בשוק בטוחים שמחר (ב') בנק ישראל לא ישנה את שיעור הריבית, ויותירה בשיעור של 4.5%. הצפי והמיקוד של המשקיעים לא נמצא בהחלטה עצמה, אלא דווקא בתחזיות של נתוני המאקרו של ישראל - חטיבת המחקר של הבנק תפרסם את העדכון לתחזית הכלכלית. עוד בהחלטת הריבית, נאומו של הנגיד, פרופ' אמיר ירון, יוכל לשפוך אור על ההשפעות הכלכליות של המכסים של טראמפ, הפיחות בשקל והצפי להמשך. למה עוד ניתן לצפות?
● מטבע וטאואר עד תשובה וגדעון תדמור: אלה המפסידים הגדולים מהירידות בת"א
● וול סטריט התרסקה, אבל אפיק ההשקעה הזה נותר יציב יחסית
יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, מעריך כי בבנק ישראל ימשיכו לציין את סיכוני האינפלציה, שוק העבודה ההדוק, מגבלות ההיצע והפיחות של המטבע. יחד עם זאת, "צפוי דגש על הסביבה הגיאופוליטית המתמתנת על רקע מדיניותו של טראמפ".
כמו כן, השפעות הזעזועים האחרונים בעולם יבואו לידי ביטוי באינפלציה. רמת עליות המחירים, העומדת כעת על 3.4%, צפויה להמשיך ולהתמתן לאורך השנה הקרובה. במחצית השנייה, צופים בשוק שרמת האינפלציה תרד ותיכנס אל תוך יעד היציבות של בנק ישראל, העומד על 3% ברף העליון. עם זאת, ארה"ב הטילה על ישראל מכסים בגובה 17%, שמעלים חשש במשק לסיכון הולך וגובר וחוסר וודאות רב.
במחלקת המחקר בבנק הפועלים ציינו שהשווקים "רואים את המצב בארה"ב כדפלציוני (כלומר תורם להורדת המחירים - א"כ) בגלל האפשרות למיתון וירידה במחירי הסחורות".
תחזית הצמיחה תשתנה
התחזית של חטיבת המחקר צפוייה לעדכן לפחות את תחזית הצמיחה של בנק ישראל. הערכת הבנק האחרונה, מחודש ינואר, צפתה שיעור צמיחה של 4% בשנה הקרובה. הדוחות האחרונים על הכלכלה הישראלית, מצד גופים בינלאומיים רבים, מעריכים גידול נמוך יותר, שאף מגיע ל-3% בלבד, ע"י חברת הדירוג פיץ'.
כץ סבור כי התחזית תצביע על 2-3 הורדות ריבית ב-12 החודשים הבאים. האינפלציה, להערכתו, תעמוד על 2.4% בשנת 2025.
גם הצריכה הפרטית תעודכן כלפי מטה. אין ספק כי הפעילות הצרכנית של ישראל האטה, לאחר ההתאוששות והעמידות של המשק לאורך המחצית השנייה של השנה שעברה. לפי נתוני הלמ"ס, הוצאות הצרכנים בכרטיסי האשראי יורדות מתחילת השנה. הירידה בהוצאות מצביעה על כך שהחלת עליות המס הזיקה לצרכנים ופגעה ביכולת ההתאוששות של המשק.
פיחות חד של השקל
הנפילות בשווקים בארה"ב השפיעו גם על השווקים בישראל, ויחד עם ירידות חדות בבורסה הביאו לפיחות חד של השקל מול הדולר ומול האירו. פיחות המשפיע על האינפלציה באופן ישיר. השקל פחת בשבוע החולף בשיעור של 1.6% מול סל המטבעות.
בבנק הפועלים ציינו כי "הפיחות שיקף בעיקר את הביקושים למט"ח של המשקיעים המוסדיים. תרחיש של מיתון עולמי לכשעצמו לא אמור להחליש את השקל, אך השפעת הירידות בשווקים על שער החליפין היא משמעותית בטווח הקצר". בכל מקרה, סיכמו, בהסתכלות יותר ארוכת טווח, תרחיש של מיתון גלובלי יביא להתמתנות של האינפלציה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.