הנתונים שמדאיגים את וול סטריט, ואיך זה ישפיע על ת״א? 5 דברים שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

וול סטריט סגרה שבוע אדום על רקע שורת נתוני מאקרו שמעלים חשש מהאטה כלכלית לצד עליית האינפלציה • מי בלטו לשלילה ומי דווקא עלו בניגוד למגמה • ואיך כל זה צפוי להשפיע על הבורסה בת״א?

חמישה דברים שכדאי לדעת / צילום: shutterstock / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חמישה דברים שכדאי לדעת / צילום: shutterstock / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

1. המסחר בוול סטריט השבוע ייפתח על רקע המגמה השלילית שנרשמה בשבוע החולף. שיא הירידות הגיע בשישי, כשמדד הדאו ג'ונס רשם את היום הגרוע ביותר שלו ב-2025 עם ירידה של 1.7%. S&P 500  ירד בשיעור דומה והנאסד״ק איבד מעל 2%.

מה הביא לירידות? אחת הסיבות היא נתוני מאקרו שהדאיגו את המשקיעים והעלו שוב את החשש מ״דיפלציה״ - האטה כלכלית משולבת באינפלציה.

מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן נפל לרמה של 64.7 נקודות בפברואר - נמוך משמעותית מהתחזיות. זהו מדד חודשי המבוסס על סקר של כ-500 צרכנים אמריקאים, המודד את רמת האופטימיות שלהם לגבי מצבם הכלכלי האישי והכלכלה בכלל (40% מצב נוכחי, 60% ציפיות עתידיות), ומשמש כאינדיקטור מוביל לתחזית הצריכה הפרטית והפעילות הכלכלית.​​​​​​​​​​​​​​​​

לצד זאת, ציפיות האינפלציה של הצרכנים ל-12 החודשים הקרובים הורעו לרמה של 4.3%. זהו הנתון הגבוה ביותר מאז נובמבר 2023, לעומת 3.3% בינואר. בחמש השנים הבאות הצרכנים צופים שהאינפלציה תעמוד על 3.5%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995, בהשוואה ל-3.2% בינואר.​​​​​​​​​​​​​​​​

וזה לא נגמר בכך. גם בקרב המגזרי העסקי חוששים, כך עולה מנתוני חברת S&P global. הסיבה: הדאגה ממכסי יבוא וקיצוצים בתקציב הממשל הפדרלי. המדד המשולב של S&P (PMI) ירד לשפל של 17 חודשים, ל-50.4 נקודות (מ-52.7 בינואר), ומחק למעשה את כל העליות שנרשמו מאז ניצחון טראמפ בבחירות.

הירידה במדד נובעת בעיקר ממגזר השירותים שהתכווץ לראשונה מזה שנה, בעוד המגזר התעשייתי דווקא התחזק - אך זאת בעיקר בשל הצטיידות מוקדמת מחשש לעליות מחירים. אנליסטים שצוטטו ברויטרס ציינו כי תקופת "ירח הדבש" של טראמפ עם העסקים הסתיימה, למרות שהמדד עדיין מצביע על התרחבות קלה במגזר הפרטי.

ולסיום, גם שוק הנדל"ן האמריקאי מראה סימני חולשה. מכירות בתים קיימים צנחו ב-4.9% בינואר בגלל ריביות משכנתא גבוהות. במקביל, סנטימנט הקבלנים נפל לשפל של 5 חודשים בפברואר - הם חוששים שהמכסים החדשים ייקרו חומרי בנייה, מה שיקשה עוד יותר על פתרון המחסור בדיור ויתמוך בהמשך עליית המחירים.​​​​​​​​​​​​​​​​

2. המניות שבלטו בירידות הן בעיקר אלו שקפצו בחדות בתחילת השנה. בהראל פיננסים הצביעו על כך שמתוך מדד ראסל 1000, מאה המניות שעלו הכי הרבה ב-2025 איבדו בשני ימי המסחר האחרונים 5.1%. יותר מפי שניים בהשוואה ליתר. מספר דוגמאות:

מניית יונייטד הלת' , קופת החולים הגדולה בארה״ב שהמנכ״ל שלה נרצח לפני מספר שבועות, איבדה ביום שישי 7.2% לאחר שנודע כי משרד המשפטים פתח בחקירה נגדה.

מניית חברת התרופות Hims & Hers Health , שכמעט הכפילה את שוויה מתחילת 2025, צנחה ב-26% ביום שישי לאחר שה-FDA הודיע על סיום המחסור בתרופות הרזיה וסוכרת של חברת נובו נורדיסק (Wegovy ו-Ozempic). המשקיעים חוששים שכעת, כשהמחסור אצל המתחרה נגמר, המכירות שלה יפגעו משמעותית.​​​​​​​​​​​​​​​​

רשת הקמעונאות  וולמארט  איבדה בסיכום שבועי כמעט 10% על רקע תחזית מכירות חלשה.

בקרב מניות הטכנולוגיה, בלטו בירידות טסלה  ואנבידיה  שירדו במעל 4% כל אחת. גם פלנטיר , שהייתה הכוכבת הגדולה של 2024, איבדה גובה ובשלושת ימי המסחר האחרונים נחלשה בכ19%.

מי שעוד הציגו ביצועים חלשים הן חברות התעופה הגדולות שאיבדו 4%-6%.

3. לאן ברחו המשקיעים? לנכסים שנחשבים בטוחים: אגרות החוב הממשלתיות לעשר שנים התחזקו ב-7 נקודות בסיס והתשואה עמדה על 4.4%. גם הדולר האמריקאי התחזק מול סל המטבעות, ומול השקל בפרט. הדולר נסחר ברמה של 3.56 שקלים, עלייה יומית של כחצי אחוז.

בנוסף, שורה של מניות שנחשבות דפנסיביות ועמידות יותר למשברים הציגו ביצועים חיובים. לדוגמה, פרוקטר אנד גמבל וקוקה קולה עלו בכשני אחוזים כל אחת.

מי שעוד עלתה בניגוד למגמה היא חברת התרופות מודרנה  (5%), אבל מסיבה אחרת לגמרי. בדיילי מייל דווח על מחקר שפורסם בכתב העת המדעי "Cell", לפיו חוקרים במכון הווירולוגיה בווהאן גילו זן חדש של קורונה בעטלפים, שדומה לנגיף הקורונה המקורי. עם זאת, חשוב להדגיש שבשלב זה מדובר רק במחקר מעבדה, ללא מקרי הדבקה בבני אדם. מניית פייזר עלתה גם היא, אך בשיעור מתון יותר - 1.5%.

4. איך כל זה ישפיע על הבורסה בתל אביב? טבע  חוזרת עם ארביטראז שלילי של 3.5%, טאוור עם 3% וקמטק עם 6%. בסך הכל, יחזרו הישראליות עם ארביטראז שלילי של כחצי אחוז, כך שהסנטימנט השלילי צפוי להיות מורגש גם בפתיחת המסחר אצלנו.

5. מה עוד מחכה לנו השבוע? עונת הדוחות בארה״ב ממשיכה במלוא המרץ, כשכל העיניים ליום רביעי בסיום המסחר - פרסום דוחות אנבידיה.

בישראל האירוע המרכזי יהיה החלטת הריבית ביום שני הקרוב. אמנם על פי כל הערכות לא צפוי שינוי כבר שם, אך המשקיעים יחכו לרמזים בנוגע למועד שבו היא תתחיל לרדת. נוסף על כך, דוחות הבנקים השנתיים יוצאים לדרך, כשהראשון יגיע ביום חמישי -מזרחי-טפחות.