משקיעים מעדיפים לשמור מזומנים בהישג יד ולא לקנות מניות שמחיריהן נחתכו

המכסים של הנשיא טראמפ הפילו את השווקים בעולם, אך במקום לאסוף מניות שמחיריהן נחתכו, משקיעים רבים בוחרים לשמור את המזומנים שלהם בהישג יד • מתחילת אפריל זרמו יותר מ–60 מיליארד דולר לקרנות כספיות בארה"ב, כשאפילו הנפט והאג"ח הממשלתיות נחבטו

משקיעים רבים בוחרים לשמור את המזומנים שלהם בהישג יד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: Shutterstock
משקיעים רבים בוחרים לשמור את המזומנים שלהם בהישג יד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: Shutterstock

מזומן נראה יותר ויותר אטרקטיבי בימים אלה.

המניות בארה"ב צנחו לאחר שהנשיא טראמפ הסלים את מלחמת הסחר שלו נגד שאר העולם. אך במקום לאסוף מניות שנסחרות כעת במחירים נמוכים יותר, משקיעים רבים בוחרים לשמור את המזומנים שלהם בהישג יד.

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ומזהיר: "ייצוא הסחורות לארה"ב ייפגע משמעותית מהמכסים"
התגובה הסינית, הפאניקה האמריקאית: כל המספרים מאחורי הדרמה בשווקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נפתחו בירידות חדות ביום ראשון בערב, כשהחוזים הקשורים ל-S&P 500 ירדו ביותר מ-2%, ואלו הקשורים לנאסד"ק 100 עתיר הטכנולוגיה ירדו בכ-3.5%.

באסיה המסחר במניות ספג מהלומה בבוקר שני, כשמדד הניקיי 225 היפני ירד בכ-6%, ההאנג סנג של הונג קונג ירד בכ-9% ומדד שנחאי הסיני ירד ביותר מ-6%.

בארה"ב משקיעים הזרימו החל מראשית חודש אפריל יותר מ-60 מיליארד דולר לקרנות כספיות, והמגמה הזניקה את הנכסים בקרנות אלו לשיא של 7.4 טריליון דולר נכון ליום חמישי האחרון, לפי נתוני Crane Data שחוזרים לאחור עד 1972.

העוקבים אחר השוק ראו כיצד הצטברו טריליוני דולרים בהשקעות במזומן לאורך השנים האחרונות, וחלקם צפו שחלק ניכר מהם יזרום בסופו של דבר למניות ויניע את השלב הבא של השוק מנקודה גבוהה יותר. הציפיות הללו מושהות לעת עתה.

גישה של "בוא נראה"

"אני פשוט יושב על כמה שיותר מזומנים", אמר מתיו שונסי, שמנהל מוסך רכב וספא לחיות מחמד באיידהו. "אם אנסה לתפוס את הסכין הנופלת הזו, אני פשוט אחתך שוב ושוב בדרכה למטה".

שונסי מספר שמכר את מניותיו ביצרנית הרכב החשמלי ריביאן ובמפעילת פלטפורמת הגיימינג רובלוקס בימים שקדמו להכרזת המכסים של טראמפ בשבוע שעבר, ב"ציפייה" למכירה גדולה שתתרחש.

הוא עדיין מחזיק במניות של חברת התרופות נובו נורדיסק, ויש לו כ-10,000 דולר במזומן בחשבון ברוקראז', ולדבריו הוא לא מתכנן לקנות עוד מניות עד שהאימה בשוק תירגע.

התשואות של מניות, נפט ואג"ח ממשלתיות צנחו לאחר שהוכרזו המכסים האגרסיביים של טראמפ ועוררו למעשה מלחמת סחר עולמית, תוך שהם מתדלקים חששות בנוגע למיתון. כל המדדים הגדולים רשמו את השבוע הגרוע ביותר שלהם מאז 2020. מדד הדאו ג'ונס סגר שבוע בתיקון - ירידה של 10% מהשיא בדצמבר, בעוד שהנאסד"ק המשולב נכנס לטריטוריית "שוק דובי", עם ירידה של 20% מן השיא האחרון שלו.

"המשקיעים נרתעים קצת מהגישה של 'לקנות כל מניה בשפל'", אמר מארק לושיני, אסטרטג השקעות ראשי ב-Janney Montgomery Scott. "עכשיו זה יותר בסגנון של 'בוא נראה מה קורה'".

חלק מהאנליסטים אומרים שהאמריקאים פשוט העבירו את הנכסים שלהם לקרנות כספיות בעלות תשואה גבוהה יותר מחשבונות בנק מסורתיים, ומצפים שהמזומן הזה יישמר ללא שינוי. כסף נשפך לחשבונות כאלה לאחר שהפדרל ריזרב (פד) החל להעלות את הריבית ב-2022, כאשר חלק מהבנקים שילמו ריבית של מעל ל-5%.

הסטגפלציה בדרך?

מזומן עדיין מניב תשואות גבוהות יותר מאשר לפני מגפת הקורונה, אפילו עם הורדות הריבית של הפד בשנה שעברה. התשואה הממוצעת בקרנות כספיות עומדת כיום על 4.2%, ירידה מ-4.3% בדצמבר, כך עולה מנתוני Crane. במרץ הגדילו משקיעים בודדים את שיעור המזומנים בתיקים שלהם לכ-18.3%, עלייה מ-17.4% בממוצע בחודש הקודם, לפי האגודה האמריקאית למשקיעים בודדים (American Association of Individual Investors).

הציפיות להורדת ריבית מצד הפד עלו, אולם כעת הסיבה לכך היא עננת המיתון המאיימת ולא התמתנות באינפלציה.

בימים הקרובים, סוחרים ינתחו נתונים חדשים שיתפרסמו כדי להבין האם המכסים הקודמים של טראמפ הלהיטו מחדש את האינפלציה. הדוחות של ענקי הפיננסים ג'יי.פי מורגן צ'ייס, בלאקרוק, וולס פארגו ומורגן סטנלי יספקו גם הם רמזים באשר להשפעות של מכסים ותנודתיות בשוק על הוצאות הצרכנים.

חלק מן המשקיעים חוששים שמדיניות הסחר האגרסיבית של טראמפ עלולה לעורר את המפלצת הדו-ראשית הנקראת סטגפלציה, המשלבת האטה כלכלית עם אינפלציה עולה. אנליסטים של ג'יי.פי מורגן העלו את תחזית המיתון העולמי שלהם ל-60%, לעומת 40% לפני הודעת המכסים של טראמפ ברביעי שעבר. ביום שישי הראו נתוני שוק העבודה עלייה טובה מהצפוי בתעסוקה במרץ, אך כמה כלכלנים חוששים שמדיניותו של טראמפ עלולה לבלום את החוזקה הזו.

בינתיים, תמחורי המניות נותרו גבוהים, ומדד S&P 500 נסחר לאחרונה במכפיל רווח חזוי (ל-12 חודשים) של 19.5, מעל לממוצע של 10 שנים של מכפיל 18.6, לפי FactSet.

הדובים מרימים ראש

יחסם של האמריקאים לכלכלה ולשווקים הצטנן בשבועות האחרונים. הגישה הדובית, הצופה שמחירי המניות יירדו במהלך ששת החודשים הקרובים, היא כיום ברמה הגבוהה ביותר מאז המיתון הגדול של סוף העשור הראשון של המאה ה-21, על פי הסקר האחרון של AAII.

הירידה בסנטימנט ציננה את המנטליות של "buy the dip" (לקנות את המניות בשפל), שעזרה להניע את שוק המניות לעבר שיאים חוזרים ונשנים ולהתאוששות מהירה שלו ממכירות חיסול בשנים האחרונות.

"בעיות הליבה שגרמו לתנודתיות בשוק השנה לא נפתרו", אמר ג'ים ביירד, מנהל השקעות ראשי ב-Plante Moran Financial Advisors ממישיגן. "השאלות שנותרו פתוחות משאירות מקום רב לאי ודאות".