הבורסה בת"א | סיקור שוטף

ירידות בת"א; קמטק צוללת בכ-5%, נייס קופצת ב-4%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.9% • השקל נחלש בסוף השבוע מול המטבעות הזרים • ביום שני תתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל שצפויה להישאר על כנה • השוק מתוח לקראת פרסום הדוחות הכספיים של ענקית השבבים אנבידיה • פעילים: הצהרות טראמפ על מכסי יבוא תרמו לעלייה מסוימת בציפיות לאינפלציה בארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

13:33

הירידות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.9% ות"א 90 משיל מערכו כ-1%.

חברת אלקטריאון  מרכזת עניין לאחר שדיווחה מוקדם יותר כי קיבלה הסמכה לאחד התקנים שלה מהתקן הבינלאומי לאבטחת סייבר עבור מערכת הרכב. מטעם החברה נמסר כי ההסמכה שקיבלה מבטיחה כי מערכות הטעינה האלחוטיות הדינאמיות והסטטיות שהחברה מפתחת ומייצרת עומדות בסטנדרטים המחמירים של יצרניות הרכב בכל הנוגע לאבטחת מידע וסייבר, תוך הגנה מפני איומים פוטנציאליים ותוך הבטחת פעילות רציפה ובטוחה של הטעינה האלחוטית לרכבים חשמליים.

12:30

דלק קבוצה  בולטת לחיוב במסחר ועולה במעל ל-2%. זאת לאחר שדווח ביום חמישי האחרון כי אסיפת בעלי המניות של חברת כרטיסי האשראי ישראכרט  אישרו את הצעת השתלטות קבוצת דלק של יצחק תשובה על החברה לפי שווי של 3.56 מיליארד שקל. לאחר ההצבעה אישרו בעלי המניות של ישראכרט את הסכם ההשתלטות של דלק עליה 

11:42

הירידות בת"א נחלשות מעט. מדד ת"א 35 יורד ב-0.7%, ות"א 90 משיל מערכו כ-1%. מדד הביומד בולט לשלילה וצולל בכ-3%.

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות קלות. התשואה ל-10 שנים עומדת על 4.26%, והתשואה לשנתיים נסחרת סביב 4.13%.

בשוק החוב הקונצרני, מדד התל בונד הקונרצניים נסחרים ביציבות.

חברת בוני תיכון  דיווחה כי השלימה את השלב המוסדי של הנפקת אג"ח כב' (סדרה חדשה). החברה רשמה ביקושים גבוהים בסך של כ-233 מיליון שקל, מתוכם בחרה החברה לגייס כ-200 מיליון שקל. מטעם החברה נמסר כי בעקבות ביקושי היתר שנרשמו בהנפקה, השלב המוסדי ננעל בריבית שנתית שקלית (ללא הצמדה למדד) של כ-6.75%. במסגרת ההנפקה, הציעה החברה למשקיעים איגרות חוב בריבית שקלית במח"מ של כ-3.5 שנים, ללא בטוחות, כאשר מועד הפירעון הסופי יהיה בחודש יוני 2029.

10:54

מניית נייס  עולה בכ-4% לאחר שבשבוע החולף צללה בחדות בעקבות תוצאותיה הכספיות. ביום חמישי המניה נפלה בנאסד"ק ב-14%, וביום שישי המניה התאוששה מעט ועלתה ב-1.2% בניגוד למגמה הכללית, כך שבסיום השבוע היא ננעלה במחיר שמשקף לחברת הטכנולוגיה הדואלית שווי שוק של 9.8 מיליארד דולר.

נייס, המנוהלת מתחילת השנה על ידי סקוט ראסל, פרסמה תחזית חלשה לרבעון הראשון ול-2025 שהייתה נמוכה מתחזיות השוק. נייס צופה הכנסות של 693-703 מיליון דולר ברבעון הראשון, צמיחה חד-ספרתית של 6% ביחס לרבעון המקביל, עם רווח נקי Non-GAAP של 2.78-2.88 דולר למניה. אמצע טווח התחזית נמוך בכ-3.8% בהכנסות וב-2.4% ברווח מקונצנזוס האנליסטים.

בשנת 2025 התחזית היא להכנסות של 2.918-2.938 מיליארד דולר ורווח נקי Non-GAAP של 12.13-12.33 דולר למניה, בעוד שהאנליסטים ציפו להכנסות של 3 מיליארד דולר ורווח של 12.32 דולר למניה.

10:23

הירידות בת"א מתחזקות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.9%, ת"א 90 משיל 1.1% ות"א ביומד צולל בכ-2.3%.

שותפות נאוויטס  מרכזת עניין לאחר שדיווחה הבוקר על השלמת מימון בהיקף של 150 מיליון דולר מקונסורציום של בנקים ומוסדות פיננסיים זרים ומקומיים לצורך מימון פיתוח פרויקט מוניומנט במפרץ אמריקה (לשעבר מפרץ מקסיקו). מטעם החברה נמסר כי בכך, נאוויטס משלימה את כל צרכי המימון שלה לפרויקט, השלישי שלה במפרץ אמריקה, שקיבל החלטת השקעה במרץ 2024 ועתיד להחל בהפקה מסחרית ברבעון האחרון של שנת 2026.

סך התקציב המוערך הכולל לפיתוח הפרויקט מסתכם בכ-855 מיליון דולר, כאשר חלקה של נאוויטס עומד על כ-244 מיליון דולר. עם תחילת ההפקה, הפרויקט צפוי לתרום לנאוויטס הפקה של כ-5,700 חביות נפט ביום. התזרים המהוון לנאוויטס מפרויקט מוניומנט, בו היא מחזיקה 28.5% ,עומד על כ-254 מיליון דולר.

10:04

יום המסחר בת"א נפתח בירידות שערים קלות. ת"א 35 משיל מערכו 0.6% ות"א 90 יורד ב-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה ת"א ביומד שיורד ב-1.4%.

מניות לשלילה מניות קמטק , פריורטק , עמרם  וטבע .

מנגד, נייס , שיכון ובינוי , בית שמש , אלקטריאון , ואמות  נסחרות בעליות.

08:15

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב 

1. שוקי המניות 

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח בירידות שערים על רקע המגמה השלילית שנרשמה בסוף השבוע האחרון בוול סטריט. ביום חמישי האחרון, הבורסה המקומית ננעלה בירידות - ת"א 35 ירד ב-0.5% ות"א 90 ב-0.5%. בין המדדים הענפיים היווה מדד הבנקים נקודת אור יחידה כשעלה ב-0.9%. מנגד, מדדי הנדל''ן והבניה ירדו ב-1.2% ו-1% בהתאמה. ת"א טכנולוגיה בירידה של 1.4%.

בעלי מניות ישראכרט החליטו: יצחק תשובה יהפוך לבעל השליטה בחברה 

שבוע המסחר האחרון בבורסה בתל אביב התנהל בתנודתיות, בהשפעת המשך עסקת החטופים, כמו גם פרסום דוחות של מספר חברות במהלך השבוע. בסיכום שבועי, מדד ת"א 35 עלה בשיעור של כ-0.6%, מדד ת"א-90 עלה בשיעור 0.4%. 

בקרב המדדים הענפיים, מדד הגז והנפט ומדד הביטוח מובילים את המגמה החיובית מתחילת פברואר עם עליות של 7%-9%. ושניהם עלו מתחילת השנה ביותר מ-19%. מדד הנדל"ן רושם את התשואה החלשה ביותר מתחילת החודש - תשואה שלילית של מעל 3.5%.

עונת הדוחות בבורסה בתל אביב תצבור תאוצה השבוע, כאשר חברות אלוט , אורמת , איי.סי.אל , אופקו הלת' , ובנק מזרחי  צפויות לפרסם את תוצאותיהן הכספיות.

בוול סטריט כאמור, המסחר נסחר בסוף השבוע בירידות חדות: מדד הדאו ג'ונס ירד ב-1.7% ורשם את יום המסחר הגרוע ביותר שלו מתחילת השנה. ה-S&P 500 איבד 1.7% מערכו, והנאסד"ק השיל 2.2%. בסיכום שבועי, ה-S&P 500 איבד 1.6%, הדאו והנאסד"ק איבדו 2.5% ו-2.4%, בהתאמה.

וורן באפט הודיע: מתכוון להגדיל את ההימור על השוק הזה 

על רקע המגמה השלילית בוול סטריט, נתוני מאקרו שהדאיגו את המשקיעים והעלו שוב את החשש מ״דיפלציה״ - האטה כלכלית משולבת באינפלציה: מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן נפל לרמה של 64.7 נקודות בפברואר - נמוך משמעותית מהתחזיות. מדובר במדד חודשי המבוסס על סקר של כ-500 צרכנים אמריקאים, המודד את רמת האופטימיות שלהם לגבי מצבם הכלכלי האישי והכלכלה בכלל (40% מצב נוכחי, 60% ציפיות עתידיות), ומשמש כאינדיקטור מוביל לתחזית הצריכה הפרטית והפעילות הכלכלית.​​​​​​​​​​​​​​​​ לצד זאת, ציפיות האינפלציה של הצרכנים ל-12 החודשים הקרובים הורעו לרמה של 4.3%. זהו הנתון הגבוה ביותר מאז נובמבר 2023, לעומת 3.3% בינואר. בחמש השנים הבאות הצרכנים צופים שהאינפלציה תעמוד על 3.5%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995, בהשוואה ל-3.2% בינואר.​​​​​​​​​​​​​​​​

וזה לא נגמר בכך. גם בקרב המגזרי העסקי חוששים, כך עולה מנתוני חברת S&P global. הסיבה: הדאגה ממכסי יבוא וקיצוצים בתקציב הממשל הפדרלי. המדד המשולב של S&P (PMI) ירד לשפל של 17 חודשים, ל-50.4 נקודות (מ-52.7 בינואר), ומחק למעשה את כל העליות שנרשמו מאז ניצחון טראמפ בבחירות.

ויולטה טודורובה אנליסטית מחקר בחברת Leverage Shares התייחסה למגמה השלילית בוול סטריט: "המסחר התנודתי שאנו עדים לו בימים האחרונים נובע משורה של גורמים, ובכלל זה תיקון הראלי שלאחר הבחירות, אי ודאות באשר למדיניות הפד, סוגיות סחר בלתי פתורות, אתגרים מקרו-כלכליים וירידות של מגזר הטכנולוגיה. למרות שאנחנו בטריטוריות חיוביות מאז תחילת השנה, יש לצפות למסחר תזזיתי ותנודתי מכאן והלאה, עד שהתמונה תהיה ברורה יותר וציפיות האינפלציה יתייצבו.

"אחת הסוגיות שבהן יש את סימני השאלה הרבים ביותר היא מדיניות מכסי המגן של טראמפ, והשווקים ממתינים לראות כיצד היא תשפיע על האינפלציה, הרווחיות של החברות והצמיחה הכלכלית. כל זה הוביל לסנטימנט זהיר יותר בהשוואה לאופוריה שראינו לאחר הבחירות. גם העלייה בתשואות האג"ח לטווח ארוך והתחזקות הדולר מכבידות על השווקים.

"ואולם, אנחנו לא מזהים שבירה של השוק, אלא תיקון בריא לאחר העליות הגדולות של 2024. ברמה הטכנית, אנחנו עדים יותר לדשדוש מאשר לנסיגה חדה במחיר, וזוהי אינדיקציה לכך שהשוק השורי עדיין כאן".

ביום רביעי אחרי המסחר יתפרסמו הדוחות הכספיים של ענקית השבבים אנבידיה , שהיא האחרונה מבין "שבע המופלאות" שמדווחת, משום ששנת הכספים שלה שונה מהשנה הקלנדרית. על פי התחזיות המוקדמות, ענקית השבבים צפויה להציג רווח למניה של 79 סנט, עלייה שנתית של 61%. ההכנסות צפויות לעמוד על 38.1 מיליארד דולר, וזאת על רקע המשך הביקוש לתשתית בינה מלאכותית.

אלוף החתירה שהפך למהנדס ועזר להפוך את אנבידיה לחברה של 3 טריליון דולר 

עוד דוחות בולטים שיפורסמו במהלך השבוע: רשת הום דיפו , חברת התוכנה סיילספורס , יצרנית הבירה Anheuser-Busch וחברת הטכנולוגיה דל טכנולוג'יס . חברות ישראליות שנסחרות בארה"ב ויפרסמו דוחות בשבוע הקרוב כוללות את חברת הביטוח הדיגיטלי למונייד , חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק , חברת האנרגיה המתחדשת אורמת  וחברת הטכנולוגיה לרכב איתוראן , שמנייתה הגיעה השבוע לשיא כל הזמנים.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים נותרה כמעט ללא שינוי ועמדה על 4.29% בסוף השבוע הנוכחי בהשוואה ל-4.30% בסוף השבוע הקודם. מדדי איגרות החוב הקונצרניות הצמודות עלו השבוע בשיעור של 0.3% ומדדי איגרות החוב הלא צמודות עלו השבוע בשיעור של 0.2%.

בשוק החוב האמריקאי, אגרות החוב הממשלתיות לעשר שנים עלו בסוף השבוע ב-7 נקודות בסיס והתשואה עמדה על 4.4%. בסיכום שבועי, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו קלות במהלך השבוע האחרון, כאשר התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-5 נ״ב.

בבנק דיסקונט התייחסו לשוק איגרות החוב הממשלתיות בישראל, וציינו שבדומה לשוק האמריקאי, נרשמה בשוק המקומי תנודתיות, אם כי בעוצמה פחותה, ובשוק ישנה ירידה בציפיות האינפלציה. על האג"ח הממשלתיות בחו"ל כתבו בדיסקונט כי בשנה האחרונה נחלש המתאם בין האג"ח האמריקאי ל-10 שנים לבין מחיר הנפט, מכיוון שלמרות ירידת מחיר הנפט, האינפלציה נותרה גבוהה כתוצאה מהמשך עליית מחירי השירותים, וגרמה לבנקים המרכזיים לשמור על הריבית גבוהה. להערכתם, ירידת מחירי האנרגיה לא בהכרח תשפיע על הריביות ותשואות האג"ח.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

במסחר במטבע חוץ, השקל נחלש בשבוע החולף הן ביחס לדולר והן ביחס לאירו, שער הדולר-שקל עמד על 3.56 בסוף השבוע האחרון ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.73 שקלים. מתחילת 2025, שני המטבעות הללו נחלשו ב-2.7%-2.9% ביחס לשקל.

בשוק הסחורות, מחיר הנפט היה תנודתי בשבוע האחרון. בבנק דיסקונט ציינו את הגורמים שהשפיעו על המחיר, ובהם סיכוי להפסקת אש בין רוסיה ואוקראינה וגידול במלאי הנפט בארה"ב. במקביל ציינו בבנק דיסקונט כי מחיר הזהב ממשיך לשבור שיאים ועלה השבוע מעל 2,900 דולר לאונקייה, כשלדבריהם הרקע הוא אי הוודאות כתוצאה מצעדי הממשל האמריקאי וחששות מפני התחממות האינפלציה.

מחיר הביטקוין נסחר הבוקר ביציבות סביב רמה של 96 אלף דולר למטבע כאשר האיומים של הנשיא טראמפ על הטלת מכסים נוספים מהווים רוח נגדית בשוק הקריפטו. על פי הערכות בגדלת מכסי היבוא, עלולים לעורר לחצים אינפלציוניים. זינוק באינפלציה עשוי לאלץ את הפדרל ריזרב לשמור על עמדה ניצית יותר, שמכבידה על הביקוש לביטקוין. מאז האיום הראשוני של טראמפ במכסים על קנדה, סין ומקסיקו, הביטקוין ירד מ-105,993 דולר לשפל בפברואר של 91,274 דולר לפני שהתייצב על 96 אלף דולר. 

סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance מסבירה כי: "הביטקוין עדיין מדשדש מתחת ל-100 אלף דולר. אישור תעודות הסל על ביטקוין הקנה רוח גבית למטבע הדיגיטלי, אך כעת, לצורך מהלך העליות הבא, נצטרך לראות אימוץ נרחב יותר בקרב המגזר המוסדי, וכן צעדים רגולטוריים קונקרטיים יותר. כמו כן, המטבע הדיגיטלי עולה בסביבה של אהבת סיכון בשוק המניות, כך שגם הסנטימנט הכללי בשוק המניות הוא גורם חשוב במשוואה".

4. מאקרו

בשבוע הקרוב יפורסמו בישראל החלטת הריבית של בנק ישראל, סקר כוח אדם לינואר, יצוא שירותים לדצמבר וההוצאה לצריכה פרטית בשנים 2023-2014. בארה"ב יפורסמו מדד המחירים לצרכן בגוש האירו, מדד Core PCE המודד את הוצאות הצריכה הפרטית בארה"ב והתמ"ג בשוויץ. בגרמניה ייערכו בחירות כלליות שהתוצאה שלהן עשויה להשפיע על השווקים.

גוברים הסימנים לקשיים בדרך להתמתנות שיעור האינפלציה השנתי בארה"ב, כך מעריכים כלכלני פעילים ניהול תיקי השקעות. הם מציינים כי מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה בינואר ב-0.5%, וב-12 החודשים האחרונים האינפלציה הגיעה ל-3%, ולכן להערכתם הפד ימתין מספר חודשים עד לשינוי כלשהו בריבית. "גורם משמעותי שתורם לאי הוודאות לגבי סביבת האינפלציה הוא מדיניות ממשל טראמפ בנוגע למכסים והגירה", ציינו בפעילים, כשלדבריהם הצהרות הנשיא על מכסי יבוא ממדינות רבות תרמו לעלייה מסוימת בציפיות לאינפלציה לשנה ולשנתיים הקרובות, גם אם ההצהרות עוד לא באו לידי ביטוי בצעדים בפועל.

גם בבית ההשקעות פסגות מתייחסים לנושא, ומעריכים שהאיחוד האירופי עשוי להחמיר את הרגולציה על חברות אמריקאיות או להטיל עליהן מיסוי, כתגובה לאיום של טראמפ להטיל מכס על היבוא לארה"ב. להערכתם, האיחוד לא ימהר להטיל מכסים על יצוא שירותים אמריקאי, "אבל הוא בהחלט עשוי להשתמש בנושא ככלי מיקוח מול וושינגטון". לדבריהם, "במקום להילחם במכסים, נראה שהקרב האמיתי יהיה דווקא ברמת הרגולציה".

5. תחזית

היום (א'), צפויות להתקיים בגרמניה בחירות כלליות. הבחירות הוקדמו בחצי שנה אחרי שהקואליציה הנוכחית התפרקה, עדות למצב המתוח-מתמיד של המערכת הפוליטית בגרמניה. הסקרים האחרונים מעריכים חילופי שלטון, וכי המפלגה הנוצרית-דמוקרטית בראשות פרידריך מרץ תרכיב את הקואליציה ביום שאחרי. 

מחר (ב') כאמור צפויה להתפרסם החלטת הריבית בישראל שעל פי התחזיות צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4.5%. מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס מסביר כי: "אמנם האינפלציה השנתית האיצה מ-3.2% ל-3.8%, אך מדד ינואר הושפע משורה ארוכה של התייקרויות, שחלקן נבעו מהחלטות ממשלתיות. במבט קדימה, ציפיות החזאים לאינפלציה שנה קדימה ירדו, לצד ירידה בציפיות האינפלציה לאורך כל העקום. מאז החלטת הריבית הקודמת בתחילת ינואר - השקל התחזק בכ-1.0% מול סל המטבעות ובכ-1.6% מול הדולר, פרמיית הסיכון (CDS ל-5 שנים) ירדה בכ-9 נ"ב ל-87 נ"ב, והגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים התכווץ מ-6.9% ל-5.8% מהתמ"ג, בעקבות גביית מסים מהירה.

"בשורה תחתונה, סביבת המאקרו אמנם השתפרה מאז ההחלטה האחרונה, אך סביר שבבנק ישראל יעדיפו להמתין ולראות את מדדי המחירים בחודשיים-שלושה הקרובים, הצפויים להישאר גבוהים יחסית, לפני שיוציאו לפועל הפחתת ריבית. מבחינת התמחור בשווקים (IRS) - המשקיעים מגלמים הסתברות של כ-92% להפחתת ריבית ביולי, ורמת ריבית של 3.89% בסוף השנה (כ-2.5 הפחתות במצטבר)".