התופעה שקרתה בשווקים רק פעם אחת במאה השנים האחרונות והדאגה של המשקיעים

אמון הצרכנים בשפל, ציפיות האינפלציה בשיא ובמגזר העסקי מדווחים על האטה • שורת נתונים שפורסמו אחד אחרי השני הקפיצו את החששות בוול סטריט מחזרתו לשולחן של תרחיש הסטגפלציה • כעת, העיניים מופנות אל הנשיא טראמפ, ובעיקר אל מדיניות המכסים שלו

ירידות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נראה שירח הדבש העסקי של טראמפ הסתיים" - כך העריך בסוף השבוע אנליסט בכיר בפני רויטרס. האופוריה שליוותה את השווקים מאז בחירת הנשיא נמצאת במגמת ירידה, ואת מקומה תופס תרחיש פסימי במיוחד - סטגפלציה, שילוב של האטה כלכלית לצד עלייה באינפלציה. בשישי האחרון החשש הזה עלה מדרגה בשל פרסומם של ארבעה נתונים מדאיגים בתוך 24 שעות.

חנן שטיינהרט, פרשנות | הנתון שיגלה לכם: מה הולך לקרות בשוק הנדל"ן הכי חשוב בעולם
וורן באפט: "תמיד נעדיף עסק טוב על החזקת מזומנים"
שלוש הישראליות שצללו בעקבות דוחות מאכזבים

וכך, שבוע שנפתח במגמה חיובית ובשבירת שיא נוסף של מדד הדגל של הבורסה האמריקאית הסתיים בירידות חדות ובריצה ל"נכסים בטוחים". הדאו ג'ונס רשם את היום הגרוע ביותר שלו ב־2025 עם ירידה של 1.7%, ה־S&P 500 ירד בשיעור דומה והנאסד"ק איבד יותר מ־2%. במקביל, אגרות החוב הממשלתיות, הדולר ושורה של מניות הנחשבות לדפנסיביות התחזקו ו"מדד הפחד", ה־VIX, קפץ בכ־20%.

הסנטימנט השלילי הזה לא דילג גם על הבורסה בתל אביב, שפתחה את שבוע המסחר בירידות של יותר מ־1%. מדד הבנייה בלט לרעה וצנח ב־2.5%, וכן מדד הבנקים שאיבד 1.8% מערכו.

מהי סטגפלציה?

שילוב של האטה כלכלית, לצד עלייה באינפלציה. נחשב בעיני כלכלנים רבים לתסריט אימים כלכלי

מה כל כך הטריד את המשקיעים? אולי העובדה שהנתונים החדשים שפורסמו הצביעו על בעיה רוחבית - הצרכנים מאמינים שהאינפלציה בדרך למעלה ומעריכים כי מצבם הכלכלי יורע, בעלי עסקים מדווחים על האטה וגם בשוק הנדל"ן המספרים הפתיעו לרעה. מאחורי הסנטימנט השלילי, שורר חוסר הוודאות הכבד מהמדיניות שינהיג הנשיא דונלד טראמפ, בעיקר בכל הקשור להטלת מכסים.

הצרכנים חוששים, האטה במגזר העסקי

1. אמון הצרכנים בשפל של 15 חודשים

הנתון הראשון הוא מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן. מדובר בסקר מקיף שכולל 500 צרכנים, המתבקשים להעריך את המצב הכלכלי (האישי שלהם ושל הכלכלה בכלל) הנוכחי והעתידי על בסיס חודשי. תוצאות הסקר מראות שהצרכן האמריקאי חושש מהאינפלציה ומצפה לירידה בהוצאות. השורה התחתונה היא שאמון הצרכנים בכלכלה ירד לשפל של 15 חודשים בצל המדיניות הנוקשה של טראמפ והטלת המכסים על שותפות הסחר העיקריות של ארה"ב.

2. ציפיות האינפלציה בשיא של 30 שנה

המדד של אוניברסיטת מישיגן הראה אלמנט נוסף שמהווה חשש כבד לתמונה הכלכלית בארה"ב: הוא הצביע על כך שציפיות האינפלציה לחמש השנים הקרובות עלו לרמה של 3.5%, הרבה מעל ליעד האינפלציה של הפד (2%). מדובר בצפי האינפלציה הגבוה ביותר מאז 1995, כלומר הצרכנים היו אופטימיים יותר אפילו בתקופה שבה אירעו המשברים הכלכליים הגדולים ביותר, בהם מגפת הקורונה והסאב־פריים.

גם ציפיות האינפלציה של הצרכנים ל־12 החודשים הקרובים הורעו לרמה של 4.3%. זהו הנתון הגבוה ביותר מאז נובמבר 2023.

האמון הצרכני מצביע על האופק הכלכלי שרואה הציבור האמריקאי. אופק שלילי יכול להעיד על צמצום בצריכה ובהתאם בתוצר. ביום שישי הקרוב צפוי להתפרסם מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE), מדד האינפלציה האהוב על חברי הפד. זינוק אינפלציוני במדד הזה יוסיף שמן למדורת החששות של הציבור האמריקאי.

יו''ר הפד ג'רום פאוול / צילום: ap, Jose Luis Magana
 יו''ר הפד ג'רום פאוול / צילום: ap, Jose Luis Magana

3. מנהלי הרכש מדווחים על האטה

מדד בולט נוסף שירד בחדות ביום שישי הוא מדד מנהלי הרכש, המאגד נתונים שאומדים את הפעילות העסקית בארה"ב ואת הצפי של בעלי העסקים לכלכלה. המדד ירד לשפל של יותר משנה וחצי, כאשר גם העסקים חוששים מההשלכות של צעדיו האגרסיביים של טראמפ על הכלכלה האמריקאית.

מדד מנהלי הרכש ירד מתחת לקו 50 הנקודות, רף המצביע על צפי להתמתנות הפעילות העסקית ולא רק של האטה בצמיחה.

4. המספרים בנדל"ן הפתיעו לרעה

אחרון, שוק הנדל"ן. המחירים המשיכו לעלות במקביל לריבית הגבוהה עוד לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד. התקווה שהריבית על המשכנתאות תרד ותפיח חיים בשוק לא התממשה מאז ספטמבר, אז החלו הורדות הריבית ע"י הפד.

הנתונים האחרונים אף הדגישו את מצבו העגום של שוק הנדל"ן בכך שהראו כי התחלות הבנייה פחתו וכי מספר הבתים הקיימים שנרכשו ירד בכמעט 5% - כפול מהתחזיות. תוצאות יום שישי האחרון מטילות ספק כבד בדבר ירידת המחירים בשוק בעתיד הקרוב.

איך יגיב טראמפ והנתון הבא שעשוי להדאיג

הנושא הכלכלי, כולל הורדת האינפלציה וביצועי שוק המניות, הוא אחד הטיקטים המרכזיים שעליהם נבחר טראמפ. כחודש לאחר הבחירות, אף הגיע הנשיא וצלצל בפעמון בפתיחת המסחר. לכן, הבעת אי אמון מצד המשקיעים לגבי המדיניות שלו עשויה להשפיע גם על מידת האגרסיביות שינקוט בצעדי המכסים. הצניחה האחרונה יכולה להוות כרטיס צהוב מצד השוק שתמך בטראמפ.

גם הנתונים משוק הדיור מהווים נורת אזהרה שטראמפ ככל הנראה היה מעדיף שלא תהבהב. טראמפ התחייב להורדת מחירי הדיור עבור האזרח האמריקאי ואף דגל בהורדת ריבית אגרסיבית. הירידה בהיקף הבנייה לא תורמת לעמידה ביעדים שהציב נשיא ארה"ב, וציפיות האינפלציה מרחיקות את הורדת הריבית שהוא כל כך רוצה.

המהפך בתחושות השווקים והחשש הגובר החזירו לשולחן את תרחיש הסטגפלציה. אחד מחברי הפד אף העלה בעצמו את החשש מכך. בסוף השבוע הקרוב נקבל כאמור אינדיקציה נוספת למצב האינפלציה בארה"ב, כשיפורסם מדד ה־PCE.

בתוך כך, אם בתחילת השנה רוב האנליסטים צפו שהמגמה החיובית של השוק האמריקאי תימשך שנה שלישית ברצף וכי הוא ימשיך להציג ביצועים עודפים, כעת הם נשמעים מסויגים יותר. "האם אנו מצפים לשנה שלישית רצופה של עליות במדד S&P 500 ב־2025? בקצרה, לא", אמר סקוט רן, אסטרטג שווקים בכיר בוולס פארגו. "שלוש שנים רצופות של תשואה כוללת של יותר מ־20% הן תופעה נדירה שקרתה רק פעם אחת מאז 1928".

עם זאת, בשלב זה קשה מאוד להעריך לאן הולכים השווקים. המגמה החיובית אמנם האטה, אך היסודות הכלכליים, כמו רווחי החברות ומצב הכלכלה, נותרו חזקים. דוחות הרבעון הרביעי הציגו ברובם צמיחה ברווחים בהתאם לציפיות וול סטריט.

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon
 נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"האתגר המרכזי - התמחורים הגבוהים"

יהונתן צור, מנהל תחום השקעות חו"ל באנליסט, מסביר כי עדיין קיים סיכוי להמשך עליית מדד ה־S&P 500 שמגיע מהנתונים החזקים מעבר לים: "הכלכלה עדיין נראית בריאה, שוק התעסוקה חזק, רווחי החברות צמחו בשיעור דו־ספרתי בשנת 2024 - דבר שהביא לאופטימיות מצד המשקיעים. כמו כן, הצפי בשוק הינו לצמיחה בשיעור דו־ספרתי ברווחי החברות בשנתיים הבאות, שנובעת בין היתר מהמשך צמיחת הכלכלה ושיפורים בפריון כתוצאה משיפורים טכנולוגיים".

צור מוסיף כי חרף האופטימיות השוק מתוח מאוד בראייה היסטורית. "מכפילי הרווח העתידי (יחס בין מחיר המניה לרווח צפוי למניה, א"כ) של מדד ה־S&P 500 גבוהים היסטורית - מעל x22. יתר על כן, הצפי הגבוה לצמיחה ברווחים העומד על כ־13% בשנת 2025 מהווה סיכון, שכן אם הצמיחה לא תעמוד בצפי גם המכפילים עשויים להצטמצם", הוא אומר.

בשורה התחתונה, השווקים נכנסו לעמדת המתנה ומחכים לראות מה יוליד יום. השאלות המרכזיות הן מה יעשה טראמפ בכל הנוגע למדיניות המכסים, האם האינפלציה תרים את ראשה וכיצד ינהג הבנק המרכזי שעצר בינתיים את הפחתות הריבית.