עם פתיחת שבוע המסחר בתל אביב, כל מניות מדד ת"א 35 ירדו היום (א'), אך מניית טאואר בלטה מעל כולן עם ירידה בשיעור דו-ספרתי. יצרנית השבבים ממגדל העמק חזרה מוול סטריט עם פער ארביטראז' גדול, אחרי שנפלה שם בימים חמישי ושישי ב-20.6%.
● היה יכול להיות הרבה יותר סוער: מה "מציל" היום את הבורסה בתל אביב?
● ביל אקמן: ״מחר יהיה אחד הימים המסקרנים בכלכלה האמריקאית"
● הישראלית בוול סטריט שצללה במעל 20%, וזו שקפצה כשכל השוק ירד
טאואר היא רק אחת משורה ארוכה של מניות בסקטור השבבים שנפלו בוול סטריט בימים האחרונים, בשיעורים גבוהים יותר מהירידות במדדים הכלליים של השוק. מדד השבבים של פילדלפיה נפל במצטבר ב-16.7% בימים חמישי ושישי, ובין המניות שבלטו בירידות ניתן להזכיר את מארוול שנפלה ב-21.8%, און סמיקונדקטור שאיבדה 17.3%, ברודקום שנפלה ב-15% ואאנבידיה שירדה ב-14.6% אל מתחת למחיר של 100 דולר למניה.
הירידות החדות הגיעו למרות שלפחות כרגע, סקטור השבבים מוחרג מהמכסים של ממשל טראמפ, אם כי לא ברור לכמה זמן - דונלד טראמפ בעצמו צוטט בסוף השבוע בהתייחסות לנושא ואמר כי מכסים על התעשייה יגיעו בקרוב. לפי CNN, נשיא ארה"ב בוחן מכס בשיעור "25% ומעלה" על כל השבבים שארה"ב מייבאת, והשיעור יכול לעלות משמעותית במהלך השנה, כך אמר הנשיא לכתבים.
ב"וול סטריט ג'ורנל" התייחסו לירידות במניות השבבים על אף ההחרגה, וכתבו כי "פטור או לא, תעשיית השבבים לא תימלט מהמכסים". לדבריהם, החרגת התעשייה מהמכסים היא אולי חיובית, אך מדובר בתעשייה שמוצריה נמצאים בתוך שורה ארוכה של מוצרי צריכה, כך שיש השפעה עקיפה.
באותה כתבה צוטט האנליסט כריס קאסו מ-Wolfe Research, שאמר כי עלולים להיות ביטולי הזמנות לאורך שרשרת האספקה של התעשייה, בעיקר בתחום האלקטרוניקה הצרכנית אך גם בביקוש לשרתים שתומכים ב-AI. "אין שום דרך להתחבא מההשפעה", הזהיר האנליסט.
במקביל, בסיטי ציינו כי בשלב זה אין אפשרות להעריך באופן מלא את ההשפעה של המכסים על תעשיית השבבים, אך "אם המכסים יגרמו למיתון, זה יהיה שלילי לכל מניות התעשייה ועלול להוביל לדאונסייד של עוד 20% לפחות".
עליית מחירים במוצרי האלקטרוניקה
בכתבה ב-CNN התייחסו לפן הצרכני של העלאת מכסים על תעשיית השבבים, והעריכו כי העלאה כזאת תוביל לעלייה במחירי האלקטרוניקה הצרכנית שתשפיע על הצרכן האמריקאי הממוצע - והזכירו רשימה ארוכה של מוצרים שבכל אחד מהם יש שבבים, כגון ראוטרים (נתבים), מחשבים ניידים, טלפונים סלולריים ועוד. באותה כתבה הזכירו שיבוש קודם בתעשיית השבבים, כשבמגפת הקורונה עלה הביקוש למוצרי אלקטרוניקה צרכנית בזכות כסף פנוי שהיה לצרכנים, וכתוצאה מכך החברות נאבקו לעמוד בביקושים.
לפי נתונים שפורסמו ב-CNN, ארה"ב ייבאה בשנה שעברה שבבים ורכיבים אלקטרוניים אחרים בשווי 139 מיליארד דולר, מתוך זה 27% היה יבוא מטייוואן (חברת טייוואן סמיקונדקטור - TSMC, היא יצרנית השבבים הגדולה ביותר בעולם). בסך-הכול, יבוא השבבים והרכיבים האלקטרוניים מטייוואן גדל פי 6 בין 2019 ל-2024.
במקביל, ארה"ב מקדמת בשנים האחרונות תוכנית לעידוד ייצור מקומי של שבבים, שהובילה לכך שמספר חברות, בהן טייוואן סמיקונדקטור, העבירו חלק מהייצור לארה"ב. למרות הגידול בייצור בארה"ב, המדינה עדיין תלויה מאוד ביבוא שבבים, בעיקר מטייוואן, כך שמכס שיוטל על התעשייה צפוי להוביל כמעט בוודאות לעלייה במחיר לצרכן.
טאואר הישראלית, בניהולו של ראסל אלוונגר, נסחרה מוקדם יותר השנה בשיא של כ-5.7 מיליארד דולר, אך שינוי המגמה בשווקים הוביל לירידות במניה, ושווי החברה כיום מגיע לכ-3.9 מיליארד דולר. החברה נסחרת במקביל בנאסד"ק ובתל אביב. לפי נתוני "וול סטריט ג'ורנל", שישה גופים מסקרים את מניית טאואר , חמישה מהם חיוביים ואחד נייטרלי, ומחיר היעד הממוצע שלהם למניה כמעט כפול מהמחיר הנוכחי - 58.5 דולר לעומת 29.65 דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.