מסרים סותרים של ממשל טראמפ מותירים את המשקיעים באי ודאות גדולה תוך חשש לכלכלה האמריקאית, והדולר חוטף. בשוק המט"ח המקומי, השקל ממשיך להתחזק הבוקר ונסחר ב-3.68 שקלים לדולר אחד, עלייה של 1% וזאת בהתאם למגמה העולמית. השקל מתחזק גם מול האירו, 4.19 שקלים לאירו.
● פרשנות | מכסים? הבעיה מסתתרת במקום שטראמפ לא מעז לגעת בו
● "רק דחייה זמנית של המכסים": בממשל טראמפ מצננים את האופטימיות של ענקיות הטכנולוגיה
הסיבה המרכזית להתחזקות השקל נמצאת פחות בכלכלה המקומית וטמונה יותר בהחלשות הדולר מול המטבעות בעולם. גורם מחזק נוסף לשקל הוא העליות בחוזים העתידיים בוול סטריט שמעלים את הביקוש לשקלים למטרת גידור.
כבר לא חוף מבטחים
החלשות הדולר מגיעה יד ביד, באופן חריג, עם הירידות החריפות באגרות החוב האמריקאיות. שתי ההשקעות שנחשבות ל"חוף מבטחים" (Risk-off), נמכרו בשבוע האחרון באופן אגרסיבי.
הדולר נחלש ב-2.8% בשבוע שעבר, וירד ב-9% מתחילת השנה. הבוקר מדד הדולר מוסיף להיחלש מול סל המטבעות ב-0.7% ועומד על 99.4 נקודות ואף צנח לשפל מאז אוקטובר במסחר המוקדם באסיה. האג"ח ארה"ב ארוכות הטווח רשמו את העלייה החדה ביותר מאז 198.
זו התפתחות לא שגרתית, שכן החששות מסטגפלציה - מצב שבו הצמיחה נעצרת, האינפלציה נמשכת והאבטלה עולה - השאירו את וול סטריט דרוכה מחשש ששינויים בדינמיקה המסחרית העולמית עלולים להוביל למיתון שנגרם בידי ארה"ב עצמה. בתרחיש כזה, משקיעים נוהגים בדרך כלל לברוח ל"חוף מבטחים" כמו אגרות חוב או הדולר האמריקאי, כדי להגן על עצמם מפני תנודתיות. עצם זה שהשווקים פועלים אחרת הפעם עשוי להעיד על שינוי בסיסי ומדאיג במבנה של השווקים הפיננסיים הגלובליים.
נדרש הסכם - לפני שייגרם נזק ממושך לכלכלה האמריקאית
הבוקר לא חל שינוי והדולר נחלש זה היום החמישי ברציפות, ירידה שהתחדשה ביתר שאת לאחר שטראמפ אמר אתמול כי הוא עדיין מתכוון להטיל מכסים על טלפונים, מחשבים ומוצרי צריכה אלקטרוניים פופולריים, תוך שהוא מצמצם בערכם של הצעדים הקודמים כשלבים פרוצדורליים במאמציו לשנות את מדיניות הסחר של ארה"ב. "אף אחד לא ייצא מזה בזול," כתב הנשיא ברשתות החברתיות עם פתיחת המסחר באסיה.
"כדי שהדולר האמריקאי יתחזק לאורך זמן, נדרש הסכם שלום מהיר במלחמת הסחר - לפני שייגרם נזק ממושך לכלכלה האמריקאית," אמר דיין צ'קוב, אסטרטג מאקרו ומט"ח בכיר בבנק Sparebank 1 Markets באוסלו. "הדולר ימשיך להיחלש בחודשים הקרובים, כאשר השפעת המכסים של טראמפ תתבטא בנתונים קשים כמו צריכה, אינפלציה ונתוני שוק העבודה".
אסטרטגים בבנקים הגדולים בוול סטריט מעריכים כי קיים פוטנציאל להיחלשות נוספת של הדולר, כאשר השפעת המכסים תמשיך לחלחל אל תוך הכלכלה והשוק. בג'יי.פי. מורגן המליצו למשקיעים להישאר שליליים כלפי הדולר, במיוחד מול הין והאירו, בשל הסיכון הממשי למיתון בארה"ב.
בבנק מיזוהו מעריכים שהדולר עשוי לרדת בעוד 5% על בסיס משוקלל לפי מסחר עולמי, לפני שיחזור לעלות, בהתבסס על התנהגות דומה בשנים 2017-2018 ובמהלך המגפה. "העיצוב והיישום של המכסים האלה אמורים להשפיע לרעה על המטבע, שכן הם תרמו לשחיקת אמון הצרכנים והעסקים," כתבו אנליסטים מגולדמן זאקס, ביניהם קמאקשיה טריוודי.
"אם המכסים ישפיעו על רווחיות החברות האמריקאיות ועל ההכנסה הריאלית של הצרכנים - כפי שאנחנו חושבים שיקרה - הם עלולים לערער את תחושת העליונות של הכלכלה האמריקאית, ובכך לפגוע בעמוד התווך המרכזי של הדולר החזק," הם הוסיפו.
גם הביקוש לגידור מפני ירידת ערך הדולר קפץ לשיא של חמש שנים, על רקע מדיניות המכסים של ממשל טראמפ שמאיימת לפגוע במעמד הכלכלי הייחודי של ארה"ב.
המסרים הסותרים של טראמפ
כזכור, טראמפ הטיל בתחילת החודש מכסים של 145% על מוצרים מסין, צעד שעמד להשפיע על חברות טכנולוגיה כמו אפל, שמייצרת את מכשירי האייפון שלה ואת רוב מוצריה האחרים בסין. סין, הגיבה עם מכסים של 84% על סחורות אמריקאיות. המלחמה החריפה אף יותר בהשוואה למדיניות האמריקאית מול שאר העולם, כשבלילה שבין רביעי לחמישי "מיצמץ" טראמפ לראשוה והוריד את המכסים על חלק ממדינות העולם ל-10% והודיע על הקפאה של 90 ימים בהחלתם.
משקיעי טכנולוגיה חגגו לרגע כאשר טראמפ מיצמץ בשנית והודעה שפורסמה מאוחר ביום שישי על ידי רשות המכס והגנת הגבולות של ארה״ב ציינה שמחשבים, טאבלטים, שעוני אפל, מסכי מחשב, ציוד למוליכים למחצה ואלקטרוניקה אחרת פטורים ממכסים רבים על מוצרים סיניים.
אך כשנשאל על כך מאוחר יותר בשבת, אמר הנשיא טראמפ לעיתונאים שהוא יפרט על כך ביום שני, והוסיף: "נהיה מאוד ספציפיים". אחר כך כתב "לא הוכרז שום פטור ממכס ביום שישי," בפלטפורמת Truth Social והוסיף כי המוצרים הללו ייכללו בקבוצת מכסים נפרדת יחד עם המוליכים למחצה.
בכירים בממשל, כולל מזכיר המסחר הווארד לוטניק, אמרו כי המוצרים הטכנולוגיים שזכו לפטור ממכסים מסוימים, יעמדו בפני היטלים נפרדים בעוד חודש או חודשיים כחלק מחקירת סחר בנושא מוליכים למחצה. יועץ הסחר של הבית הלבן, פיטר נבארו, הצהיר ביום ראשון כי המדיניות הרשמית היא "אין פטורים, אין יוצאים מן הכלל".
אתמול פורסם בבלומברג שממשלת סין הודיעה כי החלטת ארה"ב לפטור מוצרי אלקטרוניקה צרכנית מסוימים מהמכסים ההדדיים, כפי שהם מכונים, היא צעד קטן בכיוון של תיקון עוולותיה - וקראה לוושינגטון לעשות יותר כדי לבטל את ההיטלים באופן מלא. "זהו צעד קטן מצד ארה"ב לתיקון הצעד השגוי של הטלת מכסים חד-צדדיים במסגרת 'הדדיות'," נמסר בהצהרה שפרסם משרד המסחר הסיני.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.