גניבת חול: המשטרה פוחדת

בדיון שנערך בכנסת בשבוע שעבר (ג') הודו נציגי המשטרה שהם נמנעים מלטפל באירועי גניבת חול מפחד אלימותם של העבריינים.

חבר הוועדה, ח"כ גדעון עזרא (ליכוד) סיפר, שכוחות המשטרה מטפלים בגנבי החול רק במסגרת מבצעים מוגבלים ומתוכננים מראש, בשל החשש מאלימות זו. נציג המשטרה הוסיף, שהטיפול בנושא הפך למלחמה של ממש, הכוללת איומים, רדיפות, ניסיונות לפגיעה גופנית ואף חילופי אש. הח"כים שנכחו בדיון כינו את התופעה כ"מאפיה" של ממש.

נציג החברה להגנת הטבע, שי טחנאי, שהוזמן לדיון, תיאר תמונת מצב עגומה, לפיה בכל שנה נגנבים כמיליון טון של חול מאזורים אסורים לכרייה. לדבריו, %10 עד %20 מתצרוכת החול של המדינה מסופקת באופן בלתי חוקי, ובכל שנה נגזלים כ-%7 מכלל יתרות החול במדינה על ידי כרייה בלתי חוקית.

טחנאי: "מדובר לא רק בנזק כלכלי עצום למדינה, שהיא בעלת המשאב, אלא בעיקר בפגיעה אנושה ביתרות החול של המדינה, שיש לה חשיבות עצומה להישרדותם של מינים רבים של בעלי חיים, צמחיה, עצים מוגנים, אתרים ארכיאולוגיים, תשתיות חשמל, טלפון, כבישים, מים וביוב".

לטענת החברה להגנת הטבע, רק הגברת האכיפה והנוכחות המשטרתית, יחד עם הגדלת העונשים המוטלים על גנבי החול, יביאו לפיתרון הבעיה. לדעת החברה, יש להטיל על גנבי החול עונשים של חמש שנות מאסר בפועל, להגדיל את הקנסות ולהחרים את הכלים בהם הם משתמשים.

במקביל, ממליצה החברה להגנת הטבע לפתוח את השוק לייבוא חול, ולתקן תקנות שיחייבו שימוש בחומרי בניין ממוחזרים המתקבלים מגריסת פסולת בניין, דבר שיקטין את הביקוש לחול.

לפני מספר חודשים אושרה תוכנית מתאר ארצית לכרייה וחציבה (תמ"א 14), שהוראותיה תקפות לכל הארץ. התוכנית מאתרת מקומות בהם ניתן לכרות חול באישור. במקביל אושרה תוכנית מתאר ארצית לחול, שמוסיפה ארבעה אתרי כרייה במחוז הדרום, באזור כרמיה, אזור אשקלון צפון, אזור אשקלון דרום, זיקים וכרמיה. מטרת התוכנית לקבוע אתרים חוקיים לכריית חול בצורה סביבתית הדואגת לניקוז האתרים, העברת עצים ועוד.

שטחם הכולל של האתרים 3,300 דונם, ועתודות החול שבהם מגיעות ל- 14 מיליון טון. צריכת השנתית לחול בארץ מגיעה ל-12 מיליון טון. התוכנית המפורטת אושרה על ידי המועצה הארצית מועברת לממשלה לאישור. בתוכנית נכתב במפורש היכן ניתן לכרות חול והיכן אסור.« דליה טל « גניבת חול: המשטרה פוחדת «