בשבוע האחרון של חודש מרץ פרסמה קבוצת BYD דוחות כספיים מרשימים ל־2024. ענקית הרכב והסוללות הסינית רשמה בשנה שעברה הכנסות של 107 מיליארד דולר תוך שהיא עוקפת את טסלה לראשונה. הרווח הנקי שלה צמח ב־34%, מכירותיה טיפסו ל־4.27 מיליון כלי רכב (עלייה של 29%) והיא כבשה נתח של 32% מפלח רכבי החשמל והפלאג-אין בסין, זאת לעומת נתח של 6.1% לטסלה.
● המחיר של המכונית הזו לא נמוך, ויש זריזות ממנה, למי היא בכל זאת מתאימה?
● הרכב הזה לא יזכה בתחרות יופי, אבל הוא זריז ומתומחר באופן נגיש יחסית
הבעיה היחידה באותו דוח הייתה עיתוי הפרסום, זמן קצר לפני הודעת המכסים של הנשיא טראמפ. כתוצאה צנחו שווקי ההון הגלובליים בהובלת אסיה, ועמם צנחה ב־13% גם המניה של BYD תוך שהוא מוחקת עשרות מיליארדי דולרים משוויה. כשיורד גשם כולם נרטבים.
אבל למרות מלחמת הסחר BYD ממשיכה להשיק דגמים בקצב מסחרר, וכיום היא מעבירה בהדרגה את הפוקוס השיווקי מכלי רכב חשמליים נטו לדגמי פלאג-אין, שמצוידים במנוע בנזין, מנוע חשמלי וסוללות גדולות מייצור עצמי, שמספקות טווח חשמלי ארוך. הנציגה הראשונה בישראל של משפחת הדגמים הזו היא גרסת הפלאג־אין של הקרוס־אובר המשפחתי Seal U.
עיצוב חיצוני
חיצונית היא זהה כמעט לאחותה החשמלית, שבה פגשנו בעבר. זה אומר פרופורציות עגלגלות ורחבות ופרופיל צד שמתרומם לעבר החלק האחורי. גם הזנב סולידי ונאה, ומזכיר קצת את ב.מ.וו X5.
ההבדל העיקרי בעיצוב הוא בחרטום, שבו פגוש גדול עם חריצים רוחביים מחליף את מקום הגריל החסום של הדגם היוצא. העיצוב הזה מוסיף לרכב טאץ' אירופי, שקצת חסר לדגם החשמלי. כך או כך זה עיצוב ידידותי לעין שלא מנסה לבלוט למרחוק.

פנים הרכב
גם תא הנוסעים של הפלאג־אין זהה כמעט לזה של הגרסה החשמלית. הוא מקדם את פני הנוסעים עם דלתות גדולות שנפתחות בזווית רחבה, מסגרת גג גבוהה יחסית וסף בגובה נוח לכניסה וליציאה. מרחב הפנים נהנה מפרופורציות נדיבות, כאשר המושבים הקדמיים רחבים ונוחים גם לגדולי מידות. המושב האחורי רחב מספיק לשלושה מבוגרים, אם כי משענת הגב של היושב במרכז די קשיחה ומרחב הראש מאחור נדיב פחות מזה שממנו נהנים היושבים מלפנים. קו החלונות מאחור די גבוה, ועלול להקשות על נוסעים נמוכי קומה להציץ החוצה.
הראות לפנים ולצדדים טובה, אם כי הראות לאחור מוגבלת בשל השמשה הצרה. מחפה על כך מערכת מצוינת של מצלמות היקפיות, שמכסה את כל הפינות המתות מסביב לרכב. האבזור התקני נדיב כמו בגרסה החשמלית ואינו נופל מזה של רכבי פרמיום מערביים יקרים. הוא כולל בין השאר ריפוד דמוי עור דו-גווני, אוורור וחימום במושבים, חלון גג פנורמי עם כיסוי נגלל ומערכת קול רצינית. איכות החומרים והייצור מכובדת עבור רכב בפלח המחיר הזה, ובידוד הרעשים אפקטיבי למעט רעש רוח מוחשי במהירויות גבוהות.
מולטימדיה ומצלמות
הנדסת האנוש מינימליסטית בסגנון הסיני המוכר, ועיקר התפעול מתבצע באמצעות מסך ה־15.6 אינץ' העצום, שממוקם במרכז הקונסול המרכזי ומסתובב על ציר ממונע. המסך מציג תפריטים גדולים ומתורגמים לעברית ומהווה גימיק חזותי מרשים. ואולם צריך לנבור בלא מעט תפריטים קטנים כדי לתפעל פונקציות חיוניות, כמו למשל מערכת האקלים וביטול המערכת הטורדנית לסיוע על שמירת הנתיב. יש אמנם אופציה להגדיר תפריטי קיצור דרך, אך ספק אם רוב הלקוחות יתעמקו בה.
תא מטען
תא המטען רחב, וכולל מדף מתרומם שמסייע להטענת עצמים גדולים. אבל עם נפח של 445 ליטר הוא לא הכי גדול בפלח, והוא אף קטן מזה של הגרסה החשמלית.
מנוע וסוללה
מחזור הפיתוח של הסינים הוא כה מהיר עד, שלעיתים גם היבואנים וגם הלקוחות מתקשים להסתגל אליו. במקרה של ה־Seal U עבר הרכב עדכון הנדסי מקיף חודשים בודדים לאחר נחיתתו בארץ, כאשר מודל 2025 קיבל סוללה גדולה יותר בקיבולת של 26.6 קילוואט וטווח משודרג של עד 125 ק"מ על חשמל בלבד. מערכת ההנעה עצמה לא עברה שינוי מהותי, ומשלבת מנוע בנזין 1.5 ליטר נטול טורבו, ומנוע חשמלי בהספק כולל של 218 כ"ס. תפקידו העיקרי של המנוע הוא להטעין את הסוללה כאשר זו מתרוקנת, כך שברירת המחדל היא נסיעה חשמלית ברוב התנאים.
על הכביש
את הצד החשמלי באישיותה ממלאת המכונית היטב. היא מספקת גלישה חרישית על הכביש, וכן צבירת תאוצה חלקה ולינארית. כמקובל, הטווח החשמלי המוצהר הוא די תיאורטי, ובנסיעה ישראלית טיפוסית עם רגל כבדה על הדוושה, מזגן שפועל בעוצמה ועליות מזדמנות אפשר לצפות ל־20% פחות מהמוצהר. ועדיין, נהג שנוסע כמה עשרות קילומטרים ביום ומקפיד לטעון את הרכב מרשת החשמל החיצונית יגלה שביקורים בתחנת הדלק הופכים להיות אירוע נדיר עם הרכב הזה. מנגד, נהגים שיטילו את מלאכת הטעינה על מנוע הבנזין יגלו שצריכת הדלק הריאלית של ה־U מזנקת לסביבות 15־16 קילומטר לליטר. כשהסוללה מתרוקנת מנוע הבנזין נכנס לפעולה בצליל די מוחשי. הביצועים סבירים, למעט במצב החסכוני שבו תגובת הדוושה די רפה.
גרסת הפלאג־אין של ה־U שוקלת כמעט שני טון לפני נוסעים ומטען. רוב היצרנים מתמודדים עם משקל כזה באמצעות הקשחת המתלים, אך מהנדסי BYD בחרו לצייד את הרכב דווקא בכיול רך במיוחד. כתוצאה המתלים עושים עבודה יעילה בנטרול מהמורות, אך נוטים לסיים את מהלכם בעת מעבר על פסי הרעדה עירוניים או במפגש עם מהמורות עמוקות. הכיול הרך בא גם לידי בנטיית גוף די מוחשית על כבישים מפותלים, וביחד עם הגה די מעורפל מתקבלת חוויית נסיעה די מנותקת, בנוסח סימולטור. ספק אם זה יטריד את רוב הלקוחות בפלח.
מחיר
את ה־SEAL U אפשר להזמין כיום בגרסת בסיס עם סוללה קטנה יותר וטווח חשמלי מוצהר של עד כ־80 ק"מ, שמחירה מתחיל בכ־200 אלף שקל. הגרסה הזו תהיה פופולרית במיוחד בקרב ציי רכב לאור העובדה שאבזורה כמעט זהה לזה של הגרסאות היקרות יותר. יש להניח, שרוב הלקוחות יעדיפו את הגרסה עם הסוללה הגדולה, שהיא הרבה יותר קרובה להגדרה "תחליף לרכב חשמלי" ועולה 215 אלף שקל. במחיר הזה מקבלים קרוס-אובר משפחתי מרווח, איכותי ומאובזר היטב, שאינו תלוי בתשתית טעינה מכבידה בעת נסיעה למרחקים, ועדיין העלויות השוטפות שלו מזעריות. הוא לא מציע הרבה לחובבי נהיגה כהלכתה, אבל אלה הם כבר מזמן זן נכחד בישראל.
חלק מהמתחרות
JAECOO J7 PHEV
190 אלף שקל עולה גרסת הפלאג-אין של הקרוס אובר JAECOO J7. היא קומפקטית יותר מה־BYD אבל יש לה תא נוסעים מאובזר היטב ומרווח. הטווח החשמלי מגיע עד 91 ק"מ

JAECOO J7 PHEV / צילום: יח''צ
צ'רי טיגו 8 PHEV
200־210 אלף שקל עולה גרסת הפלאג-אין החדשה של צ'רי טיגו 8. הרכב בעל ממדים נכבדים ותא נוסעים מאובזר לעד שבעה נוסעים. הטווח החשמלי מגיע עד 90 ק"מ

צ'רי טיגו 8 PHEV / צילום: יח''צ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.