1קנדה בוחרת
מערכת הבחירות בקנדה מסתיימת השבוע; ההצבעה ביום ב'. אלה הבחירות הראשונות בארץ מרכזית, העומדות בסימן מכסי טראמפ. קנדה היא שותפת הסחר השנייה בגודלה של ארה"ב. טראמפ טוען שארה"ב "מסבסדת" את קנדה בשיעור שנתי של 200 מיליארד דולר (זה הגרעון במאזן המסחרי). השבוע הוא הודיע כי אפשר שיגדיל את המכסים על רכב קנדי, העומדים כבר על 25%. הוא גם חזר אל המוטיב הישן: מוטב לקנדה להפוך למדינה ה־51 של ארה"ב.
● "רוסיה משיגה את מה שהיא רוצה": כך שיחות השלום עלו על שרטון
● לבטל את החוזה "באופן מיידי": הקואליציה בספרד מאיימת להתפרק אם תמומש עסקת נשק עם חברה ישראלית
נראה שהרטוריקה הזו עוזרת למפלגה הליברלית של ראש הממשלה החדש מרק קרני. מדד הסקרים מראה יתרון נמשך לליברלים, אם כי היתה מגמת צמצום בימים האחרונים. המפלגה השמרנית, הימנית מאוד, קיוותה לצאת נשכרת מנצחון טראמפ בארה"ב, עד שהנשיא חשף מלתעות אנטי־קנדיות, והקלפים נטרפו.
קרני, האיש היחיד עלי אדמות שהיה נגיד הבנק המרכזי של שתי מעצמות תעשייתיות (קנדה ובריטניה), מתכוון להעמיד אסטרטגיה של Made in Canada במרכז מדיניותו הכלכלית, אם ייבחר. הרבה פחות גלובליזם צפוי משני צדי הגבול המשותף, הארוך ביותר בעולם (כמעט 9,000 ק"מ).

ראש ממשלת קנדה, מרק קרני / צילום: ap, Alberto Pezzali
2'תוכנית שלום'
דונלד טראמפ התקרב השבוע להשלים את הניתוק בין ארה"ב לאוקראינה. לפי שורה של דיווחים, הוא השלים 'תוכנית שלום', שבמסגרתה ארה"ב תכיר דה־יורה בסיפוח חצי האי קרים לרוסיה, ודה־פקטו בסיפוחים רוסיים נוספים במזרח אוקראינה.
נשיא אוקראינה זלנסקי הזדרז להכריז שחוקת אוקראינה אוסרת על הכרה בסיפוח. רק זה היה חסר לטראמפ, הרוחש טינה ובוז לזלנסקי. הוא האשים אותו, שהוא רוצה להאריך את הקטל "עוד שלוש שנים, עד שלא תישאר לו ארץ". טראמפ נמנע במפגיע מכל ביטוי של ביקורת על הטילים שרוסיה ממטירה יום אחר יום על ערי אוקראינה.

פסחא באוקראינה. לא תכיר בסיפוח רוסי / צילום: ap, Mykola Tys
השבוע, טראמפ ביטל את השתתפותם של בכירי עוזריו בפגישת־מפתח בלונדון עם נציגי אירופה ואוקראינה, שמשתתפיה עמדו לגבש עמדה משותפת כלפי רוסיה. נראה הרבה יותר סביר שטראמפ ופוטין יגבשו עמדה משותפת כלפי אוקראינה.
3ארבו ביער
בתת־היבשת ההודית נרשמו השבוע שני מעשי טרור המתחרים זה בזה באכזריותם ובקהות חושיהם.
בקשמיר ההודית, אשר במורדות ההימליה, איסלאמיסטים ארבו לתיירים הודיים סמוך ליער, באחד מאתרי התיירות המושכים ביותר. האורבים שאלו את התיירים לדתם, ורצחו את הלא־מוסלמים. 25 נורו למוות.
גם בהיסטוריה עקובת הדם של קשמיר, זה היה מאורע יוצא דופן, שפגע לא רק בהינדו אלא ברוב המוסלמי של קשמיר. הטריטוריה הזו תלויה למחייתה בתיירות. הודו מטילה את האשמה על פקיסטן, המתירה לאיסלאמיסטים לפעול מתחומיה. ממשלת הודו השעתה מיד הסכמים לחלוקת מי נהרות עם פקיסטן, סגרה את הגבול, וגירשה חלק מן הדיפלומטים הפקיסטניים בדלהי. יש פוטנציאל ניכר של הסלמה.
בפקיסטן עצמה, בחבל בלוצ'יסטן, על גבול איראן, טרוריסטים השוחרים עצמאות תקפו מרפאה המחסנת ילדים נגד פוליו, והרגו שני שוטרים שהגנו עליה. חיסוני פוליו הם עניין לתיאוריות קונספירציה מסמרות שיער בהרי מרכז אסיה. בהיפוך של קשמיר, כאן פקיסטן מאשימה את הודו.
4רובוטים סיניים
סין תרמה השבוע את חלקה למסע ההפחדה הגלובלי מפני התוצאות ארוכות־הטווח של בינה מלאכותית ושל שלטון הרובוטים. היא שיתפה יותר מ־20 רובוטים במרוץ חצי־מרתון נגד מתחרים אנושיים. הרובוטים השלימו את המירוץ בשלום, אם כי פיגרו בהרבה. ראש הקבוצה המנצחת התפאר שהרובוטים שלו משתווים לכל רובוט מתקדם במערב.

רובוטים ובני אדם מתחרים במירוץ בסין / צילום: ap, Ng Han Guan
זה חודשים שהאינטרנט הסיני רוחש סרטונים של רובוטים אתלטיים. עוד לפני שנתיים המשרד הסיני לענייני IT הכריז כי תעשיית הרובוטים היא "החזית החדשה בתחרות הטכנולוגית". אגב, רובוטים סיניים מוחאים כפיים זה שנים בכל מאורע מפלגתי.
5אלוף העולם
מותו של האפיפיור פרנסיסקוס הניב כותרות זהות, או כמעט זהות, בעיתוני העולם אולי יותר מכל מאורע אחר בזמננו. דפדוף בעמודים הראשונים של מאות עתונים מראה, כי הכותרת הנדושה ביותר היתה 'האפיפיור של העם'.
יוצאת דופן וקצת בלתי צפויה הייתה הכותרת בעיתון ספורט באיטליה, בדרך כלל לא במה טבעית לחדשות בענייני דת. "אלוף העולם", הכריז העיתון, על רקע הופעה של האפיפיור באיצטדיון ענקי. הוא היה חובב כדורגל מושבע, והקבוצה שאהד בארגנטינה תקרא לאיצטדיון שלה על שמו.
רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.