500 מיליארד דולר: השקעת הענק של אפל בארה"ב

תוספת של 20 אלף משרות, הקמת מתקן ייצור חדשני והגדלת ההשקעה במחקר ופיתוח: אפל הודיעה על השקעה של סכום עתק בארה"ב • מה עומד מאחוריה?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali
טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

ענקית הטכנולוגיה אפל  הכריזה היום (ב') על השקעה של יותר מ-500 מיליארד דולר בפרויקטים של החברה בארה"ב, שיימשכו לאורך ארבע השנים הקרובות. החברה הגדירה את ההשקעה כהתחייבות הגדולה ביותר שלה אי פעם.

השבוע בביומד | מטופלים בניסוי בתרופה להרזיה: "אנחנו מרזים מהר מדי"
בג"ץ: שימוש כוזב בבינה מלאכותית יוביל לסילוק התביעה ולהוצאות על עורך הדין
תמורת 4.3 מיליארד דולר: החברה האם של תן ביס עוברת ידיים

לפי אפל, השקעת הענק תכלול תוספת של 20 אלף משרות חדשות בארה"ב, הקמת מתקן ייצור חדשני ביוסטון והגדלה משמעותית של ההשקעה במחקר ופיתוח. עוד לדברי החברה, רובם המכריע של העובדים החדשים שייקלטו יעסקו בתחומי הבינה המלאכותית, הנדסת שבבים, מחקר ופיתוח, ופיתוח תוכנה - תחומים המהווים את חוד החנית של האסטרטגיה העסקית העתידית של החברה.

"אנחנו אופטימיים לגבי עתיד החדשנות האמריקאית וגאים להרחיב את ההשקעות ארוכות הטווח שלנו בארה"ב עם התחייבות של 500 מיליארד דולר לעתיד המדינה" מסר טים קוק, מנכ"ל החברה, והוסיף כי "השקעה זו מבטאת את המחויבות שלנו לא רק לחדשנות טכנולוגית, אלא גם לחיזוק הכלכלה האמריקאית ויצירת הזדמנויות תעסוקה איכותיות".

פיתוח בינה מלאכותית

כחלק מהתוכנית השאפתנית, אפל תכפיל את קרן הייצור המתקדם שלה מ-5 מיליארד דולר ל-10 מיליארד דולר. קרן זו, שהוקמה לראשונה ב-2017, נועדה לתמוך בספקים ויצרנים אמריקאים ולחזק את שרשרת האספקה המקומית של החברה. במהלך השנים, הקרן סייעה למימון פיתוח טכנולוגיות ייצור חדשניות בארה"ב והשקיעה בחברות כמו Corning, המייצרת זכוכית מגן למסכי האייפון, ו-Finisar, שמפתחת רכיבי לייזר מתקדמים עבור טכנולוגיית זיהוי הפנים של החברה.

ההשקעה המשמעותית ביותר של אפל היא הקמת מתקן ייצור מתקדם חדש בטקסס, שצפוי להיפתח בשנה הבאה. המפעל, שישתרע על שטח של 23 אלף מ"ר (250 אלף רגל רבוע), יתמקד בייצור שרתים עבור "Apple Intelligence" - מוצר הבינה המלאכותית היוצרת של החברה שהושק לאחרונה.

הסיבות מאחורי ההשקעה 

תוכניתה של אפל להוסיף 20 אלף משרות מגיעה בעיתוי מעניין במיוחד, לאור זאת שחברות טכנולוגיה גדולות דווקא מצמצמות את כוח העבודה שלהן. בעוד שאפל ביצעה מספר סבבי פיטורים מצומצמים בשנה שעברה, ענקיות טכנולוגיה כמו מטא לדוגמה, הודיעו רק החודש על סבבי קיצוצים משמעותיים, כאשר במטא מדובר ב5% מכוח העבודה הגלובלי שלה - שווה ערך לכ-3,600 עובדים.

ברקע ההכרזה נמצא גם לחץ הולך וגובר מצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ואיומיו להטיל מכסים על ייבוא ממדינות שונות. טראמפ מיהר לקחת קרדיט על ההכרזה של אפל, וציין בפוסט בפלטפורמה החברתית שלו- Truth Social- כי "האמונה במה שאנחנו עושים" היא הסיבה למהלך של אפל.

רמז ראשון להשקעה העצומה של אפל בארה"ב ניתן כבר בשבוע שעבר, כאשר הנשיא נפגש עם מנכ"ל ענקית הטכנולוגיה, טים קוק. לאחר הפגישה אמל טראמפ כי "הם (אפל- מ"ו) לא רוצים להיות כפופים למכסים", וטען כי קוק ביטל תוכניות להקמת שני מתקנים במקסיקו - טענה אליה אפל לא התייחסה בצורה רשמי.

ההכרזה היום מצטרפת לשורת השקעות קודמות של אפל בארה"ב, גם בקדנציה הקודמת של טראמפ. ב-2018, במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, החברה הצהירה על "תרומה" של 350 מיליארד דולר לכלכלה האמריקאית לאורך חמש שנים. גם אז כללה התוכנית יצירת 20 אלף משרות. מאוחר יותר, ב-2021, אפל הכריזה על תוכנית להשקיע 430 מיליארד דולר בארה"ב במהלך חמש השנים הבאות.

אסטרטגיית ההתמודדות של אפל עם איומי המכסים דומה לגישתה במהלך הכהונה הראשונה של טראמפ, כאשר אפשרה לנשיא לקחת קרדיט על מפעל של החברה בטקסס שכבר ייצר מחשבי Mac לפחות שלוש שנים לפני שטראמפ נכנס לתפקיד. כמו מוצרים אחרים שאפל מייצרת או מתכננת לייצר בארה"ב, מחשבי המאק המיוצרים בטקסס אינו אחד מהמוצרים המרכזיים של החברה. מוצרי הדגל המניבים של אפל, ובראשם האייפון, עדיין מיוצרים כולם מחוץ לארה"ב.

בנוסף, מומחים מציינים כי הגידול המתוכנן בכוח האדם, במיוחד בתחומי הבינה המלאכותית והפיתוח הטכנולוגי, מצביע על אסטרטגיה ארוכת טווח של אפל להתחרות בחברות כמו מיקרוסופט, גוגל ואמזון בתחום ה-AI, שהפך וממשיך להוות את מוקד התחרות העיקרי בתעשיית הטכנולוגיה, כך בין היתר לפי ביזנס אינסיידר.