סערה חדשה פרצה ברשתות החברתיות סביב מותגי יוקרה אירופיים, לאחר שיצרנים סינים קראו לצרכנים במערב לרכוש אותם ישירות מהם - בעשירית מהמחיר. הנימוק: הם מיוצרים בכלל בסין. אולם בפועל, מדובר בפריטים מזויפים וזולים שמיוצרים תוך הפרת זכויות יוצרים וסימני מסחר. למרות זאת, הסיפור מעורר מהומה ברשת, ומומחים מזהירים כי מדובר בקמפיין השפעה סיני, כחלק מהמאבק בתוכנית המכסים שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
● סרטונים נגד טראמפ וקמפיין בטוויטר: סין נלחמת במכסים גם דרך הרשתות
● בסין ניסו להעביר סחורות לארה"ב דרך מדינה שלישית. זו התגובה שקיבלו
● בתגובה למכסי טראמפ: ממשלת סין הורתה להקפיא קבלת מטוסי בואינג
"תיק שאנל, חושבים שהוא מסין"
כך לדוגמה, באחד הסרטונים שפורסם תחת הכותרת "סין חושפת את האמת", נטען כי רבים ממותגי היוקרה מיוצרים בסין, כשרק השלב האחרון בתהליך - הצבת הלוגו והאריזה - מתבצע באירופה.
בסרטון אחר, גולשת בשם LunaSourcingChina עומדת מחוץ למפעל בסין, שלדבריה מייצר את מכנסי היוגה לולולמון ב־5 עד 6 דולר, למרות שהם נמכרים בארה"ב ביותר מ־100 דולר ליחידה. בסיום הסרטון, הגולשת מזמינה את הצופים לרכוש אותם ישירות מסין.
בלולולמון כמובן הכחישו את הטענות, הוסיפו כי רק 3% מהמוצרים שלהם מיוצרים בסין, וציינו כי המקום היחיד שבו ניתן לקנות את המוצר המוגמר הוא בחנויות המורשות שלהם. ובכל זאת, הסרטונים האלה זוכים למיליוני צפיות ולמאות אלפי שיתופים.
לפי השבועון האמריקאי "ניוזוויק", האיחוד האירופי מטיל מגבלות רגולטוריות על פריטים שמיוצרים באירופה. צרפת ואיטליה - מעצמות אופנה וייצור מקומי - מוסיפות עליהן מגבלות קשוחות עוד יותר: החלק המשמעותי האחרון של הייצור חייב להיות מקומי, כך שלא ייתכן שהם רק "מדביקים את הלוגו" כפי שנטען באותם סרטונים. בנוסף, העברת הייצור לסין מתבצעת לרוב כדי לייצר בצורה המונית וזולה יותר, דבר שלא נמצא בראש סדר העדיפויות של מותגי היוקרה, שיכולים למשל למכור תיקי בירקין של הרמס בעשרות אלפי דולרים, עם מחסור מלאכותי שיוצר רשימות המתנה.
"מדובר בתגובת נגד למכסים", אומרת רעות תורג'מן, יוצרת תוכן וחוקרת את הרגלי הצריכה ברשתות החברתיות. "גולשים פרסמו סרטונים ש'מסירים את הכפפות' ומדלגים על המותגים, שלכאורה מייצרים אצלם בסודיות. הם אומרים 'מוכרים לך שזה מיוצר באירופה, אבל אני זה שמייצר אותם עבורך. אתה יכול להשיג את זה אצלי'".
לדברי תורג'מן, האמת ברשתות החברתיות נכונה לשעתה. "זה כבר לא משנה מה נכון ומה לא. הסרטונים עשו את האפקט. הם זרעו את הספק בעיני רבים, שכעת שואלים את עצמם: 'האם אני יכולה להסתובב עם תיק השאנל שלי, כשחצי מהאנשים יחשבו שהוא בעצם מסין?'. פורסמו גם סרטוני תגובה ופרודיה של משפיעניות אופנה, שתהו מה לעשות עם כל מותגי היוקרה שהן רכשו - מה שמוכיח שיש שיח ער על מקור המוצרים שאנחנו קונים בעקבות אותם סרטונים".
"קמפיין מחושב שנועד לחתור תחת המכסים"
לדברי אלכס גולדנברג, יועץ בכיר במכון NCRI של אוניברסיטת ראטגרס החוקר דיסאינפורמציה ברשתות החברתיות, מדובר "בקמפיין מחושב שמטרתו לחתור תחת מדיניות המכסים של הנשיא טראמפ על סין".
בשיחה עם בלומברג, הוסיף גולדנברג כי מדובר "במינוף של טיקטוק כדי לקדם יצרנים סיניים כאפשרות הזולה הנגישה והנחשקת יותר - אפילו כמחאה נגד חסמי הסחר".
טיקטוק, נזכיר, עדיין נמצאת בבעלות חברת ByteDance הסינית, והקונגרס האמריקאי העביר חוק שאמור לכפות עליה לעבור לבעלות אחרת - או להיחסם משירות בארה"ב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.