ישראייר תפעיל לראשונה טיסות לארה"ב. הבשורה הגדולה לא מסתתרת במחירים

חברת התעופה ישראייר הודיעה כי קיבלה אישור להפעיל טיסות בקו המבוקש לניו יורק, והצפי הוא להמראה ראשונה באביב הבא • מטוס חכור, שבע טיסות שבועיות וצוות ישראלי: כך זה יעבוד, ומה תהיה ההשפעה על התחרות והמחירים

ניו יורק / צילום: Shutterstock
ניו יורק / צילום: Shutterstock

חברת התעופה ישראייר הודיעה אתמול (ב') כי קיבלה אישור זמני ממשרד התחבורה האמריקאי (DOT) להפעיל טיסות בין ישראל לארה"ב. בכך היא תהפוך לחברה הישראלית השלישית שמפעילה טיסות בקו המבוקש בין תל אביב לניו יורק. זאת, לאחר למעלה משנה וחצי של חוסר יציבות בענף התעופה, שהשפיע באופן דרמטי על הטיסות ליעדים ארוכי־טווח, ובראשם יעדי צפון אמריקה. אולם על־פי הערכות, מספר הטיסות השבועי יהיה נמוך בהשוואה לחברות הגדולות ולא צפוי להשפיע בצורה מהותית על ההיצע ועל המחירים.

ישראייר קיבלה אישור ראשוני לטוס לארה"ב. מתי תוכלו לקנות כרטיס?
בריטיש איירווייס חזרה לארץ: כמה עולה כרטיס טיסה ללונדון?
טרמינל 1 חזר ואיתו שוק הלואו קוסט. לאיזה יעד תוכלו לטוס ב־32 דולר בלבד?

בשנה האחרונה חברות התעופה האמריקאיות הפסיקו את פעילותן בישראל, והביקוש לטוס לצפון אמריקה עלה על ההיצע, כאשר אל על הייתה החברה היחידה שהפעילה טיסות בקווים השונים לארה"ב.

הערכה: טיסות לארה"ב החל מפסח 2026

האישור, שניתן לתקופה של שנתיים, מהווה שלב ראשון בדרך לרישיון קבוע להפעלת הקו. כעת נערכת החברה לעמוד בדרישות הנוספות של רשות התעופה הפדרלית (FAA) ומינהל אבטחת התחבורה (TSA).

אישור ההפעלה הסופי צפוי להתקבל עד יוני 2025, אך הפעלת הקו בפועל צפויה לקרות מאוחר יותר. מישראייר נמסר כי "ההערכה היא שהטיסות יפעלו החל מפסח 2026, ואולי לפני כן". הסיבה לכך, לטענת החברה, היא שישראייר מתכננת להפעיל מטוסי איירבוס A330 שתחכור בחכירה "יבשה", עם צוותי אוויר ותחזוקה של החברה עצמה, ולכן היא תלויה בזמינות המטוסים, וההיערכות צפויה להיות ארוכה. בנוסף, החברה תפעיל שבע טיסות שבועיות.

ישראייר כבר הפעילה בעבר טיסות ישירות לניו יורק. הפעילות החלה בשנת 2004, אז הפעילה החברה טיסות שכר. כעבור כשנתיים שודרג הקו למעמד של קו טיסה סדיר, והחברה חכרה מטוסים לצורך הפעלתו. בשנת 2008 הופסקה פעילות הקו, יחד עם קו שהפעילה לבנגקוק באותו המודל, בעקבות חוסר כדאיות כלכלית. לפי הערכות, הקו לניו יורק גרם לישראייר הפסדים של כ־14.8 מיליון דולר.

"הפעלת טיסות חכורות לארה"ב וליעדים רחוקים היא מודל מסוכן. מדובר באופרציה מורכבת, הכוללת סיכונים גבוהים, הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה כלכלית", ציין בכיר בענף. "גם המתחרה ארקיע ניסתה להפעיל טיסות לבנגקוק במודל זה בשנת 2018, והן הופסקו מאותה סיבה".

לפי נתוני אופיר טורס, המחירים ההתחלתיים לטיסות ישירות מישראל לניו יורק בחודש מאי, כולל מזוודה, נעים בין כ־998 דולר ל־1,550 דולר. את המחיר הנמוך ביותר מציעה ארקיע (כחלק ממבצע) - 998 דולר. דלתא עם מחיר של 1,390 דולר, אל על עם 1,440 דולר, ויונייטד איירליינס עם המחיר הגבוה ביותר - 1,550 דולר.

ההצלחה של ארקיע בקו והיתרון של ישראייר

חרף כישלונות העבר בהפעלת טיסות חכורות ליעדים רחוקים, בארקיע החלו להפעיל טיסות חכורות לארה"ב בפברואר האחרון. תחילה החברה תכננה להפעיל את הקו למשך שלושה חודשים, ולאחר מכן האריכה אותו לחצי שנה.

אתמול בבוקר ארקיע פתחה את מכירת הכרטיסים בקו תל אביב־ניו יורק עד חודש מרץ, ובכך האריכה את פעילות הקו לשנה. אם ישראייר אכן תצטרף כמתוכנן, היא תהיה החברה הישראלית השלישית שתפעיל טיסות ליעד המבוקש, ותהווה אלטרנטיבה נוספת לשוק המקומי.

יתרונה של ישראייר, לעומת ארקיע, טמון במודל ההפעלה שהיא מתכננת, חכירה "יבשה" - כלומר חכירת מטוס זר תוך שימוש בצוותי אוויר ותחזוקה ישראליים של החברה עצמה. זאת, בשונה מארקיע שמפעילה את הקו במתכונת של חכירה "רטובה" - מטוס זר עם צוותים זרים.

כזכור, במהלך המלחמה, אחת הסיבות המרכזיות שגרמו לחברות תעופה זרות להשעות פעילות בישראל הייתה סירוב של צוותים זרים להגיע לארץ. כאשר ישראייר מתכננת להפעיל את הקו במתכונת של חכירה "יבשה", היא מבטיחה יכולת תפעול עצמאית וגמישה יותר גם בתקופות משבר, בניגוד לארקיע שעלולה להיתקל בקשיים תפעוליים אם צוותים זרים יימנעו מלטוס לישראל.

אל על עדיין החברה הדומיננטית ביותר בקו

כדי להבין איך תוספת טיסות של ישראייר תשפיע על המחירים, ראשית יש להבין כמה טיסות עדיין חסרות כדי לחזור להיצע הטיסות בשגרה: לפני המלחמה, יונייטד איירליינס הפעילה 28 טיסות שבועיות בין ישראל לארה"ב, רובן לניו יורק, והשאר לסן פרנסיסקו, לשיקגו ולוושינגטון די.סי.

דלתא איירליינס הפעילה טיסה יומית לניו יורק, טיסה יומית לאטלנטה ושלוש טיסות שבועיות לבוסטון. אמריקן איירליינס הפעילה 10 טיסות שבועיות לניו יורק ולמיאמי. אל על הפעילה 42 טיסות שבועיות לשישה יעדים שונים בארה"ב. בסך־הכול 97 טיסות שבועיות שהתחלקו בין ארבע חברות תעופה לתשעה יעדים שונים.

נכון להיום, אל על היא החברה הדומיננטית ביותר בקו לארה"ב עם 52 טיסות שבועיות, מתוכן כ־30 טיסות שבועיות לניו יורק, והשאר לשמונה יעדים נוספים. שאר החברות מפעילות טיסות לניו יורק בלבד - ארקיע עם שלוש טיסות שבועיות, יונייטד עם 14 טיסות שבועיות ודלתא תפעיל עם שבע טיסות שבועיות. בסך־הכול 74 טיסות שבועיות.

התוספת לא תחזיר את המצב של לפני המלחמה

בישראייר עדיין לא נוקבים במספר הטיסות השבועיות המתוכננות, וחברת התעופה האמריקאית השלישית שפעלה בשגרה, אמריקן איירליינס, לא צפויה לשוב לישראל בטווח הזמן הנראה לעין. תוספת הטיסות והחזרה החלקית של חברות התעופה האמריקאיות עדיין לא תחזיר את היקף הטיסות הישירות לארה"ב למצב שהיה לפני המלחמה. יונייטד ודלתא ויתרו על היעדים הנוספים שהן הפעילו בעבר, ועדיין חסרות 23 טיסות שבועיות. עד שהטיסות לא יחזרו להיקפן המלא, קשה לצפות שהמחירים יירדו לרמות שהכרנו לפני המלחמה.

למרות שהיצע היעדים שאליהם ניתן להגיע ישירות נותר זהה לשנה שעברה, כיום כל היעדים הללו נגישים רק דרך אל על. חברות התעופה האמריקאיות, שבעבר סיפקו מגוון רחב של קווים ישירים, חזרו לפעול בהיקף מצומצם בלבד. אומנם ארקיע נכנסה לשוק הטיסות הישירות לארה"ב עם שלוש טיסות שבועיות לניו יורק, אך זהו מספר זניח לעומת עשרות הטיסות שהפעילו בעבר יונייטד, דלתא ואמריקן.

בנוסף, לארקיע (וגם ישראייר כאשר תצטרף) יש חסרונות לעומת המתחרות: אין לה הסכמי קוד שייר עם חברות זרות, ואין לה מועדון נאמנות שמאפשר צבירת נקודות והטבות, מה שהופך אותה לפחות אטרקטיבית לנוסעים תכופים ונסיעות עסקים.

מעבר לכך, גורמים חיצוניים נוספים משפיעים על מחירי הכרטיסים. המחסור בחלפים ובמטוסים מגדיל את העלויות של החברות. למעשה, בכל העולם מחירי הטיסות עולים, וחברות תעופה - בפרט כאלה שמבצעות טיסות טרנס־אטלנטיות - מושפעות במיוחד.