המפלגה הנוצרית-דמוקרטית ניצחה בבחירות הכלליות בגרמניה, לפי מדגמים שפורסמו הערב (א'), אבל קיבלה פחות ממה שחזו לה הסקרים ותתקשה להרכיב קואליציה שתוביל את גרמניה בארבע השנים הקרובות. המפלגה (ביחד עם המפלגה האחות בבוואריה) קיבלה רק כ-28.5% מקולות הבוחרים, לפי שני המדגמים בערוצים הציבוריים, הנחשבים למדויקים למדי. המדגמים פורסמו עם סיום ההצבעה בבחירות הכלליות בגרמניה, היום ב-19:00 (שעון ישראל).
● מיליונר, טייס ופרו-ישראלי: הכירו את מי שצפוי להיות הקנצלר הבא של גרמניה
● גרמניה יוצאת לבחירות גורליות. דבר אחד בטוח - לציבור נמאס מהגירה
● גרמניה משנה כיוון: האינפלציה וסוגיית ההגירה חוברות להחליף את השלטון בכלכלה הגדולה באירופה
מנהיג ה-CDU, פרידריך מרץ, אמר הערב כי המפלגה ניצחה בבירור בבחירות, וכי מדובר ביום גדול למפלגה. הוא הודה לפעילי המפלגה ולבכירים שהתאספו בבית קונרד אדנאואר, ואמר כי "הערב אנחנו חוגגים, אבל מחר בבוקר נתחיל לעבוד קשה". הקנצלר היוצא, אולף שולץ, אמר כי מדובר בערב קשה לסוציאל-דמוקרטים. הוא אמר כי הוא מברך את מרץ על הניצחון, וכי הוא מצפה ליציבות פוליטית בגרמניה.
לפי המדגמים, המנצחת הגדולה של הבחירות היא "אלטרנטיבה לגרמניה", מפלגת ימין קיצונית המעודדת מאבק בהגירה לא-חוקית, קוראת לגרמנים לשים את עברם מאחוריהם ושחלקים ממנה נמצאת בהשגחת השב"כ הגרמני, בשל חתירה תחת היסודות הדמוקרטיים של המדינה. היא הכפילה את כוחה, לעומת הבחירות לפני שלוש וחצי שנים, וקיבלה כ-20% מקולות הבוחרים. מהצד השני של הספקטרום, מפלגת "די לינקה" מהשמאל הקיצוני קיבלה 9% במפתיע.
למקום השלישי, הגיעו הסוציאל-דמוקרטים, עם התוצאה הגרועה ביותר שלהם מאז ומעולם. הקנצלר היוצא, אולף שולץ, שבר שיאי חוסר־פופולריות, וצפוי לפנות את מקומו בקרוב. המפלגה קיבלה 16.5% בלבד מהקולות. למקום הרביעי, הגיעו "הירוקים", בעבר מפלגה עם שאיפות להיות הגדולה ביותר בגרמניה, במה שמשקף את דעיכת חשיבות הנושא האקולוגי בעיני הבוחרים.
האתגר המרכזי של מרץ: לחשל קואליציה יציבה
השאלה הגדולה של הערב היא האם מפלגת הליברלים מהימין הכלכלי (FDP) ומפלגת BSW מהשמאל הרדיקלי עברו את אחוז החסימה. לפי המדגמים של ZDF, התשובה היא חיובית, ולפי המדגמים של ה-ARD, התשובה היא שלילית. אם התשובה היא חיובית, הרי ששבע מפלגות נכנסו לפרלמנט הגרמני - מספר שיא המשקף את הפיצול שחל בחברה במדינה בשנים האחרונות. החדשות הרעות מבחינת פרידריך מרץ, ראש ה-CDU, הן שבמצב כזה, יהיה עליו להקים קואליציה משולשת - ברית שלו עם הסוציאל-דמוקרטים, כפי שתיכנן, פשוט לא זוכה לרוב המספיק.
למרץ יהיו שתי אפשרויות מרכזיות - לפנות לירוקים או לליברלים. המפלגה הליברלית היא שותפה ותיקה, אך צפויה להקשות על הקמת קואליציה עם הסוציאל-דמוקרטים על רקע חילוקי דעות בנושאי כלכלה. מנגד, הירוקים מתנגדים לשינוי הכיוון החד בנושאי הגירה שמרץ דורש. הקואליציה היוצאת, בה היו שלוש מפלגות, הוכיחה עד כמה קואליציה משולשת מתקשה לשלוט.
לכן, במפלגה השמרנית מקווים כי שתי המפלגות לא יעברו את אחוז החסימה, כפי שחוזה המדגם של ARD. בשורה התחתונה, מרץ הוא המנצח של הערב, אך ברוב קטן ממה שציפה לו, וכאשר מולו משימה עצומה לחשל קואליציה יציבה שתוביל את גרמניה בזמנים מאתגרים אלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.