חברת השבבים אינטל צפויה לפטר 20% מעובדיה, כך פורסם בבלומברג. מדובר במהלך משמעותי שמוביל המנכ"ל החדש ליפ-בו טאן, שנכנס לתפקיד לפני כחודש. החברה כבר ביצעה סבב פיטורים גדול לפני מספר חודשים, בו נפרדה מכ-15 אלף עובדים, ובסוף 2024 היא העסיקה קרוב ל-109 אלף עובדים.
● לא רק אנבידיה: האם לאחר הירידות החדות נוצרה הזדמנות במניות השבבים?
● החשש בשוק: וול סטריט בדרך ל"ירידה תלולה", וזו הסיבה
המנכ"ל החדש הגיע לחברה מקיידנס, והוא היה בעבר גם דירקטור באינטל. הוא נכנס לתפקיד חודשים ספורים אחרי שהמנכ"ל הקודם פט גלסינגר הועזב בסוף 2024. בחודשים האחרונים עלו השערות לפיהן אינטל תתפצל לשתי פעילויות, או תמכור חלקים מהפעילות לצדדים שלישיים.
החברה הודיעה לאחרונה על מכירת השליטה באלטרה, חברה בת שנרכשה לפני מספר שנים. לדברי אוראל לוי, מייסד ומנהל השקעות ראשי בקרן ANEK Capital, "שאלת האסטרטגיה עדיין לא ברורה - האם אינטל תתמקד בעיצוב השבבים בחזית מול אנבידיה ו-AMD, או בזרוע הייצור ותתחרה מול TSMC. עם שתי הזרועות יחד, יש לקוחות רבים שקשה להם לעבוד מול אינטל כי הם גם מתחרים בה. אינטל אמרה שהיא רוצה להיות החברה השנייה בגודלה בעולם הייצור. נראה מאיפה יגיעו הפיטורים".
"בא לבצע התייעלות"
לדבריו, מה שכן ברור הוא שהמנכ"ל החדש בא לבצע. "הוא רוצה להחזיר את אינטל למה שהייתה בעבר, להתמקד במה שחיוני לעסק. הצעד הראשון היה מכירת 51% מאלטרה, ועכשיו הפיטורים שנועדו להוריד 'שומנים'. המטרה שלו היא לחזק את המאזן ולחזק את הפוקוס".
סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל, אומר שטאן בא לבצע התייעלות. "בניגוד למנכ"ל הקודם, שהתוכנית שלו הייתה להצמיח את החברה ולהביא אותה למובילות טכנולוגית - ושהשקיע עשרות מיליארדים, ולא כל-כך הצליח - היום הסיפור הוא אחר", אומר וסצ'ונוק. "טאן מגיע לחתוך מאיפה שלא צריך. זו חברה ותיקה, ולמרות סבב הפיטורים הקודם הצטברו בה לאורך השנים הרבה שומנים, יש אנשים שעושים דברים שהיו רלוונטיים בעבר אך היום כבר לא. יש פתרונות לגאסי ופיתוחים פחות רלוונטיים כך שיש איפה להוריד. גם אחרי הסבבים שעשו, אינטל מעסיקה מעל 100 אלף איש - הרבה עבור חברה שדורכת במקום או אף דועכת, ומוכרת בעיקר מוצרים שלא דורשים פיתוח מאוד מתקדם".
מה המשמעות של פיטורי 20% מהעובדים באינטל עבור עובדי אינטל בישראל (כ-10-11 אלף עובדים)?
לוי מעריך ששיעור המפוטרים בארץ יהיה זהה לשיעור העולמי, וסבור שעובדים באינטל בישראל שיפוטרו יוכלו להיקלט בחברות מהתעשייה, כמו אנבידיה וקמטק למשל. וסצ'ונוק מציין שהרבה עובדים כבר "נשרו" ועברו לחברות אחרות כמו אפל, אנבידיה, טאואר, וגם הוא מעריך שלא תהיה לעובדים בעיה למצוא עבודה חדשה בחברות שבבים אחרות, שמחפשות טאלנטים וידע.
לדברי וסצ'ונוק, החברה יכולה להחליט לא להתמקד בפיתוחים לצמיחה עתידית אלא בשיפור הרווחיות, "וזו גישה לגיטימית מאוד. ברודקום עושה זאת וזוכה לשוויים מאוד גבוהים. לאינטל יש מנוף תפעולי עצום, שליטה בשוק המחשבים והשרתים גם אם היא מאבדת נתחי שוק, וזה הבסיס של העסק".
כחלק מההתמקדות בליבה, וסצ'ונוק מציין כי "מכירת אלטרה היה צעד ראשון בכיוון של התמקדות בעסקי הליבה. לדעתי, הבאה בתור תהיה מובילאיי ".
מובילאיי הישראלית, שנרכשה על-ידי אינטל בעשור שעבר, וב-2022 חזרה להיסחר בוול סטריט כחברה בת בשליטת אינטל, נסחרת כיום בשווי נמוך הן מהשווי בהנפקה והן מהשווי ברכישתה על-ידי אינטל. להערכת וסצ'ונוק, "אם זה היה תלוי באינטל הם כבר מזמן היו מוכרים את מובילאיי, אבל החברה עוברת תקופה קשה. נראה מחר בדוחות מובילאיי מה מצבם. זה לא עניין של להרוויח על המכירה - את אלטרה הם מכרו בהפסד של 50%".
גם לוי סבור שמובילאיי תימכר, אך לא בטווח המיידי. לדבריו, "לדעתי אינטל תמכור את מובילאיי לקראת סוף 2026, כי עד אז מובילאיי כבר תתחיל לצאת עם הפתרונות המשוכללים יותר שלה, וזה יכול להעלות את מחיר המניה ויהיה יותר קל למכור. כרגע אין לאינטל צורך מאזני למכור אותה".
גדולה מכדי ליפול
וסצ'ונוק מעריך שיש תרחישים רבים שיכולים לקרות לאינטל, כולל תרחישי פיצול, הקמת מיזמים משותפים עם חברות אחרות, וגם מיזוגים ורכישות: "אם אינטל תעמיד למכירה חטיבה כזו או אחרת היא יכולה להצליח - שוק השבבים די חם", הוא מציין.
לוי מזכיר את הסביבה הגיאופוליטית: "אם במשבר 2008 אמרו שהבנקים בארה"ב גדולים מכדי ליפול, היום ההרגשה היא שאינטל גדולה מכדי ליפול", הוא אומר. "אינטל היא נכס אסטרטגי לארה"ב. אני בטוח שטראמפ ינסה כך או אחרת לעזור לה, כי ארה"ב תלויה משמעותית ב-TSMC (ענקית השבבים מטייוואן, ש.ח.ו). לאינטל אין יכולות ייצור כמו של TSMC ואני מניח שטראמפ ירצה לעזור לה".
גם וסצ'ונוק מציין כי "המטרה של טראמפ היא להעביר ייצור לארה"ב, ובתחום השבבים זה יכול לעבוד חלקית - אמנם קשה למצוא אנשים וטכנולוגיות, אבל יכול להיווצר שיתוף פעולה בין אינטל ל-TSMC בארה"ב. אם מישהו יכול לעזור לאינטל להתקדם ולהרחיב פעילות בפן הייצור בארה"ב זו TSMC, ולטראמפ יש מנוף עליה - תעריפים, מכסים, ענייני ביטחון שקשורים לטייוואן".
ומה בנוגע למניית אינטל, שנפלה ב-42% בשנה האחרונה? לפי נתוני Yahoo Finance, מתוך 44 אנליסטים שמסקרים את המניה, 39 מחזיקים בגישה נייטרלית ומחיר היעד הממוצע שלהם משקף פרמיה של 13.8% על מחיר המניה.
להערכת אורי תובל, מנכ"ל תובל בית השקעות ויו"ר קרן הגידור אלמנדה קפיטל, "במונחי תמחור נוכחיים, מניית אינטל עשויה להוות הזדמנות מעניינת למשקיעים שמחפשים השקעה עם פוטנציאל לתשואה בטווח הבינוני והארוך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.