הכתבה בשיתוף קבוצת אסם נסטלה
אם יש מאכל שהוא סמל לישראליות, אלו פתיתים. הפתיתים הומצאו בתקופת הצנע, כשראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון פנה לחברת המזון אסם, שהתמחתה אז בייצור פסטות, בבקשה לייצר תחליף לאורז שהיה בו מחסור. החברה נרתמה למשימה, ובהתבסס על המאכל היהודי מזרח- אירופאי פרפלאעך, פיתחה גרגירי פסטה אפויים - פתיתים שזכו לכינוי "אורז בן גוריון". הפתיתים התקבלו בהתלהבות ועד היום הם מאכל אהוב ומנחם עבור ילדים ומבוגרים כאחד. הם אף נחשבים לאחת התרומות הקולינריות של ישראל לעולם - בחו"ל הם מכונים "קוסקוס ישראלי" ומוגשים במסעדות כמזון בריאות.
בימים אלו, קבוצת אסם נסטלה החליטה לגייס את הפתיתים האייקונים לטובת תרומה לחברה הישראלית. זאת, באמצעות שיתוף פעולה ראשון מסוגו עם השף אייל שני שיצר מנה מיוחדת - פתיתים בתוך פיתה. המנה תימכר בסניפי רשת ה'מזנון' של השף למשך עשרה ימים בלבד, בין ה-19.2-28.2, וכל הכנסותיה ייתרמו לעמותת 'עוטפים באהבה (ICF)' - המסייעת ליתומי השביעי באוקטובר ומאפשרת לכל ילד וילדה לחיות חיים מלאים ומיטביים ככל האפשר.
לדברי, אבי בן אסאייג, מנכ"ל אסם נסטלה: "אנחנו באסם מתרגשים להירתם לפרויקט המדובר ולהיות שותפים לשף הישראלי המוביל איל שני, במנה הייחודית שהוא המציא - מנת הפתיתים בפיתה. זהו חיבור מוצלח של שני מותגים ישראליים אייקונים - הפתיתים והפיתה - כאשר בצדו ערך מוסף מרגש, ומטרה טובה, לתמיכה בילדים וילדות שאיבדו הורה ב-7.10. אנחנו מחויבים להמשיך ולסייע במהלכים של תרומה לקהילה, ובמיוחד לקהילת העוטף והדרום בה אנו פועלים, מתוך מחויבות להקים פה דור חדש, שיוכל לחיות חיים טובים לצד כל מה שקרה לנו".

אבי בן אסאייג, מנכ''ל קבוצת אסם נסטלה / צילום: איציק שוקל
"שכבות של ישראליות"
המנה הייחודית נולדה לאחר שמגיש הטלוויזיה ובעל העמוד "חדשות האוכל" ברשת, נדב בורנשטיין, הכין לבנות שלו פתיתים, והבחין שאחת מהן מכניסה את הפתיתים לפיתה. הוא שיתף את הסיפור, השף אייל שני זיהה את הפוטנציאל - ולאחר פיתוח של כמה שבועות נולדה המנה: 'מלנזנה של פתיתים, חציל זהוב בפרפום עגבניות' - חצילים, פרפום, פתיתים בפיתה - שמנת, חריף, חמוצים ובצל סגול.
אז למה דווקא פתיתים בתוך פיתה? שני מסביר: ״אין כמו פחמימה עם פחמימה. לכל פחמימה פה יש את המרקם שלה וככה נוצר עולם שלם שיכול לגדול יותר ויותר. פתיתים ופיתה זה שכבות של ישראליות, של זיכרון ישראלי", מבשלים אותם חצי מהזמן הרצוי, ואז מכניסים אותם לרוטב עגבניות טרי, ושם החומציות של העגבנייה מעכבת את המשך הבישול, מה שמעניק לפתיתים את המרקם האידיאלי. כשמכניסים את הפתיתים לפיתה היא מתרחבת, וכשתופסים אותה ביד הפתיתים עולים למעלה ושם הם מגשימים את עצמם. זה רגע מופלא״.
שני מוסיף ומרחיק מעבר לעולמות המזון. לדבריו, ״אנחנו בתקופה של אירועים לא פשוטים שקורים לנו כעם. תקופה שתיזכר בקנה מידה היסטורי. אחרי כל מה שהתרחש פה קמה חברה אזרחית שבנויה מאחד ועוד אחד ועוד אחד - מאנשים פרטיים וחברות שלקחו את המדינה הזו בידיים.
"זכיתי להיות חלק קטן ממיזם כל כך גדול שתומך בכל היתומים של העוטף ומבטיח את חייהם קדימה. עמותת עטופים באהבה לוקחת את הילדים מהעוטף, שאיבדו את אחד ההורים או את שניהם ותומכת בהם בכל מה שהם צריכים כדי לנוע קדימה בחייהם. כך שהם יזכו במעטפת אינסופית של אהבה אחריות ואכפתיות, תמיכה מגיל ילדות עד גיל 27. זה נותן הזדמנות לילדים היתומים להתחיל את החיים אחרי שעטפו אותם באהבה״.

אייל שני פתיתים אסם בפיתה / צילום: דרור עינב
סיוע בהתמודדות עם מציאות בלתי נתפסת
לדברי ליאור קרנכל, מנכלי"ת עמותת עטופים באהבה ICF: "מאז השבעה באוקטובר, כולנו מתמודדים עם מציאות בלתי נתפסת, מציאות שהיא מורכבת פי כמה וכמה לילדים וצעירים שאיבדו את הוריהם באותו יום נורא. אנחנו בעמותת עטופים באהבה ICF פועלים כדי להעניק להם את החיבוק, התמיכה והמשאבים הדרושים להם על מנת שיוכלו לחיות חיים מלאים לצד הטראומה והאובדן שחוו. המעטפת הכלכלית שעטופים באהבה מעמידה לרשות הילדים מחולקת לשלושה סלים: הסל הראשון הוא שיקום. אצל כל אחד מהילדים והצעירים השיקום מתבטא בצורה אחרת ולכן זהו סל גמיש.

ליאור קרנכל, מנכלי''ת עמותת עטופים באהבה ICF / צילום: באדיבות ליאור קרנכל
"הסל השני הוא חינוך - המפתח לחיים עצמאיים עבור הילדים הללו. העמותה תומכת בגנים פרטיים שהמדינה לא מסבסדת, בצהרונים כדי לאפשר להורים או לאפוטרופוסים שנותרו לעבוד ולפרנס בכבוד, וכן בקייטנות, בחוגים, בשיעורים פרטיים ובלימודי פסיכומטרי, בלימודים במכינות קדם-אקדמאיות, במלגת מחייה ללימודים גבוהים של תואר ראשון ועוד.
הסל השלישי בא בדמותה של מעטפת כלכלית שיצרנו - הכוללת תמיכה בכל תחנות החיים המשמעותיות בחיי הילדים - מחגיגות של ימי הולדת, חגים וחתונות ועד ללידה של ילד ראשון.
קרנכל מוסיפה כי שיתוף הפעולה עם אסם נסטלה והשף איל שני הוא דוגמה מופלאה בעיניה לערבות ההדדית הישראלית המופלאה שהתגלתה ברגעים הכי קשים שלנו כעם. החברה, התעשייה והקהילה מתגייסות יחד, מתוך אחריות משותפת, במטרה לחזק את הילדים שאיבדו את הוריהם ברגע אחד. והוא גם מדגיש את האחריות התאגידית והמחויבות של תאגידים לחברה ולקהילה שבה הם פועלים.
"עשייה ערכית בעלת משמעות"
זאת השנה השנייה שאסם נסטלה משתפת פעולה עם עמותת עוטפים באהבה. בשנה שעברה עשרות מסעדנים ברחבי הארץ הציעו במשך שבועיים תפריט מיוחד שמתבסס על מוצרי אסם נסטלה המיוצרים במפעל בשדרות, כשכל ההכנסות נתרמו למען העמותה.
ככלל, מאז השביעי באוקטובר, קבוצת אסם נסטלה פועלת למען חיזוק הקהילה בדרום. ארבעה ימים בלבד לאחר המתקפה האכזרית של חמאס, מפעל אסם, הממוקם בשדרות, חזר לפעול. זאת, כדי להבטיח אספקת מזון לתושבי המדינה גם בעתות חירום, ולתמוך בתעשייה שבפריפריה. מעבר לכך, אחת ההחלטות שהתקבלו בקבוצת המזון בעקבות אירועי השביעי באוקטובר היה להקים את 'קרן אסם שדרות'.
הקרן המדוברת פועלת בשיתוף עיריית שדרות ומוסדות אקדמיים בדרום, במטרה ליצור הזדמנויות קריירה חדשות לתושבי העיר. קרן אסם שדרות מעניקה עשרות מלגות לימוד בכל שנה לסטודנטים שמתכננים ללמוד לימודי הנדסה וטכנולוגיה ולהשתלב בתחום התעשייה באזור הדרום, ומציעה מסלול הכשרה ייחודי -'מלימודים לתעשייה', המשלב התמחות מקצועית לסטודנטים משדרות במפעלי הדרום. הקרן אף כוללת תכנית מלגות במוסדות אקדמיים, קורסים מקצועיים ותכניות לימודי תעודה לטכנאים/הנדסאים. בעקבות הקמת הקרן הוקם מסלול הכשרה לטכנאים בשיתוף מכללת ספיר, וכן הוקם קורס מפעילי מכונה בשיתוף המכללה האקדמית באר-שבע, המכשיר עשרות עולים חדשים במקצוע טכנולוגי.
בן אסאייג מסכם: "השנה האחרונה שעברה עלינו, היא בדיוק השנה בה התעשייה המקומית, והאנשים שעובדים בה, צריכים לקחת על עצמם תפקיד משמעותי בתרומה לחוסן המקומי. בשנה האחרונה אנחנו עדים להתגייסות מדהימה בקרב העובדים שלנו, החל מעובדי ייצור ודרך עובדי מטה שלא מרפים לרגע מהרצון לעשייה טובה וערכית ובעלת משמעות, וחושבים כל העת על העצמת תחושת הביטחון והתקווה לתושבי ישראל".