פרשת חברת היהלומים של לבייב: מנהל שהבריח בשווי עשרות מיליוני דולרים ירצה עבודות שירות

גיל בר אור, מנהל במפעל היהלומים של לב לבייב ברוסיה, נדון במסגרת הסדר טיעון מקל ל-9 חודשי עבודות שירות וקנס בגובה 100 אלף שקל, לאחר שהורשע בהברחת יהלומים בעשרות מיליוני דולרים • פרשת "היהלום השחור" נחשפה לפני 7 שנים. התיק נגד לבייב בפרשה נסגר בשנת 2022

יהלומים / צילום: תמר מצפי
יהלומים / צילום: תמר מצפי

גיל בר אור, ששימש כמנהל מחלקת הגלם במפעל היהלומים בבעלות LLD של לב לבייב, ירצה 9 חודשי עבודות שירות בגין הרשעתו בהברחת יהלומים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. גזר הדין ניתן על-ידי השופטת ציפורה גילוני (גז) במסגרת הסדר טיעון. בר אור הורשע בהברחת טובין בנסיבות מחמירות בניגוד לפקודת המכס ובמרמה, עורמה ותחבולה לפי פקודת מס הכנסה. 

כתב אישום נגד יועצי נתניהו בגין הטרדת עד המדינה שלמה פילבר
נתניהו הסכים לבקשת גלובס וגופי תקשורת נוספים לשידור עדותו

תחילתה של הפרשה בשנת 2018. נציגי המכס בנתב"ג עיכבו אדם בו חשדו שניסה להכניס סחורה לארץ מבלי לדווח. בחיפוש בגופו התגלה כי הוא נשא בגופו יהלום בשווי של כמיליון שקל. כך התגלה שבמשך שנים הוברחו לארץ יהלומים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים, במסגרת רשת מתוחכמת.

במסגרת הפרשה החברה של לבייב הועמדה לדין והודתה בהברחת יהלומים בהיקף של 70 מיליון דולר. התיק נגד לבייב עצמו, שניים מבניו ואחיו - נסגר. המנכ"ל ראובן שמאלוב נדון ל-18 חודשי מאסר, ערן ברקן-ברקוביץ' ששימש כבלדר נדון לשנת מאסר על הברחת יהלומים בהיקף של 43.4 מיליון דולר, ויוסף קלנגי נדון ל-5 חודשי עבודות שירות בגין הברחת יהלומים בשווי 63.7 מיליון דולר. משפטם של נאשמים נוספים בפרשה נמשך. 

היהלומים הוברחו כשהם ארוזים בקונדומים 

בר אור הורשע כי פעל מטעם החברה בשנים 2012-2018 במסגרת אופרציה רחבת-היקף של הברחת יהלומי גלם בעיקר מרוסיה באמצעות בלדרים. יהלומי הגלם הוברחו מהמפעל ברוסיה כשהם ארוזים בקונדומים על גופם של הבלדרים.

תפקידו של בר אור היה לבחור את היהלומים שיוברחו מרוסיה, והוא גם עסק יחד עם הנאשם יוסף קלנגי במיון ובתמחור היהלומים שהוברחו ארצה.

בר אור היה שותף לאופרציית הברחות בעשרות מיליוני דולרים. הוא פעל להכניס את היהלומים לארץ למרות שלא הוצאה "תעודת קימברלי" עבורם. תעודה זו, המעידה כי מקור היהלום אינו באזורי עימות באפריקה, ניתנת במסגרת הליך בינלאומי למניעת סחר ביהלומי דמים, בו חברה ישראל.

בר אור הורשע גם בעבירת מס, מאחר שבשנים 2014-2018 קיבל שכר עבודה נוסף מהחברה של לבייב בגובה 92 אלף דולר במעטפה שמסר לו מנהל הכספים בחברה, והוא לא דיווח לרשויות המס ולא שילם עבורו מס. 

"הסדר ראוי" 

השופטת גילוני (גז) קיבלה אתמול (ב') את הסדר הטיעון וקבעה כי הוא ראוי לאור הודיית הנאשם שחסכה זמן שיפוטי ולקיחת האחריות; הסרת מחדלי כתב האישום - לגבי תשלום המס; חלקו של בר אור ביחס לנאשמים אחרים בפרשה; העובדה שהוא לא הגה את ביצוע העבירות ולא הפיק מהם טובת הנאה; והעובדה שפעולות ההברחה לא בוצעו כדי להתחמק ממס, שיבוא יהלומי מס פטור ממילא, ושההברחה נועדה לעקוף את הצגת "תעודת קימברלי".

סנגוריו של בר אור, עורכי הדין ניר רשף ויוסי חמצני, מסרו בתגובה כי "הסדר הטיעון שנחתם בין הצדדים מאוזן ומשקף מחד את נסיבות ביצוע העבירה, ומאידך את חלוף זמן המשמעותי מאז תחילת החקירה, העובדה שלא הוגשו כתבי אישום נגד המעורבים המרכזיים בפרשה, תרומתו הרבה של בר אור לקידום החקירה ולקיחת האחריות תוך הבעת חרטה כנה ואמיתית". 

עו''ד יוסי חמצני / צילום: יח''צ
 עו''ד יוסי חמצני / צילום: יח''צ
עו''ד ניר רשף / צילום: יח''צ
 עו''ד ניר רשף / צילום: יח''צ

18379-10-24