הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הנפט והגז קפץ בכ-3%, שיכון ובינוי ב-9%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% • השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים • בשווקים מחכים בעצבנות לתוכנית המכסים של טראמפ - "יום השחרור" • הזהב שבר שיא נוסף • וגם: הכלכלן שמעריך שעל פי הסטטיסטיקה וול סטריט צפויה להראות שיפור בביצועים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:33

המסחר בת"א ננעל הערב בעליות שערים די חדות שאף הלכו והתגברו לקראת הנעילה - מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ומדד ת"א 90 ב-1.8%. בלטו לטובה היום מדדי הבנייה ומדד נפט וגז ובהם בלטו מניות שיכון ובינוי שזינקה בכ-9%, אלמוגים שזינקה במעל 8%, ניו מד אנרג'י ורציו שזינקו בכ-4%. מדד הבנקים עלה ב-2%.

16:16

חברת מיטרוניקס דיווחה הבוקר למשקיעים על עסקה בסקטור שלה, כאשר חברת Aiper, מתחרה המתמחה בפיתוח וייצור רובוטים אלחוטיים לניקוי בריכות שחייה, נרכשת על ידי ענקית ציוד הבריכות העולמית פלואידרה (Fluidra).

על פי הדיווח, פלואידרה תשקיע 100 מיליון דולר עבור 27% ממניות Aiper מה שמשקף שווי שוק של כ-370 מיליון דולר. עוד מגלה לנו ההודעה כי חברת Aiper מכרה בהיקף של כ-195 מיליון דולר.

השווי המוערך של Aiper גבוה משמעותית מזה של מיטרוניקס, שנסחרת נכון לכתיבת שורות אלה סביב 115 מיליון דולר (כ-430 מיליון שקלים) ורשמה מכירות של כ-440 מיליון דולר בשנת 2024, מה שעשוי לרמז על דיסקאונט למיטרוניקס.

אך אם נצלול להודעה המקורי נראה כמה הבדלים ברורים. Aiper רשמה עלייה מרשימה של 75% בהכנסות לעומת השנה שעברה, ופלואידרה צופה שהחברה תמשיך לצמוח ותגיע למכירות של 370 מיליון דולר ורווח לפני הפחתות של 15% כתנאי להשלמת הרכישה להחזקה מלאה. מיטרוניקס לעומת זאת רשמה ירידה בהכנסות לעומת 2023 עם שחיקה נוספת במרווח התפעולי שעמד על 2.3% בלבד בסיכום שנת 2024.

בשורה התחתונה, מיטרוניקס רומזת שאין השפעה מיידית לעסקי החברה, אך קשה להתעלם מהעובדה שמתחרה בולטת שלה מקבלת כעת גב פיננסי, שיווקי וטכנולוגי, כאשר מיטרוניקס עצמה מתמודדת עם האטה ורווחיות נשחקת.

15:46

הבורסה המקומית לא מושפעת בינתיים מהנעשה בוול סטריט והמדדים רושמים עליות נאות - מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ומדד ת"א 90 ב-1%. מניות הבנקים עולות ב-0.5% ומניות הנפט וגז ב-2%.

בין 125 המניות הגדולות בולטות לחיוב שיכון ובינוי ותורפז שעולות ב-6.5% וב-5.5% בהתאמה. יורדות פלרם ואלקטריאון ב-5% וב-4% בהתאמה.

14:50

יום המסחר בתל אביב מתנהל לפי שעה במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עולה ב-0.7%, ת"א 90 קופץ ב-1.2%, ות"א בנקים 5 מוסיף לערכו 0.6%. מדד ת"T בנייה עולה ב-1.9% ות"א טכנולוגיה גפ בולט לחיוב ועולה בכ-1.3%.

נאייקס הדואלית דיווחה לפני זמן קצר על רכישה אסטרטגית של חברת Inepro Pay. מטעם החברה נמסר כי הרכישה מרחיבה את ערוצי ההפצה של החברה ואת נוכחותה בשווקי בנלוקס באירופה.

13:29

חברה נוספת מגל הנפקות הטכנולוגיה בבורסה בת"א מדווחת על סוף דרכה העסקית העצמאית, לאחר שקופתה התרוקנה ומנייתה איבדה את כמעט את כל שוויה בהנפקה מ-2021. מדובר בחברת הפודטק נקסטפרם , שהודיעה השבוע על השהיית פעילותה, למעט המשך מיזם משותף בהודו. בעקבות ההודעה קרסה המניה ביותר מ-50% ומשקפת לנקסטפרם שווי של 7 מיליון שקל בלבד (ירידה של 99.5% מההנפקה).

12:40

המגמה החיובית בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1%. בול לחיוב מדד ת"א נפט וגז שעולה ב-1.3%. גם מדד הטכנולוגיה בולט לחיוב כשעולה ב-1.6%.

או פי סי אנרגיה דיווחה הבוקר כי השלימה את הגדלת ההחזקות ב-20% נוספים ב-CPV Shore LLC (תחנת כוח פעילה בהספק של 725 מגה-וואט בניו-ג'רזי, ארה"ב), לאחר התקיימות התנאים להשלמה.

11:42

העליות בת"א מתחזקות. מדד ת"א 35 קופץ ב-0.8%, ת"א 90 עולה ב-0.9% ומדד הנפט והגז עולה בכ-1.6%.

בשוק החוב המקומי מדדי התל בונד הקונצרניים עולים בכ-0.1%. מדד תל גוב שקלי 10 + יורד בכ-0.2% ומדד תל גוב שקלי 0-2 נסחר ביציבות.

11:13

המגמה החיובית בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.5%. מדד הנפט והגז עולה ב-1.1% ות"א בנקים 5 מוסיף לערכו 0.6%.

תעשיית הקרנות בישראל פרסמה את סיכום הגיוסים הרבעוני. מתוך הסיכום עולה כי תעשיית הקרנות צמחה ברבעון הראשון של השנה מ-4 מיליארד שקל לכ- 616.8 מיליארד שקל, עלייה של כ-3.25%. עוד עולה כי הקרנות האקטיביות המסורתיות חזרו לגיוסים נאים כבר ברבעון האחרון של שנת 2024, והמשיכו לגייס גם ברבעון הראשון של 2025 ומסיימות כמגייסות הגדולות בתעשיית הקרנות עם גיוס כולל של כ-1 מיליארד שקל.

עיקר הגיוס בקרנות האקטיביות המסורתיות הגיע לקטגוריית אג''ח בארץ-כללי שגייסה כ- 6 מיליארד שקל ולקטגוריית מניות בארץ שגייסה כ- 2.25 מיליארד שקל. גם הקרנות הכספיות סיכמו את הרבעון עם גיוס נאה של 7 מיליארד שקל. הקרנות הפסיביות גייסו מתחילת השנה כ- 6 מיליארד שקל, כאשר הקרנות המחקות גייסו כ- 3.3 מיליארד שקל וקרנות הסל גייסו כ- 1.3 מיליארד שקל.

בתעשייה הפסיבית (קרנות סל וקרנות מחקות) עולה כי הגיוס הגבוה ביותר נרשם בקטגוריה של מניות בארץ: 2.2 מיליארד שקל שמייצגים כחצי (48%) מסך הגיוס של הקרנות הפסיביות. קטגוריית מניות בחו''ל מסכמת את הרבעון עם גיוס של כ-1 מיליארד שקל במגמה מעורבת, כאשר קרנות הסל גייסו כ- 1.4 מיליארד שקל ואילו הקרנות המחקות פדו כ-300 מיליון שקל.

10:32

המגמה החיובית בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ות"א 90 מוסיף לערכו 0.3%. בולט לחיוב מדד ת"א רשתות שיווק שקופץ בכ-1%.

בשוק המט"ח המקומי, המסחר מתנהל במגמה מעורבת. הדולר נסחר ביציבות מול השקל סביב רמה של 3.688 שקלים. האירו נחלש גם הוא מול השקל ועומד על 3.97 שקלים.

10:05

יום המסחר בת"א נפתח במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.3%. מדד הטכנולוגיה עולה ב-1% ומנגד, ת"א ביומד משיל מערכו 0.7%.

בולטות לחיוב מניות אלקטריאון , טאואר , נובה , קמטק ונאייקס .

08:21

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ג'), הבורסה המקומית ננעלה במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ומדד ת"א 90 ב-1.4%. בלטו אמש מניות הנפט והגז שעלו ב-3%, ביניהן תמר פטרוליום ורציו יהש שעלו במעל 5%. מדד ת"א בנייה עלה גם בחדות (כ-3%), אך מתחילת השנה הוא עדיין מציג ביצועי חסר - תשואה שלילית של כ-17%.

אחרי הירידות בשווקים: כמה איבדו החסכונות שלכם בחודש מרץ?

אחת המניות הבולטות בימים האחרונים היא אלקטריאון . ביום המסחר האחרון רשמה המניה עלייה של כ-9%, אך למרות התאוששות זו, היא עדיין רחוקה מלמחוק את הירידות החדות שספגה בתחילת השבוע. בסך הכול, איבדה אלקטריאון יותר מ-30% משוויה השבוע.

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

סיפור הסינדרלה של חברת התעשייה הביטחונית ארית תעשיות נמשך, עם דוחות שיא וזינוק נוסף במניה אמש. יצרנית המרעומים משדרות סיימה את שנת 2024 עם הכנסות של 126.5 מיליון שקל, וזינוק של 120% ביחס לשנה הקודמת, שנבע מעלייה במכירות החימושים שהיא מייצרת, בעיקר למשרד הביטחון (שסיפק 64% מההכנסות).

ארית מדווחת כי במהלך השנה האחרונה, היא הרחיבה את פעילותה בתחום ייצור ושיווק המרעומים, בין היתר, על רקע מלחמת "חרבות ברזל", שהביאה לגידול בהזמנות רכש של התעשיה הביטחונית בישראל, וכן לאור הזמנות רכש של גופים מחוץ לישראל. בשורה התחתונה, רשמה ארית זינוק של כמעט פי 6 ברווח הנקי שהסתכם בכ-60 מיליון שקל.

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה חיובית. הניקיי עולה ב-0.4%, בורסת שנגחאי מוסיפה לערכה 0.2%, ההנג סנג עולה ב-0.1% ומדד הקוספי יורד ב-0.7%.

הדולר בסכנה, הקפיטליזם כשל ואיך ייראה תיק ההשקעות החדש: המכתב השנתי של מנכ"ל בלקרוק

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות.

בשווקים עוסקים בעיקר בשאלה אחת - איך תיראה תוכנית המכסים של טראמפ. נשיא ארה"ב אמור לחשוף היום (ד') "מכסים הדדיים" נגד מדינות שמטילות מכסים על סחורות אמריקאיות או שמנהלות מדיניות סחר שהבית הלבן רואה כלא הוגנת.

"חוסר הוודאות וההילה של סודיות משגעים את השוק," אמר ג'יי וודס, האסטרטג הגלובלי הראשי של Freedom Capital Markets. "עם זאת, קיבלנו את התיקון שלנו, כך שפרספקטיבה היא המפתח". אתמול, הוושינגטון פוסט דיווח כי ממשל טראמפ שוקל להטיל מכסים בגובה של כ-20% על מרבית היבוא לארצות הברית. עם זאת, הדיווח - שהתבסס על שלושה מקורות המכירים את הנושא - ציין כי טרם התקבלה החלטה סופית.

הבית הלבן מצידו, מנסים להרגיע ולהפחית בחשיבות החששות בוול סטריט בנוגע למכסים. "הנשיא רוצה לוודא שכל האמריקאים ירוויחו, במיוחד מעמד הביניים - זה המיקוד של המכסים הללו," אמרה דוברת הבית הלבן, קרוליין לויט, לעיתונאים ביום שלישי. "אבל כפי שאמרתי שוב ושוב, בדיוק כפי שהיה במהלך כהונתו הראשונה, וול סטריט תהיה בסדר גמור."

אמש (ג'), בוול סטריט בתום יום תנודתי, המסחר ננעל במגמה חיובית. נאסד"ק עלה ב-0.9%, דאו ג'ונס ללא שינוי ו-S&P 500 עלה ב-0.2%.

מניית טסלה חוותה סוף סוף יום חיובי וקפצת בכ-4%. על רקע המגמה, המשקיעים מצפים לחדשות טובות היום, כאשר יצרנית הרכב החשמלי צפויה לפרסם את תוצאות הייצור והמסירות לרבעון הראשון. העלייה במניה הגיעה למרות נתוני מכירות חלשים נוספים באירופה. בחודש מרץ, טסלה מכרה 3,157 רכבים בצרפת, ירידה של 37% בהשוואה לשנה הקודמת. ברבעון הראשון, טסלה מכרה פחות מ-7,000 רכבים במדינה - ירידה של 41% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

החשש מירידה במכירות גובר, במיוחד על רקע התרחבות ההפגנות נגד טסלה והמנכ"ל אילון מאסק. תפקידו החדש של מאסק כראש מחלקת היעילות הממשלתית (DOGE) שהוקמה על ידי הנשיא טראמפ עורר מחלוקת. בנוסף, דווח כי מכירות טסלה צונחות באירופה. לדוגמה, בצרפת, המכירות ברבעון הראשון צנחו ב-41% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מניית טסלה צנחה בכ-29% מאז תחילת השנה.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים עלו בכ-0.4% אמש. גם התשואות הממשלתיות ירדו בחדות. התשואה ל-10 שנים ירדה ב-9 נקודות בסיס ועמדה על 4.4% והתשואה לשנתיים ירדה קלות ועמדה על 4.18%.

ברבעון השני של 2025, שוק האג"ח העולמי יחווה עלייה בתנודתיות, בעיקר על רקע חוסר הוודאות הגובר סביב מדיניות המכסים של ממשל טראמפ. כך עולה מדוח של חברת הדירוג S&P. בדוח נכתב כי "התנודתיות הגיעה לשוק האג"ח, כאשר מרווחי התשואה של אג"ח תאגידיות התרחבו במהירות באמצע פברואר בכל האזורים המרכזיים".

במקביל, תשואות האג"ח הממשלתיות נעו בכיוונים שונים: בארה"ב הן ירדו בכ-20 נקודות בסיס עקב חששות מהאטה, בעוד שבאירופה הן עלו בכ-30 נקודות בשל תוכניות הרחבה פיסקליות. אף על פי כן, מרווחי הסיכון "נותרו קרובים לרמות שפל רב-שנתיות", נכתב בדוח.

בשוק החוב האמריקאי, אמש (ד'), שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות נסחר בעליות, והתשואה על אג"ח לעשר שנים ירדה ב-9 נקודות בסיס, לרמה של 4.15%, רמתה הנמוכה ביותר מאז 11 במרץ. תשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים ירדה ב-3 נקודות בסיס ל-3.87%. הבוקר, תשואות האג"ח עולות קלות.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק המט"ח, השקל התחזק ביום שלישי אחרי פיחות חד בימים האחרונים, לו תרמו הירידות בוול סטריט. שער הדולר היציג הגיע ל-3.69 שקלים. גם מול המטבע האירופי התחזק השקל, שערו היציג של האירו נסגר על קצת פחות מ-4 שקלים.

הבוקר, השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים. שער הדולר שקל נסחר סביב 3.69 שקלים ושער האירו-שקל עומד על 3.98 שקלים.

גם בשוק הנפט רואים את השלכות החשש בשווקים, עם עליות מחירים של כ-4% בחודש האחרון. הבוקר (ד'), מחיר הנפט האמריקאי נסחר סביב ל-71 דולר לחבית, ונפט מסוג ברנט מטפס לכ-74 דולר לחבית.

האופטימיות בוול סטריט לגבי הזהב נותרת חזקה, כאשר המתכת היקרה רשמה אמש (ג') שיא חדש נוסף. החוזים העתידיים על זהב קבעו את שיאם התוך-יומי ה-19 לשנה זו, כשהם זינקו מעל 3,170 דולר לאונקיה, לפני שמחקו חלק מהרווחים לקראת הנעילה. מתחילת השנה, מחיר הזהב עלה ב-19%, ובעשרת החודשים האחרונים טיפס ביותר מ-40%.

4. מאקרו

דוח התעסוקה של חודש מרץ צפוי להתפרסם ביום שישי בארה"ב, והמשקיעים מחכים לרמזים נוספים לגבי ההשפעות על מתווה הריבית של הפד. אמש (ד') פורסם אינדיקטור מקדים לשוק התעסוקה האמריקאי כאשר מספר המשרות הפנויות בארה"ב ירד בפברואר לרמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר, 7.56 מיליון לעומת 7.8 מיליון בחודש הקודם. התחזית הייתה ללא שינוי לעומת רמה של 7.7 מיליון שעליה דווח במקור בינואר. מספר המתפטרים ירד בפברואר ל-3.2 מיליון לעומת 3.3 מיליון בחודש הקודם. מספר המפוטרים גדל לרמה של 1.8 מיליון, לעומת 1.7 מיליון בחודש הקודם.

בהמשך היום (ד'), צפוי להתפרסם אינדיקטור נוסף לשוק התעסוקה בארה"ב, כאשר מדד התעסוקה של ADP יתפרסם בשעה 15:15 שעון ישראל. לצד זאת, יתפרסמו נתוני הזמניות בני קיימא בארה"ב.

כאמור, העולם בכוננות ספיגה לקראת "יום השחרור" בארה"ב שמתקיים היום (ד'), בו יכריז הממשל על היקף המכסים שיוטלו על רוב המדינות. עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל ביטוח ופיננסים, מסביר כי "העובדה שהמכסים נתונים לגחמות הנשיא ואינם תוצאה של מתודולוגיה סדורה, יחד עם החששות מהתגובה של שותפות הסחר, מובילים אותנו להניח כי חוסר הוודאות בנושא לא יסתיים בכך".

קליין אומר כי למרות הרטוריקה התקיפה, "אין ודאות שכלל הצעדים אכן ימומשו בפועל - והתגובה מצד שותפות הסחר המרכזיות, ובראשן האיחוד האירופי, עשויה לכלול מכסים נגדיים שיפגעו ישירות בחברות אמריקאיות רב-‏לאומיות. להערכתנו, תשומת הלב של השווקים תתמקד ביום שאחרי: בתגובה של השחקנים הגלובליים ובשאלת מידת הגמישות שתשמר להידברות".

5. תחזית

לאחר רבעון ראשון שלילי במיוחד בוול סטריט, מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס מסביר מה ניתן ללמוד מהעבר לגבי המשך הדרך?

"מאז 1980, היו 15 מקרים בהם הרבעון הראשון של השנה הסתיים בתשואה שלילית במדד S&P 500. לכל אחד מהמקרים האלו בדקנו מה קרה ברבעון שלאחר מכן (רבעון שני) - ומה קרה שנה לאחר מכן:

"ברבעון השני, התשואה הממוצעת עמדה על כ-2.5%, כאשר ב-9 מתוך 15 המקרים נרשמה תשואה חיובית - כלומר, הסתברות של כ-60% לעלייה ברבעון הקרוב. בשנה שלאחר מכן, התשואה הממוצעת הסתכמה בכ-13%, כאשר ב-11 מתוך 15 מקרים נרשמה עלייה - כלומר, הסתברות של כ-73% לתשואה חיובית בשנה הקרובה.

"נוסף על כך, כיוון שמדובר בשנה הראשונה לכהונתו של נשיא מכהן, בחנו גם את דפוסי הביצועים במחזור הנשיאותי של ארבע השנים. התוצאות מצביעות על כך שהרבעון הראשון שלאחר בחירות נשיאותיות הוא אחד הרבעונים החלשים ביותר. עם זאת, בהמשך השנה ובמיוחד במחצית השנייה של הקדנציה - הסטטיסטיקה נוטה להצביע על שיפור בביצועים.

"בשורה התחתונה, למרות הפתיחה המאכזבת של 2025, ואם ההיסטוריה תחזור על עצמה - בהחלט יש מקום לאופטימיות זהירה בהמשך הדרך".