בימים האחרונים נחשף כי ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט מבצעת שינויים דרמטיים במדיניות ההשקעות שלה במרכזי נתונים.
● השכר התכווץ, מענקי החתימה נעלמו: המציאות החדשה בהייטק
● 500 מיליארד דולר: השקעת הענק של אפל בארה"ב
על פי דוח מקיף שפרסמה חברת הייעוץ TD Cowen, מיקרוסופט צמצמה משמעותית את פעילותה בתחום מרכזי הנתונים בארצות הברית: החברה ביטלה הסכמי שכירות גדולים עם שני מפעילים לפחות, נסוגה מעסקאות חדשות, ואף נתנה להסכמים קיימים לפקוע.
היקף הצמצומים מרשים - מדובר במאות יחידות של כוח חישוב (מגה־וואט) שבוטלו, ובנוסף, החברה ויתרה על עסקאות בהיקף של יותר ממאה יחידות כאלה. יתרה מזאת, מיקרוסופט אפשרה לעסקאות ענק, בהיקף של אלף יחידות כוח חישוב ויותר (ג'יגה־וואט), להגיע לסיומן מבלי לחדש אותן.
מעבר לכך, החברה ויתרה על רכישת חמישה מגרשים לפחות שיועדו להקמת מרכזי נתונים חדשים. חלק מביטולי החוזים הוסברו רשמית בעיכובים באספקת החשמל למתקנים, אך המומחים מעריכים כי הסיבות העיקריות הן עודף היצע במרכזי הנתונים הקיימים של החברה ושינויים משמעותיים ביחסים העסקיים עם OpenAI, שותפתה האסטרטגית של מיקרוסופט בתחום הבינה המלאכותית.
מה קורה בין מיקרוסופט ל־OpenAI?
בנוסף לביטולי החוזים, מיקרוסופט האטה באופן משמעותי את קצב התקדמותה בפרויקטים חדשים - החברה מעכבת את המעבר משלב התכנון הראשוני לשלב החתימה על חוזים מחייבים, מה שמראה כי היא בולמת את תוכניות הבנייה העתידיות שלה.
ההחלטות הללו משקפות תפיסה חדשה בחברה לגבי היקף ההשקעה הנדרש בתשתיות פיזיות, כמו גם מעידות על שינוי מהותי באסטרטגיית הצמיחה שלה בתחום הבינה המלאכותית.
במקביל, תכנית חדשה ושאפתנית בעולם הבינה המלאכותית יצאה לדרך, והיא מעוררת שאלות מעניינות על יחסי הכוחות בתעשייה - כאמור, בזמן שמיקרוסופט עוברת צמצומים וגם גל פיטורים משמעותי, השותפה האסטרטגית שלה, OpenAI, הודיעה על מיזם ענק בשיתוף סופטבנק - השקעה של 500 מיליארד דולר בהקמת מרכזי מחשבים לבינה מלאכותית בארה"ב.
למרות שמיקרוסופט תהיה חלק מהפרויקט, השותפות החדשה והמשמעותית שנרקמת בין OpenAI לסופטבנק מעוררת תהיות רבות לגבי עתיד היחסים האסטרטגיים בין מיקרוסופט עצמה ל־OpenAI.
הקשר המורכב נובע ממעמדה הכפול של מיקרוסופט. מצד אחד, היא בעלת המניות הגדולה ב־OpenAI ומספקת לה כיום את רוב תשתיות המחשוב. מצד שני, החברה נערכת לשינוי משמעותי בשוק, כאשר OpenAI מתכננת להעביר עד 2030 כ־75% מצרכי המחשוב שלה לפרויקט Stargate של סופטבנק, כך נחשף בימים האחרונים.
שינוי גישה בתעשיית הבינה המלאכותית
המשקיעים מתחילים לשאול שאלות נוקבות לגבי היעילות הכלכלית של המודל העסקי הקיים בתחום הבינה המלאכותית ומחפשים אחר חברות המצליחות להשיג תוצאות מרשימות באמצעות השקעות צנועות יותר.
עוד מציינים מומחי השוק כי תופעה זו עשויה לסמן מגמה חדשה בתעשייה, שבה היעילות התפעולית והחיסכון בעלויות יתפסו מקום מרכזי יותר בשיקולי ההשקעה של החברות המובילות בתחום הטכנולוגיה המתקדמת, ולאו דווקא ההשקעות הגבוהות ביותר על המוצרים היקרים ביותר.
המהלכים האחרונים של מיקרוסופט מצביעים על שינוי פרדיגמה משמעותי בתעשיית הבינה המלאכותית - עם מעבר מהשקעה בנכסים ארוכי טווח כמו מרכזי נתונים להשקעה בנכסים קצרי טווח כמו שרתים.
מומחים מציינים דמיון בין המהלך הנוכחי של מיקרוסופט למהלך שביצעה חברת מטא בשנת 2023, כאשר ביטלה תוכנית השקעות בהיקף של 4 מיליארד דולר בתחום המטאוורס.
כאמור, החברות בענף נדרשות כעת לבחון מחדש את אסטרטגיות ההשקעה שלהן ולפתח גישות חדשניות להתמודדות עם האתגרים המתפתחים. כמו כן, התחרות המתגברת מצד חברות המציעות פתרונות יעילים יותר מאיצה את קצב החדשנות ומובילה לפיתוח טכנולוגיות מתקדמות בעלויות נמוכות. עוד מעריכים המומחים כי מגמה זו צפויה להימשך ולהתעצם בשנים הקרובות, כאשר חברות נוספות יאמצו גישות דומות של אופטימיזציה והתייעלות בתחום הבינה המלאכותית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.