מדיניות המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עולה שלב: הנשיא הכריז כי יטיל מכס של 25% על יבוא כל הפלדה והאלומיניום לארה"ב, זאת בנוסף למכסים הקיימים על המתכות בארה"ב.
● כותרות העיתונים בעולם | "קמצנים": חיזבאללה מחלק פיצויים, ואזרחי לבנון לא מתרשמים
● תוכנית טראמפ ל-FDA מדאיגה את תעשיית הפארמה, ולא רק בארה"ב
נראה כי טראמפ ממשיך להחריף את הטון נגד שותפות המסחר של אמריקה. המיסוי החדש על אלומיניום ופלדה הוא האחרון בשורה של איומים והכרזות על־ידי טראמפ במטרה לשפר את המציאות הכלכלית של ארה"ב, וגם ללחוץ על המדינות לפעול בעוצמה נגד מהגרים לא חוקיים וסמים הנכנסים למדינה.
מאז שנכנס לתפקיד, איים טראמפ להטיל מכסים גורפים על קנדה ועל מקסיקו (שנדחו בינתיים) וכמובן על סין, שטראמפ התבטא בחריפות נגדה בעת האחרונה. בינתיים, סין לא עומדת מנגד והכריזה כי גם היא תטיל מכס על יבוא מארה"ב. עם זאת, הכרזת סין היא מדודה יותר מאלה שבוצעו על־ידי נשיא ארה"ב.
מה השלב הבא במלחמת הסחר העולמית? גלובס יצא לעשות סדר.
![](https://res.cloudinary.com/globes/image/upload/v1739200990/COT_Pic/%D7%9E%D7%94-%D7%A7%D7%A8%D7%94-%D7%A2%D7%9D-%D7%94%D7%9B%D7%A8%D7%96%D7%95%D7%AA-%D7%98%D7%A8%D7%90%D7%9E%D7%A4-%D7%A2%D7%9C-%D7%94%D7%98%D7%9C%D7%AA-%D7%9E%D7%9B%D7%A1%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%90%D7%96-%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%A1%D7%AA%D7%95-%D7%9C%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%9C%D7%91%D7%9F_ifpzck.png)
קנדה ומקסיקו עתידות גם להיפגע מהמכסים
המכס החדש שהטיל טראמפ על יבוא הפלדה והאלומיניום עתיד לפגוע במספר מדינות: את האלומיניום ארה"ב מייבאת בעיקר מקנדה, ואחריה בפער משמעותי עומדות איחוד האמירויות וסין. טראמפ לא הבהיר האם יבוא מתכות מסין יעמוד בפני מכסים כפולים, בהתחשב בכך שהוא כבר הטיל מכס נוסף של 10% על סחורות סיניות.
יבוא הפלדה, לעומת האלומיניום, מהווה חלק קטן יותר מצריכת המתכת במדינה, אך הוא חיוני עבור מגזרים התלויים בסוגי פלדה מסויימים שאינם מיוצרים בארה"ב, בפרט בתחום האנרגיה. לפי נתוני הממשל והמכון האמריקאי לברזל ופלדה, המקורות הגדולים ביותר ליבוא פלדה לארה"ב הם קנדה, ברזיל ומקסיקו, ואחריהן דרום קוריאה וויאטנאם.
לא מדובר בפעם הראשונה שטראמפ מטיל מכסים על מתכות אלה. במהלך כהונתו הראשונה, טראמפ הטיל מכסים של 25% על פלדה ו־10% על אלומיניום, אך מאוחר יותר העניק פטורים ממכס לכמה שותפות סחר, ובהן קנדה, מקסיקו וברזיל, ספקיות המתכות המרכזיות לארה"ב. כעת לא בדיוק ברור האם הפטורים הללו ישארו בתוקף גם למכס החדש.
בנוסף למכסים על המתכות, טראמפ ציין כי יכריז על "התאמת מכסים" בהמשך השבוע, אשר ייכנסו לתוקף כמעט מיידית ויחולו על כל המדינות, זאת במטרה להתאים את שיעורי המכס של ארה"ב לשיעורים ששאר המדינות אלו מטילות עליה. "זה מאוד פשוט: אם הם מחייבים אותנו, אנחנו מחייבים אותם", אמר טראמפ בהתייחסות לתוכנית תיאום המכסים.
בינתיים, השווקים לא הגיבו בחומרה למהלך החדש של ארה"ב. המסחר המוקדם, לפני פתיחת שבוע המסחר בארה"ב, צופה עליות בשווקים, אך המשקיעים חוששים מאוד מההתפתחויות, ושוקי ההון הפיננסיים חוו תנודתיות חדה במהלך המשא־ומתן על המכסים בין ארה"ב לשותפות הסחר המרכזיות שלה. לפי מחקר של גולדמן זאקס, "אם ארה"ב תיישם מיסים מתמשכים בדומה לאלה שהוצעו לאחרונה, רווחי המניות במדד S&P 500 עלולים לרדת ב־2% עד 3% למניה".
המטרה לפי הנשיא: טיפול במהגרים ובסמים
בראיון לרשת FOX האמריקאית, אמר טראמפ כי הטלת המכסים על קנדה, מקסיקו וסין היא בתגובה לטיפול הלקוי של מדינות אלה בחסימת מהגרים לא חוקיים וכניסת הסם פנטניל (אופיואיד מסוכן שגורם לעשרות אלפי מקרי מוות מדי שנה בארה"ב) לשטח המדינה.
טראמפ השהה את המכסים על מקסיקו וקנדה עד1 במרץ, לאחר שאלה הסכימו לצעדי אבטחה ראשוניים: מקסיקו התחייבה להציב 10,000 חיילים מהמשמר הלאומי בגבול, ואילו קנדה פרסה טכנולוגיה וכוח־אדם חדשים ונקטה צעדים למאבק בפנטניל.
כאשר נשאל אם המאמצים של מקסיקו וקנדה מספיקים כדי למנוע את הטלת המכסים, טראמפ השיב באופן חד־משמעי: "לא, זה לא מספיק טוב", והוסיף: "משהו חייב לקרות, זה לא בר־קיימא, ואני הולך לשנות את זה".
אך המדיניות האגרסיבית לא נובעת רק מרצון לשמור על גבולות המדינה, אלא כדי להחזיר את הייצור לארה"ב, חלק מהבטחת הבחירות שלו לנשיאות. טראמפ הצהיר בעבר כי מטרתו בהטלת מכסים על סחורות מיובאות היא לעודד את הייצור האמריקאי ולשים סוף למה שהוא מכנה פרקטיקות סחר לא־הוגנות.
"אתם רואים את המפעלים היפים הישנים של הפלדה והמפעלים שהתפרקו וננטשו", הכריז טראמפ באוקטובר 2024 במהלך מסע הבחירות שלו. "אנחנו הולכים להחזיר את החברות לארה"ב. אנחנו הולכים להוריד מסים לחברות שייצרו את המוצרים שלהן כאן בארה"ב. ואנחנו הולכים להגן על החברות האלה עם מכסים חזקים".
התגובה הסינית לצעדי טראמפ
סין לא יושבת בחיבוק־ידיים נגד הגזירות של טראמפ ואף החלה בתגובות נגד. שגרירות סין בארה"ב הודיעה ביום ראשון כי סין הטילה מכסים על ארה"ב. אולם בניגוד למכסים הנרחבים שהטילה ארה"ב, הצעדים של סין ממוקדים יותר וכוללים מסים של 10% עד 15% על יצוא אמריקאי של גז טבעי נוזלי, פחם, נפט גולמי, ציוד חקלאי וחלקים לרכב.
האיפוק של סין והימנעותה מהטלת מכסים ברמה הדומה לזו של ארה"ב, נתפסים כניסיון של סין לשמור על פתח למשא־ומתן שימנע מלחמת סחר כוללת. עם זאת, חדשות בדבר משא־ומתן לא יצאו משני הצדדים, והטלת המכסים של סין נכנסה לתוקף.
עוד קודם לכן, מינהל הפיקוח על השוק של סין הודיע ביום שלישי שעבר כי הוא פתח בחקירה נגד גוגל בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים במדינה. ההודעה לא הזכירה את המכסים החדשים של טראמפ, אך פורסמה דקות ספורות בלבד לאחר כניסת המכסים, על סין לתוקף.
נראה כי סין לא הולכת לעמוד מנגד נגד האגריסיביות החדשה של ארה"ב, ותטיל מכסים נוספים ככל שהטון ההדדי יחריף. אם זה המצב, לפנינו עומדים חודשים מתוחים במיוחד בכלכלה העולמית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.