שמונה השאלות שיכריעו - עד כמה אתם מבינים בהשקעות?

מה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה בשוקי המניות • וכשלא ניתן לצפות לאן ילכו השווקים ומה יקרה לשקל–דולר, ההתמקדות צריכה להיות באופק ההשקעה, ביכולות הפיננסיות ובצרכי הנזילות של הלקוח • תובנות ממבחן מקצועי לרישיון ניהול השקעות • חלק ראשון משניים

  / אילוסטרציה: Shutterstock
  / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

במבחן האחרון שערכה רשות ניירות ערך למבקשים להשיג רישיון לניהול השקעות, המוכר כ"מקצועית ב'", הופיעו כמה שאלות המחדדות את הדילמות של הפעילים בשוק ההון, ומשקפות גישות שונות ביחס לשוק ולאופן שבו נכון למנהלי השקעות לפעול עבור לקוחותיהם, בשוקי המניות ואיגרות החוב. השבנו על כמה מהשאלות המרכזיות מהמבחן.

מדוע התפטר אמיר ברנע והאם יחודש העימות בין מגדל לרשות שוק ההון 
באיחור אופנתי: זיכיון המותג האמריקאי שהקפיץ את מניית המשביר ב-20% 

נתונים לשאלות 1-3

לפניכם שלוש טענות, ביחס לכל טענה סמנו אם היא נכונה, לא נכונה או שלא ניתן לדעת. נמקו בקצרה.

שאלה 1

רוב התשואה במדדי המניות האמריקאיים המרכזיים בתקופה האחרונה נבעה מ-5-7 מניות מובילות (גוגל, מיקרוסופט, אמזון וכדומה), בעוד השאר הניבו תשואה נמוכה מאוד. המסקנה המתבקשת היא שבמקום להשקיע במכשירים העוקבים אחרי המדדים יש לרכוש ישירות רק את המניות המובילות, וכך ליהנות מתשואה עודפת משמעותית.

תשובה: ממש לא נכון. אין שום אפשרות לקבוע שמה שהיה הוא שיהיה. במידה לא קטנה זה יכול להיות בדיוק ההיפך. מי שרוצה ליהנות מהעליות של המדד המרכזי S&P 500, בהנחה שיימשכו, יכול לקנות את המדד לא כמות שהוא, אלא במשקל שווה - מדד הכולל את כל 500 המניות, אבל כשלכל מניה משקל שווה של 0.2%.

שאלה 2

בימים שבהם ניתן לסגור פיקדון דולרי לשנה ולקבל ריבית של כ-6%, אין זה הגיוני להיחשף לסיכונים בשוקי המניות.

תשובה: לא נכון. אין מקום להשוואה כזו, שמעמידה על אותה רמה השקעה דולרית לטווח קצר של שנה מול השקעה במניות שהיא במהותה לטווח ארוך. יותר מזה, גם השקעה בפיקדון דולרי היא מסוכנת מכיוון שאין שום ביטחון שהדולר לא ייחלש מול השקל, ואז יתברר שה-6% במונחים שקליים הם הרבה פחות, ובמקרה של ייסוף חזק של השקל, זה עלול להיגמר גם בהפסד.

שאלה 3

מדד ה-S&P הניב לאורך העשור האחרון תשואה שקלית שנתית ממוצעת של כ-10%, הגבוהה בהרבה מהתשואות שהשיגו מדדי המניות המובילים בבורסה הישראלית. המסקנה ברורה: אין זה הגיוני להשקיע חלק משמעותי מתיק ההשקעות בשוק המניות הישראלי.

תשובה: אי אפשר לדעת. הנטייה האנושית הבסיסית היא לחשוב שמה שהיה הוא שיהיה, אבל זו הטיה מחשבתית שעלולה לגרום נזק למשקיעים. יש יתרונות וחסרונות להשקעה במניות בישראל, אבל הבחינה העיקרית של כדאיות ההשקעה שנים קדימה צריכה להתבסס על ניתוח בסיסי של פרמטרים כלכליים - הן של הכלכלה הישראלית בכללותה, הן של שוק המניות הישראלי והן של המניות הספציפיות. כל זאת בהשוואה לארה"ב - תוך בחינה הן של הסיכויים והן של הסיכונים. באשר להשקעת חלק משמעותי מהמניות בישראל - זו סוגיה מורכבת. מצד אחד, הפרמטרים של המניות בישראל טובים יותר והיכולת לנתח את הדוחות הכספיים טובה יותר ביחס לחברות אמריקאיות. אבל גם הסיכונים גדולים יותר - פוליטיים ובעיקר גיאו-פוליטיים.

נתונים לשאלות 4-8

דנה היא מנהלת קשרי לקוחות בחברת ניהול תיקים. על רקע ירידות חדות בשוקי המניות בארה"ב ובישראל, והתחזקות שוק איגרות החוב המקומי והגלובלי, קיבלה דנה מספר פניות מלקוחותיה המבקשים לבצע שינויים בתיקיהם. עליכם להשיב כיצד על דנה להתייחס לכל פנייה.

שאלה 4

פנסיונר במסלול מעורב עד 30% במניות מבקש למכור את יתרת המניות בתיק ולהשקיע באג"ח.

תשובה: המפתח לתשובה הוא לנתח את הסיבות מדוע שוקי המניות האלה ירדו באופן חד בעוד שוקי האג"ח התחזקו, ולהעריך אם המגמות האלה יימשכו או לא. מי שבנוי לפעול נגד המגמה, גם כלכלית וגם נפשית, זו יכולה להיות דווקא הזדמנות לקנות מניות ולמכור אג"ח.

שאלה 5

בת 35 שמנהלת תיק במסלול עד 100% מניות נקוב בדולר, מעוניינת לממש את התיק, להמירו לשקלים ולהשקיעו בקופת גמל במסלול כללי, שלדבריה "החזיק מעמד" בזמן הירידות.

תשובה: כדי להחליט אם זה מהלך נכון או לא, צריך לדעת יותר על הגברת בת ה-35, ובעיקר - מה אופק ההשקעה של כספה. זו נראית כהחלטה סבירה משתי בחינות: בהינתן שהיא חיה ופועלת בישראל, יש הגיון בהשקעה שקלית על פני דולרית, שנית, החלטה כזו מייצגת מעבר מרק מניות להשקעה במכשיר שמייצג רמת פיזור הרבה יותר טובה ואולי גם הטבות מס בעתיד. שאלה חשובה היא גם איזה חלק מהנכסים הפיננסיים והפנסיוניים של הגברת מהווה תיק זה.

שאלה 6

לקוח במסלול עד 20% במניות מבקש לנצל את הירידות בשווקים, ולהגדיל את רכיב המניות בתיק לעד 75%.

תשובה: לקוח שהוא במסלול של עד 20% מניות, קבע מן הסתם את השיעור הזה שמייצג העדפה לרמת סיכון נמוכה יחסית, שתאם את טעמי הסיכון שלו, יכולתו הכלכלית והמנטלית ואופק ההשקעה שלו. אין הגיון בלעשות קפיצה כזו מעד 20% לעד 75%. הפיתוי לעשות זאת לנוכח הירידות במניות אולי גדול, אך מחיר הטעות עלול להיות גדול יותר.

שאלה 7

לקוח עם תיק תאגיד של 9 מיליון שקל במסלול עד 20% במניות מבקש לממש מחצית מהתיק. לדבריו הוא מתכוון, בעצת סוכן הביטוח שלו, להפקיד את הסכום בקרן אלטרנטיבית דולרית המעניקה הלוואות לקבלנים. הקרן סגורה למשיכות לחמש שנים. לדבריו, הסוכן הראה לו כי הקרן עלתה בצורה עקבית מידי רבעון, היא לא מתואמת עם שוקי ההון והניבה תשואה דולרית של 9% בשנה האחרונה.

תשובה: החלטה כזו יש לה שתי משמעויות עיקריות מבחינת הלקוח התאגידי. האחת - אובדן נזילות על חצי מתיק ההשקעות שלו, ויש לשאול אם הוא יכול לעמוד בכך מבחינת צרכי הנזילות העתידיים שלו, והשנייה - הגדלה משמעותית מאוד של רמת הסיכון. העובדה שהקרן עשתה תשואה נאה בשנה האחרונה היא מידע חלקי מאוד, לא רלוונטי ולא בהכרח מצביע על תשואתה בעתיד. די בכך שענף הנדל"ן ייקלע למשבר כדי שקבלנים יתקשו להחזיר את ההלוואות. אם הלקוח רוצה לשקול כניסה להשקעות אלטרנטיביות - לא הגיוני לעשות זאת עם חצי מתיק ההשקעות שלו, ועוד יותר לא הגיוני להשקיע את הסכום בקרן אחת.

שאלה 8

בן 52 במסלול עד 40% במניות מעוניין לממש את התיק בסך 2 מיליון שקל ולהעבירו לפוליסת חיסכון במסלול כללי בחברת ביטוח. לדבריו, הוא קרא ב'גמל נט' שהפוליסה מחזיקה 45% מנכסיה בנכסים לא סחירים המספקים יציבות בתקופה שכזו.

תשובה: יש הגיון במהלך כזה בהיבט של פיזור סיכון בין נכסים סחירים לשאינם סחירים, מהסיבה שהקורלציה בין שני סוגי הנכסים האלה אינה 1 ל-1. כמובן, תלוי אילו נכסים לא סחירים מצויים בפוליסת החיסכון, כי לא דומה קרן אקוויטי לקרן חוב, נדל"ן, תשתיות ועוד.
מכיוון שהאדם הוא בן 52 כדאי לו לשקול להעביר מדי שנה כספים לקופת גמל להשקעה. כרגע הסכום עומד על כ-81 אלף שקל בשנה לאדם (כלומר, לזוג הסכום הוא כ-162 אלף שקל). כמו כן יש בהשקעה כזו יתרון מיסויי מובהק החל מגיל 60, שממנו והלאה אפשר למשוך את הכסף הזה בפריסה חודשית באמצעות העברה לקרן פנסיה, כשהחוסך פטור ממס.

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק