שני ימי המסחר האחרונים היו קשים במיוחד למשקיעים בשוק ההון האמריקאי. העלאת המכסים על-ידי ארה"ב, כמו גם צעדי תגובה מסין, הובילו לירידות חדות שמחקו 6.4 טריליון דולר מהמדדים בארה"ב, כאשר מדד הנאסד"ק איבד 11.4% ביומיים ונכנס לשוק דובי. מדד S&P 500 נפל ב-10.5% ומדד דאו ג'ונס נחלש ב-9.3% בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע.
● ביל אקמן: "מחר יהיה אחד הימים המסקרנים בכלכלה האמריקאית"
● תרחיש האימים שצופים הבנקים הגדולים, והסיבות לאופטימיות
● שאלות ותשובות | מה צפוי בריבית, ומעט אופטימיות: כך משקיעים בארץ יושפעו מהמכסים
רוב החברות הישראליות שנסחרות בארה"ב לא התחמקו מהמגמה השלילית. אלה המניות הישראליות שבלטו בשני ימי המסחר האחרונים:
מניית השבבים שצוללת, למרות התחזיות החיוביות
יצרנית השבבים טאואר ממגדל העמק נפלה בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע ב-20.6%, וכמו מניות רבות מסקטור השבבים, הירידות בה היו חדות יותר מהירידות במדדים הכלליים. מדד השבבים של פילדלפיה נפל במצטבר ב-16.7%, ומניות שבבים נוספות שבלטו לרעה היו מארוול שנפלה ב-21.8%, און סמיקונדקטור שאיבדה 17.3%, ברודקום שנפלה ב-15% ואנבידיה שירדה ב-14.6% אל מתחת למחיר של 100 דולר למניה. בבורסה המקומית, טאואר כרגע מובילה את הירידות, ונופלת בכ-11%.
טאואר, בניהולו של ראסל אלוואנגר, נסחרה מוקדם יותר השנה בשיא של כ-5.7 מיליארד דולר, אך שינוי המגמה בשווקים הוביל לירידות במניה, ושווי החברה כיום עומד על כ-3.9 מיליארד דולר. החברה נסחרת במקביל בנאסד"ק ובת"א. לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, שישה גופים מסקרים את מניית טאואר, חמישה מהם חיוביים ואחד נייטרלי. מחיר היעד הממוצע שלהם למניה כמעט כפול מהמחיר הנוכחי - 58.5 דולר לעומת 29.65 דולר.
צים איבדה מעל חמישית משוויה תוך יומיים
אחת החברות הישראליות שחשופות במיוחד לסיכון של מלחמת סחר עולמית היא חברת התובלה הימית צים , שמובילה סחורות במכולות, ויש לה, בין היתר, קווים משמעותיים בין סין לארה"ב. מניית צים נחתכה ביום חמישי ב-16.4% והמשיכה לרדת ביום שישי בעוד 7.2%, כך שבשני ימי המסחר האחרונים של השבוע, המניה איבדה 22.4% מערכה. שווי השוק של צים בבורסת ניו יורק מגיע כעת ל-1.5 מיליארד דולר. למעשה, כל העליות של השנה האחרונה נמחקו בתקופה האחרונה.
צים מנוהלת על־ידי אלי גליקמן. בשיחה עם גלובס לאחר פרסום הדוחות הכספיים בחודש שעבר, גליקמן התייחס להשפעת המכסים ולאפשרות של מלחמת סחר על החברה, ואמר כי "אלה השפעות חיצוניות מאוד קשות שעלולות לזעזע את שוק הספנות, והן לא בשליטתנו. במאקרו, העלאת מכסים עלולה להעלות את האינפלציה, לגרום להורדת ביקוש, לפגוע משמעותית בסחר העולמי, וזה עוד לפני שדיברנו על צעדי תגובה". באותו זמן, הוא הזכיר עוד גורם שעלול להשפיע לרעה על החברה - מדיניות מתוכננת בארה"ב להטיל מס בסך 1.5 מיליון דולר לכל ביקור בנמל אמריקאי של אוניה שיוצרה בסין.
צים היא מניה תנודתית - החברה הונפקה בניו יורק ב-2021, בשווי 1.5 מיליארד דולר, הגיעה לשיא על רקע משבר הקורונה, לשווי של מעל 10 מיליארד דולר, ואז נפלה לשפל של פחות ממיליארד דולר ב-2023. שנת 2024 הייתה חיובית עבור החברה, דווקא בגלל איומי החות'ים וסגירת המעבר במיצרי באב אל מנדב ותעלת סואץ.
הארכת הקווים הובילה להורדת ההיצע של אוניות ומכולות, ולכן להעלאת מחירי התובלה הימית, מה שבא לידי ביטוי בדוחות חזקים של החברה ב-2024. צים רשמה בשנה זו צמיחה של 63.3% בהכנסות ל-8.4 מיליארד דולר, עברה מהפסד לרווח נקי של 2.15 מיליארד דולר והציגה EBITDA מתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 3.7 מיליארד דולר. בעלת המניות הבולטת בחברה, קנון של עידן עופר, ניצלה את הגאות במניה, ומימשה את יתרת ההחזקות שלה בצים ברווח גדול - במה שנראה, בדיעבד, כמו תזמון מוצלח במיוחד, לפני הירידות החדות.
המניה שהגיעה לשפל, ואז קפצה דווקא כשכל השוק ירד
על רקע הנפילות החדות בשוקי המניות הגלובליים, ובפרט בבורסות ארה"ב, בלטו לטובה מספר קטן של מניות ישראליות שנסחרו בעליות. ביניהן, בלטה יצרנית המשטחים אבן קיסר , שעלתה ביום שישי ב-7.6%, אחרי שביום חמישי נסחרה בירידה של 3.3%. העליות ביום שישי הגיעו דווקא על רקע נושא המכסים - ארה"ב העלתה את המכסים על שורה של מדינות, וביום שישי סין הגיבה בתוספת מכס על הייבוא מארה"ב. נראה שאבן קיסר נתפסת כמנצחת אפשרית מהמצב החדש, כחברה שבעבר נפגעה מאוד מהתחרות הסינית שהפחיתה מחירים בשוק בו היא פועלת.
אבן קיסר מנוהלת על-ידי יוס (יוסף) שירן. החברה הונפקה לראשונה בנאסד"ק ב-2012, לפי שווי של 356 מיליון דולר, והגיעה בשיא לשווי של למעלה מ-2.5 מיליארד דולר ב-2015. העליות ביום שישי הגיעו לאחר שהמניה נפלה לשפל של כל הזמנים יום קודם לכן, ומחקה 96.7% מהשיא של לפני עשור. שווי החברה כיום מגיע ל-88 מיליון דולר בלבד, ושווי ההחזקה (40.6%) של בעלי השליטה המשותפים - קרן טנא וקיבוץ שדות ים - מגיע ל-35.9 מיליון דולר. בעלת מניות נוספת בחברה היא הפניקס, עם החזקה של 10.9% בשווי נוכחי של 9.6 מיליון דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.