על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● הניו יורק טיימס: ארה"ב מנעה תקיפה ישראלית באיראן
● לא רק המלדיביים: מדינות דרום אסיה עוינות לישראל
● בגלל הפגנות: הנזק הכלכלי ליהודים בארה"ב נאמד ביותר ממיליארד דולר
1האטלנטיק: "טורקיה היא האיום הגדול ביותר על מדינת היהודים"
"בעוד שארדואן מכין את הקרקע לעימות עם ישראל, טראמפ מעלים עין וקורא לסולטן לעתיד 'חבר'", כך פורסם באטלנטיק. אם הנשיא רוצה למנוע סכסוך נוסף במזרח התיכון הרעוע, "לקרוא לנשיא טורקיה 'חבר' פשוט לא יספיק", נכתב.
באטלנטיק נכתב בחריפות: "למעשה, טורקיה היא אולי האיום הגדול ביותר על מדינת היהודים במזרח התיכון, כשהיא מעלה את הסיכון להתלקחות שספק אם ניתן יהיה להימנע ממנה".
ארדואן הפך לאויב מסוכן של ישראל כאשר הוא מחזק את כוחו בטורקיה, מדכא מתנגדים ונחוש להגשים חלום עות'מאני ישן ולהפוך את טורקיה שוב לאימפריה. ארדואן שואף "לככב בתפקיד הסולטאן-חליף, למרות התנגדות פנימית לשלטונו, יש לו דרך סבירה להשגת היעד. האמת היא שרבים בטורקיה - אפילו חילונים - נושאים חיבה מסוימת לעבר האימפריאלי, שבו הטורקים היו כובשים מעוררי פחד, ולא מהגרים המחפשים עבודה".
"תוכניותיו הגדולות של ארדואן כוללות, כך נדמה, את התייצבותו כמנהיג הבולט של העולם המוסלמי במאבק נגד הציונות. הנשיא מארח באופן קבוע את מנהיגי חמאס בביקורים רשמיים, וכינה את מתכנני מתקפת 7 באוקטובר 'קבוצת שחרור'. בסוף החודש שעבר, במסגד הגדול ביותר בטורקיה, דיווח כי אמר למתפללים: 'שיהרוס וישמיד אללה את ישראל'", נכתב. ארדואן רוכב על גל אנטישמי שצמח בטורקיה החל משנות ה-80.
ארדואן ממשיך לצאת נגד המערב ובמיוחד נגד ישראל. "הצבא הטורקי גדול, מצויד היטב, מאומן באופן יחסי ונתמך על-ידי תוצר לאומי העולה על טריליון דולר".
כעת, נראה כי טראמפ שואף להרגיע את המתח בין ישראל לסוריה. האם הוא יצליח לעשות זאת? באטלנטיק עדיין אופטימיים. "לפנטגון ולסוכנות הביון המרכזית עדיין יש קשרים הדוקים עם אנקרה, שמספקים מנופים שוושינגטון יכולה להשתמש בהם כדי לרסן את ארדואן. כשביקש מהנשיא טראמפ בתקופת כהונתו הראשונה להסיג כוחות אמריקאים מסוריה - טראמפ נענה". אז הוא כינה אותו "חבר".
אחת הדרכים בהן טראמפ יכול לרסן את טורקיה היא הצעה להשיב אותה לתוכנית ה-F-35 של ארה"ב ולהמשיך למכור לאנקרה את מטוסי הקרב היוקרתיים.
בישראל מודאגים שטורקיה תהפוך את ארגון המורדים בסוריה לכוח צבאי חזק "המסוגל לשחזר את האיום שמציבה חיזבאללה מגבול לבנון". התרחיש החמור יותר הוא שטורקיה "תבסס נוכחות אווירית וימית בבסיסים ברחבי סוריה".
מתוך האטלנטיק, מאת רואל מארק גרכט. לקריאת הכתבה המלאה
2מחאות אנטי-ישראליות של עובדי מיקרוסופט מתגברות
מיקרוסופט ממשיכה לספוג אש בגלל "תפקידה במלחמה של ישראל בעזה", פורסם בגרדיאן. עובדים מתנגדים לשימוש של ישראל בשירותי הבינה המלאכותית ומחשוב הענן של החברה בלחימה בעזה ומאיימים בהתפטרות. עובדים שמבקרים את ישראל מפוטרים, ועובדים רבים מתלוננים על "סטנדרט כפול" של החברה. לאחרונה, שתי עובדות פוטרו לאחר שהפריעו לבכירים באירוע לציון 50 שנה בחברה כשקראו "מיקרוסופט אחראית לרצח עם בעזה".
הפגנה נוספת התקיימה מחוץ לאולם באירוע של מיקרוסופט. המפגינים הקרינו על קיר האולם את הכתובת "מיקרוסופט מניעה רצח עם". ההפגנות מגיעות לאחר ידיעות על מעורבותה של מיקרוסופט ושירותי הענן שלה בלחימה בעזה. בדיווח של הגרדיאן נכתב כי "הצורך של צה"ל בפצצות לווה בצורך מוגבר בשירותי מחשוב ענן".
עובדים במטה מיקרוסופט קוראים לחברה לנתק קשרים עם ישראל. תחושת חוסר שביעות-הרצון של עובדים בחברה גוברת. עובדים ועובדות מאיימים כי יעזבו את מקום העבודה, והזהירו כי "צפויות פעולות נוספות".
המחאות במיקרוספט מצטרפות לגל המחאות בחברות טכנולוגיה אחרות. בגוגל, למשל, עובדים מחו גם כן על הקשר של החברה עם ישראל - ופוטרו.
חוסאם נאסר, מהנדס תוכנה לשעבר במיקרוסופט, התראיין לגרדיאן ותיאר את המצב בחברה כ"קרוב מאוד לנקודת רתיחה".
בפברואר האחרון המנכ"ל סאטיה נאדלה דיבר על המוצרים החדשים של החברה, וחמישה עובדים עמדו בקהל והציגו את האותיות על חולצותיהם שיצרו את המשפט "?Does Our Code Kill Kids, Satya" ("האם הקוד שלנו הורג ילדים, סאטיה?"). הם לוו החוצה תוך דקות, ושניים מהם פוטרו - כשאחד מהם היה נאסר.
"עובדים שביקרו את ישראל או דאגו לגורל הפלסטינים התלוננו גם על סטנדרט כפול - הם טוענים כי מיקרוסופט מצנזרת את דעותיהם בפורומים פנימיים, אך אינה עושה כך לתומכי ישראל", נכתב.
אנה האטל, עובדת כמעט חמש שנים במיקרוסופט, אמרה לגרדיאן כי "עובדים רבים בטכנולוגיה חיים בבועה, ומיקרוסופט רוצה לשמור על זה ככה. מי שלא יודע שהעבודה שלו משמשת לכלי נשק מבוססי AI - לא יעשה עם זה כלום".
מתוך הגרדיאן, מאת טימותי פראט. לקריאת הכתבה המלאה
3הבינה המלאכותית של אמזון ממליצה על תוכן אנטישמי
מערכת הבינה המלאכותית של אמזון, קמעונאית הספרים הגדולה בעולם, עושה שימוש במודלים שפתיים בשביל ליצור סיכומים וביקורות של ספרים ללקוחות. אולם כעת השימוש במודל ללא פיקוח אנושי מתגלה כבעייתי מאוד, כשאמזון ממליצה ללקוחות על ספרים אנטישמיים.
הליגה נגד השמצה (ADL) מצאה כי "ביקורות שנוצרו על-ידי AI מקדמות ספרים שמכילים הכחשת שואה, תאוריות קונספירציה אנטישמיות ותכנים מסוכנים נוספים. בכך, מודלי השפה של אמזון לא רק משקפים הטיות - הם מגבירים אותן".
הליגה נגד השמצה מבהירה כי "זו אינו רק כשל בפיקוח על תוכן - מדובר בסיכון מערכתי. סיכומים חיוביים שנכתבים על-ידי AI יכולים להטעות משתמשים לסמוך על תוכן שקרי או שונא, ולהעניק חותמת אלגוריתמית של לגיטימציה לחומרים שבעבר היו שמורים לשוליים הקיצוניים".
הסכנה היא שביקורות מוטות ותוכן רעיל יוזנו בחזרה למאגרים עתידיים. כך, "האנטישמיות שאנו רואים כעת עלולה להפוך לשורשית ומוטמעת אף יותר במערכות AI של המחר". הליגה נגד השמצה מזהירה כי "ללא התערבות בזמן, המעגל הזה יימשך - יפיץ שנאה, יעוות את ההיסטוריה ויערער את האמון בפלטפורמות הדיגיטליות".
אחד מהספרים שאמזון קידמה קודם תחת הביקורת "לקוחות מוצאים את איכות המידע שבספר חיובית, אחד מהם מציין את התוכן המתועד היטב, ואחר מתאר אותו כמבוא מרתק לנושא". אולם הביקורת הזו שנוצרה על-ידי AI ממליצה על חיבור אנטישמי ידוע לשמצה משנת 1928, "הכוחות הסודיים שמאחורי המהפכה", שכתב האריסטוקרט הצרפתי הוויסקונט לאון דה פונסן, ש"תמך באופן פעיל בתאוריות קונספירציה אנטישמיות, שטענו לקיומה של קואליציה סודית של יהודים ו'בונים חופשיים' אשר שלטו באירופה כולה בסוף המאה ה-19, באמצעות מלחמות, מהפכות ומניפולציות כלכליות".
באופן דומה, גם הספר "Controversy of Zion", מאת הסופר הבריטי האנטישמי דאגלס ריד, נמצא על-ידי הקוראים "אינפורמטיבי מאוד, עם תובנות היסטוריות מעולות, ואחד אף ציין כי הוא כתוב באוצר מילים של יצירה אקדמית מופתית".
"אלה הן רק דוגמאות מעטות מתוך שורה של ביקורות נלהבות ומאוד בלתי הולמות שנוצרו על-ידי AI של אמזון לספרים אנטישמיים ידועים, שרבים מהם נכתבו על-ידי מכחישי שואה מוצהרים, עליונות לבנה, גזענים ותאורטיקנים של קונספירציה", נכתב ב-ADL.
"כדי לוודא שטכנולוגיות AI אינן מגבירות את הסכנה שבאנטישמיות, עלינו לטפל בסיכון שבהפיכת מודלי השפה לנשק. המקרים הללו מדגישים את האחריות של החברות המפעילות את ה-AI להציב מגבלות (כולל פיקוח אנושי) ולגבש קווים מנחים אתיים - הכרחיים לשימוש בטוח", נכתב.
מתוך ה-ADL, לקריאת הכתבה המלאה
4איראן הציגה מערכת טילים שישראל וארה"ב התגאו שהושמדה
בשנה שעברה, ארה"ב וישראל התגאו כי כל ארבע מערכות הטילים S-300 של איראן הושמדו בתקיפות אוויריות של ישראל. אולם בשבוע שעבר איראן ערכה את מצעד יום הצבא השנתי שלה והציגה "מערכת הגנה אווירית מדגם S-300 PMU2 מתוצרת רוסיה, כולל מכ"ם 96L6E שלה, כשהיא נעה ברחובות הבירה".
באתר הביטחוני Bulgarian Military נכתב כי "תצוגה זו, שדווחה על-ידי מספר גופי תקשורת כולל NBC News, לא הייתה הפגנת שרירים טקסית גרידא. היא סתרה ישירות טענות של גורמים אמריקאים וישראליים שמערכות אלה הושמדו". פרסום זה מעלה ספקות לגבי המודיעין האמריקאי והישראלי ולגבי דיווחים דומים.
"המצעד, שנערך על רקע שיחות גרעין מתמשכות ויריבויות אזוריות, שימש כאות מחושב ליריבים ולבעלות ברית כאחד, והעלה שאלות לגבי דיוק המודיעין המערבי ועמידות היכולות הצבאיות של איראן", נכתב.
אז מה היא המערכת שאיראן הציגה לראווה? "מערכת ה-S-300 PMU2, אבן-יסוד ברשת ההגנה האווירית של איראן, היא מערכת טילים קרקע-אוויר ארוכת-טווח שנועדה להתמודד עם מגוון רחב של איומים אוויריים. היא פותחה על-ידי תאגיד Almaz-Antey הרוסי, וגרסת ה-PMU2 שסופקה לאיראן בשנת 2016 לאחר שנים של עיכובים כוללת שדרוגים משמעותיים".
המערכת ניידת ומאפשרת פריסה מהירה, מה שמקשה על היריב לאתר ולפגוע בה.
"צילומים ממצעד יום הצבא, שפורסמו על-ידי התקשורת הממלכתית של איראן ואושרו בפוסטים ברשת X, הראו לפחות סוללת S-300 אחת עם המכ"ם שלה במצב תקין לכאורה, מה שמעורר ספק לגבי היקף הנזק שנטען. הפער הזה מזמין בדיקה מחודשת של המודיעין שעליו נשענות הטענות המערביות", נכתב.
המידע השגוי יכול להעיד על כך שתצלומי הלוויין פורשו באופן שגוי, ושאיראן כנראה השתמשה בהסוואה. ייתכן גם כי איראן שיבשה באמצעות לוחמה אלקטרונית מערכות. בנוסף, "ייתכן כי הטענות על השמדה מוחלטת הוגזמו כחלק מהעברת מסר של עוצמה - תופעה מוכרת במסרים צבאיים". אפשרות נוספת היא שלאיראן יש רזרבות למערכת או שקיבלה סיוע נוסף מרוסיה, אם כי "אין לכך אישור".
"השלכות המצעד משתרעות גם לתחום המודיעין והתכנון הצבאי. עבור ארה"ב וישראל, קיומה המבצעי של מערכת S-300 מרמז על צורך להעריך מחדש את יעילות התקיפות ואת יכולות התיקון של איראן", נכתב.
מתוך ה-Bulgarian Military, מאת בוקיו ניקולוב. לקריאת הכתבה המלאה