • חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

השבוע בעולם / צילומים: AP (Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השבוע בעולם / צילומים: AP (Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

1 'אמנות העסקה?'

אם סוף מעשה במחשבה תחילה, היה קשה מאוד השבוע לעמוד על תחילת מחשבותיו של דונלד טראמפ. הוא קרא מן הכתב הודעה על כוונתו "להשתלט" על עזה, ולכונן בה "בעלות ארוכת טווח". לא, אמרו למחרת מזכיר המדינה, היועץ לביטחון לאומי ודוברת הבית הלבן. הוא לא התכוון לספח את עזה, או לפנות לצמיתות את כל תושביה. הוא דיבר רק על פינוי זמני. לא, הוא לא.

התחרטויות נוספות: מלחמת הסחר עם קנדה ועם מקסיקו עמדה להתחיל ביום ג' בבוקר. הנשיא אמר ששום דבר לא ישנה את דעתו. אבל הוא שינה את דעתו ביום ב', והמלחמה נדחתה בחודש (זו עם סין התחילה השבוע). וכן, ההחלטה לאסור על סוחרים סיניים לשלוח חבילות קטנות עוקפות-מכס ללקוחות אמריקאיים באמצעות הדואר. ההחלטה עמדה בתוקף אולי 12 שעות. האומנם זו 'אמנות העסקה'?

2קומנדו מאסק

בשבוע השלישי של נשיאות טראמפ, מאורעות הוסיפו לרדוף זה את זה בקצב בלתי סביר. בראש החדשות עמדו פשיטותיו של קומנדו אילון מאסק על מערכות המחשבים של משרד האוצר, של הרשות המספקת ביטוח רפואי לקשישים ושל הרשות המנהלת את סיוע החוץ של ארה"ב. הכול מיועד לחשוף שחיתות וחוסר יעילות, ובעיקר להלך אימים על עובדי המדינה, על פי הודאתם של אחדים מן העושים במלאכה.

מאסק הופך במהירות לעוגן ההצלה של האופוזיציה הדמוקרטית, שהמילים נתקעו בגרונה מאז נכנס טראמפ לבית הלבן. "איש לא בחר את מאסק", הזכירו השלטים בהפגנה ראשונה נגד הממשל החדש, בחזית משרד האוצר בוושינגטון.

טראמפ מוסיף לדבר בחיוב על המולטי־מיליארדר, שמימן חלק חשוב של מסע הבחירות שלו. אבל היו סימנים כלשהם שהתלהבותו שוככת, אולי מפני שמאסק גונב לו את ההצגה ואיננו ניתן לריסון.

מפגינים בעצרת נגד אילון מאסק מחוץ למשרד האוצר בוושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana
 מפגינים בעצרת נגד אילון מאסק מחוץ למשרד האוצר בוושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana

3"מטורפים שמאלנים"

השבוע נראה כי הקיץ הקץ על קיומה העצמאי של USAID, הערוץ שבאמצעותו סיוע החוץ האמריקאי הגיע ליעדיו (הלא-צבאיים) מאז 1961. "מטורפים שמאלנים קיצונים" מנהלים אותה, אמר טראמפ.

משרדיה בוושינגטון הוגפו על מנעול ובריח, איש אינו יוצא ואינו בא. עובדיה המקומיים אינם רשאים להיכנס למחשביה. נציגיה בחו"ל נצטוו לסגור את משרדיהם עד סוף השבוע, ולחזור הביתה בתוך 30 יום.

מה יקרה לסיוע האמריקאי? איש אינו יודע. הקונגרס היה יכול לרקוע ברגלו, מפני שהסמכות לממן, או להפסיק מימון, נתונה בידיו. אבל הקונגרס, בשליטת רפובליקאים מלאה, אינו מעז לפי שעה להמרות את פי הנשיא בשום עניין.

4Two-Mates

נבירה בעמודיהם הראשונים של מאות עיתונים ברחבי העולם מראה שהסיקור האינטנסיבי, הדרמטי, הסנסציוני והשנון ביותר של הודעת הנשיא טראמפ על סיפוח עזה היה משום מה בעיתוני אוסטרליה.

'דיילי טלגרף' של סידני התחכם, "הכוכבים והפס של עזה", משחק מילים (strip) על הדגל האמריקאי ועל רצועת עזה. "ארץ הברית (United State) של עזה", מציע ה'קנברה טיימס'. "טראמפ משפץ את קלאב מד", מודיע 'אדברטייזר', המופיע בעיר אדלאייד. 'הרלד סאן' של מלבורן מכתיר, Strip Poker, עוד משחק מילים, הפעם על 'רצועה' ו'עירום'.

יש גם כותרת משעשעת פחות, בעיתון המכובד 'סידני מורנינג הרלד', על רקע תמונת ענק של הריסות עזה, "הריביירה של המזרח התיכון".

נדמה לי שהכותרת השנונה ביותר הופיעה ב'קורייר מייל' של בריסביין, Two Mate Solution, מעל צילום של טראמפ שול נתניהו. זה משחק מילים כמובן על 'פתרון שתי המדינות' ועל המילה האוסטרלית המפורסמת mate שהוא 'סחבק', או 'ברו'.

במקום פתרון שתי המדינות (states), פתרון שני הסחבקים (mates) בעיתון המופיע בעיר בריסביין, באוסטרליה
 במקום פתרון שתי המדינות (states), פתרון שני הסחבקים (mates) בעיתון המופיע בעיר בריסביין, באוסטרליה

5נהג האוטובוס

יפן המזדקנת והמתמעטת רשמה השבוע ציון דרך סמלי: היא הרשתה ללא־יפני הראשון מאז ומעולם לנהוג אוטובוס על אדמתה. בר המזל הוא אינדונזי בן ארבעים, ששמו איוס.

גירעון הידיים העובדות במשק היפני יגיע עד שנת 2040 ל־6.74 מיליון. יפן מכירה בצורך לגייס עובדים זרים, אבל היא חוששת מפני התוצאות. באוקטובר 2022 היו בה 1.82 מיליון עובדים זרים, אבל רק בקטגוריות מוגדרות בקפידה. השבוע נפתחה בפני זרים דלת האוטובוס. מי יודע אילו הפתעות נוספות מצפות.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.