ארגון נאט"ו מפטרל בים בשל חשד לחבלה מצד רוסיה

מעבר למלחמה הישירה המתנהלת בין אוקראינה לרוסיה, נאט"ו מפעילה את מבצע "השומר הבלטי" • ספינות סקר ממדינות הגובלות בים הבלטי, בנוסף למטוסים וכלי שיט בלתי מאוישים, ומשמשים כצוות שיטור והרתעה באחד מנתיבי המים העמוסים בעולם

צוות ספינה צרפתית בסיור במסגרת ''השומר הבלטי'' / צילום: ap, John Leicester
צוות ספינה צרפתית בסיור במסגרת ''השומר הבלטי'' / צילום: ap, John Leicester

מפקד הצי הבלגי, אריק קוקס, סייר לאחרונה בים הבלטי כאשר הגיעה הודעה שספינה הנמצאת ברשימת המעקב של נאט"ו מתנהלת בצורה חשודה. לאחר שיצאה מנמל רוסי, הספינה האטה את מהירותה בעת שעברה בסמוך לצינור על קרקעית הים. LUYMES, הספינה בפיקודו של קוקס, הפליגה לעבר המכלית כדי לחקור את העניין.

קוקס מוביל צוות במסגרת המשימה החדשה של ארגון האמנה הצפון-אטלנטית לשיטור בים הפנימי, שאותו חולקות חברות נאט"ו עם רוסיה. המבצע, שזכה לכינוי Baltic Sentry ("השומר הבלטי"), הושק על ידי נאט"ו בינואר, לאחר שמספר כבלים וצינורות תת-ימיים ניזוקו על ידי ספינות - רבות מהן בעלות קשרים לרוסיה - ששטו עם עוגנים הנגררים על הקרקעית.

"אנחנו מתפקדים בים כמצלמות אבטחה", אמר קוקס, שתפקידו הרגיל הוא פינוי מוקשים שלא התפוצצו מנתיב המים הסואן.

על פי גורמים המכירים את החקירות, לא נמצאה הוכחה לכך שמוסקבה הורתה על ההרס או תזמרה אותו, אך החשד לכך רב בקרב מדינות נאט"ו.

ספינת סיור אסטונית בים הבלטי / צילום: ap, Hendrik Osula
 ספינת סיור אסטונית בים הבלטי / צילום: ap, Hendrik Osula

מעורבות אמריקאית

בכל רגע נתון כ-10 ספינות, המחוקות לשתי קבוצות משימה, משרתות תחת פיקוד נאט"ו במסגרת מבצע Baltic Sentry. הוא משתמש בספינות רבות נוספות מן הציים, משמרי החופים וכוחות המשטרה של שמונה מדינות הברית הגובלות בים הבלטי.

בנוסף, כשב"מים חדשים הפועלים מתחת למים משגיחים על צינורות וכבלים. מטוסי מעקב של נאט"ו מארה"ב, צרפת, גרמניה ומדי פעם בריטניה, סורקים לסירוגין את נתיב הים מלמעלה. נאט"ו חיזקה גם את הנוכחות הצבאית שלה בים הבלטי, אמר גנרל צבא ארה"ב כריסטופר קאוולי, המשמש כמפקד פיקוד אירופה ושהשיק את המבצע.

רבות מהיחידות שעורבו במבצע כבר ביצעו בצורה פרטנית משימות דומות עוד קודם להשקתו. כעת הן מתקשרות ומשתפות פעולה זו עם זו במידה רבה בהרבה, בתיאום המרכז לתשתית תת-ימית קריטית (The Centre for Critical Undersea Infrastructure) שהוקם על ידי הפיקוד הימי של בעלות הברית של נאט"ו בשנה שעברה, אומרים גורמים רשמיים.

מבצע Baltic Sentry הסתמך בתחילה בעיקר על כוחות אירופיים, אך בסוף החודש שעבר הגיעה לפינלנד יחידת חיל נחתים אמריקאית של כ-40 נחתים, לפעילות שנאט"ו מכנה 'תרגילי ערנות', הכוללת כשב"מים וכלי שיט קטנים. היחידה, הפועלת לצד הכוחות הפיניים, מתרגלת מיומנויות לחימה באיים קטנים. מיומנויות אלה עשויות להיות שימושיות גם באזורים אחרים, כמו האוקיינוס ​​השקט, לדברי גורמים רשמיים.

המטרה של נאט"ו היא למנוע נזק נוסף לתשתית התת-ימית ולהגיב במהירות רבה יותר אם משהו מתרחש. באופן המוכר יותר לכוחות המשטרה ולסוכנויות המודיעין מאשר לצבאות, הצלחה מתורגמת דווקא לאי-פעולה; יעילותם של שוטרים ומרגלים עשויה להיות הגבוהה ביותר כאשר הם מונעים מדברים רעים לקרות.

ספינות סקר, עם מקלעים כבדים

הספינה של קוקס התקרבה לאחרונה למכלית החשודה, שהייתה חלק מ"צי הצללים" של רוסיה של מובילי דלק אסורים, ואז הגבירה שוב מהירות והמשיכה הלאה.

"די קשה להוכיח שהנוכחות שלנו עוזרת. קשה לטעון שאם לא היינו שם, משהו היה קורה", אמר קוקס בשעה שאוניות משא שייטו מרחוק. אך כשם שנהגים הופכים ממושמעים יותר כשהם רואים ניידת משטרה, "ראינו שההתנהגות משתפרת", אמר על התנהלות הספינות. "הספינות יודעות שצופים בהן."

כדוגמה לאופיו החריג של מבצע Baltic Sentry, הספינה שקוקס השתמש בה כדי לבדוק את המכלית החשודה לא הייתה כלי קרב. זו הייתה ספינת סקר הידרוגרפית של הצי המלכותי ההולנדי המשמשת בדרך כלל לבדיקת קרקעית הים. בים הבלטי, שהיווה זירה מרכזית בשתי מלחמות עולם, מוטלים הריסות וחומרי נפץ שעדיין מהווים סכנה. המדינות החברות בנאט"ו המקיפות אותו הן מובילות עולמיות באיתור וסילוק מוקשים ימיים, לדברי גורמים רשמיים.

כיום, הסונאר המתקדם, הגשושים הניתנים לשימוש מתחת למים וציוד אחר של ה- LUYME מסייעים לבדיקת כבלים וצינורות. כאמצעי זהירות, הספינה נושאת גם שני מקלעים כבדים בקליבר 0.5 אינץ' המורכבים על הסיפון.

ספינות סיור מצוייקות במקלעים, נגד תקיפות רוסיות בים הבלטי / צילום: ap, Hendrik Osula
 ספינות סיור מצוייקות במקלעים, נגד תקיפות רוסיות בים הבלטי / צילום: ap, Hendrik Osula

המפה הראשונה של קרקעית הים הבלטי

תנועת המסחר בים הבלטי היא בין העמוסות ביותר בעולם, עם יותר מ-1,500 ספינות החותרות בין גליו בכל יום, ולכן השיטור שם קשה. מה שסיבך עוד יותר את משימת המשגיחים של נאט"ו בתחילה, היה היעדר מידע מקיף על כל התשתיות הקריטיות המתפתלות על פני הקרקעית הבוצית של הים. פרטי צינורות וכבלים נשמרו באופן מסורתי על ידי ממשלות של מדינות או על ידי חברות פרטיות. לאף אחד לא הייתה תמונה מלאה של הכול.

"הייתה לנו עקומת למידה תלולה מאוד", אמר קפטן הצי המלכותי הדני נילס מרקוסן, מנהל מרכז הספנות של נאט"ו בפיקוד הימי של בעלות הברית מחוץ ללונדון.

מרכז התשתית התת-ימית החדש של נאט"ו הרכיב בשנה שעברה את המפה המאוחדת הראשונה של קרקעית הים הבלטי. המרכז הטיל על מפתחי התוכנה שלו ליצור אפליקציה המופעלת על ידי בינה מלאכותית לניתוח דפוסי תנועה, עדכניים והיסטוריים כאחד, המכונה Mainsail.

"אם אתה יודע מה הנורמה, אתה יכול לזהות ביתר קלות מה חורג ממנה", אמר סגן הצי המלכותי הנורווגי דני יוהנסן, המפקד של שולת-המוקשים המהירה HNoMS Hinnoy. השילוב שנוקט נאט"ו - של AI עם ערנות אנושית - שואף לאתר התנהגות חריגה כגון האופן שבו ספינות מנווטות, הנמלים שאליהם הן מתקשרות ותגובותיהן לקריאות רדיו מאוניות סיור.

הספינה של יוהנסן, קטמרן נורווגי בעל עיצוב ייחודי שיכול להתרומם על כרית אוויר כדי להפליג לתוך שדות מוקשים עם סיכון מופחת להתפוצצות, מוכיחה את עצמה כבעלת ערך למבצע ה-Baltic Sentry. היא נושאת ציוד תת-מימי מגוון לרבות גשוש קשור הדומה לטורפדו קטן וכתום הנקרא Minesniper, וכלי ימי בלתי מאויש שנראה כמו צוללת זעירה. אם המשימה דורשת עבודת בני אדם, הספינה יכולה גם לשגר צוללנים.

בעת שהן מסיירות כדי לגלות מחוללי נזק, מבצעות ספינות נאט"ו נהלים רגילים רבים. צוות ה-Hinnoy מתרגל בקביעות מהלכי הגנה המיועדים להדוף תקיפות מצד סירות קטנות - כמו זו של המחבלים המתאבדים שהרגו 17 מלחים אמריקאים על סיפון ה-USS Cole במפרץ הפרסי בשנת 2000. שניים ממלחיו של יוהנסן נכנסו לסירת מנוע מהירה כדי להתחזות לתוקפים המתקרבים לכיוון הספינה. צעירים וצעירות אחרים בצוות עטו על עצמם מדים וציוד לחימה וירו כדורי פלסטיק אדומים ממכונות ירייה מסביב לסיפון.

שומרים על ההרתעה

ה-Hinnoy, ה-Luymes וספינות משוודיה, צרפת ובלגיה הנכללות בכוח המשימה של קוקס מבצעות גם תרגילי תיאום בים כדי לשפר את המוכנות המבצעית. הקצינים אומרים שהם כבר רואים תוצאות, והצליחו לצמצם את זמן התגובה שלהם מרגע היוודע על פעילות חשודה לשעה אחת, לאחר שעמד על 17 שעות באוקטובר.

ובכל זאת, התפעול היומיומי הוא מורכב, משום שכל כך הרבה מדינות ומשרדים מעורבים בכך.

"זהו תמהיל מסובך של רשויות השייכות למשרדי הפנים, למשמרי החופים, למשטרה, לארגונים בין-לאומיים, לארגונים מסחריים... ובכל המקרים, אנחנו עובדים בזהירות רבה עם הרשות הרלוונטית", אמר קאוולי, מפקד נאט"ו, על השקת מבצע Baltic Sentry.

גורמים רשמיים מקווים שאם ישנם צוותי ספינות המעוניינים לגרום נזק, שבשנה שעברה חשבו אולי שהם יכולים לברוח מבלי להתגלות או ללא עונש, כעת הם יחששו מהשלכות, ולפחות יפסידו כסף מעצם המעצר.

"אנחנו לא יכולים להקצות ספינה לכל קילומטר של תשתית", אמר מרקוסן. "הדבר שאנחנו עובדים עליו הוא ההרתעה".