עם חובות של 150 מיליון שקל: אלי רייפמן נעלם בתאילנד והמשקיעים אובדי עצות

לכולם היה נראה כי אלי רייפמן, פושט הרגל שהורשע במרמה, מעוניין לשים קץ לסאגת החוב שלו • עד שיום אחד, בחודש שעבר, הוא נעלם - וכך גם סכומי העתק שלקח ממקורבים • המסרים המרגיעים ששלח, הטענות של בת זוגו שהונה גם אותה וההשערות בדבר הסגרתו: מאחורי הפרשה רצופת השאלות

אלי רייפמן / עיבוד: תמר מצפי
אלי רייפמן / עיבוד: תמר מצפי

אמ;לק

הוא יזם כריזמטי אבל גם עבריין שהורשע בזיוף ומרמה. אלי רייפמן הגיע בקיץ האחרון להסדר נושים אחרי שנים רבות, שילם כמה מיליונים ויצא באישור לתאילנד לעשות עסקים. לפתע הוא נעלם, וכך גם כמה עשרות מיליונים רבים שגייס ממשקיעים. רבים מהם בני משפחה ומקורבים שהאמינו שמגיעה לו הזדמנות שנייה. עד הרגע האחרון הוא סיפר שהכול בסדר, ושהכסף עוד רגע מגיע. האם בת זוגו מעורבת או שהונה גם אותה, ומה הסיכוי של המשקיעים לראות את הכסף? קודם יהיה צריך למצוא אותו.  

ביום ראשון 30 במרץ, בשעה 15:00, התכנסו בחדר ישיבות במשרד עורכי דין בקומה 13 במגדל לוינשטיין בתל אביב עו"ד איתן ארז, הנאמן על נכסיו של פושט הרגל אלי רייפמן, ועו"ד אביעד בללתי, המייצג אותו. השניים המתינו לרייפמן שיתייצב בכבודו ובעצמו. רק יומיים קודם לכן הבטיח להם שהוא עולה על טיסה מתאילנד, שם הוא חי בימים אלה, ומגיע לישראל. המטרה: להסדיר את הבלגן שיצר כשלא העביר 5 מיליון שקל לקופת הנושים בתיק פשיטת הרגל שלו, כפי שהתחייב לעשות עד דצמבר 2024.

מגדל הקלפים של חיזבאללה קורס. אך האם זה הסוף שלו?
לאילון מאסק יש לגיון של ילדים. כך הוא מנהל אותו ואת האמהות שלהם

אלא שרייפמן לא הגיע, ומאז נעלמו עקבותיו. הטלפון הנייד שלו כבוי, במשפחתו טוענים כי הוא ניתק קשר גם עמם, בת זוגו טוענת כי הוא רימה אותה ונעלם לה ולילדים, ועשרות נושים טוענים כי הוא חייב להם יותר מ־150 מיליון שקל.

רייפמן - שהיה מיזמי ההייטק הבולטים בישראל לפני 20 שנה, התרסק כלכלית והסתבך בפלילים, הוכרז כפושט רגל וישב בכלא בעקבות זיוף ומרמה - סיפק לא מעט כותרות שערורייתיות במהלך השנים. אבל נדמה כי הפרק הזה בדרמה המתמשכת הוא אחד המסקרנים והמותחים ביותר.

רייפמן אלי משתחרר מהכלא / צילום: יח''צ
 רייפמן אלי משתחרר מהכלא / צילום: יח''צ

כמעט חודש חלף מאז שנעלם, והסיפורים וההשערות נערמים. "זה כאילו בלעה אותו האדמה", אמר אדם שהיה בקשר צמוד עם רייפמן בשנים האחרונות. "דיברנו ביום חמישי לפני שהוא נעלם, והוא שידר עסקים כרגיל. בשישי בבוקר הוא כבר לא היה קיים - לא בטלפון, לא בוואטסאפ, לא באינסטגרם. התפוגג".

תפנית מותחת בסאגה ממושכת

הפרק הנוכחי בסאגת רייפמן נפתח ביולי 2024, אז חתם על הסדר נושים בתיק פשיטת הרגל המנוהל נגדו. עורך דינו אביעד בללתי מספר: "אלי פנה אליי בדצמבר 2023. עד אותה העת הוא התנהל בתיק לבד. הוא איש מבריק בצורה יוצאת דופן. הסיבה שהוא פנה אליי הייתה ההבנה, גם מול הנאמן, שהוא רוצה לגבש הסדר נושים ולהביא לסיום התיק הזה, שהתנהל הרבה שנים".

עו''ד אביעד בללתי
 עו''ד אביעד בללתי

רייפמן גר אז בשכירות בבית פרטי ברחוב הברושים 40 בקדימה, עם בת זוגו ואם שניים מילדיו, מרגריטה (ריטה) אלטר. אחד השכנים סיפר שהוא היה מאוד אהוב ומקובל, בשכונה ובכלל. "הוא הילך קסם על אנשים. הוא איש של אנשים, שיודע להקשיב ונותן למי שדיבר איתו הרגשה טובה, שהוא מבין אותו ומחזק אותו".

רייפמן ובת זוגו ניהלו באותה העת השקעות לכאורה במיליוני שקלים דרך חברת אלטראגו, הרשומה בבעלות אלטר. במקביל הוא סלל את דרכו אל החופש מתיק פשיטת הרגל שישב כאבן־ריחיים כבדה על צווארו מאז 2011.

"הוא יצר איתי קשר ואמר לי: תקשיב, אני רוצה לגבש הסדר", ממשיך עו"ד בללתי. "הוא רצה לדעת מה העלויות של גיבוש הסדר נושים, סגרנו את ענייני שכר־הטרחה, הוא חתם על ייפוי־כוח, ויצאנו לדרך. הוא היה מאוד מרשים. בכל השיחות הבנאדם משדר אמינות, איתנות, רוגע, חוכמה ונותן את ההרגשה שהוא יודע מה הוא עושה".

בללתי ניסח עבור רייפמן הסדר נושים שעבר לנאמן עו"ד ארז, ולאחר הערות ותיקונים הגיע לאישור באסיפת נושים. בהסדר התחייב לשלם 10 מיליון שקל לקופת פשיטת הרגל עד דצמבר 2024 ו־5 מיליון נוספים בתוך חמש שנים. "היו דברים שחשבתי שיכולנו קצת להתמקח עליהם, אבל ניכר על אלי שהוא חתר לפתור עניינים ולגמור הכול. הוא שידר רצינות וכוונה אמיתית לסיים את העניין. הוא ממש לא התנהל כמו מישהו שהולך להיעלם", סיפר עו"ד בללתי.

במהלך גיבוש ואישור ההסדר ביקש רייפמן אישור לצאת לתאילנד, "כדי לעבוד שם עם חברה קנדית", כך לפי מה שנאמר לחלק מהנושים. הבקשה אושרה באסיפת הנושים וההסדר יצא לדרך. רגע לפני שטס לתאילנד, עם בת זוגו וילדיהם, העביר רייפמן 2 מיליון שקל לקופת פשיטת הרגל. בנובמבר 2024 העביר עוד 3 מיליון שקל.

נדמה היה אז שהכול מתנהל על מי מנוחות. רייפמן עמד בהסדר ושמר על קשר רציף עם הנאמן ככל שנדרש. אבל אז הגיע דצמבר 2024, ויתרת התשלום לא הגיעה.

אז הוא עדיין היה זמין והעביר לנאמן עו"ד ארז אישורים שלפיהם העביר לכאורה את הסכום החסר מחשבון בבנק הקנדי RBC. אך הכספים התעכבו כביכול בשל ענייני רגולציה והסברים שהבנק דורש ביחס למקור הכספים.

עו''ד איתן ארז
 עו''ד איתן ארז

לאחר אורכות שונות, בראשית מרץ הגיש הנאמן עדכון לבית המשפט המחוזי בתל אביב ביחס לאי־העמידה של רייפמן בהסדר הנושים, וביקש לחייבו לשוב לישראל בתוך ימים ספורים. בית המשפט חייב אותו לשוב עד 11 במרץ, אך בתגובה רייפמן ביקש ארכה של 14 ימים להשלמת ההסדר במלואו.

רייפמן שוב הגיש לנאמן מסמכים מחשבון הבנק בקנדה שממנו בוצעה לכאורה העברת הכספים ליתרת ההסדר, ואף מסר לנאמן את כתובתו בחצי האי פוקט בתאילנד. בתמורה קיבל את הארכה המבוקשת להסדרת התשלום. אולם הזמן חלף והכספים לא הועברו.

רייפמן נדרש לשוב ארצה, ונדמה היה כי הוא עומד לעשות זאת. הוא שיגר לנאמן העתק כרטיס טיסה שלפיו הוא עתיד לנחות בישראל ביום רביעי 26 במרץ. פגישה בהשתתפותו במשרדו של עו"ד ארז נקבעה ליום למחרת, 27 במרץ בשעה 16:00.

אולם ביום הפגישה, בשעה 12:58, העביר עו"ד בללתי לעו"ד ארז הודעה שנשלחה אליו מרייפמן: "הטיסה התעכבה, עדיין נוחת היום, אבל החלפתי טיסה כדי להגיע היום ב־19:25 בטיסת Air India Flight Ail39". בעקבות ההודעה נדחתה הפגישה ליום ראשון, 30 במרץ, בשעה 15:00.

מאחורי הקלעים האמון של הנאמן ושל עורך דינו של רייפמן כבר התחיל להיסדק, אבל הם נתנו לו ליהנות מהספק. הוא הרי דחף להסדר ועמד בו עד כה. אלא שהסוף ידוע - רייפמן לא הופיע. "ההתרשמות שלי מאלי עד השיחה האחרונה שלנו הייתה שהכוונה האמיתית והכנה שלו היא לקיים את ההסדר. הכול עבד כמו שצריך עד שהוא ניתק קשר", אמר עו"ד בללתי.

בבקשה שהגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב הנאמן עו"ד ארז, באמצעות עו"ד מור בן שושן, להורות על מאסרו של רייפמן בעקבות היעלמותו, נכתב: "התברר כי החייב ניתק כל קשר עם משפחתו וכל גורם אחר, לא עלה על הטיסה ארצה וכן ביצע שלל פעולות שנועדו לטשטש את עקבותיו ולהקשות את איתורו". עובדות אלה פורטו בדוח חסוי שהוגש לבית המשפט.

צו מאסר ניתן, אך הוא רלוונטי רק בישראל. האם רייפמן הגיע לארץ? בהליכים המשפטיים הובע חשש שהוא מסתתר בתאילנד או יצא מגבולותיה באמצעות דרכון מזויף. בשלב זה אף אחד לא מצליח להתחקות על עקבותיו.

בתוך כך נחשפה דרמה נוספת: רייפמן גייס בחודשים האחרונים עשרות מיליוני שקלים ממשקיעים עבור מיזמים שונים בקנדה "שפשרם לא ברור עד תום", כפי שתיאר זאת עו"ד ארז במסמכים המשפטיים. רגע אחרי הגיעו אותם משקיעים אל פתחי בית המשפט עם טענות שלפיהן הם "פותו" בידיו להשקיע כספים ו"נפלו קורבן למעשי הונאה".

יש ביניהם לא מעט מקורבים של רייפמן, כאלה שמכירים אותו שנים רבות, חלקם עוד מתקופת אמבלייז. אולם גם מי שלא הכירו אותו לעומק מספרים שידעו על עברו הפלילי, על ההסתבכויות ועל תיק פשיטת הרגל. "איך אפשר שלא? במשך שנים הכול היה מרוח בכותרות העיתונים", אמר אחד המשקיעים.

השופט: "אישיות נדירה"

רייפמן נולד ביוני 1970 באוקראינה ועלה לישראל עם משפחתו בגיל 5. הוא גדל בראשון לציון, ובשירותו הצבאי היה כותב לומדות במכללה להכשרת קצינים בגלילות. מהלימודים האקדמיים באוניברסיטת תל אביב ובמכללה למינהל נשר עקב ציונים נמוכים. ב־1994 הקים עם שותפים שהכיר בצבא את חברת גיאו־אינטראקטיב, שהונפקה בלונדון ולימים הפכה לאמבלייז. החברה, שהציגה טכנולוגיה להעברת מולטימדיה באינטרנט ולאחר מכן גם בסלולר ובשיאה, הגיעה לשווי של כ־8 מיליארד דולר.

רייפמן ביסס את מעמדו כ"נסיך ההייטק", חי בסביון והפך למרצה מבוקש בכנסים מקצועיים ובאוניברסיטאות שונות. בימי הזוהר של אמבלייז גם הפך למרצה מבוקש בתחום הקבלה. במשך תקופה העביר סדרת הרצאות בשם "מבוא לקבלה מעשית" באוניברסיטת בר אילן, לעתים בפני כ־800 משתתפים.

רייפמן רכב על גלי ההצלחה - אך אז החלו הצרות. קרן אמריקאית ניסתה להשתלט על אמבלייז ורייפמן התחיל ללוות כספים ממקורות שונים כדי לבלום את המהלך. הוא הציג לחלק מהמלווים מסמך מזויף שלפיו הוא הבעלים של מניות אמבלייז שבכוחו לשעבד כנגד ההלוואה. הזיוף התגלה והפרשה התגלגלה למשפט מתוקשר, שבסופו הורשע בקבלת דבר במרמה, זיוף ושימוש במסמך מזויף, ונשלח לארבע שנות מאסר.

ואולם, לצד העונש זכה רייפמן למילים חמות מהשופט דוד רוזן: "עם כל החומרה שבמעשיו הנאשם לא פעל בשיטתיות ולא טווה רשת מרמה נכלולית להפלת קורבנות תמימים ומזדמנים. במהלך פרשת ההגנה נחשפו פניו היפים. מדובר באישיות נדירה בנדיבותה".

המילים הללו מרמזות על העתיד לבוא - על הסיבה שמשקיעים רבים העבירו לרייפמן את מיטב כספם. אבל הרבה קודם, נזכיר, במקביל להליכים הפליליים, ב־2008 נפתח נגדו הליך פשיטת הרגל, ועו"ד ארז מכר את כל הנכסים שעליהם הצליח לשים יד, בהם בית בסביון שנמכר ב־2019 ב־16.7 מיליון שקל.

בשנים שלאחר מאסרו, ובשל האיסור שחל על פושט רגל להיות בעלים של חברה, שימש רייפמן כיועץ לחברות שונות, "מאחורי הקלעים", כפי שהעיד בראיונות שנתן. היקף הייעוץ והעסקים שעשה לא ידוע.

בתחקיר שפורסם בגלובס ב־2022 נחשף כי רייפמן היה המוח מאחורי חברת הייעוץ A-Labs שהבטיחה "להפוך חברות ליוניקורנים". החברה פעלה מבית בקדימה־צורן ונרשמה ברשם החברות הישראלי ביוני 2017 תחת השם "מעבדות א' מימון וייעוץ", אך הוכרה בקרב פעילי שוק ההון בשמה הלועזי המקוצר A-Labs . במסמכיה הרשמיים לא הוזכר רייפמן, אך תחקיר גלובס חשף כי היה המאסטרמיינד מאחורי החברה.

סביב היעלמותו, כאמור, נחשפו עשרות מיליוני שקלים שלקח מאנשים לטובת השקעות בקנדה לכאורה, דרך חברת אלטראגו. כיום הם עומדים מול שוקת שבורה, כספם נעלם וכך גם מי ששכנע אותם שמדובר בהשקעה חלומית.

בבקשה הראשונה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב יום אחרי שהוצא צו המאסר נגד רייפמן ביקשו 23 משקיעים מינוי נאמן לחברת אלטראגו. החברה אמנם בבעלות אלטר, אך לטענת המשקי עים, כמעט ללא יוצא דופן, הרוח החיה מאחורי החברה, מי שהפקידו בידיו את כספם ועמו הם תקשרו - היה רייפמן. עוד טענו כי רייפמן נהג להציג את החברה ככזו הרשומה על שם אלטר, שכן בהיותו תחת הליך חדלות פירעון נאסר עליו להחזיק בחברה במישרין.

בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין ישראל בכר ועומר קלנר ממשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, מתארים המשקיעים איך הם נקשרו, כל אחד בנפרד, בהסכמים עם החברה. במסגרתם רכשו, באמצעותה, זכויות בחברות מדף הנסחרות בבורסת טורונטו בקנדה. כנגד העברת הכספים התחייבה אלטראגו להקים בעבור המשקיעים נכס ציבורי או לרכוש עבורם זכויות בנכסים ציבוריים ולמכור את הנכס ברווח עבורם. בהתאם למוסכם, ואם לא יימצא קונה - על החברה להשיב למשקיעים את מלוא התמורה ששילמו לה.

במשך תקופה החברה עמדה בהתחייבויות, אך ממאי 2024 החלו הבעיות: הבטחות חוזרות ונשנות למשקיעים כי כספיהם ישולמו להם במהרה וכי העיכובים נובעים מסיבות טכניות - התבררו כשקרים מוחלטים. רייפמן אף הציג להם מכתב מטעם Royal Canada Bank מדצמבר 2024 שלפיו 34 העברות מעוכבות כביכול מטעמי ציות, אשר עולה חשש כי הוא מזויף.

עוד תיארו המשקיעים כי בשבועות האחרונים רייפמן נעלם וכל הניסיונות שלהם לאתר אותו, לרבות בתאילנד - עלו בתוהו. הוא אף פעל למחיקת ההודעות האישיות ששלח למשקיעים בוואטסאפ ולאחר מכן סגר את התוכנה.

"הכסף בדרך. לא לדאוג. פליז"

ההתכתבויות שלא נמחקו וצורפו לבקשה חושפות איך רייפמן ניסה להרדים את המשקיעים עד הרגע האחרון. הוא שלח הודעות שהכסף כבר עובר, והסביר שהבנק הקנדי עובד אחרת, ונמאס להם מההצקות שלו, אז כדאי להמתין עוד קצת.

כך למשל, כנשאל ב־9 באוקטובר 2024 בידי משקיעים "מה קורה" השיב רייפמן: "לא דיברו איתי הלילה גם. מניח שאין בעיות ולא צריכות להיות... יש לי שיחה עם מנהל הסניף בנושא אחר. אז אם עדיין לא יופיעו כספים או תרשימים אבדוק. אבל שוב - לא לדאוג. פליז".

כשנשאל למה הוא צריך לחכות שיתקשרו אליו ולא מברר במוקד של הבנק, השיב "אין מוקד רגיל. זה לא כמו בארץ", והוסיף סמיילי. במשך חודשים ענה לכל השאלות ותמיד הפיל את האחריות על הבנק עם אמירות כמו "עברנו הכול עם הבנק הזה". ב־11 באוקטובר כתב למשקיעים: "חברים אישרו לי שכל הכספים אושרו ויצאו. הלוואי שזה יגיע לכולם בשלישי וזהו".

הכסף כמובן לא הגיע, וב־16 באוקטובר רייפמן כתב למשקיעים הודעה נוספת שבה הוא מסביר באריכות את "התהליך" שהכסף עובר לכאורה בבנק. הוא הוסיף: "לא מאמין שאנחנו נכנסים לרזולוציות האלה" ו"אין חדשות רעות. זה לוקח מה שזה לוקח".

הוא היה זמין עבור המשקיעים בכל שעה ביממה. "הוא היה עונה לי גם ב-2:00 בלילה, שעון תאילנד. אף פעם לא נעלם. התשובות תמיד היו שנמתין עוד קצת והכסף יגיע", סיפר אחד המשקיעים. "הרגשתי שהוא שם בשבילנו, מבין את המצב, מזדהה, אמפתי, מתוסכל בעצמו לכאורה. זה יצר אמון".

אותם משקיעים העבירו לרייפמן בין מאות אלפים לכמה מיליונים, ולפי הנטען החובות כלפיהם עומדים על 70 מיליון שקל. ביניהם בני משפחה וקרובים. כך מוניקה שטיינקורט, אחות אמו של רייפמן, השקיעה לפי התביעה כ־2.6 מיליון שקל בחברה, ובנה רונן השקיע כ־2.4 מיליון. חברת בלובנד נפלאות העבירה יותר מ־7.3 מיליון שקל ועוד 84 אלף דולר לחברה בספטמבר 2024, ומקס בלובנד העביר עוד 6.8 מיליון שקל באופן אישי. בתחקיר שפורסם בגלובס על רייפמן בעבר צוינו קשרים משפחתיים ועסקיים נרחבים בין משפחת בלובנד לרייפמן.

מנכ''ל אפסווילג' מאקס בלובנד / צילום: יח''צ
 מנכ''ל אפסווילג' מאקס בלובנד / צילום: יח''צ

"הוא לקח כסף מהמשפחה הקרובה שלו. אני לא מאמין שככה הוא פגע בהם. הוא יותר גרוע ממיידוף בעיניי. יש פה אירוע בממדים עצומים. זה תסריט לסדרה בנטפליקס, אני לא מגזים", אמר גורם המעורה בפרשה.

יום לאחר הבקשה הראשונה הגישו משקיעים נוספים, באמצעות עו"ד גיא גיסין, בקשה למינוי נאמן לחברת אלטראגו, בהם שישה ישראלים ושלוש חברות מיפן ומקוריאה - גם הם בטענה כי החברה, רייפמן ואלטר חייבים להם עשרות מיליוני שקלים. בין המבקשים שכנים, חברים, בני משפחה ומכרים עסקיים של רייפמן, בהם שמעון לאור, המכיר אותו שנים ארוכות לאחר ששימש כסמנכ"ל הכספים של אמבלייז וכן כדירקטור בחברה.

עו''ד גיא גיסין - מייסד ושותף מנהל, גיסין ושות’, עורכי דין / צילום: איל יצהר
 עו''ד גיא גיסין - מייסד ושותף מנהל, גיסין ושות’, עורכי דין / צילום: איל יצהר

מהבקשה עולה כי לאור, עם משקיעים נוספים, בהם עמיחי סירקיס ורועי חיומי (ממייסדי אפליקציית הספורט הישראלית 365Scores שנמכרה אשתקד תמורת 200 מיליון דולר), העבירו לחברה יותר מ־18 מיליון שקל. משקיע נוסף שמוזכר בבקשה הוא שי דתיקה, מנכ"ל חברת הקריפטו INX.

שי דתיקה / צילום: איל יצהר
 שי דתיקה / צילום: איל יצהר

"כולם הלכו שבי אחריו"

כיצד רבים כל כך, בהם אנשי עסקים מוכרים ויזמים, התפתו להשקיע כספים דרך אדם שהורשע בפלילים ומוכרז כפושט רגל יותר מ־15 שנה? "האמנתי בו בעיניים עצומות ממש", אמר אחד המשקיעים. "הוא היה כמו חבר עבורי, חבר אמת. הייתי מתייעץ איתו כי הוא אדם מאוד חכם. כשהתחילו הבעיות הוא לא הסתתר ואמר לי שהכול בסדר. אמרתי לו תתקשר גם ל*** (השמות שמורים במערכת - אל"ו), תרגיע גם אותם, כי היינו קבוצה שהשקיעה אצלו, כולם מכירים את כולם. והוא באמת התקשר אליהם, בשעה 3:00 בלילה. הוא הסביר לנו שהוא בחיים לא גנב מאף אחד כסף ולא יעשה כזה דבר".

בשנה החולפת ביקרו את רייפמן בפוקט חברים, בני משפחה ומשקיעים, שחלקם מספרים שהוא שילם עבורם על המלון ובילויים נוספים. "הוא אדם מאוד נדיב", אמר אחד מהם. "אני עדיין מקווה ומאמין שהוא לא רימה אף אחד וקרה משהו שהוביל אותו להיעלם. זה לא מתאים לו. הוא אדם טוב".

מכרה נוספת של רייפמן סיפרה: "הוא תמיד היה מאוד גלוי בנוגע לעבר שלו. הוא לא הכחיש שהוא ישב בכלא, תמיד אמר 'אני שילמתי את חובי למדינה', עשיתי טעות וגם רימו אותי. הוא היה מראה לאנשים את הפרק בספר של הנאמן איתן ארז שבו כתוב שרימו אותו. משקיעים שרצו להשקיע ראו מולם אדם גלוי ושקוף".

"מדובר באדם כריזמטי מאוד שיכול למכור לך כל דבר, וכולם הלכו שבי אחריו", אמר מעורב בפרשה. "הוא איש חכם מאוד, עם כישורים ויכולות, שעשה את הדברים בצורה מתוחכמת. הוא קיבל את ההשקעות, כאילו השקיע, החזיר כסף לאנשים עם תשואה, עשה את זה פעמיים־שלוש, ואז ראו כי טוב, אמרו 'וואלה, זה עובד מצוין, זו השקעה בטוחה'. כשהוא צבר הרבה מאוד כסף מהרבה מאוד משקיעים, הוא נעלם".

עוד אמר אותו אדם: "רוב המשקיעים הם אנשים שמכירים אותו הרבה מאוד שנים, והם באמת האמינו שהוא רוצה להשתקם ולפתוח פרק ב'. הם נתנו לו ממיטב כספם כי הם הכירו אותו וחשבו שמגיעה לו הזדמנות שנייה".

"חי כמו מלך"

ומה קורה עם מרגריטה אלטר? ימים ספורים לאחר היעלמותו של רייפמן היא שיגרה הודעת מצוקה לחבריה שבה טענה כי הוא רימה גם אותה. מטעמי צנעת הפרט ההודעה מצונזרת והושמטו ממנה תיאורים קשים של מצבה: "אני קורבן להונאת ענק על ידי אלי רייפמן. הייתי בת הזוג שלו הרבה שנים. הוא תמרן אותי שנים ותמרן הרבה אנשים מנוסים וחברות שנתנו לו את כספם. הוא השתמש בשמי ובחברה שעל שמי כדי לבצע הונאות. הוא זייף מסמכים ושיקר לרשויות", כתבה לחבריה. "הוא החליט שהוא עוזב לתאילנד. הגעתי לתאילנד בשביל הילדים. חייתי בערפל ותחת שליטתו. הוא נעלם לפני שישה ימים והותיר אותי ואת הילדים במצב קטסטרופלי. אני מותקפת על ידי רבבות של אנשים ואין מי שיגן או ייתן עצה. אני חוששת לחיי, זקוקה לעזרה מיידית. אני לא יודעת למי לפנות. אנא עזרו לי".

גלובס ניסה לשוחח עם אלטר, אך היא השיבה "אין לי תגובה" וניתקה את הטלפון. מאז היא אינה משיבה להודעות. משקיעים שהצליחו לתפוס אותה לשיחה קצרה בימים האחרונים מספרים כי אמרה שהיא חוששת לחזור לישראל בלי ליווי של עורך דין. "היא אומרת שאין לה מי שיגן עליה, והיא מאוד מפחדת", אמר אחד המשקיעים. "אני לא יודע אם להאמין לה או לא. היא נשמעת מאוד מסכנה".

אך לא כל המשקיעים משוכנעים. חלקם הגישו לבית המשפט המחוזי בקשה לפתוח בהליכים נגד אלטר באופן אישי ולחייב אותה בחובות החברה. זאת בין היתר בשל ערבות אישית של 18 מיליון שקל שנתנה לחלק מהמשקיעים. מהמסמכים המשפטיים עולה כי בשיחה שערך עמה שמעון לאור הודתה אלטר כי אין לה כסף, רייפמן השאיר אותה חסרת כול והיא אינה מתכוונת לשוב לארץ ללא ייעוץ משפטי.

אם מישהו בסאגה הזאת עדיין נדרש להוכחה באשר לקשר בין חברת אלטראגו לרייפמן, אז בדיון שהתקיים השבוע בבית המשפט המחוזי בלוד, בבקשה למינוי נאמן לחברה, נחשף כי במסגרת ההסדר שאושר בתיק של רייפמן ניתנו כערבויות המחאות של אלטראגו בהיקף של 8 מיליון שקל. השופטת מירב בן ארי אף ציינה בהחלטה: "לפי החומר שלפניי קיים יסוד לחשש שהועברו כספים מהחברה לקופת הנושים של מר רייפמן".

בתום הדיון, שהתקיים ללא התייצבות של מרגריטה אלטר או כל תגובה מטעם החברה, מינתה השופטת נאמנים זמניים לחברה שיוכלו לתפוס, לשמור ולבטח את נכסי החברה, אם ימצאו כאלה, וכן ניתן צו המונע פירעון חובות העבר של החברה ומתן צו הקפאת הליכים נגדה. השופטת הוציאה צו אישי גם נגד אלטר, האוסר עליה לבצע העברות של כספים או נכסים או לבצע כל דיספוזיציה בנכסי החברה בארץ ובחו"ל, לרבות בחשבון הבנק של החברה בקנדה ב-Royal Bank Of Canada. זאת, "הגם שלא ניתן כרגע לאתר אותה", כלשון השופטת.

ברקע מרחפות מעל רייפמן שלל שמועות, על רומנים שניהל, ילדים שיש לו מכמה נשים, טענות שהוא משתמש בזהויות בדויות ושונות ברחבי העולם וגם סברה כי "יש לו מאות מיליונים בבנקים זרים והוא חי כמו מלך". אך אחד ממכריו מכחיש בתוקף: "זה היה ונשאר בגדר שמועות. זה שהוא מיליונר ומחביא כספים בעולם זה חארטה. הוא אף פעם גם לא הסתתר מאחורי שום זהות. להפך, תמיד הציג את עצמו כמי שהוא עם כל העבר שלו. זה שהוא מתחבא עכשיו לא ברור לי בכלל".

האם רייפמן יצוץ פתאום ויתמודד עם התביעות החדשות? המשקיעים לא אופטימיים. "לדעתי, אין מצב שיתפסו אותו. עם המוח החריף שלו אין סיכוי שימצאו אותו אם הוא לא יסגיר את עצמו", אמר אחד מהם. "הוא הצליח להערים עלינו ועל הרבה אחרים בלי בעיה ולקח מאיתנו הרבה מאוד כסף, כשהוא מסתכל לנו ישר בעיניים, בלי למצמץ. לכי תמצאי שחקן כזה. אם לא יוציאו נגדו צו מעצר בינלאומי ויתפסו אותו, הוא פשוט ימשיך לעשות את מה שהוא עושה במקום אחר, בהונג קונג או בתאילנד או בדרום אמריקה. אנשים יתאהבו בו כמו שאנחנו התאהבנו, ויפסידו".