בתחילת החודש התרחשה דרמה במועצה הארצית לתכנון ובנייה, שקיבלה החלטה להיענות לדרישת עיריית תל אביב ולדחות את הקמת שניים מתוך שלושה חניוני ענק הסמוכים לכביש 5, במסגרת פרויקט "הנתיבים המהירים". כך, בניגוד לתוכניות המקוריות ולמכרז הביצוע שפרסמה הממשלה, לא יוקמו חניונים סמוך למחלפים מורשה ותקווה לפני שיוקם חניון סמוך למחלף קסם, ותבוצע לאחר מכן בחינה תחבורתית מחודשת.
● בלעדי | מסמך רשמי חושף: אין תקציב להארכת הקו האדום לראשון לציון
● הנתונים שמגלים: כמה זמן אנחנו נמצאים כל יום בדרך לעבודה
למעשה, ההחלטה לא רק ממסמסת את החניונים אלא מייתרת את הפרויקט, וספק אם הוא בכלל ייצא לפועל. בכל אופן, מבחינה כספית, להערכת גורמים בענף, מהלך ביטול שני החניונים יפנה כ-2 מיליארד שקל שאמורים היו לצאת על הקמתם ועל תפעול שאטלים בעלות של כ-80 שקל לנוסע.
האופציה המובילה להעברת הכספים
משרד התחבורה צפוי להכריע השבוע לאן ילך הכסף, והאופציה המובילה, כך נודע לגלובס, היא השקעתו בהארכת הקו האדום של הרכבת הקלה מבת ים לראשון לציון.
במסגרת הסיכום התקציבי שנחתם בין משרד האוצר ומשרד התחבורה לקראת תקציב 2025, נכתב כי "הצדדים יפעלו לצורך מציאת מקור תקציבי מתוך מקורות משרד התחבורה לצורך תקצוב הארכת הקו האדום לראשון לציון". תקצוב כזה נאמד בכמיליארד שקל לפחות.
חמש שנים לאחר ביקורה של מירי רגב בראשון לציון, שבו הצהירה כי תתקצב את הקו הזה, הוא עשוי לצאת לדרך כעת, ולחבר את ראשון לציון לרשת הסעת המונים. בדיונים שהתרחשו במשרד התחבורה לקראת תקציב 2023 החליטה רגב להסיט את תקציב הביצוע ששוריין להקמת הקו, בסך של כמיליארד שקל, לטובת תוכנית החומש לכבישים שתוכננה באותם ימים.

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
בכל אופן, ההחלטה החדשה שעומדת על הפרק מעבירה תקציבים שיועדו לפרויקט לרכב פרטי, בדמות הקמת חניוני ענק, לפרויקט שיוכל לקדם באופן משמעותי את התחבורה הציבורית במטרופולין גוש דן העמוס, ולספק אלטרנטיבה לביקושים הרבים לנסיעות.
הקו האדום הוא קו הרכבת הקלה הראשון שפועל בגוש דן, והוא מסיע מדי יום כ-100 אלף נוסעים. הקו, שנמתח מפתח תקווה דרך בני ברק, רמת גן ותל אביב ומסתיים בבת ים, אמור היה להיות מוארך כאמור עד למתחם האלף בראשון לציון. משרד התחבורה אישר בעבר הקצאת 100 מיליון שקל לתכנון המפורט של הארכת הקו ולהקמתן של ארבע תחנות נוספות לאורך ההארכה.
זינוק בתחבורה בעיר הרביעית בגודלה
התחנה הסופית אמורה לקום סמוך לתחנת הרכבת משה דיין במערב ראשון לציון, ובמקום מתוכנן האב תחבורתי שיחבר את רכבת ישראל עם הקו האדום המוארך, עם הקו הירוק, שיפעל בסמוך, ועם הקו החום, שמתוכנן כמערכת הדומה למטרונית בחיפה, מרמלה ולוד ועד לראשון לציון. כל אלה יתווספו למערכת המטרו המתוכננת במטרופולין. הקו החדש, אם אכן יתוקצב, יוכל להוות חיבור תחבורתי חשוב נוסף למתחם האלף, מתחם התעסוקה שהוקם במערב העיר.
בכך התחבורה הציבורית בראשון לציון, שנהפכה לעיר הרביעית בגודלה בישראל, תזנק קדימה בקווים שירשתו את דרום מטרופולין גוש דן. ברכבת ישראל בונים מסילה לאורך מסילת 431 מראשון לציון למודיעין; בנת"ע מבטיחים שהקו הירוק מראשון לציון לדרום תל אביב דרך חולון יתחיל לפעול בשנת 2028, ושנתיים מאוחר יותר יוארך דרך תל אביב עד להרצליה; הקו החום אף הוא מתוכנן להיפתח בשנת 2028 ולפעול בדומה למטרונית בחיפה מראשון לציון ועד לרמלה ולוד.
אם התוכניות ייצאו לפועל, הרי שכאמור גם הקו האדום יצטרף, ובמשרדי הממשלה צופים לו ביקושים רבים. הדבר עשוי להשתלב עם דרישתו של ראש עיריית ראשון לציון רז קינסטליך לעמוד בהתחייבויות ולתקצב את הקו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.